Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Recommended Posts

Godzinę temu, ireo napisał(-a):

Że mnie? Ale przecież pisałem, że to fajny zegarek. A kiedy się go kupi, to na pewno jeszcze fajniejszy 🙂

Nie, Twoje uwagi Irek są w punkt. Nie mówiąc o tym, że tarcze są zamienione miejscami w stosunku do oryginału i nie ma funkcji Flyback (która w 2019 r. nie była nawet jeszcze w ofercie). Mam na myśli zegarkowych malkontentów, którzy lubują się w przyrównywaniu chronografów Longinesa do beczki śledzi 😁😉 

Fakt, bywają takie modele, ale to akurat nie jest ten - w każdym razie nie na żywo. Już parę razy (na próżno) pokazywałem, że wiele z tych słynnych chronografów ze złotej ery zegarmistrzostwa wcale szczypiorkami nie było. Longines miał w ofercie płaskie chronografy, ale to nigdy nie był współczesny Zenith. Fajnie, jakby ten czy inny model był obecnie bardziej płaski, ale w większości przypadków naprawdę nie ma dramatu.

Chrono-vintage-19.thumb.jpg.f0f174b90bccea5882fcc7f6647e0c5e.jpg

Chrono-vintage-19b.thumb.jpg.d3d489964df8073e75fbd2d7ad5100ff.jpg

Longines_Monopusher_Chronograph2.thumb.jpg.5bc1882c05911a8039f585ee3b00dcdd.jpg

Longines_Monopusher_Chronograph4.thumb.jpg.d376c88ebc87f519db52fd9da93a5c53.jpg

CHRONO-Longines.thumb.jpeg.5009b292e60ec3fb79d6b8dc3d37fa15.jpeg

Chrono-vintage-11a.jpg.e822dc153de1322f0299ac145957e8af.jpg

PS. Tak teraz patrzę na te wrzucone przez siebie fotki i wychodzi na to, że Longines pakuje te grube liściowate wskazówki do chronografów nie tylko teraz, ale od ok. 100 lat 😉 

22 minuty temu, rads napisał(-a):

wychodzi na to, że Longines pakuje te grube liściowate wskazówki do chronografów nie tylko teraz, ale od ok. 100 lat 😉 

Oczywiście, mnóstwo starych Longinesów (np. Janeiro, stare i nowe) miało właśnie takie albo podobne. A że to wzór dość uniwersalny, opłacało się go odtworzyć i "natrzaskać" w dużych ilościach, zmieniając ewentualnie tylko wykończenie powierzchni. Nie mówię, że to brzydki hand set, chodziło mi tylko o to, że oryginalny chronograf był bardziej wyrafinowany m.in. z powodu niepowtarzalnej wskazówki minutowej.

Zamiana tarcz to nie problem, mało wpływa na ogólne wrażenie. Od takiej marki jak Longines nie oczekiwałbym opracowywania mechanizmu od podstaw (bo raczej na tym by się to skończyło, gdyby koniecznie chcieli odtworzyć oryginalny układ chronografu) na potrzeby "quasi-historycznej" reedycji pojedynczego modelu. 

Ale serio, na ten zegarek ktoś narzekał, że za gruby? Co to jest dla chronografu z automatem i wysokim szkłem. Gruby to jest np. Seiko SRQ029J1, za 15 tys. zresztą (teraz może bliżej 11). Chłopaki marudzą, że 13 mm to tak dużo, że normalnie bluzy z kapturem nie da się założyć bez pomocy kolegi, a potem idą i kupują piątego G-Shocka.

- ireo

17 minut temu, rads napisał(-a):

Na pożegnanie ostatni portret (w każdym razie na dłuższy czas). Od zakupu w 2022 jeszcze go nigdy nie nosiłem (poza zdjęciami), więc to tzw. "egzemplarz niewychodzący" i po nakręceniu wraca do pudła 😂

Zdjęcia z takim światłem nie ma nawet Longines. Nie wiem dlaczego te wszystkie "rendery" na stronach producentów i dealerów muszą być takie płaskie I nieciekawe, nie tylko Longinesa to dotyczy.

Nosiłbym, szkoda go trzymać w pudle ("doktór zaraz wziął trzy ruble i kazał go moczyć w kuble" - Boy-Żeleński, tak mi się przypomniało, ale oczywiście tego bym unikał ze względu na wodoszczelność 30 m).

- ireo

W dniu 9.10.2024 o 17:05, rads napisał(-a):

Pisałem już kilka razy, ale chętnie napiszę znowu - na żywo ten zegarek jest inny niż się wydaje w necie. Bardzo grube jest samo szkło, zaś koperta wcale nie jest gruba, a już na pewno nie jak na chrono. Daje to zupełnie inny efekt niż przy grubej kopercie i płaskim szkle (przy podobnych wymiarach wyrażonych w mm).

Na nadgarstku to szkło nie dodaje optycznie grubości, bo staje się przezroczyste i zlewa się z jasną tarczą. To jeden z tych modeli, które na żywo wydają się mniejsze i delikatniejsze niż na renderach.

Widzę, że nieprzekonanych już raczej nie przekonam, ale w końcu każdy ma nieco inny gust i to jest super 😊

2134D0CB-050E-485C-8BAC-B74CB6247685.thumb.jpeg.5dfcfadae578af1f50c4f08a6533d6cb.jpeg

D00B8712-9D64-430A-87E3-0EE0E54EA326.thumb.jpeg.db1bef707a2ce831972f1611b396c481.jpeg

Po lewej VHP 41 mm:

56667C77-3BD1-4060-89E0-2F0E65FB8884.thumb.jpeg.a14e9abbacb2cd662ae424492d872e6f.jpeg

...i jeszcze gra światła i cienia na wskazówkach i tarczy - nigdy nie przestaje zaskakiwać! 😁

A7EFF108-0518-40E0-B970-46DB36E21F55.thumb.jpeg.5e061384b078d078829e2c6539c7d344.jpeg

Mnie to przekonuje na tyle, że postaram się go gdzieś przymierzyć.

2 godziny temu, AK&AK napisał(-a):

W skutek działań admina technicznego, walczącego z awarią forum, wszystkie tematy otwierają się nie na ostatnim przeczytanym wątku, a na kwietniu 2020 roku. Z przyjemnością powróciłem do ponad czteroletnich postów... @rads właśnie kupił Okręt Flagowy i Duże Oko... @cordi7 rozważał zakup Mastera z fazą księżyca, @Edmund Exley jak zawsze wstawiał ciekawe materiały, wówczas też napisał recenzję swojego Conquesta Heritage. Aktywnie w temacie udzielał się @Hefajsto prezentując swoje świetne Longinesy...

Miły powrót do przeszłości, akurat z Longinesem na nadgarstku.

IMG_20241011_122340.jpg

A myślałem że tylko ja mam taki problem😀

7 godzin temu, Jogi napisał(-a):

Photo-1728687055096-mq-Q5n-U8w3f.jpg

Daję "lajka" w formie wpisu, bo forum wariuje.

Godzinę temu, piku napisał(-a):

Mam nadzieję, że nie utonął 🙂

"Wodny podbój" miałby utonąć w kałuży głębokiej na 5 cm? To byłaby niezła ironia losu. :D

Edited by Jogi

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

51 minut temu, pawelll napisał(-a):

A gdyby w tej kałuży żył longinesożerca? Nigdy do końca nie wiadomo.

Longinesowym skrytożercom mówimy stanowcze nie.

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

W dniu 11.10.2024 o 13:18, AK&AK napisał(-a):

W skutek działań admina technicznego, walczącego z awarią forum, wszystkie tematy otwierają się nie na ostatnim przeczytanym wątku, a na kwietniu 2020 roku. Z przyjemnością powróciłem do ponad czteroletnich postów... @rads właśnie kupił Okręt Flagowy i Duże Oko... @cordi7 rozważał zakup Mastera z fazą księżyca, @Edmund Exley jak zawsze wstawiał ciekawe materiały, wówczas też napisał recenzję swojego Conquesta Heritage. Aktywnie w temacie udzielał się @Hefajsto prezentując swoje świetne Longinesy...

Miły powrót do przeszłości, akurat z Longinesem na nadgarstku.

IMG_20241011_122340.jpg

4 lata później nadal nie mam żadnego “L” w kolekcji i w sumie widoków też nie - choć firmę nadal bardzo szanuję i mocno jej kibicuję.

Z dzisiejszej puli modelowej, zaczynając budować kolekcję, patrzyłbym na nowego Conquesta, HC / HC GMT i LLD ale w oryginalnym 42 mm rozmiarze. Spirita Zulu Tine, na papierze świetnego, mierzyłem już dwa razy i nie powalił mnie. Nie leżą mi jakoś proporcje koperta / tarcza / bezel, coś jest nie halo.

22 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

4 lata później nadal nie mam żadnego “L” w kolekcji i w sumie widoków też nie - choć firmę nadal bardzo szanuję i mocno jej kibicuję.

Z dzisiejszej puli modelowej, zaczynając budować kolekcję, patrzyłbym na nowego Conquesta, HC / HC GMT i LLD ale w oryginalnym 42 mm rozmiarze. Spirita Zulu Tine, na papierze świetnego, mierzyłem już dwa razy i nie powalił mnie. Nie leżą mi jakoś proporcje koperta / tarcza / bezel, coś jest nie halo.

Bo niestety zakochałeś się w Niemcach i wybredny jesteś Dominik 😆

No ale żebyś nie był samotny to ja bardzo lubię Longinesa i cieszę się, że mam Spirita chrono bo go bardzo lubię ale Longines mocno podnosi ceny ale nie poprawia błędów mówię tutaj o HC bardzo fajny zegarek i pewnie bym go miał w kolekcji ale słabo klika bezel i ta bransoletę z tym zapięciem trochę mnie odstraszyła. Tzn bardzo lubię nurki na bransolecie i tutaj niestety w zegarku przy cenie z metki już 9k to słabo. Za to szarego HC nosiłbym po poprawieniu bezela i zapięcia no i może jakby ta bransoleta była w całości szczotkowana 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

19 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Bo niestety zakochałeś się w Niemcach i wybredny jesteś Dominik 😆

No ale żebyś nie był samotny to ja bardzo lubię Longinesa i cieszę się, że mam Spirita chrono bo go bardzo lubię ale Longines mocno podnosi ceny ale nie poprawia błędów mówię tutaj o HC bardzo fajny zegarek i pewnie bym go miał w kolekcji ale słabo klika bezel i ta bransoletę z tym zapięciem trochę mnie odstraszyła. Tzn bardzo lubię nurki na bransolecie i tutaj niestety w zegarku przy cenie z metki już 9k to słabo. Za to szarego HC nosiłbym po poprawieniu bezela i zapięcia no i może jakby ta bransoleta była w całości szczotkowana 😀

HC to tylko na gumie, na kajdanie za dużo stali się robi :)

W dniu 13.10.2024 o 22:15, cordi7 napisał(-a):

Ja jakoś też nie mogę Longinusa dodać do zbioru. Jest naprawdę wyjątkowo dużo modeli, które bardzo bardzo mi się podobają na zdjęciach i na żywo, w dłoni, ale na moim nadgarstku albo są sa duże, albo gdzieś gubią proporcje, coś tak jak piszesz. Naprawdę żałuję - bo to mój klimat estetycznie. 
Trochę podobnie mam z Omegą jeśli chodzi o niemożność dobrania zegarka do mojego nadgarstka proporcjami i rozmiarami, tyle że Omega dla mnie modelowo w ogóle jest dużo mniej ciekawa estetycznie. I tu, w przeciwieństwie do Longinusa, praktycznie nie żałuję - raczej nie mój klimat. 

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim.