Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Marcin99

Motocykle

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Co to znaczy miękki łańcuch?

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Wymaga dość częstego naciągania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.10.2024 o 14:18, eye_lip napisał(-a):

Cieplutko to przewietrzyłem malucha na nowych gumach:)

PA300322.jpg

IMG_5763.thumb.jpeg.e6fddeffeb9e92ecbaeecf991b97141a.jpeg

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos daxa  - pomimo że Honda Dax jest znana w USA do tej pory była niedostępna, ale od paru tygodni jest i to w fajnym niebieskim kolorze nawiązującym do oryginału z lat 70.

W Azji jest mnóstwo części i firm które tuningują minibiki i skutery Hondy ale najczęściej to po prostu różne detale i uterenowienia (przykłady z jasnoniebieskim i czerwonym), ale ostatnio wpadł mi w oko build ze Steady Garage, niesamowita robota🥰

2025-dax-125-gallery-05.jpg

2025-dax-125-gallery-02.jpg

39-2_1080x.jpg

s-l400 (1).jpg

14_1-1.jpg

th0571559_3.jpg

Screenshot_20241118_112236_Instagram.jpg

Screenshot_20241118_112248_Instagram.jpg

Screenshot_20241118_112228_Instagram.jpg

Screenshot_20241118_112242_Instagram.jpg

Screenshot_20241118_112253_Instagram.jpg

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, eye_lip napisał(-a):

A propos daxa  - pomimo że Honda Dax jest znana w USA do tej pory była niedostępna, ale od paru tygodni jest i to w fajnym niebieskim kolorze nawiązującym do oryginału z lat 70.

W Azji jest mnóstwo części i firm które tuningują minibiki i skutery Hondy ale najczęściej to po prostu różne detale i uterenowienia (przykłady z jasnoniebieskim i czerwonym), ale ostatnio wpadł mi w oko build ze Steady Garage, niesamowita robota🥰

2025-dax-125-gallery-05.jpg

2025-dax-125-gallery-02.jpg

39-2_1080x.jpg

s-l400 (1).jpg

14_1-1.jpg

th0571559_3.jpg

Screenshot_20241118_112236_Instagram.jpg

Screenshot_20241118_112248_Instagram.jpg

Screenshot_20241118_112228_Instagram.jpg

Screenshot_20241118_112242_Instagram.jpg

Screenshot_20241118_112253_Instagram.jpg

Świetna 👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś szuka fajnej lekkiej kurtki na letni sezon to teraz na allegro jest Promo na kurtki IXS - mam takie dwie i w tej cenie (250) to super wybór. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny dzień się trafił, można było przegonić osiołka .

osiołek1.jpg

osiołek2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeździsz w okularach pod kaskiem..

Gniotą Cię nad uszami?

Raz jeden przejechałem 70 km w okularach przeciwsłonecznych i przyznam, trochę odczułem..

Może by mi się kask przyzwyczaił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeżdżę w korekcyjnych.

Kwestia odpowiedniego kasku 

20230704_171241.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomożecie?

Zastanawiam się nad zmianą Suzuki DL 650 na... no właśnie...; motocykl raczej do jazdy a nie do lansowania, długie dystanse również "z plecakiem", niezawodność i wytrzymałość - bez szaleństw w terenie ale mimo wszystko w jakieś łatwiejsze szutrowe drogi dobrze by było móc wjechać, raczej spokojna jazda, jak to w turystyce.

Biorę pod uwagę zakup nowego - bądź góra 3 letniego egzemplarza. 

Z uwagi na preferencje grę wchodzi dwóch kandydatów: 

1. Suzuki V-strom 1000 SX 

2. Kawasaki Versys 1000 SE 

Który byście polecili i dlaczego? 

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, zadra napisał(-a):

Jeździsz w okularach pod kaskiem..

Gniotą Cię nad uszami?

Raz jeden przejechałem 70 km w okularach przeciwsłonecznych i przyznam, trochę odczułem..

Może by mi się kask przyzwyczaił :)

Zawsze jeżdżę w okularach korekcyjnych. Nie lubię kontaktów. Jakoś nie gniotą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.11.2024 o 11:33, eye_lip napisał(-a):

W Azji jest mnóstwo części i firm które tuningują minibiki i skutery Hondy

Tajlandczycy potrafią w ładny tuning :rolleyes:

298116412_2337106796428009_2971118593737735499_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=f727a1&_nc_ohc=Lc5GR9ijkosQ7kNvgGFrdWZ&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fpoz4-1.fna&_nc_gid=AWIjt1lGSXGBBI5ywqiywOR&oh=00_AYDa1aBdpMBlmpP5J3306XOH6vPGse_s7oFZ-B4U8rHg_Q&oe=674ABDD7

298024113_2337106879761334_8719459339547017568_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600_tt6&_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=f727a1&_nc_ohc=RahOuHZjzlQQ7kNvgGu1AtY&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fpoz4-1.fna&_nc_gid=A8FwJon8P6gfvCnOMAAup5z&oh=00_AYCGykXLrTyi79IPYkt1QZUfavLfle4I5GbzFwRtqP2aVg&oe=674AE489

ale to straszny maluch jest :D

honda-dax-st-125-cafe-racerjpg-20220813020543.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te daxy z foto sa mocno obniżone;) Jak przeanalizujemy wymiary z innym motocyklem Hondy z tej klasy to różnica jest jedynie w długości co wynika że średnicy kół bo dax ma 12 cali - lecz są one bardzo szerokie jak na tę klasę - 130 z tyłu i aż 120 z przodu. Ja go kupiłem po tym jak się przymierzyłem u kolegi, bo byłem właśnie zaskoczony jaki on jest duży na żywo ( w stosunku o tego czego sie spodziewalem po śmiesznym motorynkowym designie) i jaką ma długą kanapę.

Honda CB125  - 2015 x 750 x 1100 siedzenie 790 mm

Dax - 1760 x 760 x 1020 mm siedzenie 775 mm

Z innej bajki polecicie jakieś konkretne sprawdzone ciuchy/zestawy na kilka stopni? Wczoraj strasznie zmarzłem jak się wybrałem o 22 na godzinną przejażdżkę 😵💫

Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem starej daty i jak chłodniej jeżdżę w skórach. Specjalnie nie marznę... Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, eye_lip napisał(-a):

Z innej bajki polecicie jakieś konkretne sprawdzone ciuchy/zestawy na kilka stopni?

Dainese :rolleyes:

-Tempest, Ladakh, Springbok 

Tylko, że to kurtki w trasę całoroczne (3 w 1 coś przypinasz, coś rozpinasz) - ale świetnie pomyślane

Osobiście nawet puchową sportową mam Dainese - "szmaty" maja wygodne, ja lubię 👍

SPRINGBOK 3L ABSOLUTESHELL™ JACKET | Dainese

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.11.2024 o 21:51, Daito napisał(-a):

Pomożecie?

Zastanawiam się nad zmianą Suzuki DL 650 na... no właśnie...; motocykl raczej do jazdy a nie do lansowania, długie dystanse również "z plecakiem", niezawodność i wytrzymałość - bez szaleństw w terenie ale mimo wszystko w jakieś łatwiejsze szutrowe drogi dobrze by było móc wjechać, raczej spokojna jazda, jak to w turystyce.

Biorę pod uwagę zakup nowego - bądź góra 3 letniego egzemplarza. 

Z uwagi na preferencje grę wchodzi dwóch kandydatów: 

1. Suzuki V-strom 1000 SX 

2. Kawasaki Versys 1000 SE 

Który byście polecili i dlaczego? 

Vstrom dlatego, że preferuję ten układ silnika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również polecam Dainese. Z cieplejszych modeli mam Tempest 2 oraz Explorer 2 - nie są to już aktualne modele. Wybór kurtki zależy od tego, jak dobrze tolerujesz zimno.

Na obecną pogodę Tempest byłaby moim wyborem, ale niestety mam ją w drugim domu. Z tego względu jeżdżę w bieliźnie termoaktywnej, motocyklowych jeansach i skórzanej kurtce Razon. Do tego używam grubszych rękawic i kominiarki z Gore-Texem. Pewnie fakt, że mam pogrzewane manetki i szybę też dużo zmienia, w odczuciu zimna. 

Model Explorer kupiłem chyba 8 lat temu - dość dawno, i użyłem go może 2-3 razy. To bardzo dobra kurtka na długie trasy lub wycieczki motocyklowe. Jest to system 3 w 1, więc trzeba się liczyć z pewnymi kompromisami. Kiedy mam wszystkie podpinki, kurtka leży świetnie i jest bardzo ciepła (dla mnie nawet za ciepła). Po wypięciu podpinki robi się luźniejsza, co mi osobiście nie odpowiada. Jeśli nie planujesz podróży do Norwegii, to raczej zrezygnowałbym z modelu Explorer.

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te moto podpinki to żarty. Mam wiele kurtek. A jak zimno ciepła bielizna i gruby polar. Na wierzchu oczywiście kurtka moto. Najważniejsze u mnie to szeroki gruby pas nerkowy ocieplający na to wszystko. Szyba oczywiście daje coś. Kufer zdejmuję bo wiatr zakręca i podwiewa w plecy. Rękawice Modeki grube zimowe. Neopren śliniak  Dainese na szyję. Gruba kominiarka . 

Edytowane przez stefanekmac
Literówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.11.2024 o 02:10, goral_ napisał(-a):

Fajny dzień się trafił, można było przegonić osiołka .

osiołek1.jpg

osiołek2.jpg

Czy to R1200ST?

Wygląda na komfortowego i dobrze wyposażonego turystyka jak na jego pułap cenowy, jednak opinie o tym modelu odstraszają. 

Mógłbyś coś o nim więcej powiedzieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. To r1200st z 2007 roku. Jest fajnym moto i rzeczywiście do nabycia w niezłej cenie. Poprzednio jeździłem R1100RT. Ten ma więcej mocy, lepiej się prowadzi i mniej waży.  Uważam , że trudno się czegokolwiek czepiać.  Na dalsze trasy warto założyć większą szybę i podnieść kierownicę, co nie jest proste. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej to pisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opinie o tym modelu są podzielone. Podobno model ma kilka słabych punktów, a po premierze miał kilka akcji serwisowych. 

Podobno ST ma następujące bolączki:

Problemy z elektryczną pompą ABS, którą ciężko odpowietrzyć. Konstrukcja sprzęgła, która wymaga rozebrania połowy motocykla. Losowo pękające przewody paliwowe i problemy z pompą paliwową.
Problemy z wałem kardana (stuki i wycieki). Praca skrzyni biegów też podobno dosyć szorstka. Części jedynie słabo dostępne w ASO, a ich cena jak to BMW…

Wiadomo, że najlepiej kupić motocykl z pewną historią, jednak model jest rzadki na rynku. Oferty R1200ST są dość atrakcyjne, ale jeśli na dzień dobry trzeba włożyć 5k w serwis, to można poszukać czegoś japońskiego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem nim 20 k km i nie ma problemów.  Ważne by dbać o serwis.   Kwestia gustu, ja mam do bokserów słabość i nie przesiądę się na szlifierkę ani vałkę. Wał kardana jest mniej kłopotliwy niż łańcuch, trzeba pilnować olej w przekładni i tyle.

Teraz, goral_ napisał(-a):

Zrobiłem nim 20 k km i nie ma problemów.  Ważne by dbać o serwis.   Kwestia gustu, ja mam do bokserów słabość i nie przesiądę się na szlifierkę ani vałkę. Wał kardana jest mniej kłopotliwy niż łańcuch, trzeba pilnować olej w przekładni i tyle. Nie namawiam, ale i nie odradzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi