robol1 248 #301 Napisano 21 Października 2020 no dobra..ale Wam po expresie skoro to ziarna robią robotę. Ostatnio kupilem Melitte -to mój pierwszy expres na ziarna. Sam -jako jedyny-w domu pije kawe więc nigdy nie bylo ciśnienia na expres. Tak więc zakupiłem kawe w ziarnach i dla mnie jest za kwaśna. Co polecacie aby taka nie byla? Teraz kupiłem Lavazza d'oro ale jeszcze jej nie piłem. Co mi polecicie?Co Wy pijecie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość HaveFun #302 Napisano 21 Października 2020 (edytowane) Ja polecam instytut kawy w Łodzi. Maja fajne zestawy do testowania https://sklep.instytutkawy.pl/kolekcja/frontpage/zestaw-kaw-italian-style edit. Ulubiona to roma i palermo. @robol1 palermo jest pozbawiona kwasowości. Edytowane 21 Października 2020 przez HaveFun 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
b_easy 867 #303 Napisano 21 Października 2020 Ktoś tu w ogóle używa kolbowych ekspresów? Nie rozumiem fascynacji automatami. Ani to tanie, ani dobrej kawy nie zrobi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wisniap 1242 #304 Napisano 21 Października 2020 Teraz, b_easy napisał: Ktoś tu w ogóle używa kolbowych ekspresów? Nie rozumiem fascynacji automatami. Ani to tanie, ani dobrej kawy nie zrobi. Ja używam od wielu lat w domu, z automatu to u kolegów w ich biurach i na stacjach paliw😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
b_easy 867 #305 Napisano 21 Października 2020 No właśnie. Za każdym razem jak piję z automatu to się zastanawiam czy fakturę za paliwo wziąłem... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość HaveFun #306 Napisano 21 Października 2020 9 minut temu, b_easy napisał: Ktoś tu w ogóle używa kolbowych ekspresów? Nie rozumiem fascynacji automatami. Ani to tanie, ani dobrej kawy nie zrobi. Fani alternatyw pewnie też nie kumają fascynacji ekspresów kolbowych a tym bardziej automatów 🤣. Co kto lubi a mówienie że coś jest lepsze lub gorsze jest bardzo subiektywne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BlackT 695 #307 Napisano 21 Października 2020 13 minut temu, b_easy napisał: Ktoś tu w ogóle używa kolbowych ekspresów? Nie rozumiem fascynacji automatami. Ani to tanie, ani dobrej kawy nie zrobi. Od lat używam wraz z osobnym młynkiem żarnowym. Nie dam się namówić na automat. Zasada odwrotna do zegarków - automat (kwarc), kolbowy (automat) 0 Pozdrawiam, Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 67771 #308 Napisano 21 Października 2020 U mnie to żona jest koneserem kawy. Wymagającym. Na wiosnę zamieniliśmy 10-letni ekspres DeLonghi ESAM na Jura E8. Żona jest bardzo zadowolona z tego co z niego wypływa, wobec czego Jurę E8 mogę polecić. Co do moich własnych wrażeń smakowych to się nie będę wypowiadał, bo ja jestem w tej niedorozwiniętej grupie, która psuje szlachetny smak kawy mlekiem (zgroza) i do tego jeszcze ją słodzi (kryminał) więc wychodzi na to, że się nie znam. 😉 Od strony bieżącego utrzymania jest trochę ceregieli. Płukanie, okresowe czyszczenie specjalną tabletką, czyszczenie po mleku przy pomocy specjalnego płynu, wymienianie filtra wody, itd. itp. Tak więc w przypadku Jury przygotuj się na to, że zakup ekspresu to nie koniec wydatków. W moim odczuciu firma Jura podąża powoli drogą przećwiczoną już przez Hewlett-Packard w drukarkach. Czyli zarabiamy coraz mniej na ekspresach, ale za to coraz więcej na materiałach eksploatacyjnych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 183 #309 Napisano 21 Października 2020 Wszystkie ekspresy wymagają czyszczenia i odkamieniania okresowo. Jura nie jest tu wyjątkiem. Ja mam wodę filtrowaną i taką wlewam do ekspresu więc nie stosuje już filtru wody w ekspresie. Blok wyjmowalny był w Siemensie i było to upierdliwe. Mycie, doczyszczanie, smarowanie uszczelek dedykowanym smarem itp. W Jurze zaleca się przegląd co 3 lata i wtedy blok jest czyszczony i wymieniane jest co potrzeba. Ogólnie wygodniej mi z E6 na co dzień niż bylo z EQ 9 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BlackT 695 #310 Napisano 22 Października 2020 10 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał: wymienianie filtra wody Od chyba 8 lat mam w kuchni kranik z wodą RO, nawet nie pamiętam co to jest kamień kotłowy. Do ekspresu czy czajnika oczywiście bardzo dobra, jednak najlepsza do parzenia np zielonej herbaty. Szczególnie jak paczuszka pochodzi z tegorocznych zbiorów 0 Pozdrawiam, Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 67771 #311 Napisano 22 Października 2020 (edytowane) 24 minuty temu, BlackT napisał: Od chyba 8 lat mam w kuchni kranik z wodą RO, nawet nie pamiętam co to jest kamień kotłowy. Do ekspresu czy czajnika oczywiście bardzo dobra, jednak najlepsza do parzenia np zielonej herbaty. Szczególnie jak paczuszka pochodzi z tegorocznych zbiorów Dużo zależy od tego, co płynie w rurach. U mnie woda przechodzi najpierw przez urządzenie do odkamieniania, ale i tak ma za dużo żelaza. Ten filtr w ekspresie faktycznie poprawia jej jakość. O takiej pełnej filtracji i uzdatnianiu wody dla całego domu, zamiast tylko odkamieniania muszę chyba poważnie pomyśleć. 10 godzin temu, Lemax napisał: Wszystkie ekspresy wymagają czyszczenia i odkamieniania okresowo. Zgadza się. Po prostu wyraźnie odczuwam, że Jura jest dużo bardziej wymagająca pod tym względem niż wcześniej przez mnie używany DeLonghi oraz niż używane u mnie w pracy modele Saeco. Szczególnie w zakresie stosowania ich filtrów, ich płynów do płukania, ich tabletek czyszczących. Edytowane 22 Października 2020 przez Perpetuum Mobile 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BlackT 695 #312 Napisano 22 Października 2020 26 minut temu, Perpetuum Mobile napisał: O takiej pełnej filtracji i uzdatnianiu wody dla całego domu, zamiast tylko odkamieniania muszę chyba poważnie pomyśleć. Nie zawsze wykonalne lub sensowne. Kiedyś przy budowie domu nie zakładałem zmiękczacza centralnego i rozprowadzenie wody zostało rurami miedzianymi. Nie powinno się łączyć miedzi z kwaśną wodą. Są przyjemniejsze metody męczenia wątroby 0 Pozdrawiam, Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtech 49 #313 Napisano 22 Października 2020 16 godzin temu, Lemax napisał: Wszystkie ekspresy wymagają czyszczenia i odkamieniania okresowo. W mojej ocenie to wartość dodana, że mogę rozebrać ekspres i okresowo wyczyścić podzespoły. Czyszczenie polega na płukaniu wodą, więc nie ma tu żadnego stopnia trudności. Dzięki temu pozbywam się różnych osadów. Pomijam czyszczenie środkami i odkamienianie, ale to przynosi zamierzony skutek - maszyna działa bezawaryjnie. 0 Wojtek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #314 Napisano 22 Października 2020 Ja jednak wolę jak układ mleczny jest osobnym układem. W żadnym razie wewnątrz ekspresu. Kiedyś moja żona w pracy rozebrała do umycia taki super hiper ekstra turbo z mlekiem w środku. Nie pije już kawy z mlekiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 183 #315 Napisano 22 Października 2020 (edytowane) Jura ma stały blok zaparzania ze względu na wysokie ciśnienie wody stosowane w ich rozwiązaniach.Tak to tłumaczą i faktycznie ich ekspresy pracują z wyższymi ciśnieniami niż inne. Co do filtrów i mycia ukladu mlecznego to jak masz wodę filtrowaną (nawet przez filtr typu Brita) to odpadają już filtry do ekspresu. Układ mleczny odpina się jednym ruchem ręki i myje pod bieżącą wodą bez żadnej dedykowanej chemii. Ta się przydaje jak nie masz ochoty na mycie ręczne czyli bez odpinania od ekspresu. Wojtech - mycie modułu zaparzania tylko wodą bez rozebrania go, czyszczenia i smarowania uszczelek niewiele daje. Przerabiałem to w EQ9 i wiem ile syfu zostaje tam jak tylko go się wypłucze. Akurat pod temat wątku: Edytowane 22 Października 2020 przez Lemax 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szumi 736 #316 Napisano 22 Października 2020 (edytowane) Od 12 lat używam ekspres Jura. W domu mam zmiękczacz wody oraz odwrócona osmozę. 4 lata temu, dałem ekspres do serwisu celem przeglądu, wymiany uszczelek itp. serwis zwrócił mi ekspres bez wymiany uszczelek, gdyż nie było takiej potrzeby. teraz czas na nowy ekspres, chyba wybór padł na ena8 touch. W starym elektronika szaleje i czasami się zacina. Edytowane 22 Października 2020 przez szumi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arkgra 1 #317 Napisano 23 Października 2020 Ja też używam jury od 6 lat, ponad 6000 cykli. Z ciekawości zadzwoniłem do serwisu zapytać o wymianę uszczelek, pani zapytała czy coś się z nim dzieje bo jak nie to raczej się nie wymienia. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szumi 736 #318 Napisano 23 Października 2020 Jedynym minusem modelu jura ena 8 touch, jest mniejszy zbiornik na wodę i kawę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smc 1803 #319 Napisano 23 Października 2020 Ja mam kolbowy Ascasso i też chce przejść na automat. Zrobić 3 kawy na raz na pracy zdalnej to nie na moje nerwy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz17 6800 #320 Napisano 23 Października 2020 Ja wybrałem. Trochę podglądałem poczytałem i idę jednak w E8 bez dotyku Jury wziąłbym S8 ale trochę drogawy. 1 "Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
disaster3 1012 #321 Napisano 23 Października 2020 (edytowane) 57 minut temu, smc napisał: Ja mam kolbowy Ascasso i też chce przejść na automat. Zrobić 3 kawy na raz na pracy zdalnej to nie na moje nerwy. E, tam ale fakt wymaga to trochę zaangażowania. Ja rozważałem automat ale summa summarum kupiłem kolbowy Nuova Simonelli Oscar II (podrasowany w sklepie w OPV + pressurestat Sirai P302-6). Trochę zgłębiłem temat, dokupiłem profi sitko VST 18g (na doppio) + robiony do niego na wymiar tamper, młynki, itp... Kawa tylko speciality z lokalnej palarni, "trochę" treningu i nie muszę chodzić do kawiarni aby napić się dobrego espresso, czy Latte Oczywiście byłem świadomy wszystkich plusów i minusów takiego rozwiązania ale smak naparu wybacza wszystko Edytowane 23 Października 2020 przez disaster3 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
disaster3 1012 #322 Napisano 26 Października 2020 Dzisiejsze espresso z rana 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
b_easy 867 #323 Napisano 29 Października 2020 W dniu 23.10.2020 o 12:36, disaster3 napisał: E, tam ale fakt wymaga to trochę zaangażowania. Ja rozważałem automat ale summa summarum kupiłem kolbowy Nuova Simonelli Oscar II (podrasowany w sklepie w OPV + pressurestat Sirai P302-6). Trochę zgłębiłem temat, dokupiłem profi sitko VST 18g (na doppio) + robiony do niego na wymiar tamper, młynki, itp... Kawa tylko speciality z lokalnej palarni, "trochę" treningu i nie muszę chodzić do kawiarni aby napić się dobrego espresso, czy Latte Oczywiście byłem świadomy wszystkich plusów i minusów takiego rozwiązania ale smak naparu wybacza wszystko Długo się nagrzewa? Jaki masz młynek? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
disaster3 1012 #324 Napisano 29 Października 2020 HX - to 30 min. minimum. Jak wstaje, to 1sze co robią to włączam ekspres a później poranne rytuały. Jak skończę to ekspres gotowy do działania. W zasadzie teraz to wszystko jedno bo zdalnie pracuje więc nie spiesze się Młynek kupiłem ręczny bo za kolejne pudło w kuchni mógłbym być wystawiony za drzwi Najpierw kupiłem ręcznego (uznanego) chińczyka z ALI MYM54 a później zdecydowałem się na coś lepszego z równym przemiałem pod espresso Kazak Tura 3 szybki (bo jest jeszcze wolna wersja). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian1x 24 #325 Napisano 29 Października 2020 Ja używam kolby Lelit Anna i młynka Eureka Mignon. Kawa różnie ale nie ma jak świeża Ariadna fajna do mlecznych kaw z dobrze dobrana kwasowością. Przygotowanie kawy w kolbie zabiera więcej czasu niż w automacie ale szczerze mówiąc smak bez porównania. Też byłem jakis czas temu przy wyborze ekspresu oporny ale posłucham kolegów z forum wsyzstkokawie o nie żałuję. To trochę jak na naszym forum ktoś pyta o kwarc, a pod za chwile zostaje mu polecony zegarek z "duszą ". No dobra czasami jak się spieszę to przejdzie mi przez głowę myśl, że z automatem w domu bym się nie spóźnił na wyjście 😛 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach