Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Bugs napisał(-a):

No właśnie, nie lubię tego zapięcia, niestety chyba nie ma go jak wymienić a zmienić bransolety też nie bo ma 19mm

To zapięcie jest dziwnie rozwiązane - nie wiem z jakiego powodu zwalniana jest tylko jedna strona 😕

59 minut temu, a_team napisał(-a):

Dodge66 powinieneś foty do katalogów robić emoji14.png

giphy.gif

Edytowane przez dodge66

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Butik napisał(-a):

Mój jest ze STRAPCODE, na prawdę bardzo wysokiej jakości gruby mesh:

https://www.strapcode.com/products/strapcode-watch-bands-mesh-mb-fyp046?variant=32766755143764

Zaleta: taper 20/16mm, więc ładnie wygląda, nie tak klocowaty nietaliowany ori. Plus oczywiście cieniutkie zapięcie + płynna bezstopniowa regulacja długości w trymiga, w przeciwieństwie do dziurek w Omedze, których nigdy nie jestem w stanie odpowiednio dobrać (mam zazwyczaj albo pół dziurki za ciasno, albo pół za luźno).

Wada: zapięcie niezatrzaskowe, więc bransoleta otwarta przy zakładaniu / zdejmowaniu, ale już nauczyłem się w bezpieczny sposób ją obsługiwać. Generalnie jestem zwolennikiem pasków całkowicie zamkniętych w pętle zapięciami motylkowimi, gdyż miewałem tendencję do upuszczania zegarków na podłogę przy zakładaniu / zdejmowaniu, ale ten problem mam już chyba za sobą.

O wiele lepiej to wygląda. I swoją drogą - zegarek jest przepiękny! 

instagram.com/crownandlume 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, marcink88 napisał(-a):

Poleci ktoś może pasek gumowy do Omega Seamaster Diver 300m Co-Axial 212.30.41.20.01.003 ? Słyszałem że Zealande mają super opinie - pytanie czy coś jeszcze jest godnego polecenia?

1250_001_front.jpg?dh=500&q=85&sharpen=1x1

Ja polecam zealande, super jakość

413A25E7-10D9-4641-9869-5876D8B9095F.jpeg

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.09.2022 o 14:26, Nomateus napisał(-a):

Jestem zakochany! Żona musi pytać mnie co 20 minut o godzinę. 😻

A63AF447-F827-462D-B265-31F8615165F9.jpeg

moon jest mega.

bardzo fotogeniczny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, robol1 napisał(-a):

moon jest mega.

bardzo fotogeniczny 

A ja kupiłem, obejrzałem, przymierzyłem i wsadziłem do pudła. W tej kolejności 🙂

Exa nie przeskoczył. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i FedEx dał d*py, mieli być dzisiaj, przyszedł sms, że będzie jutro. Mam tylko nadzieję, że nie spieprzą coś i nie dostarczą po weekendzie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Scaut napisał(-a):

B4990DCF-CA73-4FC5-AAE6-61CF0B11E2A2.jpeg

Ja mojego wrzuciłem na bazarek i jak pójdzie atakuję Marka II bikolora;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, szuwi napisał(-a):

A ja kupiłem, obejrzałem, przymierzyłem i wsadziłem do pudła. W tej kolejności 🙂

Exa nie przeskoczył. 

Bo z Moonwatchem to jest tak, że ma historię, dużo się o nim mówi, jest ładny i fajny ale... po czasie robi się jednak nudnawy, jest tylko czerń i biel matowa, nic nie błyska i taki to luksus za 35 koła w ritejlu ;)

Jednym wejdzie i zostaje, innym po opatrzeniu po prostu szybko się nudzi,

9 godzin temu, zielony.m napisał(-a):

Ja mojego wrzuciłem na bazarek i jak pójdzie atakuję Marka II bikolora;)

Bo w Speedych jest duuużo fajniejszych sikorów niż mun, więc się nie dziwię ;) 

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo w Speedych jest duuużo fajniejszych sikorów niż mun, więc się nie dziwię  

Moon jedzie głównie na legendzie i bajerze, podobnie jak np. Submariner, gdyby nie otoczka i brand to mało kto by się tym zainteresował a już na pewno nie za tak absurdalne pieniądze. Wyobraź sobie że to dokładnie ten sam zegar ale z logo np Invicta.
W przeciwieństwie do moona Sub jest jednak bardzo uniwersalnym zegarkiem i łatwo jest sobie wmówić potrzebę jego posiadania, w przypadku moona jest to głównie aspekt kolekcjonerski a przy takich cenach albo po jakimś czasie opuszcza kolekcję albo w ogóle do niej nie trafia bo umiarkowanie zamożny właściciel do noszenia ma zwykle lepsze sprzęty.
Pozostaje jeszcze walor inwestycyjny i to jest argument za.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Bugs napisał(-a):

Moon jedzie głównie na legendzie i bajerze, podobnie jak np. Submariner, gdyby nie otoczka i brand to mało kto by się tym zainteresował a już na pewno nie za tak absurdalne pieniądze. Wyobraź sobie że to dokładnie ten sam zegar ale z logo np Invicta.
W przeciwieństwie do moona Sub jest jednak bardzo uniwersalnym zegarkiem i łatwo jest sobie wmówić potrzebę jego posiadania, w przypadku moona jest to głównie aspekt kolekcjonerski a przy takich cenach albo po jakimś czasie opuszcza kolekcję albo w ogóle do niej nie trafia bo umiarkowanie zamożny właściciel do noszenia ma zwykle lepsze sprzęty.
Pozostaje jeszcze walor inwestycyjny i to jest argument za.

Legenda jest, ale Moon i Sub to jedne z najlepszych i najbardziej uniwersalnych projektów. Nie każdemu muszą się podobać, bo porównując do wielu innych zegarków są minimalistyczne.  Noszę Moona na co dzień od wielu lat i nie bardzo rozumiem, co lepszego mi byłoby mi potrzebne w edc. Komplikacje jak ktoś lubi, ja wolę czystą tarczę niż datę, chrono jest dla mnie bardziej użyteczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze uważałem i pi kilku latach noszenia dalej uważam, że moonwatch nie jest dla każdego. Nie jest też dobry dla osób wchodzących w temat zegarkowy, poszukujących i błądzących.

Do moona trzeba dorosnąć i albo się go pokocha, albo nie.

Dla mnie jest to dość uniwersalny zegarek, super czytelny, dający frajdę przy zabawie paskowej.

Jego legenda chowa inne bardzo głęboko, o ile ma to dla kogoś znaczenie, bo nie sądzę, aby wszyscy kupujący się w niej orientowali.

Drobny minus za WR, choć od chronografów nie wymagam parametrów divera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, tbn napisał(-a):

Legenda jest, ale Moon i Sub to jedne z najlepszych i najbardziej uniwersalnych projektów. Nie każdemu muszą się podobać, bo porównując do wielu innych zegarków są minimalistyczne.  Noszę Moona na co dzień od wielu lat i nie bardzo rozumiem, co lepszego mi byłoby mi potrzebne w edc. Komplikacje jak ktoś lubi, ja wolę czystą tarczę niż datę, chrono jest dla mnie bardziej użyteczne.

To oczywiste, że jest legenda i to oczywiste, że to świetny i czytelny zegarek codzienny. Ja tego absolutnie nie podważam i myślę, że @Bugs też nie to miał na myśli. Takich osób jak Ty, którym ten zegarek wchodzi, dobrze leży i służy wiele lat jest mnóstwo i chyba o to chodzi.

Jest jednak mnóstwo ludzi, którzy łapią się na legendy księżycowe, ale w głębi duszy szukają czegoś innego. Po paru tygodniach obcowania z tym, co tak powszechnie budzi WOW nadchodzi refleksja i próba poszukiwania innego WOW. Piszę to z własnego doświadczenia i na pewno nie jestem odosobniony ;)

1 minutę temu, sanik napisał(-a):

Zawsze uważałem i pi kilku latach noszenia dalej uważam, że moonwatch nie jest dla każdego. Nie jest też dobry dla osób wchodzących w temat zegarkowy, poszukujących i błądzących.

Do moona trzeba dorosnąć i albo się go pokocha, albo nie.

Dla mnie jest to dość uniwersalny zegarek, super czytelny, dający frajdę przy zabawie paskowej.

Jego legenda chowa inne bardzo głęboko, o ile ma to dla kogoś znaczenie, bo nie sądzę, aby wszyscy kupujący się w niej orientowali.

No proszę, właśnie coś takiego chyba chciałem napisać, ale nie umiałem ;) 

Edytowane przez Butik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, a_team napisał(-a):

Jest i on emoji16.png
24f24dea5de15d7df843118199d26289.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tymczasem świat nie znosi próżni i nudy, więc butikowych paskowych eksperymentów ciąg dalszy. Ostał mi się taki fajny brązowy pasek Omegi, który wrzuciłem na SMP i... wg mnie nawet daje radę ;). I dało się bez wysiłku wcisnąć 21mm w 20mm :D 

Tak jak wiem, zaraz się podniesie larum, że jak to tak - skóra i diver, brązowy z niebieskim? Cóż, jedyny kontakt z wodą jaki ten zegarek ma, to jak mi się z butelki wyleje przy biurku, divery są czasem wypuszczane na skórze przez producentów, a połączeń niebieskiego z brązem też jest multum w oryginałach.

Niezależnie od wszystkiego zawsze fajnie sprowokować 🤪😈

IMG_7160.jpg

IMG_7161.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, sanik napisał(-a):

No właśnie, 50M to duży zapas dla kąpieli w basenie czy morzu. Zakładając oczywiście, że ten raz w roku sprawdzimy szczelność. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Butik napisał(-a):

Tymczasem świat nie znosi próżni i nudy, więc butikowych paskowych eksperymentów ciąg dalszy. Ostał mi się taki fajny brązowy pasek Omegi, który wrzuciłem na SMP i... wg mnie nawet daje radę ;). I dało się bez wysiłku wcisnąć 21mm w 20mm :D 

Tak jak wiem, zaraz się podniesie larum, że jak to tak - skóra i diver, brązowy z niebieskim? Cóż, jedyny kontakt z wodą jaki ten zegarek ma, to jak mi się z butelki wyleje przy biurku, divery są czasem wypuszczane na skórze przez producentów, a połączeń niebieskiego z brązem też jest multum w oryginałach.

Niezależnie od wszystkiego zawsze fajnie sprowokować 🤪😈

Czytam posta, myślę sobie: rany boskie, mamy nowego Butika na forum ze specyficznym gustem paskowym, ale nie. Patrzę jeszcze raz, ale to ten sam Butik, tylko zdjęcie inne😄. No, nie zawodzisz z tymi wyborami paskowymi😂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, beniowski napisał(-a):

Czytam posta, myślę sobie: rany boskie, mamy nowego Butika na forum ze specyficznym gustem paskowym, ale nie. Patrzę jeszcze raz, ale to ten sam Butik, tylko zdjęcie inne😄. No, nie zawodzisz z tymi wyborami paskowymi😂.

To ten sam Butik, tylko już nie nadążałem ze zmianami logo na avatarach, więc wrzuciłem coś uniwersalnego ;)

I zawsze po wrzuceniu zdjęcia z nowym paskiem czekam na Twój komentarz. Obiecuję też, że nie będziemy się nudzić 😇

Edytowane przez Butik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Butik napisał(-a):

To ten sam Butik, tylko już nie nadążałem ze zmianami logo na avatarach, więc wrzuciłem coś uniwersalnego ;)

I zawsze po wrzuceniu zdjęcia z nowym baskiem czekam na Twój komentarz. Obiecuję też, że nie będziemy się nudzić 😇

To taka stara tradycja już się zrobiła😆.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tymczasem świat nie znosi próżni i nudy, więc butikowych paskowych eksperymentów ciąg dalszy. Ostał mi się taki fajny brązowy pasek Omegi, który wrzuciłem na SMP i... wg mnie nawet daje radę . I dało się bez wysiłku wcisnąć 21mm w 20mm  

Niezależnie od wszystkiego zawsze fajnie sprowokować 

Skóra do divera chyba nic nadzwyczajnego, wystarczy się udać do wątku Panerai, tam takich pełno. Brąz z niebieskim? Pewnie do niebieskiego garnituru bym założył brązowe buty.
Ale tak brzydko ściśnięty pasek się nie broni (dla mnie).

d020af66088b9161cdd7baa8a58e1c9c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, alleck napisał(-a):

Skóra do divera chyba nic nadzwyczajnego, wystarczy się udać do wątku Panerai, tam takich pełno. Brąz z niebieskim? Pewnie do niebieskiego garnituru bym założył brązowe buty.
Ale tak brzydko ściśnięty pasek się nie broni (dla mnie).

d020af66088b9161cdd7baa8a58e1c9c.jpg

To ściśnięcie jest na szybko i na pewno wkrótce pojedzie do Filipa do odpowiedniej przeróbki. Czekam aż różne sprawy prywatne mi się pokończą i ruszam do niego na skrojenie pasiora do JLC, więc przy okazji zrobimy i to. Absolutnie masz rację i też to widzę, choć tylko w przybliżeniu, wręcz pod lupą (lub na dużym powiększeniu zdjęcia).

Co do reszty też 100% zgoda.

Edytowane przez Butik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi