Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

@rtur

Zegarek Klubowy 2012

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, czy na forum naprawdę mamy samych miłośników nurkowania? Po 37 stronach dyskusji nad zegarkiem klubowym (z założenia miał być z tzw "wyższej półki") dochodzimy do wniosku, ze jednak najlepszy na świecie jest nurek na ECIE :blink:

Podejrzewam, ze ogromna większość z nas nie chodzi na co dzień ubrana w płetwy, więc czemu chcecie się pakować w kolejnego divera?

Ja bardzo cenię inicjatywę Marcina, chęć, zaangażowanie itd, ale czy nie lepszym pomysłem byłby o wiele bardziej uniwersalny zegarek casualowy?

Artur....czemus Ty taki maruder :). 3ci Twoj post w tym temacie i 3ci marudny.

nikt nie twierdzi ze nurek na ecie to najlepszy zegarek pod sloncem.

wiesz dobrze ze chcialem inaczej... ale gdybys popisal maile porozmawial z firmami to bys wiedzial ze mimo ze mamy setki producentow zegarkow to Ci ktorzy sa chetni ti zrobienia tak malej limitacji w dodatku bez krojenia za kazda dodana literke jest bardzo niewiele...

zaproponuj cos alternatywnego... porozmawiaj z firma... alternatywy mile widziane... ale prosze Cie nie zrzędź :P

inna sprawa ze divery to obecnie najlepiej sprzedajace sie na swiecie zegarki! dlatego tak wiele malych firemek powstalo na tej fali...

Klubowy diver byl tylko jeden glycine... ale to taki raczej semi diver... dosc grzeczny jak omega 300m.

Steinhardt to projekt nieoficjalny....tak jak ten pilocik na chinczyku 303.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur....czemus Ty taki maruder :). 3ci Twoj post w tym temacie i 3ci marudny.

nikt nie twierdzi ze nurek na ecie to najlepszy zegarek pod sloncem.

wiesz dobrze ze chcialem inaczej... ale gdybys popisal maile porozmawial z firmami to bys wiedzial ze mimo ze mamy setki producentow zegarkow to Ci ktorzy sa chetni ti zrobienia tak malej limitacji w dodatku bez krojenia za kazda dodana literke jest bardzo niewiele...

zaproponuj cos alternatywnego... porozmawiaj z firma... alternatywy mile widziane... ale prosze Cie nie zrzędź :P

inna sprawa ze divery to obecnie najlepiej sprzedajace sie na swiecie zegarki! dlatego tak wiele malych firemek powstalo na tej fali...

Klubowy diver byl tylko jeden glycine... ale to taki raczej semi diver... dosc grzeczny jak omega 300m.

Steinhardt to projekt nieoficjalny....tak jak ten pilocik na chinczyku 303.

Marcin, zrzędzę, bo chciałbym sobie sprawić klubowy zegarek. W Klubie mi fajnie, czuję się tutaj dobrze, wiec i klubas by mi się przydał. Diverów jednak nie trawię i zupełnie nie ogarniam trendu noszenia ich na co dzień. Ale upodobania innych szanuję, tyle, że miłośnicy nurków mieli już swoje zegarki.

A to że divery sie najlepiej sprzedają, to nie znaczy, ze wszyscy maja ulegać temu trendowi.

Dobra - nie zrzędzę.

Moon jest w kręgu mojego zaintersowania. Zegarek od Pawła - bardzo w kręgu. Jakiś casual, regulator, coś od Copernicusa - równiez. Nurek - nie.

Niemniej trzymam kciuki :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tego tanszego mozemy wstawic np wskazowki Rolexowate ale grube takie jak w najnowszym rolku explorerze II ale wypolerowanymi na blysk krawedziami i z miejsca zegarek zrobi nam sie bardziej uniwersalny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Squale'a tańszego wchodzę w ciemno bo od ponad roku myślę nad zakupem tego zegarka. Jak dla mnie modyfikacja powinna polegać na zmianie koloru tarczy i wskazówek plus grawer na deklu.

Przypomniałem sobie, że nawet proponowałem go kiedyś jako baza do klubowego.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kkwp wiesz ze mam slabosc do Twojego Kingstona... myslalem aby w ten desen zmidyfikowac Squale. ale zamiast vintage zlotych/ miedzianych odcieni zastosowac srebrne. myslalem tez nad koperta czarne pvd, biala tarcza wskazowki rolkowate. zeby nie bylo.... to Byl taki kiedys model Squale wlasnie z rolkowatymu wskazowkami... z reszta takowe wielu producentow stosowali. heuerki tez takie byly przecie

przepraszam za bledy pisze z telefonu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat ten rolkowaty Squale do mnie nie trafia. Co do kingstona to najprawdopodobniej powstanie wersja nielimitowana.

Tarcza mat, wskazówki srebrne, mała koronka. Bill Yao zastrzegł taką możliwość podczas powstawania projektu kingston.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat ten rolkowaty Squale do mnie nie trafia. Co do kingstona to najprawdopodobniej powstanie wersja nielimitowana.

Tarcza mat, wskazówki srebrne, mała koronka. Bill Yao zastrzegł taką możliwość podczas powstawania projektu kingston.

i pewnie zaporowa cena :huh:

To jeśli nie rolkowate w Squale to może.....powiększyć obecne troszkę ( pogrubić) i zrobić w chromie.

Tylko srebrne wskazówki w diverku niejako determinują że tarcza musi być ciemna...bo inaczej kiepsko by bylo z czytelnością.

Jest ktoś chętny i uzdolniony graficznie kto zrobi różne kombinacje ??? :P Nie chciałbym już eksploatować Vcore :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł fajny. Jestem zainteresowany. Koperta od droższego jest dużo fajniejsza chociaż 1000m nie jest konieczne. Jeżeli 500 m obniży cenę przy tej kopercie to byłoby super.

Jeżeli chodzi o prowadzenie projektu, to proponuję:

ankiety ale ... głosują tylko osoby faktycznie zainteresowane projektem czyli te które wpłaciły zaliczkę

inaczej tak jak w klubowej Glycince setki osób będą głosowały a potem stwierdzą, że to nie ich bajka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MIIK zminiło politykę produkcji co niestety spowodowało wzrost cen. Nowe limitowane projekty to już nie 700 dolców (Kingston) ale grubo ponad 1200 patrz 300 i Pan Am. Gość po prostu dostosował cenę do jakości.

W przypadku squale'a trudno będzie wykombinować coś sensownego bo to oryginalny "wintydżowy dizajn" i poprawki zwykle prowadzą w złym kierunku. Jednak w wolnej chwili pomyślę co można z tym zrobić.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem isc spac....ale nie chce mi sie wiec siadlem i w paint przerabiam tarcze explorerowi II :D ...normalnie jak podróbkarz jakiś :) . Zaraz wkleję o co mi chodziło....moim zdaniem do tej koperty by pasiło...nie gryzło by sie nic ze sobą.

OK:D Taaadam:

post-25268-0-18615600-1337296612_thumb.jpg

Zlikwidowałem wskazówkę GMT, kolor przeniosłem na minutową. Logo powędruje tam gdzie strzałka...poniżej tą samą vintage czcionką będą napisy 50ATM, Automatic i LIMITED EDITION także w kolorze.

Indeksów tutaj nie ruszałem ale chciałbym aby trujkąt na 12tej był dłóższy i bardziej spiczasty tak jak obecnie w Squale ( bądź w starych Rolkach).

Cóż zegarek jednoznacznie bedzie się kojarzył z Explorerem II...no ale co z tego ?? co trzeci zegarek na świecie przypomina jakiś inny...generalnie nic nie bedzie takie same jak w Explorerze II :)

Można zrobić też wariant z ciemną tarczą albo nawet pomaranczową wtedy wskazówki krawędzie chromowane by miały.

Ktoś to ładniej przerobi?? i wstawi do koperty Squale ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda że nuras.....ale chętnie bedę obserwował rozwój sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@chorwat i inni...

żebyśmy się dobrze zrozumieli

to, że diver'y i piloty sprzedają się jak ciepłe bułki to już wiemy

tylko, że ich zakup dla mnie to jak pójście do McDonald (każdy szydzi, a klientów nigdy tam nie brakuje)

ja doskonale wiem, że nie da się wyprodukować i kupić MOON'a Schaumburg za kwotę do 3600

ale gdyby to był zegarek w typie powyższego

albo chociaż coś co nawiązuje do Longines Legend

lub VULCAIN Nautical (tak - wiem, że wymienione dwa ostatnie to również diver'y, ale inne niż wszystkie)

podsumowując - czyli zegarek pasujący do jeansów, koszulki polo, jak i koszuli z mankietem to by było bardzo fajnie

a najlepiej jak znajdzie się na nim jeszcze komplikacja z porą dnia

Ja oczywiście również doceniam to czego podjął się Marcin

ale nie wiem czy wytrwam do końca

a tak jeszcze z innej beczki

ostatnio podnieca mnie połączenie czerni ze złotem

http://www.gnomonwatches.com/product-detail.asp?pid=1010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem za tańszym projektem , jeśli to mozliwe tarcza ciemna , jakiś brąz ze szlifem słonecznym , tylko błagam bez tej kiczowatej rolexowatej wskazówki godzinowej . Mercedesa już jednego mam w domu , starczy . Może koronka na godzinie 4 jak w tym modelu -

post-41954-0-45278700-1337326417_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie interesuja nakladane indeksy, a polaczenie czerni ze zlotem jest super.niebieska tarcza jest ok ale tak srednio mnie interesi :P wole jakas ciemna, szara, albo moze nawet biala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czerwona tarcza i zgłaszam zainteresowanie :) Prosiłbym również, żeby w żaden sposób nie inspirować się zegarkami marki Rolex.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czerwona tarcza i zgłaszam zainteresowanie

w pierwszej chwili chciałem napisać, że ja odpadam, ale po zastanowieniu... to bardzo budżetowy, sportowy zegarek i jakby miał choć trochę być tak elegancko wykonany i "zestrojony" jak np. TUDOR, to ja także się piszę (za 500EURO nie kupię innego zegarka z kolorową tarczą)

Prosiłbym również, żeby w żaden sposób nie inspirować się zegarkami marki Rolex.

tu się podpisuję... nie chcę za żadną cenę mieć wskazówki ROLKA... gdyby to mi odpowiadało, to już na rynku mam przesyt podobnych rozwiązań - chociażby EPOSY, czy Steinharty.

może to jako inspiracja?

tudor-fastrider-ducati-ref-automatic-chronograph-watch.jpg

mierzyłem go niedawno i był bardzo sportowy, dlatego nigdy bym się na niego nie zdecydował zwłaszcza za cenę metkową chyba 4200 CHF, ale zegarek sam w sobie prezentował się na tyle fajnie, że inspirowaną (kolorystycznie) alternatywę za 1/6 jego ceny chętnie bym przygarnął

Odpowiada mi szczotkowany bezel + taka czerwień tarczy, choć ciemniejsza (bardziej krwista) także byłaby fajna

przy takiej kolorystyce odpada PVD wg. mnie, bo zrobi nam się zegarek Draculi

Do roboty Panowie projektanci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak zwykle kazdy chce cos zupelnie innego.... ile osob tyle wizji. opisuje kazdy zegarek swoim marzen....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szansa na takie chrono z czerwona tarcza byla ake u hachera... ale juz pisalem ze z firma by sie prawdopodobnie zakonczyla sprawa jak ze Steinhartem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak zwykle kazdy chce cos zupelnie innego.... ile osob tyle wizji. opisuje kazdy zegarek swoim marzen....

Dlatego moim zdaniem zaproponuj konkretną wersję do niewielkiej modyfikacji-inaczej no chance

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety.. a na co liczyłeś?

przedstawiłeś swoją wizję zrobienia Rolexa na bazie Squale, a dalej padają luźne propozycje, burza mózgów, czy jak to sobie nazwiesz... robisz zegarek dla "tłumu", to też tego tłumu musisz wysłuchać, a nie przedstawić jedną swoją wizję i liczyć, że znajdzie się 30 osób, które kupią taki pomysł...

Mi podróbka roleksa w tańszym wykonaniu nie pasuje, zwłaszcza, że za 1500zł można mieć takie coś od Deep Blue albo od Stenka.

Rozumiem, że póki co padają luźne propozycje, bo i jakie mają padać, skoro konkretów brak? Brak naprowadzenia, przewodniej myśli, wizji., planu działania.

Carlito napisał, że jak czerwona tarcza, to wchodzi... jeśli chcesz zrobić dla neigo zegarek, to uwzględnisz czerwoną tarczę.

Ja napisałem wcześniej, że stonowany zegarek z nakładanymi indeksami jest ok, a powyżej podałem rozwinięcie wizji czerwonej tarczy i zegarek, który może być inspiracją.

Póki większa ilość osób się nie wykrzyczy i nie posłuchasz co zainteresowani chcieliby uzyskać, to projekt nie za bardzo ma szansę jako klubowy, a jedynie możesz sobie zrobić swój zegarek i próbować go potem sprzedać. Wszystko zależy jak chcesz do tego podejść.

Proponuję Ci wysłuchać wszystkich i stworzyć 2-3 propozycje w oparciu o większość powtarzających się sugestii, chyba, ze z góry zakładasz, że jesteś głównym projektantem, tworzysz swoją wizję, a reszta ma tylko się pod tym podpisać lub nie. Sam określ tory działania, to i burdelu w temacie unikniesz.

Jak spokojnie przeczytasz powyższe posty, to już jakieś informacje uzyskasz:

- albo brak ingerencji i jedynie grawer na deklu

- wskazówki rolka nie spotkały się z ciepłym przyjęciem

- chętni na stonowany zegarek (czarna, srebrna, biała tarcza) i część na czerwoną tarczę

- wszyscy chyba są za nakładanymi indeksami

To już podstawa do tworzenia przynajmniej 2 propozycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szansa na takie chrono z czerwona tarcza byla ake u hachera... ale juz pisalem ze z firma by sie prawdopodobnie zakonczyla sprawa jak ze Steinhartem

czytaj uważnie Marcin... kto pisze o chrono? większość (chyba wszyscy prócz mnie i jeszcze jednej osoby) opowiadają się za tańszym Squalem, czyli wersją za 2tys zł (500-600 EURO?).

Padła propozycja czerwonej tarczy. Ja dodałem srebrny bezel (ładnie to wygląda w tudorze), nic ponad to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Jaro...otworzyłeś mi trochę oczy... Przeczytałem jeszcze raz wasze posty i wydobyłem kwintesencję.

Każda zbyd mocna ingerencja w te historyczne diverki była by strzałem w stopę. Nakładane indeksy przewijają się dość często...i chyba pujdziemy tą drogą. Wszak Glycine miała malowane.....zróbmy coś innego bardziej VINTAGE !!!

Co powiedzie na to ( to stary model Squale...pomysl do wykozystania :) )

berios_squale.jpg

squale1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko może pomyśleć nad kolorem tarczy...czy znowu czarny smutas ???

jeszcze pare inspiracji ze starych modeli:

sBlandfordSquale1.jpg

523982d1317240613-some-vintage-dive-love-blandford3.jpg

squale_darwil_pair.jpg

squale-roundex-1000m-1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i troche pomyslow na tarcze z innych marek:

Gruen600feet2.jpg

1167520984_6LjSz-XL.jpg

918101297_ESeGq-XL.jpg

Tutaj tylko wskazówki do wykorzystania :D

1171418987_TmqcX-XL.jpg

476215d1311257700-some-vintage-dive-love-divingstar_1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić fenomenu tego zegarka. Nie widzę również jakiegoś oblężenia przez zainteresowanych. Obawiam się, obym się mylił, ale może okazać się niewypałem ten zegarek. Chciałbym nawiązać również do proponowanych cen - 2000 pln i 4000 pln to dość duża rozpiętość cenowa, a tak naprawdę różnica między modelami nie zasługuje na te dwa tysiące. Warto sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto dołożyć 2000 zł za bezel ?! Bo chyba w głównej mierze od tego zależy ta różnica.

Moim zdaniem zbyt duża dysproporcja.

Wracając do Stowy to moim zdaniem okazała się wielkim fenomenem, mówię tu o modelu z tarczą chronometryczną i wydaje mi się, że to właśnie w tę stronę powinny iść klubowe limitacje. Nie da się ukryć projekt był genialny. Jest popyt na ten rodzaj zegarków w klubie co zostało potwierdzone szerokim zainteresowniem wśród Klubowiczów.

Ciekawym (ciekawszym) rozwiązaniem na klubową limitację byłby któyś z zegarków Azimuth np ten

post-10703-0-10009500-1337335243_thumb.jpg

można sobie wyobrazić jak wiele zmian można wprowadzić w tym zegarku. Z całą pewnością nie byłby to kolejny diver, których jest zdecydowany przesyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.