Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, Picy napisał(-a):

Kurde ale to ładne. Dzisiaj przymierzyłem i chyba trzeba AT puścić i kupić to cudo. Tylko który kolor. Chyba bardziej niebieski. Jak by data byla pod kolor to biały petarda.

Zdecydowanie niebieski! 👍

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 5/17/2025 at 8:40 PM, Picy said:

Kurde ale to ładne. Dzisiaj przymierzyłem i chyba trzeba AT puścić i kupić to cudo. Tylko który kolor. Chyba bardziej niebieski. Jak by data byla pod kolor to biały petarda. 

IMG_2561.jpeg

Do mnie bardziej biała przemawia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.05.2025 o 20:40, Picy napisał(-a):

IMG_2561.jpeg

Jak dla mnie biała wymiata ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 24.02.2025 o 09:19, tbn napisał(-a):

Ja sobie w weekend przymierzyłem https://www.omegawatches.com/watch-omega-seamaster-diver-300m-co-axial-master-chronometer-42-mm-21030422001010

Pomijając mesz, który oprócz wątpliwiej estetyki jest zwyczajnie niewygodny , sztywny i daje kawał metalu na klamrze, to sam zegarek jest świetny. Matowe aluminium, subtelny wzór fal , brak daty sprawia że projekt ma jakąś elegancję, a jednocześnie 100% tool watch i kojarzył mi się od razu Peter Blake. Minus większy rozmiar i nie jestem na 100% przekonany do lumy na bezelu. Ale spodobał mi się mocno, może na gumie bym przełknął ten dłuższy lug to lug, bo sama średnica jest ok. Koperta mi się bardzo w tym modelu podoba, do tego wypukły szafir robi robotę. Z drugiej czytam plotki, że Omega pracuje nad odświeżeniem Divera 300M, może poprawią ergonomię całego projektu. Może coś wyjdzie w tym roku? 

Na razie jeszcze nie udało mi się zapoznać osobiście z najnowszym jubileuszowym Bondem, ale jego czarnego bliźniaka technicznego przymierzyłem we wrocławskim Kruku – i po tej przymiarce niemal całkowicie zgadzam się z @tbn, który oglądał go wcześniej  :)

Aluminiowa, matowa tarcza bez daty i z drobnym wzorem fal wygląda absolutnie rewelacyjnie, podobnie jak matowo wykończona, aluminiowa wkładka lunety. Dla mnie prezentuje się o wiele lepiej, niż grube fale na ceramicznej tarczy w aktualnie produkowanych modelach SMP 300M z datownikiem. Gdyby jeszcze wskazówki szkieletowe zastąpiono pełnymi, jak w modelach wspomnianej przez Szanownego Przedmówcę serii Peter Blake, no to dla mnie byłby to ideał Seamastera Pro 300M. Ale nawet ze szkieletowymi, tradycyjnymi wskazówkami jest świetnie.

Koperta – chyba standardowa dla 42-milimetrowych SMP 300M Gen4 – jest moim zdaniem za gruba i w porównaniu z poprzednimi generacjami ma gorsze proporcje. Oczywiście Ameryki nie odkrywam: powszechnie wiadomo, że obecnie produkowane Omegi cierpią na elephantiasis, odkąd wprowadzono w nich mechanizm 8500 i pochodne. Wolałbym zegarek szczuplejszy, podobnie jak wolałbym pełny dekiel z czasów SMP 300M Gen1-3. Chociaż ten tutaj przynajmniej jest tradycyjnie zakręcany, bo w bliźniaku technicznym, czyli niebieskim Bondzie 60th Anniversary, mamy dekiel mocowany siedmioma wkrętami - prawdopodobnie zostało to wymuszone przez filmową animację na szkiełku. 

Mesz jest fatalny. Niewygodny, sztywny, zupełnie nie układa się na ręce, kłuje w oczy dziurami końcówek pozbawionych maskownic, a pod spodem ma pękaty glut zapięcia, krótki i gruby, w odczuciach dużo grubszy od standardowej klamry na bransolecie. U mnie pierwszą rzeczą po nabyciu tej Omegi byłoby wywalenie mesza. Zresztą proszę spojrzeć poniżej, na zdjęcia takiego zegarka z bransoletą - to egzemplarz wystawiony na sprzedaż, w którym ktoś zrobił to, co należało zrobić. Różnica jest kolosalna. Moim zdaniem tak to powinno od razu wyglądać. Tu uwaga techniczna: do wymiany mesza potrzebny jest przyrząd, zaś odłączenie/dołączenie aktualnie oferowanej bransolety nie wymaga narzędzi, bo ta ma przyciski do szybkiego demontażu.

Nie zgodzę się natomiast z Szanownym Przedmówcą odnośnie szkła, które - moim zdaniem - absolutnie nie robi roboty. Zamiast tradycyjnego, delikatnie wypukłego, soczewkowatego (czyli wyższego na środku, niż na brzegu) szafiru z podwójnym antyrefleksem, we wszystkich modelach z meszem zamontowano szkło typu Top Hat: wystające wysoko ponad bezel, pogrubiające i tak już gruby zegarek. Ono jest płaskie, a nie wypukłe: wystające, ale płaskie. Ze względu na swą konstrukcję bardzo zniekształca widok indeksów, a jeśli nie spoglądamy na tarczę prostopadle, lecz pod kątem to już w ogóle dramat. Kreskowa podziałka minutowa czy napis "SWISS MADE" rozlewają się zupełnie. Zdjęcia w internetach tego nie oddają – w rzeczywistości jest dużo, dużo gorzej. Warto też zwrócić uwagę, że to szkło ma tylko jednostronną, wewnętrzną powłokę antyrefleksyjną, a soczewkowate pokryto antyrefleksem z obu stron. Dla mnie szafir Top Hat to największa porażka tego pięknego zegarka. O ile mesz zmienimy samodzielnie, o tyle wymiana szkła na soczewkowate, tradycyjnie wypukłe, pochodzące z modeli z datą, czy też z biało-niebieskiego Pucharu Barcelony bez daty, musiałaby wymagać ingerencji zegarmistrzowskiej. Oczywiście osobną kwestią byłoby tu podejście serwisów do takiego nietypowego zlecenia czy wreszcie sprawy gwarancyjne.

Zrzut ekranu 2025-05-19 161821.jpg

Zrzut ekranu 2025-05-19 161908.jpg

Zrzut ekranu 2025-05-19 161957.jpg

Edytowane przez Dirty Harry

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Dirty Harry napisał(-a):

Tu uwaga techniczna: do wymiany mesza potrzebny jest przyrząd, zaś odłączenie/dołączenie aktualnie oferowanej bransolety nie wymaga narzędzi, bo ta ma przyciski do szybkiego demontażu.

Gwoli ścisłości - bransoleta z tymi przyciskami jest dołączana tylko do niektórych wybranych modeli. Większość ma tę standardową. Dowiadywałem się w zeszłym roku w butiku, czy można osobno dokupić tę lepszą, ale nie było takiej możliwości. 

Ciekawe to jest, co piszesz o szkle. Kompletnie nie rozumiem dlaczego zrezygnowali z naprawdę świetnego, wypukłego szkła z obustronnym antyrefleksem na rzecz takiego potworka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@meinard Dzięki za uzupełnienie 👍 Oglądałem Puchar Barcelony i tam była bransoleta z przyciskami. Myślałem, że w najnowszych modelach to standard - tu fotka:

Zrzut ekranu 2025-05-19 170902.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba najbardziej pasujący do Moona pasek 🤩

IMG_1976.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wtoreczek

IMG_8323.thumb.jpeg.177261d0d16d689edac3df28dc95604b.jpeg

Milky Tuesday, tzn. speedy Tuesday. ;)

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, manwiththedog napisał(-a):

Przymiarka - dobry czy za duży?

1.thumb.jpg.2f99452353f715211a692c0583136c63.jpg

Na pewno nie za duży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie leży!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, manwiththedog napisał(-a):

Rozmiarowo ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, manwiththedog napisał(-a):

Wg zdjęcia bardzo dobry rozmiar ale zdjęcie to nie wszystko, musisz sam ocenić. 

Poza tym, jeśli lubisz małe zegarki, to charakter tej Omegi a zwłaszcza spektakularna tarcza powodują, że koperta nie mogłaby być mniejsza, bo zegarek straciłby wygląd. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, dodge66 napisał(-a):

Przyspamuję jeszcze :D 

SF65JFW.jpeg

Dobre zdjęcie 👍

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi podszedł ten pasek, pasuje do charakteru zegarka.

IMG_0596.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, ireo napisał(-a):

Dobre zdjęcie 👍

Dzięki! ;)

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi