Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

@rtur

Zegarek Klubowy 2012

Rekomendowane odpowiedzi

to chyba jakiś prosty model , wcześniej rok temu były próby kontaktu z ww. pomysłem w cenie ok 10-14 tys. i żadna praktycznie firma nie wyraziła zainteresowania ani chęci .

EDIT: przy aktualnych kursach walut to budżet musiałby być co najmniej podwojony jeśli nie potrojony

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmawiałem z osobami prosto z IWC i zaproponowano nawet spersonalizowanego Vintage Ingenieur ale cena niestety znacznie przekracza budżet a ilość też spora... Może kiedyś... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Rozmawiałem z osobami prosto z IWC i zaproponowano nawet spersonalizowanego Vintage Ingenieur ale cena niestety znacznie przekracza budżet a ilość też spora... Może kiedyś... :D

A pytałeś ich o Marka XVI w powiększonej kopercie ?. Marzy mi się taki zegarek ;). Niech wsłuchają się w głos ludu :D. Tak jak zrezygnowali z tych idiotycznych kontrastujących tarczek małego sekundnika w Portuguese, tak mogliby rozważyć Marka XVI w kopercie 44 mm. Ile kosztowałaby taka wersja na kalibrze 80110 ?. Możesz zapytać ?. A może po prostu mogliby taki czasomierz wprowadzić do oferty ?. Byłoby super i chętnie kupiłbym taki zegarek. Bo obecna wersja to bardziej pasuje na rękę kobiety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wyprodukują niczego na specjalne życzenie - tylko modyfikacje produkowanych seryjnie zegarków.

ZTCW to na SIHH 2012 będą prezentowane nowe piloty - w tym m.in. nowy Mark w większej kopercie... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ingenieur Vintage, jestem na TAK ! ;)

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Nie wyprodukują niczego na specjalne życzenie - tylko modyfikacje produkowanych seryjnie zegarków.

ZTCW to na SIHH 2012 będą prezentowane nowe piloty - w tym m.in. nowy Mark w większej kopercie... :)

Ja pier.... :D. To potwierdzona informacja ?. Już wiem jaki zegarek kupię w przyszłym roku. IWC !!! :D. Cieszę się. Ciekawe czy zrobią replikę Big Pilota z lat 40'tych ubiegłego wieku ;). Dzięki za świetną wiadomość :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzona ;) Nawet widziałem już egzemplarze testowe. Wydaje mi się jednak że nowy Mark jest tylko troszkę większy (chyba 42mm)

Carlito, znajdziesz jeszcze minimum 24 osoby które kupią taki zegarek? :D

Niestety trzeba podejść do tematu realnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, wiem, tak się tylko rozmarzyłem.

Czyli co, na czym stoimy? Jedna wielka kupa z tego wszystkiego? ;)

Mariusz, liczę na dobrą informacje od żeżera.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuję na przyszły rok zakup zegarka z alarmem więc jeżeli Vulcain Nautical dojdzie do skutku to jestem na tak jeżeli JLC w rozsądnej kasie z alarmem to tymbardziej

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Zgodnie z obietnicą przekazałem Darkowi namiary na osobę z JLC. Zobaczymy jaka będzie ich reakcja no i cena usługi. Będziemy mieli jasność sytuacji choć skoro w IWC zaśpiewali 5000 Euro, to obawiam się, że i z JLC może nie być kolorowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo demotywatory! Demokracja obnaża swoje słabe strony w pełnej krasie! Zawstydził mnie poziom tej dyskusji dlatego trochę się " poczyściłem". Wstyd mi , że są "elementy" destrukcyjne . NIC nie wniosły w temacie a sprowadziły dyskusję do swego poziomu,gdzie mają większe doświadczenie :). Ale nie wierzę , że skazani jesteśmy - jako klub- na pop . Czy to IWC czy JLC czy inny skrót ... chyba warto powalczyć ale bez tych ...szkoda wymieniać.

Liczyłem na kolegów ...

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że tamat umarł..... :)

No właśnie - czy coś "w temacie" się dzieje?

Czy wiadomo coś na temat rozważanego JLC?

O IWC była informacja, że 5kE, ale czy ktoś jest zainteresowany?

Szkoda byłoby, żeby sensowna inicjatywa rozeszła się całkiem po kościach

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainteresowanych pewnie paru by się zebrało, tylko wszyscy czekają na konkrety, których wciąż brak (jakoś w ogóle mnie to nie dziwi). Inna sprawa, że przy takiej kwocie, każdy chciałby coś innego - bez sensu przecież kupować zegarek, tylko dlatego "bo to klubowy". Zegarek za takie pieniążki przedewszystkim ma się nam podobać, a odmiennych gustów wśród nas nie brakuje, co moim zdaniem w jakiś tam sposób przekreśla taki projekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy , ja zaproponowalem , na prosbę założyciela i kontynuując Jego wątek , Vulcaina ( bazując na w miarę twardych zapewnieniach z tamtego roku) oraz ew Eternę ( ponieważ mialem z nimi wstepną rozmowę )

I tyle i tego się trzymam , czekam na to az ewentualnie zbiorą się chętni.

W międzyczasie pojawiło się dużo innych pomyslow , nawet znacznie odbiegajacych cenowo np VC . Pojawił sie pomysł JLC ( nie mój ) więc po korenspondencji z Mariuszem - czekam co Mu odpisze JLC. Ja już ich pytałem w zeszłym roku , ale ponieważ temat wtedy umarł , w tym roku nie widzialem z ich strony checi kontynuowania rozmow , ale może Mariusz ma tam lepsze dojscie.

Wiec czy temat umarł czy nie , nie mnie decydować czy osądzać , ani go nie zakładałem , ani nie poddaję dodatkowych pomysłów ( nie mozna wystepować po kolei do firm , nie mając grupy chętnych , już w tamtym roku trochę mi bylo głupio )

thats it

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doskonale Cię rozumiem. Mam tylko jeszcze jedno pytanko - czy w takim razie pomysł Eterny Vaughan Big Date jest realny do zrealizowania i jaka minimalna ilość osób byłaby potrzebna żeby startować z takim projektem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Brawo demotywatory! Demokracja obnaża swoje słabe strony w pełnej krasie! Zawstydził mnie poziom tej dyskusji dlatego trochę się " poczyściłem". Wstyd mi , że są "elementy" destrukcyjne . NIC nie wniosły w temacie a sprowadziły dyskusję do swego poziomu,gdzie mają większe doświadczenie :(. Ale nie wierzę , że skazani jesteśmy - jako klub- na pop . Czy to IWC czy JLC czy inny skrót ... chyba warto powalczyć ale bez tych ...szkoda wymieniać.

Liczyłem na kolegów ...

Nie wiem kogo masz na myśli, ale tworzysz niefajną atmosferę w tym wątku.

Wracając do tematu... Darek kontaktował się z JLC. Ja również czekam na odpowiedź z ich strony. Na razie odpowiedzi brak. Jak będę miał jakieś konkrety, to wtedy dam znać. Vacheron Constantin to temat aktualny i do zrealizowania. Tylko pytanie ile osób będzie w stanie wyłożyć blisko 50.000 zł na klubowy zegarek ???.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile tych osób jest potrzebnych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że prędzej Smerfy pogodzą się z Gargamelem, a Gumisie zamiast soku z gumi-jagód zaczną produkować Whisky.

Żeby ten projekt miał jakiekolwiek szanse na realizację to trzeba zejść na ziemię i skończyć fantazjować, bo inaczej tak przez kolejne 19 stron albo i więcej będziecie fantazjować, a i tak nic z tego nie wyjdzie.

Po pierwsze projekt musi być realny !

Po drugie zapomnijcie o manufakturach typu VC, JLC,Omega, Rolex itp. itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A ile tych osób jest potrzebnych?

Jeżeli chcesz to możesz przez AC zlecić wykonanie nawet jednej sztuki. Oczywiście to byłaby tylko drobna modyfikacja seryjnego modelu. O pełnym custom-made w tej cenie możesz zapomnieć. Jednak ja uważam, że realizacja projektu klubowego zegarka ma sens wtedy, gdy bierze w niej udział grupa minimum kilkudziesięciu osób, np. 30-50. Rzuciłem pomysł z VC, bo jest realny. Realny w sensie chęci producenta do współpracy. Cena niestety wysoka, ale tego można się było spodziewać. Uważam, że doszliśmy do punktu, w którym temat wymaga uporządkowania. Czas określić w jakim kierunku chcemy iść, ile realnie pieniędzy możemy przeznaczyć i jakoś wyselekcjonować producentów. Z IWC sprawa jest jasna. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu odezwie się JLC. Nie liczyłbym jednak na cenę poniżej 16.000 zł za podstawowy Master Control.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem Tutaj "świeży".

Przeczytałem temat :D o Jezu!!

Chętnie kupiłbym "zegarek klubowy".

Jeżeli ma to być ZEGAREK KLUBOWY to wstępnie decydowałaby w ankiecie większość klubu. Zegarek klubowy powinien być limitowany ale powinien być dostępny dla przeciętnego Klubowicza a nie powinien stanowić dla Niego rzeczy nieosiągalnej z powodów finansowych. Fakt że Prezes Klubu nosi najdroższego Pateka nie wpływa na prestiż klubu. Powinniśmy opracować stałą coroczną procedurę "wyboru" zegarka klubowego.

Etap I zgrubny: przykładowe pytania ankiety:

-budżet w tys zł (lub zakres w CHF),: 2-4, 5-7, 8-11, itd

-typ : garnitur, nurek, pilot, chronograf, inny (wymienić),

- branzoleta, pasek skóra, silikon/guma,

Etap II znalezienie zegarków spełniających dokonane wybory Etapu I,

powołanie Komisji Klubowej - podejmie ostateczne decyzje!!!!!!

Etap III - lista chętnych - wpłata po 100zł "zaliczki" na konto Klubu,

Etap IV - określenie modyfikacji i grafiki, złożenie zapytania do producentów,

Klubowicze składający propozycje odnośnie grafiki itd. wpłacają na konto Klubu po 500zł (koniec bicia piany)

Wprowadzenie takiej lub podobnej procedury stworzyłoby możliwość podejmowania decyzji Klubowych przez "Klub" a jednocześnie przez faktycznie zainteresowanych zakupem zegarka.

Uważam również, że jeżeli to możliwe to Nasz Klub powinien spróbować skorzystać z "polskiego zegarka"

z pozdroweiniami dla Wszystkich Bogdan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, ale VC jest nierealny z powodu kwoty jaką na niego trzeba przeznaczyć. Ile osób znajdziesz w klubie na zegarek za 50k? 10 osób? Na pewno nie 25.

Ps. Nawet jakby znalazło się te 10 osób to nie wieżę żeby każdej podobał się ostateczny projekt, a nikt nie kupi zegarka za 50k, który w 100% nie odpowiada jego gustom.

Tak jak pisałem wcześniej - aby projekt miał mieć jakieś szanse realizacji musi być realny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.