Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Dywizjon 303 - Koperta, koronka, wskazówki

Wybierzmy kopertę zegarka „Dywizjon 303”  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie mam żadnych uwag. Wszystko pięknie współgra.

Wielki szacunek dla włożonej w projekt pracy!!!

Będę niecierpliwie czekał na możliwość złożenia zamówienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że zdecydowana większość w końcu zadowolona :rolleyes: A juz myślałem, że będzie ciężko.

Pozostaje tylko czekać na wycenę. Mam nadzieję, że cena będzie atrakcyjna i przyciągnie tylu chętnych że uda się zrobic limitację 303 :)

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no.. nie spodziewałem się tak pozytywnego odbioru. Oczywiście ciesze się z tego.

Bodzian, wskazówka 7 jest cekawa, ale przymierzałem do tarczy każdą z tych zaproponowanych przeze mnie i 7-ka wymagałaby także zmiany wskazówki minutowej i robi się coś zupełnie innego. Okazało się także, że preferowana przeze mnie 4-ka nie wyglądała tak dobrze na tarczy jak bez niej, dlatego zmodyfikowałem trochę w kierunku 5-ki.

Dziś mógłbym wysłać do wyceny, jeśli zgadzacie się, byśmy klamrę zostawili w spokoju a pasek zobaczymy, co Gerlach zaproponuje. Napiszę, że chciałbym ciemnobrązowy, bardzo ciemnobrązowy, może z nitami przy mocowaniu do koperty.

Co do limitacji, to padł kiedyś pomysł, żeby zamiast 1/50, 2/50 itd zrobić oznaczenia kodowe samolotów, np RF-A, RF-B itd. Wada to ograniczona ilość, około 50 razem z kodami PD. Ale kuszące.

Jeśli chętnych bedzie więcej, możnaby zrobic taki hybrydowy zapis, np RF-1/50. Co myślicie? Przesada?

Made in Poland oczywiście będzie, to uciekło gdzieś po drodze :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak średnio zadowolony :rolleyes: Tzn. podoba mi się ale zrobiłem sobie metoda chałupniczą w paintcie podmiankę na wskazówkę 7 i spodobało mi się bardziej. Ale pewniej mniej osób byłaby zadowolona z takiego wyboru więc nie forsuję mojego zdania.

Edyta: O MacAron odpowiedział w międzyczasie. Wierzę na słowo, że gorzej się komponuje bo pewnie i ładniej graficznie było spasowane. Ja to przymierzyłem jak umiałem i wydawało mi się, że jest nieźle.

Edyta2: Ja z zapisem limitacji bym nie kombinował bo wydaje mi się, że za dużo smaczków przedobrzy ten projekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przydałaby się wizualizacja 3d przed zakończeniem i wysłaniem do producenta...

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przydałaby się wizualizacja 3d przed zakończeniem i wysłaniem do producenta...

Przed wysłaniem do producenta byłoby trudno, bo ja nie potrafię, a Dmn, coż, nie wiem, czy byłby skłonny, zresztą to by znowu przedłużyło sprawę, chyba niepotrzebnie, gdyż dostaniemy wizualizację od producenta, więc to będzie najbardziej wiarygodna wizualizacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo być może, po obejrzeniu w 3d, będziemy chcieli jakichś drobnych korekt...

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna malućka uwaga: na koronce jest widok "przez celownik". Czy mógłby to być widok przez celownik "Hurricane'a"

Czyli sprowadzałoby się to do skrócenia kresek, żeby mniej wchodziły w obrys kółka? Bo grubość kresek bym zostawił ze względów technologicznych

edit. Taktic, 3D może także wprowadzić w błąd... te pierwsze wizualizacje 3D też nie były toczka w koczkę identyczne z rysunkiem w rzutach, szczególnie koronka lubiła kaprysić :rolleyes:

Ale, może niech się inni wypowiedzą, czy wolą koniecznie wpierw 3D, czy wolą już wysłać do wyceny. Ja bym był za wyceną

Po wizualizacji od producenta też będą z pewnością możliwe korekty, w końcu po to ona jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dał do wyceny - drobnostki będzie można poprawić po wizualizacji od Gerlachów, a oni i tak mogą dokonać jakichś drobnych zmian w przesłanym im projekcie ze względów technologicznych.

Z limitacją nie kombinujmy, bo przekombinujemy - IMO.

Pasek - nity to chyba bardziej B-uhrowe - tak mi się wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do wyceny,już nie kombinujmy z 3d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpowiem tylko że ta koperta była już wizualizowana. Ta albo bardzo bardzo podobna do niej :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przeciągajmy tym bardziej to może w okolicy wakacji będzie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpowiem tylko że ta koperta była już wizualizowana. Ta albo bardzo bardzo podobna do niej :rolleyes:

o właśnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wizualizacji od producenta też będą z pewnością możliwe korekty, w końcu po to ona jest

Ok

Z nitowanymi paskami bym nie kombinował. Raz że zazwyczaj drogie, a dwa że chyba nie za bardzo pasują do tego typu... a jak ktoś będzie chciał, to niech sam sobie znituje :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym nie kombinował z nitami. Najlepszy by był prosty pasek, np. coś takiego jak zaproponował Tactic:

pr_1147_3407-rios1931-leather-watch-bands-diplomat-strap-wrist-watchband-watchstrap-wristband-cowskin-brown.jpg

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powyższy to jest Rios1931 No.34 Classic. W Polsce sprzedawany za 39zł w detalu. Dobry stosunek jakość/cena.

Ale oczywiście pokazałem go tylko jako przykład koloru. Nie chciałbym być oskarżony o jakiś lobbing :rolleyes: Może być inny pasek, w podobnym kolorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to poszło do wyceny :)

cytuję:

- Mechanizm najlepszy jaki macie, chyba, że macie także gorszy ale to jako opcja. pamiętam, że kiedyś byla mowa o różnych wersjach.

- koperta szczotka, z polerowanym wklęsłym bezelem

- koronka z wzorem celownika jak we wzorze. Celownik jest wypukły, nie grawerowany.

- Szkło szafirowe, wypukłe. Jeśli jest możliwość wyboru krzywizny, to chętnie wybiorę

- wskazówki niebieskie, rozumiem, że to jest metoda termiczna, nie lakier. Prosiłbym o dokładne odwzorowanie ich kształtu. Wybieraliśmy spośród kilku dość podobnych więc niedokładne odwzorowanie zauważymy :rolleyes:. Wskazówki chciałbym, by miały rodzaj grzbietu wzdłuż swojej osi, nie płaskie

- tarcza taka szaro-kremowo-biała. Czy mam podać RAL, czy Wy macie tę kwestię przetrenowaną i coś zaproponujecie?

- dekiel grawerowany z limitacją. Grawer najlepszy jaki macie

- Pasek bardzo ciemny brązowy, gładki, bez przeszyć

-- klamra - tu nie mamy projektu, myślę, że jakaś w miarę prosta, ale jakościowa :(

- pudełko?

- certyfikat ?

koniec cytatu

a projekt poszedł dokładnie taki, z dołożonym Made in Poland, i poprawionym celownikiem

post-45237-0-98479300-1332252976_thumb.jpg

NO TO CZEKAMY :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to poszło do wyceny :)

cytuję:

- Mechanizm najlepszy jaki macie, chyba, że macie także gorszy ale to jako opcja. pamiętam, że kiedyś byla mowa o różnych wersjach.

- koperta szczotka, z polerowanym wklęsłym bezelem

- koronka z wzorem celownika jak we wzorze. Celownik jest wypukły, nie grawerowany.

- Szkło szafirowe, wypukłe. Jeśli jest możliwość wyboru krzywizny, to chętnie wybiorę

- wskazówki niebieskie, rozumiem, że to jest metoda termiczna, nie lakier. Prosiłbym o dokładne odwzorowanie ich kształtu. Wybieraliśmy spośród kilku dość podobnych więc niedokładne odwzorowanie zauważymy :rolleyes:. Wskazówki chciałbym, by miały rodzaj grzbietu wzdłuż swojej osi, nie płaskie

- tarcza taka szaro-kremowo-biała. Czy mam podać RAL, czy Wy macie tę kwestię przetrenowaną i coś zaproponujecie?

- dekiel grawerowany z limitacją. Grawer najlepszy jaki macie

- Pasek bardzo ciemny brązowy, gładki, bez przeszyć

-- klamra - tu nie mamy projektu, myślę, że jakaś w miarę prosta, ale jakościowa :(

- pudełko?

- certyfikat ?

koniec cytatu

a projekt poszedł dokładnie taki, z dołożonym Made in Poland, i poprawionym celownikiem

post-45237-0-98479300-1332252976_thumb.jpg

NO TO CZEKAMY :P

Czy napis na tarczy miał być w języku angielskim ??? czy coś przegapiłem ?, wydawało mi się że miał być po polsku ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy napis na tarczy miał być w języku angielskim ??? czy coś przegapiłem ?, wydawało mi się że miał być po polsku ?.

Wygląda na to, że coś przegapiłeś :rolleyes: Zdecydujemy o napisie jeszcze raz na końcu, wyłącznie w gronie osób, które wpłacą zaliczkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawostka; nadal pojawiają się nowe głosy w ankiecie hrhrhr :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do limitacji zegarka to 303 wydaje się zupełnie nierealne. Ale skoro już ktoś poruszył ten temat to podzielę się swoim pomysłem.

Bardziej realna i również symboliczna byłaby liczba 171. Dlaczego taka? Właśnie tylu pilotów "przewineło" się przez polski dywizjon.

Źródło: http://www.polishsquadronsremembered.com/303/303_pilotlist.html

Nie wszyscy z tej listy brali jednak czynny udział w walce. Niektórzy np wstąpili do dywizjonu dopiero w 1945 roku.

Można by również wziąć pod uwagę tylko pilotów którzy brali udział w bitwie o Anglię. Było ich 38.

Żródło: http://www.polishairforce.pl/boblotnicy.html

Sądząc po zainteresowaniu podczas głosowania na PM to być może ta liczba byłaby wystarczająca :rolleyes:

Wtedy można by się może pokusić o jakiś mały skromny grawer nazwiska pilota... no ale czy to już nie przesada i za duży patos? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.