Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

@rtur

Zegarek Klubowy 2012

Rekomendowane odpowiedzi

Gość McIntosh

Mariusz, ale VC jest nierealny z powodu kwoty jaką na niego trzeba przeznaczyć. Ile osób znajdziesz w klubie na zegarek za 50k? 10 osób? Na pewno nie 25.

Ps. Nawet jakby znalazło się te 10 osób to nie wieżę żeby każdej podobał się ostateczny projekt, a nikt nie kupi zegarka za 50k, który w 100% nie odpowiada jego gustom.

Tak jak pisałem wcześniej - aby projekt miał mieć jakieś szanse realizacji musi być realny.

Co to znaczy realny ?. Jaka kwota byłaby realna ?. Firma IWC zażyczyła sobie za zegarek ponad 20.000 zł. Nie wiem co napisze JLC, ale moja propozycja skierowana do nich była następująca:

model: podstawowy Master Control

tarcza: faktura chropowata, indeksy oraz wskazówki rutenowane

mechanizm: 899, na wahniku logo KMZiZ, numer limitacji na wahniku

szkiełko: wypukłe, kształt wyraźnie zarysowany

Nie wiem ile sobie zażyczą, ale nie sądzę by ta kwota była dużo mniejsza niż 20.000 zł. Przypuszczam, że będzie drożej. Sprawdziłem ceny i regularny MC po 20% rabacie kosztuje około 17000 zł !. Nie wiem w ogóle czy jest sens czekania na odpowiedź z JLC. Już teraz możemy zastanowić się co dalej ?. Nasz budżet to 8000 zł. Potrzebujemy minimum 20.000 zł. Taka jest cena zegarka z tzw. wyższej półki do której my aktualnie nie dosięgamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Realny to maksymalnie 12k i myślę, że nawet przy tej kwocie może być ciężko znaleźć 25 chętnych na zakup takiego zegarka, ale jakaś szansa już jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Realny to maksymalnie 12k i myślę, że nawet przy tej kwocie może być ciężko znaleźć 25 chętnych na zakup takiego zegarka, ale jakaś szansa już jest.

Skoro tak, to zarówno o IWC jak i JLC możemy zapomnieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście to tylko moje zdanie i jak najbardziej możecie próbować. Niemniej jednak wątpię aby znalazło się 25 osób, które kupi zegarek klubowy powyżej tej kwoty i moim zdaniem szkoda czasu na bujanie w obłokach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

No to może bardziej konkretnie. Niech wpiszą się osoby zainteresowane JLC MC w powyższej konfiguracji przy założeniu, że zegarek będzie kosztował 20.000 - 23.000 zł. Okaże się jakie jest w ogóle zainteresowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Okay, brak odpowiedzi to też jakaś odpowiedź. Rozumiem, że JLC nie chcecie ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę szczery, podstawowy MO szału nie robi. Natomiast jeżeli byśmy zaczeli rozmawiać o Memovoxie, to już inna historia :P

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Będę szczery, podstawowy MO szału nie robi. Natomiast jeżeli byśmy zaczeli rozmawiać o Memovoxie, to już inna historia :P

Michał,

cena, cena, cena !!!. Ilu klubowiczów wyłoży na zegarek klubowy 25000 - 28000 zł ?. Moim zdaniem 25-30 osób jest mało realne. Chcemy zegarek od prestiżowego (cokolwiek to znaczy) producenta, a porywamy się z motyką na słońce. W obecnym budżecie tego nie zrealizujemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, temat jest bardzo trudny- takie są fakty.

Raz- wydać na klubowy zegarek 20-25tys zł- to bardzo dużo pieniędzy.

Dwa- zaprojektować taki zegarek, który wszystkim chętnym klubowiczom będzie się podobał w 100%- to praktycznie nierealne- a nie wyobrażam sobie wydania takich pieniędzy na czasomierz, który w 100% nie będzie mnie przekonywał.

Może inny kierunek?

Wybrać zegarek z tej półki, którym wszystkim będzie się podobał. Znaleźć chętnych kolegów z forum, którzy potrafiliby go przerobić na nasz klubowy- przecież mamy tutaj takich magików z tej branży, że aż miło. Następnie wstępnie oszacować koszty, zakładając liczbę zainteresowanych, którzy ewentualnie przyjmą tolerancję błędu na poziomie +/- 50% :P i dopiero później męczyć producentów, będąc pewnym swego. Inaczej spowodujemy, że niedługo będzie trudno nawet załatwić zwykłą wycieczkę do znanych manufaktur, bo będą nas kojarzyć z mało konkretnym stanowiskiem i bezsensownym zawracaniem gitary.

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem Mariusz, wiem.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Coś cicho się zrobiło w temacie, a szkoda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego nie wrócimy do Vulcana wszak Nautical to ciekawa propozycja za cenę 8000pln

- ciekawe komplikacje: tarcze dekompresyjne :) i alarm :)

- firma z historią i "prestiżem" :)

- cena pewnie bardziej realna do zaakceptowania

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Vulcain, to tylko ten :

3921vulcain50spresident.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Przepiękny zegarek :)

A jeśli nie, to z tego co pisał Darek realna jest Eterna, więc może nową KonTiki ?

32689.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wulkan jak i Eterna bardzo ładne i mogą stanowić punkt wyjścia.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wulkan jak i Eterna bardzo ładne i mogą stanowić punkt wyjścia.

Jakbyście poczytali trochę wstecz to najwięcej zainteresowanych zebrał zaproponowany przeze mnie Zenith. zegarek za 8tys-10tys zł z własnym werkiem.

Ale nie po co....dalej wałkujmy JLC i Vulcaina...który wywołuje skrajne emocje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego nie wrócimy do Vulcana wszak Nautical to ciekawa propozycja za cenę 8000pln

- ciekawe komplikacje: tarcze dekompresyjne :) i alarm :)

- firma z historią i "prestiżem" :)

- cena pewnie bardziej realna do zaakceptowania

Jestem ZA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ja niestety nie mam żadnych kontaktów i nie dam rady poprowadzić żadnych rozmów ale jestem zainteresowany projektem.

Marka obojętna, z projektem jestem wstanie do 10 tys. pójść na pewne kompromisy. Powyżej tej kwoty wolałbym żeby wpasował się w moje oczekiwania w 90%. Jeżeli budżet będzie powyżej 15 tysięcy chciałbym żeby przypasował mi idealnie. Jeżeli kwota przekroczy 20 tysięcy to pewnie odpadnę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z innego wątku:

Napisano 08 październik 2011 - 22:10

Wydaje mi się, że fajnym pomysłem byłby klubowy Copernicus.

Może firma zaproponowałaby bazę dla zegarka klubowego.

jestem za: szczególnie Regulatory są ciekawe

cm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wchodzę w ciekawy projekt do 10k, więcej na klubowy raczej nie wydam. Zwłaszcza Zenith mnie pociąga... W 2012 stuknie mi 40ka, na pewno trzeba będzie ją uczcić nowym zegarkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.