Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
SIRLUKE1

Klub Miłośników Zegarków Steinhart

Rekomendowane odpowiedzi

Ze Steinhartem jest właśnie tak, że mimo iż inspiracja jest na sztandarze i rzuca się w oczy - to jak przejdziemy do detali nic nie jest 1:1 a do koperty, która detalem nie jest - okaże się, że nie jest nawet podobna do Rolexa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu szkoda że jakieś inne marki poza chińsko-podobnymi (które z tego słyną i każdy jest do tego przyzwyczajony) w aż tak wulgarny sposób inspirują się znanym projektem innej marki. Stenek ma swoje unikalne i oryginalne projekty. Szkoda  ze tym razem poszli w totalną inspirację rolkiem. Może i nie jest to 1:1 ale można było dodać coś unikalnego od siebie. 

Pewnie masz trochę racji ALE - jak G.Gerlach wypuścił swojego Navigatora to zaraz pojawiły się głosy że "świetny zegarek byłby jakby miał wskazówki takie jak Longines LD" ;)

Skoro nie jest to kopia 1:1 to o co chodzi? Podobieństwo (na 100% zamierzone) to ogólnie stosowany trend wśród producentów... wszystkiego, masz inną kopertę, zegarek jest wyraźnie większy, mechanizm jest inny - cała linia O1 jest z założenia "trochę" podobna do modeli Rolex'a wiec i kolejny model wpisuję się w ten trend - co zaś się tyczy dodawania czegoś od siebie - cokolwiek byś nie zrobił na tej tarczy, przy zachowaniu stylu i kolorystyki to ten zegarek będzie "podobny" do czegoś bo to ogólnie stosowany styl w różnych konfiguracjach - jajowate, prostokątne czy "w karo" subtarcze w kolorze białym bądź czarnym, na czarnym, czy też białym tle spotyka się często pod różnymi markami.

Jak pisałem wyżej - może się to podobać, a może się to podobać mniej, przymusu zakupu nie ma... jakby "pierwowzór" nie był kosmicznie przewartościowany, a jedynym argumentem który tłumaczy to przewartościowanie nie byłoby magiczne słowo "prestige" to pewnie żaden producent zegarków - może poza tym co podrabia Casio - nie stosowałby takich rozwiązań. 

Ja tam nic do wszelkiej maści homage nie mam.

Edytowane przez Daito

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz trochę racji ALE - jak G.Gerlach wypuścił swojego Navigatora to zaraz pojawiły się głosy że "świetny zegarek byłby jakby miał wskazówki takie jak Longines LD" ;)

Skoro nie jest to kopia 1:1 to o co chodzi? Podobieństwo (na 100% zamierzone) to ogólnie stosowany trend wśród producentów... wszystkiego, masz inną kopertę, zegarek jest wyraźnie większy, mechanizm jest inny - cała linia O1 jest z założenia "trochę" podobna do modeli Rolex'a wiec i kolejny model wpisuję się w ten trend - co zaś się tyczy dodawania czegoś od siebie - cokolwiek byś nie zrobił na tej tarczy, przy zachowaniu stylu i kolorystyki to ten zegarek będzie "podobny" do czegoś bo to ogólnie stosowany styl w różnych konfiguracjach - jajowate, prostokątne czy "w karo" subtarcze w kolorze białym bądź czarnym, na czarnym, czy też białym tle spotyka się często pod różnymi markami.

Jak pisałem wyżej - może się to podobać, a może się to podobać mniej, przymusu zakupu nie ma... jakby "pierwowzór" nie był kosmicznie przewartościowany, a jedynym argumentem który tłumaczy to przewartościowanie nie byłoby magiczne słowo "prestige" to pewnie żaden producent zegarków - może poza tym co podrabia Casio - nie stosowałby takich rozwiązań. 

Ja tam nic do wszelkiej maści homage nie mam.

Widocznie każdy ma inny próg tolerancji :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie każdy ma inny próg tolerancji :P

Rozumiem że jeans'y nosisz tylko LEVIS'a, sportowe buty tylko Reebok, a opony w Twoim samochodzie to zawsze Dunlop, a Twoje auto to zawsze Audi,  bo wszystko inne jest jedynie naśladownictwem tych wymienionych marek  ;) No chyba że masz wysoki próg tolerancji jedynie jeśli chodzi o zegarki Rolex'a  :P  :D  :D

Edytowane przez Daito

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... siedzę sobie w spodniach z Reeboka, żeby było jasne ;)

k4w87r.jpg

2nc3uib.jpg

Edytowane przez leoric

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... siedzę sobie w spodniach z Reeboka, żeby było jasne ;)

Buty Reeboka. ;)

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dorian06

Jakbym miał buty to i pewnie Rolka;-)

:-))

Edytowane przez leoric

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:

To może choć jeansy;)

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy Stenek chrono, coż a'la Daytona Paula Newmana i dodatkowo przez wypukłe szkło wysoki 18 mm. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy diver od Steinharta, który niczego nie udaje. Ma tyko jedną wadę, starzeje się tragicznie. Rysy, przetarcia na stali wyglądają subtelnie/nadają charakteru, czego nie można powiedzieć o satynowanym tytanie.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś też zastanawiałem się tytan-stal. Tytan kolorystycznie bardziej mi odpowiadał, ale przeważyły jednak względy praktyczne, mimo wszystko mniejsza podatność  stali na zarysowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie i Panowie, 

Czy jest gdzieś w Warszawie możliwość zobaczenia i pomacania zegarków Steinhart? Dwa modele biorę pod uwagę, ale nawet na forum czytałem, że ze względu na kształt koperty (uszu) nie na każdym nadgarstku układają się dobrze. 

Dzięki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz najlepiej do Łukasza o jakie modeli Ci chodzi i podpowie czy gdzieś da się je zobaczyć.

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staroć na odświeżenie tematu :)

post-55434-0-47865300-1478251867_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jak się wam sprawują  zegarki OCEAN 1 TITANIUM 500?  Od jakiegoś czasu chodzi za mną ten zegarek i zastanawiam się nad zakupem. Trochę obawiam się podatności tytanu na zarysowania. 

Edytowane przez daagonet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jak się wam sprawują  zegarki OCEAN 1 TITANIUM 500?  Od jakiegoś czasu chodzi za mną ten zegarek i zastanawiam się nad zakupem. Trochę obawiam się podatności tytanu na zarysowania. 

Mam tego Stenka, bransoleta zarysuje się stosunkowo łatwo, ale wystarczy parę razy przetrzeć szorstką stroną gąbki i jest znowu jak nowa J Sam zegarek mam czyściutki, nieporysowany.

Edytowane przez bohush

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gąbka dobra jest do stali, ale o tytanie nie słyszałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jak pisałem, bransoletę mam jak z fabryki, szkoda że nie zrobiłem zdjęcia przed zabiegiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinię. Przyznam, że jestem coraz bliżej podjęcia decyzji odnośnie zakupu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3fc26a8735352ffcf83b84b6c33338d8.jpg Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby się ktoś bał a chciał wiedzieć co ma w środku to otworzyłem swojego bo zawsze jestem ciekawy bebeszków 

post-68206-0-05331600-1479368880_thumb.jpg

post-68206-0-54455600-1479368886_thumb.jpg

post-68206-0-18304700-1479368893_thumb.jpg

post-68206-0-07429400-1479368899_thumb.jpg

post-68206-0-72533600-1479368905_thumb.jpg

post-68206-0-79020400-1479368911_thumb.jpg

post-68206-0-75359900-1479368917_thumb.jpg

post-68206-0-16582100-1479368924_thumb.jpg

post-68206-0-39782900-1479368930_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale do zmiany bransolety, to czego używałeś, że takie wgniecenia są, łomu?  :P