Navy 61 #376 Napisano 27 Lipca 2021 DeLonghi robi raczej niezłe maszyny, bez konieczności smarowania i innych ceregieli. Konkretnie chodzi mi o model Autentica. Prosty w obsłudze, prosty w czyszczeniu, jednym przyciskiem robi espresso doppio, ma łatwą regulację mocy kawy. Nie wygląda może tak efektownie jak np. Jura ale na tym mi nie zależało. No i jest dość mały (np. pojemnik na wodę), co może przeszkadzać. Nie mam żadnych krytycznych uwag do jego funkcjonowania, nie korzystałem jeszcze z serwisu DeLonghi ale wiem, że sieć serwisowa jest dość duża a większość modeli jest "serwisowalna". Kupiłem go kilka lat temu, po tym jak Nespresso (ten na kapsułki, prosto od George'a Clooney'a :-) się skutecznie zepsuł. 0 What we do in life, echoes in eternity. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21150 #377 Napisano 27 Lipca 2021 Tarant, miałem to samo😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matti 136 #378 Napisano 28 Lipca 2021 Potwierdzam opinię kolegi odnośnie DeLonghi, 8 rok u mnie w kuchni Primadonna XS robi kawę co rano, zależało mi na najmniejszym i najwęższym modelu jaki był na rynku i taki kupiłem. Zero problemów, łatwe odkamienianie i czyszczenie i bardzo dobra kawa. Specjalnie spojrzałem do dzisiaj zrobił 12291 kaw i 8203 napojów mlecznych 😁 do tego zużył 2799 litrów wody i 70 razy był odkamieniany ot taka ciekawostka. Dobry włoski produkt jeszcze wtedy na pewno wyprodukowany w Italii nie wiem czy tak jest w dalszym ciągu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4744 #379 Napisano 28 Lipca 2021 (edytowane) Ja własne wymieniłem starą Nivonę, na nową Nivonę. Stara działa ale pójdzie do imprezowni w piwnicy, a nowa jest jak stara. Dobra. Robi to co poprzednia, wygląda niemal tak samo tyle, że wyświetlacz kolorowy i młynek super cichy. Edytowane 28 Lipca 2021 przez Adi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zolw 1191 #380 Napisano 28 Lipca 2021 Jestem podekscytowany moim nowym zakupem po wielu latach czajenia się na ekspres kupiłem Jurę Ena 4 nordic white. Na razie stoi w kartonie i czeka na przeprowadzkę. Już nie mogę doczekać się pierwszej kawy narazie tylko tupię wokół kartonu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz17 6800 #381 Napisano 28 Lipca 2021 U mnie od grudnia lata Jura E8 złego słowa niepowiem. 0 "Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6305 #382 Napisano 28 Lipca 2021 (edytowane) Teraz mam małego "kolbowca" DeLonghi. Zastanawiam się na kupnem "automatu" z młynkiem( koniecznie), ALE musi być najmniejsz z najmniejszych.. Znacie takowy? Edytowane 28 Lipca 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Navy 61 #383 Napisano 28 Lipca 2021 Jeżeli szukasz ekspresu, który jest relatywnie wąski to zerknij na DeLonghi Autentica (szerokość 19,5 cm). https://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy/automatyczne-ekspresy-do-kawy/autentica-etam-29510b?gclid=EAIaIQobChMIw5LylbaG8gIVA3YYCh0yeQQwEAAYAiAAEgJC7PD_BwE Z tego, co pamiętam to również Nivona i Saeco mają w swojej ofercie dość małe/wąskie ekspresy. 0 What we do in life, echoes in eternity. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PeteP 0 #384 Napisano 29 Lipca 2021 Ja właśnie nabyłem drogą kupna Jurę E8, Czekałem, czekałem i po promocjach wyniosła mnie 3780 PLN. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1607 #385 Napisano 30 Lipca 2021 Witam miłośników kawy jak ja , mam podstawowy ekspres ciśnieniowy do kawy marki Philips HD8650, który tylko robi espresso , chyba już 5 rok go posiadam , zero problemów z nim , natomiast pytanie jest : czy kupując Jura ENA4 będę miał lepsze smakowo espresso ? czy ktoś z kolegów porównywał smak espresso Jury z innymi markami ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zolw 1191 #386 Napisano 30 Lipca 2021 Jakie są Wasze ulubione kawy do ekspresów? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orlis 1716 #387 Napisano 30 Lipca 2021 Kimbo gold aroma 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 16273 #388 Napisano 30 Lipca 2021 Polecam z tych palarni, mają zestaw startowy od którego można zacząć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68589 #389 Napisano 30 Lipca 2021 6 minut temu, satanic napisał(-a): Polecam z tych palarni, mają zestaw startowy od którego można zacząć. Górna prawa paczka - ziarna połykane a następnie wydalane przez goryle. Z tego co pamiętam, jest taka kawa Kopi Luwak pochodząca z Azji, także wysrywana przez łaskuna - ponoć najdroższa na świecie. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 16273 #390 Napisano 30 Lipca 2021 Oglądałem kiedyś program o tej kawie, zwierzak wybiera ponoć najlepsze ziarna, zjada otoczkę, a reszty nie trawi, dlatego zbierają i robią kasę. Mario dawaj na Targi Piwa dziś u ciebie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68589 #391 Napisano 30 Lipca 2021 32 minuty temu, satanic napisał(-a): Oglądałem kiedyś program o tej kawie, zwierzak wybiera ponoć najlepsze ziarna, zjada otoczkę, a reszty nie trawi, dlatego zbierają i robią kasę. Mario dawaj na Targi Piwa dziś u ciebie. A co, będziesz/jesteś w Poznaniu? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 16273 #392 Napisano 30 Lipca 2021 3 minuty temu, mario1971 napisał(-a): A co, będziesz/jesteś w Poznaniu? Tak będę specjalnie jadę tak pewne ok. 18 myślę zlądować na targach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68589 #393 Napisano 30 Lipca 2021 2 minuty temu, satanic napisał(-a): Tak będę specjalnie jadę tak pewne ok. 18 myślę zlądować na targach. Zostajesz do jutra? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 16273 #394 Napisano 30 Lipca 2021 Jutro krótko bo z dzieciakami na Maltę jadę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1607 #395 Napisano 30 Lipca 2021 W dniu 28.07.2021 o 12:45, Zolw napisał(-a): Jestem podekscytowany moim nowym zakupem po wielu latach czajenia się na ekspres kupiłem Jurę Ena 4 nordic white. Na razie stoi w kartonie i czeka na przeprowadzkę. Już nie mogę doczekać się pierwszej kawy narazie tylko tupię wokół kartonu bardzo jestem ciekaw Twojej opinii na temat tego urządzenia , proszę daj znać czy czujesz różnicę pijąc tą samą kawę robioną w tym urządzeniu w porównaniu do innego ? co do kawy nie ma jednoznacznej receptury , każdy musi dobrać kawy w zależności od swojego podniebienia , jak po kilku latach poszukiwań już znalazłem : Hausbrandt Superbar 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21150 #396 Napisano 31 Lipca 2021 Wymieniłem Siemensa EQ coś tam na taką Jurę. S nie był zły, ale już miał trochę przebiegu, parę razy był też na leczeniu. Sam też wymieniłem zaparzacz i uszczelki. Ponadto wkurzało mnie to okresowe wyjmowanie, rozbieranie i dogłębne mycie zaparzacza. Cechy Jury: + ładny, w miarę cichy, łatwe czyszczenie - drogi w cholerę A czy kawa lepsza? Hmmm. Stara ma frajdę bo tam bawi się jakimiś mlecznymi majonezami😁. Ja to prosty jestem więc wybieram między kawą a... kawą😁. No może czasami jeszcze, jak to mówią w Polsce Wsch - eKspreso🤣🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4744 #397 Napisano 31 Lipca 2021 Z zamkniętymi oczami zdjęcie zrobiłeś? 🤣🤣🤣😂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość PICAD #398 Napisano 31 Lipca 2021 Też mam jurę, ale nie widzę w nim nic nadzwyczajnego. Kupiłem bo miał się nie psuć. Popsuł się najszybciej z kilku które przerabiałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21150 #399 Napisano 31 Lipca 2021 2 godziny temu, Adi napisał(-a): Z zamkniętymi oczami zdjęcie zrobiłeś? 🤣🤣🤣😂 A fakt. Ryj wyskoczyl😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #400 Napisano 1 Sierpnia 2021 Eee tam. Można sobie smartfonem pewnie ustawić i żonie niespodziankę zrobił. Ja mam od 10 lat siemensa. Zrobił ogrom kaw. Fakt trzeba myć. Zaparzacz wymieniłem. Ale kawę robi dobrą. Jednak najlepsza jest z zaparzarki do mokki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach