Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Lynx27 napisał(-a):

Hej, a może ma ktoś 2254.50 do przymiarki/sprzedania(fajny stan z papierami)? Chodzi za mną ten ref od jakiegoś czasu :)

Oho, jakiś wirus chyba panuje, bo wczoraj takiego samego posta miałem wstawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I u mnie dziś na niebiesko. Doradźcie mi… planuje kupić gumę od Zealande (wprowadzają pasek właśnie pod moją AT), w jaki kolor pójść: granatowy, biały czy czarny? 

Miałem niebieska 300tkę i najbardziej mi się na czerwonym pasku podobała, z racji na czerwone akcenty na tarczy i sekundniku. Tu jest tylko kolor niebieski, więc raczej stonowane kolory wchodzą w grę. 

IMG_4204.jpeg

IMG_4207.jpeg

Edytowane przez pepepatryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, pepepatryk napisał(-a):

I u mnie dziś na niebiesko. Doradźcie mi… planuje kupić gumę od Zealande (wprowadzają pasek właśnie pod moją AT), w jaki kolor pójść: granatowy, biały czy czarny? 

Miałem niebieska 300tkę i najbardziej mi się na czerwonym pasku podobała, z racji na czerwone akcenty na tarczy i sekundniku. Tu jest tylko kolor niebieski, więc raczej stonowane kolory wchodzą w grę. 

IMG_4204.jpeg

Ja bym poszedł w granat, standardowo.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 hours ago, Lynx27 said:

Hej, a może ma ktoś 2254.50 do przymiarki/sprzedania(fajny stan z papierami)? Chodzi za mną ten ref od jakiegoś czasu :)

1 hour ago, meinard said:

Oho, jakiś wirus chyba panuje, bo wczoraj takiego samego posta miałem wstawiać.

O cholera przysięgam ze chciałem zapytać o wasze zdanie odnośnie tej referencji i nawet złożyłem już jedna ofertę u dilera. Co myślicie chłopaki, warto? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minutes ago, KrysH said:

O cholera przysięgam ze chciałem zapytać o wasze zdanie odnośnie tej referencji i nawet złożyłem już jedna ofertę u dilera. Co myślicie chłopaki, warto? 

No ba! Klasyk!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka myślicie jest dobra cena za przyzwoity okaz?

Jakieś uwagi na co uważać? To chyba nie jest mechanizm omegi w nim? Ale podobają mi się bardzo wskazówki i ten duży kawałek pizzy na 12! Tarcza ma tez wszystko w druku co daje fajny vibe razem z aluminiowym bezelem. No i oczywiście wymiary mnie przekonują do tego zegarka, musi chyba być wygodny przy takiej grubości. Jedynie obawiam się mechanizmu... ktoś coś wie?

Edytowane przez KrysH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pepepatryk napisał(-a):

Tylko niebieski (granat). Biały nie pasuje (chociaż białe są indeksy), czarny... hmmm, raczej też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, KrysH napisał(-a):

Każdy ma jakiś swój punkt graniczny. Jakbym mieszkał w US to powyżej $3000 bym kręcił nosem pewnie. Natomiast w EU o takich cenach możemy już raczej zapomnieć. 

54 minuty temu, KrysH napisał(-a):

Jakieś uwagi na co uważać?

Na nieumiejętne i ordynarnie odnawiane egzemplarze. Najłatwiej poznać po wygładzonych krawędziach na bezelu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minutes ago, meinard said:

Każdy ma jakiś swój punkt graniczny. Jakbym mieszkał w US to powyżej $3000 bym kręcił nosem pewnie. Natomiast w EU o takich cenach możemy już raczej zapomnieć. 

Na nieumiejętne i ordynarnie odnawiane egzemplarze. Najłatwiej poznać po wygładzonych krawędziach na bezelu. 

Dzięki bardzo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś uwagi na co uważać? To chyba nie jest mechanizm omegi w nim? Ale podobają mi się bardzo wskazówki i ten duży kawałek pizzy na 12! Tarcza ma tez wszystko w druku co daje fajny vibe razem z aluminiowym bezelem. No i oczywiście wymiary mnie przekonują do tego zegarka, musi chyba być wygodny przy takiej grubości. Jedynie obawiam się mechanizmu... ktoś coś wie?

Mechanizm 1120 w tym modelu to ETA 2892-A2 modyfikowana przez Omegę. Ma raczej dobre opinie, jest nieskomplikowany i niedrogi w serwisie.
Kształt indeksów i wskazówek to nawiązanie do modeli robionych na przełomie lat 60/70 dla armii brytyjskiej, Mil-Spec Seamaster 300.
Jak będziesz szukał 2254 lub podobnych z tego okresu to zwracaj uwagę na ślady polerowania - zaoblone krawędzie na bezelu, zdarzają się też egzemplarze z nieoryginalną wkładką bezela ( bo nietrudno ją uszkodzić a oryginalnie nie występuje jako osobny element tylko w komplecie z całym bezelem ). Zamiennik ma nieco inny krój cyfer i często inaczej wygląda kropka na 12, trzeba sobie porównać ze zdjęciami oryginału.
Ogólnie bardzo polecam, zegarek jest mega wygodny i fenomenalnie czytelny i w dzień i w nocy, bransoleta jest - w przeciwieństwie do późniejszych - zwężana a jedyną wadą jest brak mikroregulacji w zapięciu ( tylko divers extension ) i montaż na system pin/tuleja a nie śrubki.
Dla tych co chcą trochę bardziej luksusowo jest model 2230.50 - indeksy mają metalowe obwódki, logo jest metalowe nakładane a wkładka bezela jest z białego złota, reszta taka sama.

087655bb70aa8a4a95d69310c6e1a754.jpg&key=b709a54cd7c44dc49c09efb555bb1350fab78abcb8366a1590db2c59494898d4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Bugs napisał(-a):

Dla tych co chcą trochę bardziej luksusowo jest model 2230.50

A kojarzysz może czy wersja 2234.50, jest w tej samej kopercie co 2254?

edit: tzn wiem że nie jest 1:1 ta sama, ale czy podobnie wygodną budowę ma.

image.png

Edytowane przez meinard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten tryt po 30 latach to już chyba niezbyt mocno świeci. Chyba dwa okresy połowicznego rozpadu już minęły.
Zegarek sam w sobie bardzo zgrabny. W sam raz na nieduży nadgarstek .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 hours ago, KrysH said:

Nie do wiary jest ta PO - moja chyba ma tylko inny rozmiar i bezel, a tak to na pierwszy rzut oka są identyczne

Poza innym mechanizmem, tarcza matowa, inne indeksy, matowy bezel, etc... 😉

8 hours ago, tommly said:

Powroty z urlopu zawsze są dla mnie trudne, wyjęcie zegarka ze skrytki, pierwsza kawka w domu, a w między czasie różne dziwne pomysły przychodzą człowiekowi do głowy.

I jak myślałem, że to będzie ostatni zegar który sprzedam, tak chyba podjąłem decyzję i poleci na bazarek ... 😢

Nigdy nie mów nigdy? 🤣 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, pepepatryk napisał(-a):

IMG_4204.jpeg

IMG_4207.jpeg

Ja się na kolorach nie znam to się wypowiem. :D

Z wymienionych tylko niebieski. Czarny do niebieskiego będzie słabo wyglądać.

Może beżowy 🤔

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A kojarzysz może czy wersja 2234.50, jest w tej samej kopercie co 2254?
edit: tzn wiem że nie jest 1:1 ta sama, ale czy podobnie wygodną budowę ma.

image.thumb.png.1899d7cd2c1c7864e391e0495c348877.png

Nie miałem nigdy GMT w ręce, na zdjęciu wygląda że kształt jest taki sam ale może być grubsza.
Pierwsza SMPc bez fal ma też taką kopertę, bransolety pasują wymiennie ale zegarek jest trochę grubszy - inny dekiel i bezel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Bugs said:

Mechanizm 1120 w tym modelu to ETA 2892-A2 modyfikowana przez Omegę. Ma raczej dobre opinie, jest nieskomplikowany i niedrogi w serwisie.
Kształt indeksów i wskazówek to nawiązanie do modeli robionych na przełomie lat 60/70 dla armii brytyjskiej, Mil-Spec Seamaster 300.
Jak będziesz szukał 2254 lub podobnych z tego okresu to zwracaj uwagę na ślady polerowania - zaoblone krawędzie na bezelu, zdarzają się też egzemplarze z nieoryginalną wkładką bezela ( bo nietrudno ją uszkodzić a oryginalnie nie występuje jako osobny element tylko w komplecie z całym bezelem ). Zamiennik ma nieco inny krój cyfer i często inaczej wygląda kropka na 12, trzeba sobie porównać ze zdjęciami oryginału.
Ogólnie bardzo polecam, zegarek jest mega wygodny i fenomenalnie czytelny i w dzień i w nocy, bransoleta jest - w przeciwieństwie do późniejszych - zwężana a jedyną wadą jest brak mikroregulacji w zapięciu ( tylko divers extension ) i montaż na system pin/tuleja a nie śrubki.
Dla tych co chcą trochę bardziej luksusowo jest model 2230.50 - indeksy mają metalowe obwódki, logo jest metalowe nakładane a wkładka bezela jest z białego złota, reszta taka sama.

087655bb70aa8a4a95d69310c6e1a754.jpg&key=b709a54cd7c44dc49c09efb555bb1350fab78abcb8366a1590db2c59494898d4

@Bugs bardzo Ci dziękuję za fajna, edukacyjna odpowiedz oraz zdjęcie Twoich egzemplarzy side to side. Obydwa są Extra! 

Ostatnie pytanie mam bo nie mogę się dopatrzeć a kolory mylą na zdjęciach i filmikach - jakiego koloru jest końcówka sekundy? Czy to jest czerwień czy pomarańcz?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, KrysH napisał(-a):

@Bugs bardzo Ci dziękuję za fajna, edukacyjna odpowiedz oraz zdjęcie Twoich egzemplarzy side to side. Obydwa są Extra! 

Ostatnie pytanie mam bo nie mogę się dopatrzeć a kolory mylą na zdjęciach i filmikach - jakiego koloru jest końcówka sekundy? Czy to jest czerwień czy pomarańcz?!

Zdecydowanie powinna być czerwień, ale w tych modelach często od słońca kolor płowieje.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, tts said:

Poza innym mechanizmem, tarcza matowa, inne indeksy, matowy bezel, etc... 😉

Rzeczywiście teraz jak patrzę i porównuje to dzięki Twoim uwagom dostrzegam różnice! Niby drobiazgi ale robią różnice. Nawet jedynka jest zupełnie inna na "12" !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 hours ago, Bugs said:

Warto zaznaczyć w jakim doskonałym stanie są te referencje - takich perełek nie ma na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, facecik napisał(-a):

Tylko niebieski (granat). Biały nie pasuje (chociaż białe są indeksy), czarny... hmmm, raczej też.

12 godzin temu, tommly napisał(-a):

Ja bym poszedł w granat, standardowo.

Zamówiłem granatowy, bez udziwnień, dzieki 👍🏼

7 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Ja się na kolorach nie znam to się wypowiem. :D

Z wymienionych tylko niebieski. Czarny do niebieskiego będzie słabo wyglądać.

Może beżowy 🤔

Myślałem kiedyś o nato beżowym, ale jakoś się nie zdecydowałem. W tych paskach Zealande nie ma beżowego koloru 🫤

Edytowane przez pepepatryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, pepepatryk napisał(-a):

Te paski wyglądają naprawdę dobrze! Pomarańcze i czerwień tez by swietnie się nadały na wakacje. Czekam na opinie i zdjęcia spasowania😉

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi