Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, RoKoKo napisał(-a):

teraz w miarę porządne przedszkole to koszt miesięczny 1.600 - 1.800 zł. Więc roczna opłata to taki dość dobry zegarek jednak by był :)

Dobry - tak, ale czy ekskluzywny...? 😉

Niektóre szkoły prywatne w PL kosztują 80k rocznie, ale są też takie za 20k. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, szuwi napisał(-a):

Dobry - tak, ale czy ekskluzywny...? 😉

Niektóre szkoły prywatne w PL kosztują 80k rocznie, ale są też takie za 20k. 

Szkoła mojego syna kosztuje 28 tysięcy euro na rok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W Polsce?  

Edytowane przez Matti
...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, loco50 napisał(-a):

No przecież prezes wszystkich prezesów mówi, że mamy poziom życia taki jaj w Niemczech. 

Mówił też że euro kosztuje realnie kosztuje 3zł. Chociaż ostatnio pomylił netto z brutto ogłaszając 14stki, ale nikt się do pomyłki nie przyznał tylko nagięli rzeczywistość i dopłacą 8mld, także może już niedługo taki poziom życia będzie, przed wyborami nawet paliwo staniało o jakieś 50gr pomimo znacznego skoku kursu USD i ceny samej ropy ;).

 

9 godzin temu, Johnny15 napisał(-a):

Piszesz tak, bo masz model ze zintegrowaną prasą - to jest przepaść!

Ale ile zajmuje ubijanie? Dociskamy tamper i koniec, w sumie 5 sekund?


1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Szkoła mojego syna kosztuje 28 tysięcy euro na rok.

To taki poziom "zachodnioeuropejski"... 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach



Ale ile zajmuje ubijanie? Dociskamy tamper i koniec, w sumie 5 sekund?


Też tak myślałem dopóki nie użyłem tego sage

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no wiec po kilku dniach prób kalibracji ekspresu (Delonghi La Specialista Prestigio) wciąż nie mogę dojść do dobrego ustawienia. Espresso wychodzi mi nieco kwaśne a kawa w kolbie po zrobieniu nie wychodzi jako w miarę homogeniczny krążek . Bawiłem się stopniem grubości mielenia, ilością dozowania kawy i jakoś nie umiem złapać balansu. Jakieś porady dla poczatkującego?


Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Jan napisał(-a):

no wiec po kilku dniach prób kalibracji ekspresu (Delonghi La Specialista Prestigio) wciąż nie mogę dojść do dobrego ustawienia. Espresso wychodzi mi nieco kwaśne a kawa w kolbie po zrobieniu nie wychodzi jako w miarę homogeniczny krążek . Bawiłem się stopniem grubości mielenia, ilością dozowania kawy i jakoś nie umiem złapać balansu. Jakieś porady dla poczatkującego?

Kieruj się wyłacznie smakiem, nie konsystencją krążka. Sprawdź, czy grubiej zmielona kawa nie da lepszego smaku pomimo teoretycznego błędu w sztuce w postaci grubego mielenia. Poza tą poradą są tylko dwa wyjścia - zmiana ziaren lub tuning, dokładniej zawór zmniejszający ciśnienie / zmiana ekspresu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, zmianę ziaren planuję. Miałem nadzieje że te których używam teraz będą super bo z kawiarki i przelewu wychodziła świetna kawa. 


Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ekspres ciśnieniowy wyciąga z kawy to, co w przelewowym nie będzie dostrzegalne. Eksperymentuj z ziarnem. Wybierz coś z niską kwasowością.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Ekspres ciśnieniowy wyciąga z kawy to, co w przelewowym nie będzie dostrzegalne. Eksperymentuj z ziarnem. Wybierz coś z niską kwasowością.

100% racji. Jeśli mógłbym polecić ziarno mało kwaśne: Cornella Barista Pro Premium Grade 9.

Druga sprawa to jednak ciśnienie: wyczytałem właśnie ze Twój DeLonghi ma 19 bar roboczego więc nie licz na pelne doznania. Niemniej jednak odpowiedni dobór ziaren i mielenia w końcu da efekt. Powodzenia i miłej zabawy podczas eksperymentowania! 😊

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Jan napisał(-a):

no wiec po kilku dniach prób kalibracji ekspresu (Delonghi La Specialista Prestigio) wciąż nie mogę dojść do dobrego ustawienia. Espresso wychodzi mi nieco kwaśne a kawa w kolbie po zrobieniu nie wychodzi jako w miarę homogeniczny krążek . Bawiłem się stopniem grubości mielenia, ilością dozowania kawy i jakoś nie umiem złapać balansu. Jakieś porady dla poczatkującego?

Ile kawy dozujesz (gramy) i ile dostajesz z tego ml espresso? Jaka jest temperatura? Zasada jest prosta, powinieneś mieć około 2x więcej objętości kawy niż gramów wody po 25-30 sekundach ekstrakcji przy ciśnieniu 9 bar i temperaturze 90 stopni. Ziarna masz ciemno palone czy jasno?

 

  

29 minut temu, TomASH napisał(-a):

Druga sprawa to jednak ciśnienie: wyczytałem właśnie ze Twój DeLonghi ma 19 bar roboczego więc nie licz na pelne doznania.

To prawda, z takim ciśnieniem nie ma prawa wyjść dobre espresso.

Edytowane przez nicon

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Ekspres ciśnieniowy wyciąga z kawy to, co w przelewowym nie będzie dostrzegalne. Eksperymentuj z ziarnem. Wybierz coś z niską kwasowością.

 

Jako zadeklarowany kawosz mam zupełnie inna opinię. :) Lubię espresso ale na co dzień tylko przelew i to najprostszy jak dripper. Do tego jasno palone, dobre ziarno i bogactwo smaków nie do pobicia. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 26.09.2023 o 18:39, beniowski napisał(-a):

Ja przepraszam za może zbyt obcesowe pytanie, ale czy również mamy owych uczniów są w wieku ojców😆?

Tak małżonka jest młodsza o rok a mały ma 12 lat i jest jedynakiem i jest naszym oczkiem w głowie 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
47 minut temu, nicon napisał(-a):

To prawda, z takim ciśnieniem nie ma prawa wyjść dobre espresso

 

Ale akceptowalne powinno ;) nie zostanę jakims turbo aficionado ale tez nie mialem takich ambicji


Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
45 minut temu, Jan napisał(-a):

Ale akceptowalne powinno ;) nie zostanę jakims turbo aficionado ale tez nie mialem takich ambicji

Już doczytałem, 19 barów to jest max. ciśnienie pompy. Jakie ciśnienie pokazuje ci podczas ekstrakcji? Z tego co doczytałem to wbudowany młynek nie ogarnia przy niektórych ziarnach odpowiednio drobnego zmielenia, przez co ciśnienie nie dochodzi do 8-10 bo woda przelatuje za szybko. Masz cremę w ogóle na tej kawie?

 

 

 

 

 


1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Zmienić kawę na mniej kwaśną.

 

image0.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, nicon napisał(-a):

Już doczytałem, 19 barów to jest max. ciśnienie pompy. Jakie ciśnienie pokazuje ci podczas ekstrakcji? Z tego co doczytałem to wbudowany młynek nie ogarnia przy niektórych ziarnach odpowiednio drobnego zmielenia, przez co ciśnienie nie dochodzi do 8-10 bo woda przelatuje za szybko. Masz cremę w ogóle na tej kawie?

nie mam doświadczenia z ekspresami żeby wchodzić w parametry.  W pracy mam De'Longhi EC 820.B i crema wychodzi a ma niby 15bar. Kawa kupowana mielona. 

Zaczynam się rozglądać za jakimś niedrogim kolbowym do domu. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Młynek żarnowy mam więc nie będę kupował mielonej ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś po eksperymentach z kawą doszedłem do wniosku, że kawiarka to najlepszy dla mnie wybór, Często piję kawę z przyprawami jak cynamon, goździki, kardamon, ambra, imbir itd. Dosypuję je do koszyka z kawą, dzięki czemu nic nie pływa w filiżance. Z każdą następną "czarną" mogę dodać inne przyprawy. Nie wybrałem ekspresu, bo lubię gorącą kawę z mlekiem, a po wyjęciu mleka z lodówki i zaciągnięciu do maszyny napój był tylko ciepły. Teraz podgrzewam równolegle w garnuszku. Wymaga to więcej zabawy, niż wciśnięcie guzika w ekspresie, ale podoba mi się to  🙂 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, nicon napisał(-a):

Masz cremę w ogóle na tej kawie?

 

Jak najbardziej, nie aż taką jak na niektórych filmach ale 1cm jest.

 

@pływak_wodnik a mieliłeś kawę z przyprawami przed wsypaniem do kawiarki? Jak miałem jakąś gorszą kawe to tak robiłem i efekt był super

Edytowane przez Jan

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 26.09.2023 o 14:35, nicon napisał(-a):

70ml ale ile gramów kawy? Bo objętość jest jak na doppio. Zastanawia mnie to, bo jak zmieniam paczkę kawy to muszę z 2 szoty zepsuć zanim dopasuję dozę i grubość mielenia na bardzo precyzyjnym pokrętle młynka. Wiem że maszyna przepuści po prostu 70ml przez ciastko i zawsze wyjdzie tyle samo, ale jakim cudem dobierze przemiał tak drobny żeby faktycznie przy dużym ciśnieniu ekstrakcja mu się zgadzała, w sensie czas i ilość wody jaka przeleci. Ja nie piłem jeszcze dobrego espresso z automatu, a próbowałem z różnych maszynek u znajomych i w biurach gdzie stoją takie po kilkadziesiąt klocków i są regularnie czyszczone i serwisowane. Oczywiście na w miarę świeżo palonej kawie.

Ok 11 gram.  

17 godzin temu, Jan napisał(-a):

Dzięki, zmianę ziaren planuję. Miałem nadzieje że te których używam teraz będą super bo z kawiarki i przelewu wychodziła świetna kawa. 

Jakiej kawy używasz ??

Ja też swego czasu trochę kaw których używam do ekspresu próbowałem np zmielić i zalać normalnie i kawa nie jest tak dobra.

Spróbuj tych kaw:

 

https://gorillacoffee.pl/produkt/kawa-colombia-supremo/?attribute_pa_waga=1000&gclid=EAIaIQobChMIm-m4mtHggQMVfJKDBx1OzQz8EAQYBCABEgKGqfD_BwE  mocno palona ale bardzo dobra

 

https://gorillacoffee.pl/produkt/kawa-chocolate-pride-espresso/  ta również bardzo dobra.

 

Oczywiście każdy ma inny smak ale Chocolate  Pride już kilku kolegów kupuje. 

 

 


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@kornel91 dzięki za polecenie, zapamiętam żeby tu wrócić jak przerobie to co mam. Czekam też na paczkę Tchibo, polecanej wcześniej w tym wątku (nawet jak będzie cienka to przyda się do kalibracji ekspresu).

 

do kawiarki używałem: https://www.kawaherbatasklep.pl/arabica-meksyk-organic-shb-berillio-pproduct-434.html (jest aktualnie w ekspresie) oraz tej https://www.kawaherbatasklep.pl/arabica-gwatemala-antigua-pproduct-436.html i obie mogę zdecydowanie polecić do tej metody zaparzania. Kawa wychodzi mocna, aromatyczna i z dużą dozą smaku.


Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 godzin temu, Jan napisał(-a):

Jak najbardziej, nie aż taką jak na niektórych filmach ale 1cm jest.

Czyli w sumie ok, a do jakiej wartości dochodzi wskazówka manometru podczas ekstrakcji?

5 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Ok 11 gram.  

To sporo tej wody, ratio powinno być 1:2.


1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.