Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Przymierzałem dzisiaj/ostatnio...

Rekomendowane odpowiedzi

Nowa Certina DS Action GMT 41 mm - niestety była tylko wersja na pasku a ja się ślinię do zielono - czarnej. Ze zdjęć ta wersja wydawała mi się mało atrakcyjna, na żywo - bardzo fajna. Bardzo retro, niestety ciut za gruba - wolałbym pełny dekiel z żółwiem zamiast widoku na industrialne wykończony P80. Rozmiar super, nieźle wykończona, fajnie leży - jak będzie dostępna wersja sprite na kajdanie to przymierzę:

Mido Ocean Star GMT - ten sam true GMT co w Certinie, wizualnie cieńsza i lżejsza, niestety dla mnie za bardzo retro. Alu bezel fajnie pasuje do koncepcji ale do codziennego używania średnio się nadaje - mam złe doświadczenia

I gwóźdź programu: Mido Big Date TV. Na zdjęciach nieco dziwaczny, na żywo - MEGA. Jak na swoją cenę rewelacyjna jakość wykonania, w moim odczuciu oczko wyżej niż Certina i Tissot. Zegarek ma coś w sobie, banan na twarzy pojawił się od razu. Dla mnie tylko i wyłącznie na gumie, bransoleta - choć świetna - powoduje, że całość robi się za bardzo bling bling. 

Certina od frontu fajna, z profilu trochę słabiej, szczególnie przy super profilu Mido GMT

A telewizorek od Mido super, bardzo zgrabny. Ciekawe, czy zdecydują się na nieco mniejszy rozmiar?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, just_nobody07 napisał(-a):

Ten telewizor świetny 👍

Na żywo robi piorunujące wrażenie. Bardzo ale to bardzo mi się podobał.

4 godziny temu, rafi napisał(-a):

Certina od frontu fajna, z profilu trochę słabiej, szczególnie przy super profilu Mido GMT

A telewizorek od Mido super, bardzo zgrabny. Ciekawe, czy zdecydują się na nieco mniejszy rozmiar?

Cytryna jest grubsza od starszej wersji z wewnętrznym bezelem :( Plus slab sides jak w BB GMT potęgują to wrażenie.

Wg mojego majstra Mido, zwłaszcza na gumie, podobno są hitem sprzedaży. I ja to rozumiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze w takiej wersji.  

image.thumb.png.6425061015613e64f3adb4abed10c881.png

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.05.2024 o 07:22, Dorian06 napisał(-a):

Jest jeszcze w takiej wersji.  

image.thumb.png.6425061015613e64f3adb4abed10c881.png

Rewelacja! Czekamy na wersję z Krystyną Loską.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Wyjazdowo. Wrażenia bardzo pozytywne. I moje, i żony.

Żona ma lepszy gust. 😝

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dla mnie ta Cepelia. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To też nie mój typ zegarków; niemniej, gdy się zobaczy jak to jest robione, ile kunsztu to wymaga itd., to człowiek zaczyna to doceniać i inaczej na to patrzeć. Zobacz np. na projekty tarcz i jak one są wykonane - to wszystko jest ręczna praca. Niesamowite. To nie są mechanicznie klepane tarcze przez maszyny - jest w tym jakaś dusza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za relację.
Ja tam bym chętnie zegar z taką cepeliową tarczą nosił. Tak samo jak Jaquet Droz i podobne. No ale ta koperta to już trochę żart, Jacob & Co to przy tym szczyt komfortu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, rafi napisał(-a):

Dzięki za relację.
Ja tam bym chętnie zegar z taką cepeliową tarczą nosił. Tak samo jak Jaquet Droz i podobne. No ale ta koperta to już trochę żart, Jacob & Co to przy tym szczyt komfortu.

Jacquez Droz też miewa spore modele (zdjęcie dość stare, bo z 2017 roku).

IMG_1814.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Dzisiaj miałem zaproszenie na prezentację zegarków Hermès. Sam event był średnio zorganizowany, mogliby się bardziej postarać, ale cóż, takie życie. Na pewno ciekawym doświadczeniem była możliwość porozmawiania z człowiekiem który wykonuje dla nich tarcze dla niektórych modeli limitowanych. Pan jest Hiszpanem zamieszkałym w Szwajcarii i ma tam swoje studio. Nazywa się André Martinez i jest bardzo przyjemnym rozmówcą. Fajnie było porozmawiać z nim o procesie twórczym i zobaczyć jak powstają tarcze od momentu konceptu do wykonania.

Gwiazdą pokazu był Arceau Duc Attelé, model z centralnym, trójosiowym tourbillonem wysokiej częstotliwości i repetycją minutową. Zegarek nie w moim stylu, do tego spory (17mm wysokości!) i ciężki (choć jest także wersja tytanowa), ale komplikacje robią wrażenie.

Przez szafirowy dekiel widać ręcznie nakręcany kaliber Manufacture H1926, będący efektem współpracy z Le Cercle des Horlogers, twórcą mechanizmów z La Chaux-de-Fonds. Mostki mechanizmu pokryte są antracytową powłoką PVD, a ażurowy mostek z szafirowego kryształu umożliwia wgląd w skomplikowane mechanizmy i wzmacnia rezonans gongów (choć brzmiały, jak dla mnie bardzo, bardzo cicho w porównaniu do tych jakie do tej pory słyszałem). Na wideo jakie nakręciłem wydaje się głośny, ale w rzeczywistości taki nie jest. 

Nazwany na cześć roku znaczącej renowacji sklepu Rue du Faubourg Saint-Honoré, mechanizm H1926 składa hołd powozowi konnemu, który zainspirował współczesne logo Hermès. Emblemat ten z kolei czerpie inspirację z dzieła sztuki „Duc attelé et gron à l’attente” autorstwa Alfreda de Dreux, uznanego artysty XIX wieku. Gdy przyjrzeć się bliżej mechanizmowi, widać nawet nawiązanie do kół karocy. 

Ogólne wrażenie: można było zrobić z tego coś spektakularnego, a zrobiono średnie wydarzenie. Niemniej, zawsze to ciekawie coś nowego zobaczyć.

IMG_7137.jpeg

IMG_7136.jpeg

IMG_7135.jpeg

IMG_7133.jpeg

IMG_7124.jpeg

IMG_7122.jpeg

IMG_7119.jpeg

IMG_7125.jpeg

IMG_7116.jpeg

IMG_7112.jpeg

IMG_7110.jpeg

IMG_7108.jpeg

IMG_7107.jpeg

IMG_7106.jpeg

IMG_7105.jpeg

IMG_7104.jpeg

IMG_7102.jpeg

IMG_7101.jpeg

IMG_7099.jpeg

IMG_7117.mov

Mechanizm ciekawy, ale kształt koperty i stylistyka nie dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.06.2024 o 20:35, beniowski napisał(-a):

gdy się zobaczy jak to jest robione, ile kunsztu to wymaga itd., to człowiek zaczyna to doceniać i inaczej na to patrzeć. Zobacz np. na projekty tarcz i jak one są wykonane - to wszystko jest ręczna praca. Niesamowite. To nie są mechanicznie klepane tarcze przez maszyny - jest w tym jakaś dusza.

Otóż to. Sztuka.

Konny portret damy w technice emalierskiej to chyba Biała Królowa z "Alicji w Krainie Czarów", tylko w nieznanej mi wersji. W każdym razie, baśniowe konotacje są oczywiste. Całość przypomina dawne ilustracje Jana Marcina Szancera.

A końskiej głowie w czerwone prążki musiałem się chwilę przyjrzeć żeby zobaczyć, że to balon w kształcie głowy konia. Czy to projekty powstające na zamówienie konkretnych klientów?

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, ireo napisał(-a):

Otóż to. Sztuka.

Konny portret damy w technice emalierskiej to chyba Biała Królowa z "Alicji w Krainie Czarów", tylko w nieznanej mi wersji. W każdym razie, baśniowe konotacje są oczywiste. Całość przypomina dawne ilustracje Jana Marcina Szancera.

A końskiej głowie w czerwone prążki musiałem się chwilę przyjrzeć żeby zobaczyć, że to balon w kształcie głowy konia. Czy to projekty powstające na zamówienie konkretnych klientów?

Tak, to Alicja z Krainy Czarów. Wydaje mi się (jeśli dobrze pamiętam rozmowę), że to raczej Hermès zamawia u tego artysty. Ale czy te tarcze są zamawiane przez klientów najpierw u Hermèsa a oni potem to przekazują do realizacji, to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, SPS napisał(-a):

A taka Omega dzisiaj 🤩

O, Hour Vision! Mój niegdysiejszy przedmiot pożądania.

Po paru latach polowania na tę Omegę entuzjazm mi osłabł, ale nadal uważam Hour Vision z tamtego okresu za bardzo udany i oryginalny zegarek, w przeciwieństwie do późniejszych referencji z rzymskimi indeksami.

Szafirowe wizjery na bocznych powierzchniach koperty do niczego się nie przydają i są bez sensu, ale mimo to wcale nie przestały być fajne.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak @ireo

ciekawy bajer , boki z szafiru. 
choć dla mnie osobiście raczej na pasku jak coś 😁 Bardzo  dobra kombinacja kolorystyczna , choć zaskakująco wysoki. 

IMG_9288.thumb.jpeg.c6926db1b09629ae46009cab38a187bd.jpeg

IMG_9290.thumb.jpeg.69787e265e51b4f970660392d8b0b330.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.06.2024 o 19:08, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Przy okazji podróży miałem okazję przymierzyć wyjątkowy zegarek. Niewiele jest okazji, żeby poobcować z tą marką i z tym modelem. Ja miałem tę okazję na lotnisku Malpensa (Mediolan). Od razu muszę podkreślić profesjonalną i bardzo miłą obsługę. Nie zawsze i nie wszędzie obsługa jest chętna do wyciągania z gabloty i prezentowania najdroższych modeli. Tutaj zrobiono to bez najmniejszego wahania a sprzedawca bardzo chętnie pokazywał zegarek oraz o nim i o innych modelach rozmawiał.
Ten tytanowy zegarek z ręcznym naciągiem to nie jest wzornictwo, które by mnie jakoś szczególnie pociągało. Poprosiłem o zaprezentowanie, bo chciałem zobaczyć, czy cena przekłada się na jakość. I pod tym względem spełnił oczekiwania. Jest cieniutki i niezwykle lekki. Rozmiar 40 mm, czyli sporo jak na kostkę, ale na ręce po prostu klei się do nadgarstka. Najwyższą jakość wykonania czuje się w rękach. Precyzja wykonania jest niezwykła. Nie jestem miłośnikiem skeletonów i nim nie zostanę. Nie mam też takiej fachowej wiedzy, żeby oceniać precyzję wykonania i poszczególne techniczne detale. Natomiast to co się po prostu widzi i czuje, to przekonanie, że obcuje się z przedmiotem bardzo wysokiej jakości. Nigdy nie miałem takiego uczucia trzymając w reku jakąś Omegę lub Rolexa. Taki zegarek to jednak inna liga. Nie zrobiłem zdjęcia od strony dekla, bo bransoleta przeszkadzała, ale ogromne, panoramiczne szkło dekla i to co pod nim jest też robi wrażenie. Nie ma zdobień jak w stalowych mechanizmach, ale wrażenie robi surowa, mechaniczna precyzja szarego tytanu i geometria mechanizmu.

6982eb516a16a8dd1da6cc8bc972a0b9.jpg

c71f2434d1d70c99b306204879e2cba2.jpg

83e6eac26e4389192f24a40ff6863660.jpg

2a45c8541127b0c767e973b578e94361.jpg

Octo Finissimo to w mojej opinii jedna z ciekawszych opcji obecnie i coraz bardziej się do nich przekonuję. Chciałbym kiedyś przymierzyć wersję Kazuyo Sejima bo na renderach wygląda świetnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi