Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Recommended Posts

3 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Współczesne Omegi do mnie nie gadają, głównie ze względu na brak wygody w dłuższym użytkowaniu.

Biały Moon to nowalijka z tego roku. 😉

Masz rację - napisałem to niegramatycznie. Chodzi o to, że w ciągu ostatnich kilku lat niewiele premier Omegi wzbudziło emocje. Ten jest nielicznym od kilku lat, który wzbudził.

8 godzin temu, tbn napisał(-a):

Za mało najebali ma tarczy. Mógłby być jeszcze mniej czytelny. Próbuje sobie przypomnieć kiedy Omega wypuściła ostatniego fajnego Seamastera. W sumie na tle obecnych to SMPc było spoko, czyli kilkanaście lat temu. W sumie patrząc na obecną branże zegarkową co raz bardziej tracę zainteresowanie tym hobby.

Mam dokładnie to samo. Nic nowego w ostatnich latach mi się nie podoba. Poza Speedmasterem u Omegi. Do tego kosmiczne podwyżki wszędzie, które nie ominęły wspomnianego Speediego. Reverso podwyżka 40% xD. Fajny nowy ężynier ale też cena kosmos i brak dostępności. Do tego od covidu wysyp inwestorów przygłupów. Jedyne co nadal jest ciekawe to vintage i jakieś publikacje nielicznych autorów jak Perezcope. 99% publikacji zegarkowych będących jednocześnie sprzedawcami (Hodinkee Fratello) to marketingowa papka, nie wspominając już o jutuberach. 

1dFQTya.png

3 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Współczesne Omegi do mnie nie gadają, głównie ze względu na brak wygody w dłuższym użytkowaniu.

Biały Moon to nowalijka z tego roku. 😉

Ja nowego Moona 3861 mogę nosić cały dzień, ale czasami czuję tę bransoletę. Nie jest to całkowicie udany produkt niestety. Mam luzu na palec serdeczny, a ogniwa są odciśnięte. Rolex w jubilee lepiej to rozwiązał, od spodu jest płaska. Dla porównania SMP 41 wszystkie jakie miałem na bondzie czy teraz Peter Blake, pomimo większej wagi, masywnej bransolety były wygodniejsze. 

13 minut temu, nicon napisał(-a):

Mam dokładnie to samo. Nic nowego w ostatnich latach mi się nie podoba. Poza Speedmasterem u Omegi. Do tego kosmiczne podwyżki wszędzie, które nie ominęły wspomnianego Speediego. Reverso podwyżka 40% xD. Fajny nowy ężynier ale też cena kosmos i brak dostępności. Do tego od covidu wysyp inwestorów przygłupów. Jedyne co nadal jest ciekawe to vintage i jakieś publikacje nielicznych autorów jak Perezcope. 99% publikacji zegarkowych będących jednocześnie sprzedawcami (Hodinkee Fratello) to marketingowa papka, nie wspominając już o jutuberach. 

No właśnie, jak już nawet coś wypuszczą dobrego to cena z czapy jak nowy Inge. Na Hodinkee przestałem zaglądać ze dwa lata temu. Fratello mam wrażenie, że poza opisywaniem nowych wypustów to tylko mieli te same tematy. 

26 minut temu, MasterMind napisał(-a):

large_19.jpg.cae67d26acd7773cd952506f2c6

Co to za bransoleta? Ostatnio zastanawiam się nad jakąś OEM alternatywą dla bazowej na 3861.

To jest oryginalna, vintage'owa bransoleta 1171/1 z end linkami 633, tyle że to jest Moon ref. 145.022 - nie wiem jak z kompatybilnością dla 3861. W podobnym stylu jest Forstner President (1450) za 185 USD, gdybym miał kupować do 3861 coś innego, to pewnie taką bym sobie sprawił, albo flatlinka.

ng6mnrm.png

W dniu 15.09.2024 o 08:54, Dorian06 napisał(-a):

O qwa. Co oni tam biorą 🤔 

Spoko, lud kupi. Trochę PRowej papki, magia marki zrobi resztę. Przykre to trochę ale co zrobić.

Jeszcze załapał się na letnie ubranko :)

IMG_3800.jpg

IMG_3801.jpg

IMG_3802.jpg

IMG_3805.jpeg

IMG_3804.jpeg

IMG_3803.jpeg

Edited by Butik

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

7 minutes ago, kingcrimson said:

za***isty zegarek.

IMG_20240919_131722842~2.jpg

No jest fajny :) musze przyznać, ze w dużej mierze dzięki Twoim fotkom zaczynam się z nim bardziej lubić, bo z początku miałem mieszane uczucia. Zwłaszcza w sztucznym świetle czy pełnym słońcu trochę rażą mnie błyski od indeksów i ginące na tarczy wskazówki. Za to w cieniu czy przy pochmurnej pogodzie urzeka mnie kolor tarczy i kontrast wskazówek i indeksów.

10 minut temu, logann napisał(-a):

No jest fajny :) musze przyznać, ze w dużej mierze dzięki Twoim fotkom zaczynam się z nim bardziej lubić, bo z początku miałem mieszane uczucia. Zwłaszcza w sztucznym świetle czy pełnym słońcu trochę rażą mnie błyski od indeksów i ginące na tarczy wskazówki. Za to w cieniu czy przy pochmurnej pogodzie urzeka mnie kolor tarczy i kontrast wskazówek i indeksów.

Tak, zgadzam się intensywne sztuczne lub słoneczne oświetlenie powoduje na tarczy błyskowe szaleństwo, natomiast każde inne warunki pięknie zmieniają tę tarczę. Cień temu zegarkowi bardzo służy, mnie zresztą także 😃

Prawda jest też taka, że masz jeden z ładniejszych zegarków na tym forum.

Dobrze rozpocząć piątek w nowych szatach. Naoglądałem się pasków third party, ale co pasek Omegi to pasek Omegi. 

Przy okazji ofc namierzyłem się Aqua Terry oraz Moonwatcha w nowej wersji i powiem Wam, że jeśli Omega zrobi teraz Aqua Terrę z emaliowaną białą tarczą to pozbywam się nerki i robię idealną kolekcję trzech zegarków z białą tarczą… a jak nie to pozostaje mi zdecydować się na klasycznego Moonwatcha i AT w niebieskiej wersji na gumie, która tu się pojawia często, bo jest doskonała. 

IMG_5015.jpeg

Gauss i fala powodziowa na Odrze, kciuk wskazuje poziom 6,3 m, lekki spadek (o 14 cm).
3a0824be6067d531d7f4e07f909d4115.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Gdyby wszędzie było takie zalesienie, to żadnych zalań by nie było

To akurat wały i ulica na wałach. Za dużo dobrego to nie daje w tym przypadku default_wink.png

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

5 minut temu, tommly napisał(-a):

To akurat wały i ulica na wałach. Za dużo dobrego to nie daje w tym przypadku default_wink.png

No tak😉

W dniu 19.09.2024 o 06:49, cordi7 napisał(-a):

Spoko, lud kupi. Trochę PRowej papki, magia marki zrobi resztę. Przykre to trochę ale co zrobić.

Masz rację. Niestety.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...