Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Marcin99

Motocykle

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zrobione 200 km. Powoli zaczynam się wdrażać - jazda z każdym kolejnym kilometrem jest coraz przyjemniejsza. Na koniec foto pary cruiserów. Srebrny to Triumph Thunderbird 1600.

20260927_115217.jpg

5 godzin temu, egzo18 napisał(-a):

Fajny 

On ma blendę?

Zwróć uwagę jak jedziesz autem i za tobą leci harley. 

Nie ma.
Chodzi mi bardziej o przemieszczanie się w korku, żeby jakiś mądrusi nagle nie zmienił pasa.

5 godzin temu, Sławol napisał(-a):

Pięknie, gratuluję! Baw się i uważaj na siebie.

No i dodatkowy plus za 100% czarny kolor :D

Dziękuję :) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autor 1984 nie idź w stronę tego kasku, który załączyłeś. On się nie nadaje do niczego oprócz lansu po mieście na dwójce i jest niebezpieczny. Wygląd nie jest najważniejsze w tej zabawie, a bezpieczeństwo i wygoda. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Autor 1984 nie idź w stronę tego kasku, który załączyłeś. On się nie nadaje do niczego oprócz lansu po mieście na dwójce i jest niebezpieczny. Wygląd nie jest najważniejsze w tej zabawie, a bezpieczeństwo i wygoda. 

To była żartobliwa odpowiedź na post Tomcia.

Widziałem taki filmik, jak motocyklista w takim "hełmie" piznął twarzą w głaz na poboczu 😕 

Jak znajdę to wrzucę link :) 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autor1984  Moje gratulacje, fajny sprzęt. Widzę, że czujesz blusa i łapiesz wiatr w żagle. Posłuchaj kolegów i jeśli to nie problem kup kask integralny. Zanim ogarniesz tego "potwora" wróć do jazdy czymś mniejszym, to tak dla wprawy i nabrania pewności. Dobre kursy gdzie można poćwiczyć na cudzym motocyklu pod okiem fachowca to rzecz godna uwagi. Sam też ogarniesz ale na kursie będzie szybciej i mniej stresowo. Na motocyklu najważniejsza jest szybkość ale myślenia. Życzę szerokości i lewa w górę.

Edytowane przez motocyklista

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, stefanekmac napisał(-a):

Otwarty tylko w upały i gdzieś blisko.  A tak szczękowy.  Tak u mnie.

Ogólnie jestem zwolennikiem wolności. Najchętniej jeździłbym bez kasku, jedynie w okularach chroniących przed słońcem i owadami.

Natomiast jestem również realistą i mam świadomość konsekwencji, a przede wszystkim czuję odpowiedzialność za rodzinę, więc…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Najchętniej jeździłbym bez kasku, jedynie w okularach chroniących przed słońcem i owadami.

81YWluo-Q0L._AC_UF894,1000_QL80_.jpg

😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś Polska piękne motocykle produkowała

IMG_20260927_121613409.jpg

IMG_20260927_115857728.jpg

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test czy jestem wstanie wrzucić te 190 kg na stojak... jestem na szczęście:)

I smarowanie łańcucha 

20260930_154822.jpg

Messenger_creation_26EA9567-92AF-4712-B8C7-E7431EC272DB.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieczorna przejażdżka z synem.

IMG-20261001-WA0002(1).jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, rmak napisał(-a):

Wieczorna przejażdżka z synem.

IMG-20261001-WA0002(1).jpg

Masz rękawice Shima Aviator? :) 

Uwielbiam na niego patrzeć...

20261001_165224.jpg

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

20261001_165224.jpg

Z czystej ciekawości ile masz w tym koni i ile kilogramów ?

Ja dziś trzecie tankowanie, pije ten " maluch " 

20261001_182042.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dziś odebrałem niespodziewany telefon z salonu Royal Enfielda.

Ostatnio oddając Himka 450 (wersja uterenowiona) poprosiłem o jazdę Himkiem 450, ale w wersji "cywilnej" która nie była dostępna na ówczas umówioną jazdę. 

Pan z salonu zaproponował mi motocykl na wybrany dzień przyszłego tygodnia, więc ustaliliśmy datę i za kilka dni napiszę kolejne wspominki z użytkowania.

"Wersja cywilna" czyli ze standardową dzieloną kanapą, ze standardowym cichszym wydechem oraz mniej terenowymi a  bardziej asfaltolubnymi oponami. 

Muszę namówić kumpla (waży około 90kg) do wspólnej przejażdżki - wiedziałbym wówczas jak himek jedzie pod większym obciążeniem. 

Po ostatniej przejażdżce zacząłem się bardziej interesować tym motocyklem.

Obczajam, czy mógłby się sprawdzić jako pojazd do pracy, na miasto i w trasę po Polsce.

Teoretycznie tak, bo objeżdżane są po całym świecie tylko, że zawsze jest jakieś "ale".. 

Nie ma do nich typowo asfaltowych opon, w większości używane motocykle są na oponach dętkowych, motocykl waży 190kg, ma szerszą kierownicę od moich poprzednich i wyżej umieszczony punkt ciężkości. A do tego moc na granicy przyzwoitości.

Niemniej poprzednia przejażdżka tą "pokraką" dała mi wiele radości. 

Mam jeszcze pewne wątpliwości a raczej brak pewności, co do jakości materiałów i montażu bo o ile w innych markach (mam na myśli japońskie i niemieckie) nie ma się czego bać, to w indyjskim wykonaniu może to wyglądać inaczej niż standard do którego jestem przyzwyczajony i który bym chciał mieć.

Niestety takie rzeczy wychodzą przy dłuższym poznaniu w trakcie eksploatacji własnego już motora. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obawiałbym się o jakość RE, mają dobre opinie i sprzedają tyle motocykli (z ciągłym wzrostem w EU) że ciężko byłoby im robić chłam.

A tu moje demo days.

20260929_132528.jpg

20260929_132626.jpg

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, egzo18 napisał(-a):

Z czystej ciekawości ile masz w tym koni i ile kilogramów ?

Ja dziś trzecie tankowanie, pije ten " maluch " 

20261001_182042.jpg

O, ja już zaliczyłem 4, a może nawet 5 tankowań.

Według producenta ma 91 KM, ale to nie konie są istotne, tylko moment - a tego jest 156 Nm.

We wtorek mam wymieniany wydech ( i przegląd po 1000mil ). Namawiano mnie również na pełny dolot, ale z tym poczekam do 2027 roku - muszę się oswoić, bo w trybie Sport motocykl jest bardzo narowisty. Dolot i wydech sprawią, że mocy i momentu będzie jeszcze znacznie więcej...

Sucha masa to 326 kg, a ze mną, płynami i pełnymi kuframi będzie pewnie z pół tony ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chryste panie ale czołg. Ale taki urok hd

Kawasaki. 190kg z pełnym bakiem ( czyli ze mną 240kg :) ) , 74 konie około 70 Nm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, egzo18 napisał(-a):

Chryste panie ale czołg. Ale taki urok hd

Kawasaki. 190kg z pełnym bakiem ( czyli ze mną 240kg :) ) , 74 konie około 70 Nm

eMtek, którym jeździłem w szkole jazdy, nie robił na mnie większego wrażenia. Nie wiem, mam chyba jakąś krzywą, kamikadze'ową psychikę ;) 

A, podnosiłem go nie z pleców, tylko normalnie, jak worek kartofli. Ale nie wiem, czy chciałbym się sprawdzić z obecnym wozidłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mtek jest leciutko lżejszy od ztki chyba. Ale to jest śladowa różnica. Za to zka na pewno ma niżej kanapę od mt. Kawę targałem raz. Na jazdach . Bo na Zetce też robiłem kurs. Z pleców, ale ja jestem małych wymiarów. 

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

eMtek, którym jeździłem w szkole jazdy, nie robił na mnie większego wrażenia. Nie wiem, mam chyba jakąś krzywą, kamikadze'ową psychikę ;) 

A, podnosiłem go nie z pleców, tylko normalnie, jak worek kartofli. Ale nie wiem, czy chciałbym się sprawdzić z obecnym wozidłem.

eMtek w porównaniu do Twojego HD to jak rower ;) 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, egzo18 napisał(-a):

Z czystej ciekawości ile masz w tym koni

86koni 144niutów 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, zadra napisał(-a):

Niemniej poprzednia przejażdżka tą "pokraką" dała mi wiele radości. 

Mam jeszcze pewne wątpliwości a raczej brak pewności, co do jakości materiałów i montażu bo o ile w innych markach (mam na myśli japońskie i niemieckie) nie ma się czego bać, to w indyjskim wykonaniu może to wyglądać inaczej niż standard do którego jestem przyzwyczajony i który bym chciał mieć.

Niestety takie rzeczy wychodzą przy dłuższym poznaniu w trakcie eksploatacji własnego już motora. 

2 godziny temu, eye_lip napisał(-a):

Nie obawiałbym się o jakość RE, mają dobre opinie i sprzedają tyle motocykli (z ciągłym wzrostem w EU) że ciężko byłoby im robić chłam.

Kiedyś z kumplem od motocykli gadałem to ostrzegał mnie przed himalayanem, twierdząc, że pękają ramy. Tak google AI podaje:

"Tak, w modelach Royal Enfield Himalayan (zarówno starszym 411, jak i nowszym 450) zdarzały się przypadki pękania ramy. [1]

Szczegóły problemu

Himalayan 411: Starsza wersja miała problem z mocowaniami główki ramy oraz okolicami spawów pod wpływem intensywnej jazdy w terenie (ADV). Pęknięcia czasem występowały w samym materiale wokół spawów. [1, 2, 3]

Himalayan 450: Nowa konstrukcja również odnotowała pojedyncze, głośne przypadki uszkodzeń ramy (np. złamania w okolicy kręgosłupa ramy nad mocowaniami) podczas ciężkiej eksploatacji off-roadowej. [1]

Skala: Choć nie jest to usterka dotykająca absolutnie każdego egzemplarza, temat był szeroko dyskutowany na forach i w społecznościach motocyklowych (np. Reddit czy Wykop), zwłaszcza w kontekście jazdy z dużym obciążeniem lub skoków w trudnym terenie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

20261001_165224.jpg

Tak dzisiaj właśnie te rękawice.

A co do patrzenia, to ja kupiłem, to przez pierwszych kilka miesięcy codziennie chodziłem do garażu, żeby chwilę popatrzeć i micha mi się śmiała. A nawet teraz, po kilku latach ciągle sprawia mi to dużą przyjemność. Tak więc i Tobie życzę wiele radości i przede wszystkim bezpiecznej jazdy. Może trafi się też okazja kiedyś pojeździć razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi