Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
JANUSZ003

Klub Miłośników Zegarków Sinn

Rekomendowane odpowiedzi

UX Full tegiment, ale czarny kolor bransolety nie będzie pasował do reszty, więc będzie szukała nowego domu

20250901_082706.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_2868.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z cenami i pewnie z mechanizmami macie rację. Szkoda, że właśnie nie ma chociaż sw300 56h to już coś. 

Za to zapięcie na żywo jest naprawdę bardzo ok. Może trochę odstaje ale IMO jest zrobione bardzo rozsądnie i ja patrząc po tym co noszę oceniam je bardzo wysoko. Wyżej niż w CW czy Certinie. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

@cordi7

Napisz coś wiecej jak nowy w rodzinie. Dej jakieś foty :)

Daj trochę ponosić to coś napiszę - a światło dziś fatalne, wrzucę coś jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, cordi7 napisał(-a):

Daj trochę ponosić to coś napiszę - a światło dziś fatalne, wrzucę coś jutro.

A przegonił skutecznie i definitywnie myśli o Hanharcie?

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Jogi napisał(-a):

A przegonił skutecznie i definitywnie myśli o Hanharcie?

Na razie - tak. Choć generalnie mały zegarek typu 556 czy HD12 nie wyszedł mi z głowy. Jeden ńie wyklucza drugiego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Na razie - tak. Choć generalnie mały zegarek typu 556 czy HD12 nie wyszedł mi z głowy. Jeden ńie wyklucza drugiego :D

Czyli takie leczenie objawowe. :D

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Jogi napisał(-a):

Czyli takie leczenie objawowe. :D

Z tej kroliczej nory nie da sie wygrzebac niestety i jedyna droga dalej prowadzi w jej glab...

PS. Sinn 556 wrocil jako pomysl po tym, jak podczas podrozy sluzbowej na lotnisku w Kairze widzialem goscia z 556 a na kajdanie - swietnie sie prezentowal kurcze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Pierwsze wrażenia na gorąco:

• jakościowo super: wykończenie koperty, mechanizmu, itp. na wysokim poziomie.
  • piaskowana koperta plus matowy tegimentowany bezel nadają zegarkowi surowy i techniczny look
  • bardzo dobra czytelność w każdych warunkach: design, wysoki kontrast i dwustronny AR robią robotę
  • koperta nieprawdopodobnie wygodna, klei się do nadgarstka
  • pasek silikonowy mięciutki i wygodny, bardzo dobrze układa się na ręce od pierwszego założenia i świetnie pasuje do charakteru zegarka
  • zegarek z paskiem jest lekki, szybko przestaje się go czuć na nadgarstku
  • komplikacja dzień - data świetnie wkomponowana, nie zaburza symetrii tarczy
  • pomarańczowy sekundnik to genialny akcent, ożywiający poza tym dość surowy design zegarka
  • bezel z podwójną skalą (12h / 60 min) bardzo fajny, przetestuję niedługo na wakacjach jak działa wskazanie drugiej strefy czasowej
  • bezel dwustronny, bez luzu, klika trochę sucho - nie wiem jak to lepiej opisać
  • przez pierwszą dobę, odłożony na noc tarcza do góry, zrobił +3s - oby tylko tak dalej

Na razie to tyle, napiszę więcej po kilku dniach noszenia.

IMG_8121.thumb.jpeg.abecfb84d553f7db9694157655d376bc.jpeg

Gratuluję. Piękny jest. 

Pokażesz zapięcie w tej gumie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Picy napisał(-a):

Gratuluję. Piękny jest. 

Pokażesz zapięcie w tej gumie? 

Zwykły pin and buckle - w gumie dopasowanej do koperty jest takiego typu jak w bransolecie. Mnie to pasuje bardziej - jest mniejsze i lżejsze a całość - sporo tańsza. Pasek jak mój kosztuje 70€, zintegrowany z kopertą - 270€ (pasek plus zapięcie).

IMG_8122.thumb.jpeg.11d7cfd52d1c75f1547ed645a1835450.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Koperta jest genialna i to chyba najmocniejszy punkt serii 104, 105 i EZM3 (w wersjach chrono również).

Szkoda, że nie ma sinnowych technologii (poza bezelem), ale może i lepiej dla portfela :) 

Niech się nosi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

• piaskowana koperta plus matowy tegimentowany bezel nadają zegarkowi surowy i techniczny look
  • bardzo dobra czytelność w każdych warunkach: design, wysoki kontrast i dwustronny AR robią robotę
  • pasek silikonowy mięciutki i wygodny, bardzo dobrze układa się na ręce od pierwszego założenia i świetnie pasuje do charakteru zegarka
  • pomarańczowy sekundnik to genialny akcent, ożywiający poza tym dość surowy design zegarka
  • bezel z podwójną skalą (12h / 60 min) bardzo fajny, przetestuję niedługo na wakacjach jak działa wskazanie drugiej strefy czasowej
  • bezel dwustronny, bez luzu, klika trochę sucho - nie wiem jak to lepiej opisać
  • przez pierwszą dobę, odłożony na noc tarcza do góry, zrobił +3s - oby tylko tak dalej

Pokazuj, pokazuj Dominik 😀

Mój też chociaż na chwilę wskoczył na nadgarstek. 

HWtHoY2.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cordi7 gratki, to jeden z fajniejszych wypustów w ostatnim czasie. I też wziąłbym day-date bo w wersji UTC po pierwsze nie leży mi że to nie GMT, a dwa ta wskazówka drugiej strefy jest średnio-przeciętna. I zobacz @PKS indeksy minutowe są w nim długie, a w U50 Hydro takich nie dali ☹️

Nie będę się tu rozpisywał już odnośnie działań firmy, bo powtarzałbym to co napisaliście. Miejmy nadzieję, że gdy Lothar odda władzę to coś zmieni się na lepsze.

W dniu 2.09.2025 o 12:30, PKS napisał(-a):

Pewnie nigdy. W Sinnie raczej nie ma takich powrotów. Jedyny, jaki pamiętam, to limitka EZM 1 i EZM 1.1, ale to były klasyki.

Jak już muszę być małostkowy, to mieliśmy ostatnio jakieś tam powroty lubianych klasyków, pierwsze co przychodzi mi na myśl to 203 > 206 (niepotrzebnie powiększony), 156 > 156 II (inny werk z przymusu), a Schmidt przy ostatniej pogawędce w firmie przynamniej kilka razy wspominał, że chętnie widziałby powrót 244. Co zaś 756/7 to nie rozumiem usunięcia tych linii, zegarki były świente i jak na pilot chrono dość oryginalne. Jeżeli wrócą to na nie prędko. 756 Diapal pozostanie pewnie moim marzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Na razie to tyle, napiszę więcej po kilku dniach 

10 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Nie śledziłem wszystkich wpisów, sorry.
Tego świeżaka zamawiałeś bezpośrednio z Frankfurtu, czy dorwałeś z drugiej ręki?
Będę się upierał, że silikon mogli by wreszcie zintegrować z kopertą. Muszę do nich napisać, żeby ogarnęli w końcu paski silikonowe 20 mm.
Fajnie, że wrzuciłeś opis i spostrzeżenia.
Gratulacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Gratulacje, prezentuje się zacnie. 👍

17 minut temu, LUKASZOWSKI napisał(-a):

Będę się upierał, że silikon mogli by wreszcie zintegrować z kopertą. Muszę do nich napisać, żeby ogarnęli w końcu paski silikonowe 20 mm.

Tu masz absolutną rację, Zegarek zyskuje z tego typu paskiem. 

IMG_6872.thumb.jpg.dca534c4bb0d4686db4500f7a4ed57f3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kobuz napisał(-a):

I zobacz @PKS indeksy minutowe są w nim długie, a w U50 Hydro takich nie dali ☹️

Dla mnie dalej o wiele za krótkie! (tzn. w tym modelu są ok)

Godzinę temu, Kobuz napisał(-a):

Jak już muszę być małostkowy (...)

Masz rację, ale nie do końca ;) 206 to już jednak inny model, bo - tak jak piszesz - powiększona 203 (tak jak 856 i 857 to nie jest powrót do 656 i 657). W sumie to EZM 1.1 też potraktowałbym jako oddzielny model, a nie odświeżone EZM 1. A 156 to w zasadzie prehistoria z czasów Helmutowych, więc to trochę inna bajka niż powracanie do modeli sprzed kilku lat (pewnie nie przypadkiem zakończyli ich produkcję, więc po co teraz mieliby do nich wracać?). Ale ja bym się nie obraził na nowe 656, 244, 203 czy 256 (tylko bez udziwniania).

5 minut temu, LUKASZOWSKI napisał(-a):

Jest zintegrowana guma, która pasuje do 104, 105 i EZM 3. Co prawda formalnie do tego ostatniego nie jest rekomendowana, ale na innych forach użytkownicy wklejali fotki i pisali, że dobrze siedzi (osobiście nie sprawdzałem, bo uznaję tylko bransolety). Tylko trzeba się upewnić, że dodadzą zapięcie z odpowiednim wykończeniem.

https://www.sinn.de/en/straps-accessories/black-silicone-strap-integrated-in-the-case-sinn.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Kobuz napisał(-a):

@cordi7 gratki, to jeden z fajniejszych wypustów w ostatnim czasie. I też wziąłbym day-date bo w wersji UTC po pierwsze nie leży mi że to nie GMT, a dwa ta wskazówka drugiej strefy jest średnio-przeciętna.

Mi od premiery bardzo sie ten model spodobal; w zalewie bling-diverow jest odswiezajaco inny a przy tym nadal uosabia (dla mnie) ducha Sinna.

1 godzinę temu, Kobuz napisał(-a):

Jak już muszę być małostkowy, to mieliśmy ostatnio jakieś tam powroty lubianych klasyków, pierwsze co przychodzi mi na myśl to 203 > 206 (niepotrzebnie powiększony), 156 > 156 II (inny werk z przymusu), a Schmidt przy ostatniej pogawędce w firmie przynamniej kilka razy wspominał, że chętnie widziałby powrót 244. Co zaś 756/7 to nie rozumiem usunięcia tych linii, zegarki były świente i jak na pilot chrono dość oryginalne. Jeżeli wrócą to na nie prędko. 756 Diapal pozostanie pewnie moim marzeniem.

Mnie sie marzylby 356 UTC - swietny rozmiar i dobrze lezaca koperta a komplikacja wskazania drugiej strefy czasowej mi sie bardzo przydaje:

Sinn 356 UTC Flieger Automatic 39mm UVP 2210,- Neu - Archive germany |  Watch.de

35 minut temu, LUKASZOWSKI napisał(-a):

Nie śledziłem wszystkich wpisów, sorry.
Tego świeżaka zamawiałeś bezpośrednio z Frankfurtu, czy dorwałeś z drugiej ręki?
Fajnie, że wrzuciłeś opis i spostrzeżenia.
Gratulacje!

Kupowalem przez AD niedaleko mnie, jeszcze przed podwyzka cen wrzesniowa mi sie udalo kupic (jesli dobrze widze 104 i 105 ciut podrozaly).

Pasek dopasowany do koperty jest dostepny ale jest sporo drozszy plus chcialem mniejsze zapiecie - duza klamra z mikro jest dla mnie mniej wygodna:

image.png.3c5f9e77c809b23ed358075033fcef7b.pngimage.png.83b13d644b81c7b6f7efd553b462fa67.png

Jak widac powyzej 210 EUR roznicy - no ja jakos nie bardzo widzialem sens tej doplaty, zwlaszcza ze ten silikon sie mieciutko uklada i nie odstaje, nie zyskalbym duzo na prowadzeniu paska od razu w dol.

Aha, mierzylem kiedys 206 Arktis II bo mi sie mega podoba - z mysla, ze bedzie koszmarnie wielki i ciezki.

Magia tej koperty dziala, zegarek mimo koszmarnych wymiarow na papierze (17 mm grubosci) nosi sie niezle.

IMG_4212.thumb.JPG.5e9800efe93a7e92fd2e3a7b204b189c.JPG

IMG_4214.thumb.JPG.f0132a44c84bd12a5a80c4d986c2d9b2.JPG

IMG_4213.thumb.JPG.2b61794fc9d6b2f3b3507b1ad3077d86.JPG

IMG_4215.thumb.JPG.2e1f2147639df2e1460777754fc4df7e.JPG

IMG_4216.thumb.JPG.b3a95fa7a6ec72b1904b361f31904dfd.JPG

Jak widac na ostatnim zdjeciu na tle calej sylwetki ten powiekszony rozmiar nie jest jakis problematyczny - dodam, ze nadgarstek mam 18 - 18,5 cm.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

356 UTC to taka mini-legenda wśród przeszłych modeli i na drugim miejscu pod względem pożądania po Isetanie w linii 356 ;)

Edytowane przez Kobuz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, PKS napisał(-a):

Jest zintegrowana guma, która pasuje do 104, 105 i EZM 3. Co prawda formalnie do tego ostatniego nie jest rekomendowana, ale na innych forach użytkownicy wklejali fotki i pisali, że dobrze siedzi (osobiście nie sprawdzałem, bo uznaję tylko bransolety). Tylko trzeba się upewnić, że dodadzą zapięcie z odpowiednim wykończeniem.

https://www.sinn.de/en/straps-accessories/black-silicone-strap-integrated-in-the-case-sinn.html

Do EZM 3 I tego nowego 3s fajnie by  pasował. Tylko pisze że bez zapięcia  jest, jak na foto. Czylili dadzą standardową klamre. Podjade do Frankfurtu do Sinn-a to sprawdze sobie te opcje osobiście. Byłem kilka tygodni temu  odwiedzić  show room sinn-a ale tego nowego ezm 3s nie mieli w salonie sprzedaży wtedy jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Aha, mierzylem kiedys 206 Arktis II bo mi sie mega podoba - z mysla, ze bedzie koszmarnie wielki i ciezki.

I to jest bling, w który Sinn powinien iść!

Błyszczy się z kilometra, ale zachowane 100% DNA marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arktis to jest mój top 5 modeli Sinna. Taka trochę Doxa Caribbean od Sinna. Zwłaszcza w starszej wersji, bo raz lepszy rozmiar koperty (ok jestem w stanie przyjąć że 43 tutaj może działać), dwa że wcześniejsze modele miały ładny niebieski (błękitny wręcz) odcień tarczy, a tutaj ten fiolet - no nie, tak to nie. Tyle, że o czym wspominałem tutaj wcześniej - w starym modelu rozstrzał koloru tarczy był pokaźny i szybko ulegała ona zmianie barwy przy noszeniu na słońcu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi