bitudragos 5 #2176 Napisano 4 Grudnia Dobry wieczór, będę jednak zwracał uwagę na wagę zegarka. Dziękuję za rekomendacje. Co Państwo zalecają, całkowitą renowację tarczy czy drobne naprawy? Osobiście wolałbym naprawić tylko najbardziej zniszczone obszary, nie zamierzałem przepisywać tarczy. Chciałbym zachować jak największą autentyczność 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #2177 Napisano 4 Grudnia Zbyt mała waga może spowodować po jakimś czasie kolizję palet wychwytu z zębami koła wychwytowego. zawsze powinno być koło 25-30% więcej wagi niż ta minimalna pamiętajcie o tym . Większość chodzików pracuje na wagach 1100-1150g, bijące 1400-1450g, zegary wiedeńskie mają tak o 150 do 200 g mniejsze wagi ale też konstrukcja jest dużo delikatniejsza … taka drobna uwaga 😉😁 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #2178 Napisano 5 Grudnia 10 godzin temu, bitudragos napisał(-a): Dobry wieczór, będę jednak zwracał uwagę na wagę zegarka. Dziękuję za rekomendacje. Co Państwo zalecają, całkowitą renowację tarczy czy drobne naprawy? Osobiście wolałbym naprawić tylko najbardziej zniszczone obszary, nie zamierzałem przepisywać tarczy. Chciałbym zachować jak największą autentyczność Tarcza nie jest w tragicznym stanie. Nie ma też śladu po odpryskach w związku z niewłaściwymi warunkami przechowywania zegara (duże różnic temperatur i wilgoci). Te uszkodzenia u ciebie to efekt niewłaściwie przeprowadzonej próby czyszczenia werniksu i nieznajomości technik konserwacji materiałów. No cóż proponował bym nie ingerować dalej. Jedynie można (ale to do rozważenia ) położyć jedną cieniutką warstwę werniksu olejnego do pozwoli w przyszłości (widzimy to odsłonięte Gesso) na delikatne przecieranie tarczy co parę lat i nie niszczenie dalsze cyfr, a także zabezpieczy przed wyblaknięciem. Oczywiście najlepiej byłoby się zwrócić do jakiegoś znajomego z pracowni konserwacji malarstwa olejnego o pomoc. No ale to już wyższa szkoła jazdy. Ps .załączam zdjęcie fragmentu tarczy, którą ja konserwowałem - stan początkowy. Widać tu łuszczenie i odpadanie gesso od podłoża. Ktoś próbował ratować i pomalował całość tarczy akrylowym lakierem bezbarwym, co tylko pogorszyło i przyśpieszyło proces . Stąd było konieczne jej usunięcie wraz ze starym werniksem, naprawa ubytków i nałożenie werniksu właściwego rodzaju - powtórne. Ot taka ciekawostka. 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bitudragos 5 #2179 Napisano 6 Grudnia On 05.12.2025 at 10:53, LESKOS said: Cadranul nu este într-o stare teribilă. Nu prezintă semne de ciobire din cauza condițiilor necorespunzătoare de depozitare (fluctuații semnificative de temperatură și umiditate). Deteriorarea este rezultatul unei încercări necorespunzătoare de a curăța lacul și al lipsei de cunoștințe despre tehnicile de conservare a materialelor. Ei bine, aș sugera să nu faceți nimic mai departe. Singura opțiune (deși merită luată în considerare) este aplicarea unui strat subțire de lac de ulei. Acest lucru vă va permite să ștergeți ușor cadranul la fiecare câțiva ani (vedem gesso-ul expus) în viitor, prevenind deteriorarea ulterioară a cifrelor și protejându-l totodată de decolorare. Desigur, cel mai bine ar fi să cereți ajutorul unui prieten de la un studio de conservare a picturilor în ulei. Dar asta e ceva mai complex. P.S. Atașez o fotografie cu un fragment din scutul pe care l-am restaurat – starea sa inițială. Se poate vedea cum se exfoliază și se decojește gipsul de pe substrat. Cineva a încercat să-l salveze și a vopsit întregul scut cu lac acrilic transparent, ceea ce nu a făcut decât să exacerbeze și să accelereze procesul. Prin urmare, a fost necesar să-l îndepărtez împreună cu vechiul lac, să repar deteriorarea și să reaplic tipul corect de lac. Doar o curiozitate. Cześć, dzięki za rady, wezmę je pod uwagę. Spotkałem się z kimś z muzeum sztuki w moim mieście i wrócę z fotkami na koniec. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3620 #2180 Napisano 8 Grudnia Dobry wieczór, szukam informacji o tym zegarze. Głównie chodzi mi o informację jak wyglądała tarcza? Moja jest dosyć mocno zniszczona. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 96 #2181 Napisano 9 Grudnia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3620 #2182 Napisano 9 Grudnia 48 minut temu, yaro 65 napisał(-a): Dziękuję. Podobna tarcza ale nie taka sama. Moja wątpliwość dotyczy indeksów cyfr czy były czarne z obwódką wytrawioną i czarnym środkiem, czy też ktoś już wtórnie wypłenił cyfry na czarno? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 96 #2183 Napisano 9 Grudnia widać że pole było czarne a indeksy cyfr złote na czarnym tle, indeksy cyfr powoli tracą barwę i wychodzi czarny podkład . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3621 #2184 Napisano 9 Grudnia 43 minuty temu, yaro 65 napisał(-a): widać że pole było czarne a indeksy cyfr złote na czarnym tle, indeksy cyfr powoli tracą barwę i wychodzi czarny podkład . A ja myślę, że to było srebrzenie, tylko się, hmm spatynowało. Jeszcze taki wariant, bez czarnego, ale nadal srebrzona zewnętrzna część tarczy. 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3620 #2185 Napisano 9 Grudnia 7 godzin temu, Anansi napisał(-a): A ja myślę, że to było srebrzenie, tylko się, hmm spatynowało. Jeszcze taki wariant, bez czarnego, ale nadal srebrzona zewnętrzna część tarczy. Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 279 #2186 Napisano 12 Grudnia Oryginalny stan zachowania : 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 760 #2187 Napisano 14 Grudnia (edytowane) Witaj Piotrze myślę że Kolega @Anansi miał rację tarcza była srebrzona (srebro utleniając uzyskuje kolor brunatny do czarnego) Warto było by zrobić mały eksperyment i np. w miejscu które wskazałem strzałka lekko przetrzeć wacikiem i wtedy zobaczymy czy najpierw była cała srebrzona a później nakładany złotem cyferblat (wtedy spod czarnego powinno pojawić się srebro) czy odwrotnie wtedy pojawi się złoto (czyli cała tarcza mosiężna czyli po starciu wyjdzie złoto) Warto też się przyjrzeć cyfrom czy są wypukłe czy wklęsłe względem płaszczyzny tarczy bo to też wyjaśni kolejność nakładania. Pozdrawiam Roman Edytowane 14 Grudnia przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach