Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Dywizjon 303 - Koperta, koronka, wskazówki

Wybierzmy kopertę zegarka „Dywizjon 303”  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość xylog

Takie położenie koronki wynika pewnie z tego, że ST25 to automat. W pełnej wersji jest grubszy, koperta też. I wtedy koronka wypada bardziej na środku. A u nas moduł automatu jest zdjęty, koperta cieńsza, ale tylko z jednej strony, od dekla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do koronki - ona po prostu szpeci.

Co do wielkości tarczy - nie widzę, gdzie uciekło to 5 mm. O ile mogę domyślać się z rzutu górnego, o tyle z bocznego to nie wynika. Szkoda tych 5 mm.

Co do graweru - mam nadzieję, że on nie będzie czarny?blink.gif

Reszta w porządku!

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tej grubości koperty,(patrząc z boku) uszy są zbyt delikatne. Koronka wypadła najgorzej w połączeniu z tą grubą kopertą, obawiam się że powiększenie koronki spowoduje przekroczenie dolnej krawędzi dekla a tym samym, jej wbijanie w nadgarstek.

Mechanizm Sea Gull stosowany w zegarkach Parnis, których koronki są +,- w osi koperty. Wynika to pewnie z tego, co napisał Kolega "xylog".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

@Z_bych-u, nie 5 mm mniej tylko 0,5 mm mniej. Niby niewiele ale pewna różnica jest ;)

A co do położenia koronki to wyjścia są następujące:

1. Zostaje jak jest

2. Koperta grubsza, żeby cos pod koronka było - IMO bez sensu

3. Koperta grubsza, wracamy do pełnego automata - IMO ;) ale nie wierzę

4. Zmiana werku na manual, a nie modyfikowany automat. Tylko jaki ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Z_bych-u, nie 5 mm mniej tylko 0,5 mm mniej. Niby niewiele ale pewna różnica jest ;)

Tiaaaa, trzeba czytać ze zrozumieniem laugh.gif

MacAronie - pracujcie, bo niektórzy już zegarki wyprzedają laugh.gif

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ręce mi opadły ;)

Za dobrze to wszystko szło. Ta koronka wygląda jak przyklejona, no i ta grubość - pasuje do manuala jak pięść do nosa. Chyba, że tylko tak się wydaje. MacAron, ile on ma grubości?

Za długa wskazówka minutowa to najmnieszy problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ręce mi opadły ;)

Za dobrze to wszystko szło. Ta koronka wygląda jak przyklejona, no i ta grubość - pasuje do manuala jak pięść do nosa. Chyba, że tylko tak się wydaje. MacAron, ile on ma grubości?

Za długa wskazówka minutowa to najmnieszy problem.

ej, no.. nie zalamujcie się, walczymy o to

edit. Już są pierwsze efekty więc głowa do góry ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie położenie koronki wynika pewnie z tego, że ST25 to automat. W pełnej wersji jest grubszy, koperta też. I wtedy koronka wypada bardziej na środku. A u nas moduł automatu jest zdjęty, koperta cieńsza, ale tylko z jednej strony, od dekla.

Teoretycznie masz rację, bo z modułem automatu doszłoby od d*py strony jeszcze 2.1mm (patrz rysunki techniczne z automatem i bez) i koronka byłaby mniej więcej po środku

tutaj dorysowałem to tylko prowizorycznie i poglądowo:

64ox3t.jpg

Tylko zauważ, że gdyby faktycznie zastosować w tym zegarku automat, to zegarek musiałby by być nieprzeciętnie, wręcz karykaturalnie gruby. Więc Koledzy chyba mają rację, że coś jest nie tak z głębokością osadzenia mechanizmu w kopercie, czyli że powinien być osadzony głębiej, znacznie głębiej... wtedy zegarek byłby o wiele bardziej płaski i z koronką wyżej, czyli tak jak w założeniach.

rysunki techniczne z automatem i bez:

2551n.jpg

2551s.jpg

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem, czy dobrze zrozumiałem - zegarek będzie automatyczny? nie miał być "nakręcany palcyma"? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem, czy dobrze zrozumiałem - zegarek będzie automatyczny? nie miał być "nakręcany palcyma"? ;)

No właśnie ma być manual. I dzięki manualowi, zaletą ma być płaskość koperty. Ale żeby tak było, to trzeba popracować nad wewnętrzną konstrukcją koperty. Tak żeby koperta była dedykowana manualowi, a nie żeby koperta była "taka jak do automatu, tylko bez automatu", bo wtedy faktycznie koronka ląduje na "dolnym piętrze" ;)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki. pogubiłem się, bo wyżej było wspominane, że mechanizm jest automatyczny. rozumiem zatem, że i owszem, co do zasady jest, ale w tym przypadku jakiś jego element zostanie odjęty i w ten sposób przekształci się w manualny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Segaul ST 25 jest werkiem modułowym. My rezygnujemy z modułu naciągu automatycznego i mamy czysty werk - wychodzi nam ST-2551-S :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Darko

Oprócz koronki wszystko moim zdaniem OK. No może jeszcze trochę skrócić minutówkę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo wrzucę nowy rysunek i propozycje zmian, jakie dostalem od Gerlacha, więc wrzućcie na luz :D

edytka:

No to tak:

Zacznę może od tego, że Wasze rozczarowanie to w sumie moja wina, gdyż przedstawiałem Wam rysunki, które nie uwzględniały wysokości werku i poszczególnych odległości np tarcza-wskazówki czy grubość tarczy. To wszystko niestety składa się na to, że werk wylądowal tak nisko. Niby kiedyś mialem te dane, ale nie sądzilem, że tak moge się w projekcie rozminąć z realiami produkcyjnymi. No ale nie wszystko stracone ;) Poniżej macie aktualny rysunek. Z Gerlacha (po prawej). Dla porównania jak zwykle projektowy mój po lewej. Nadalem obu jednakowe kolory, żebyście mogli lepiej zobaczyć, co się zmienilo, a co się nie zmieniło.

Poza tym, gerlachom udało się jeszcze nieco podnieść werk, przez co koronka wyszłaby wyżej, ale jednocześnie zaproponowali powiększenie jej średnicy do 7 mm, co w sumie ma uzasadnienie.

Jeśli chcielibyśmy mieć koronkę jeszcze wyżej, ja widzę następujące opcje:

- Sztuczne zwiększenie grubości koperty od strony dekla, nie róbmy tego :)

- inny werk - O ile dobrze zrozumiałem, to ze znanych obecnie werków żaden nie da tej jakości.

- Trzecia ewentualność to rezygnacja z szafiru na rzecz szkła mineralnego. JESTEM ZA. Szafir jest od spodniej strony płaski, pod mineralnym szkłem byłoby więcej miejsca.

Dostalem od Gerlacha deklarację, że poproszą fabrykę o dwa rysunki fabryczne - z szafirem i minerałem. jednocześnie fabryka dostanie informację o tym, że chcielibyśmy koronkę podnieść.

Garść informacji techn:

Średnica koperty 40mm

Lug to Lug 47 mm

Rozstaw uszu 20 mm

wys ze szkłem 10,6 mm

wys bez szkła 9,4 mm

średnica koronki 7 mm

grubość koronki 3 mm

widoczna średnica tarczy 35 mm

post-45237-0-52801300-1332766852_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dłuższego czasu jestem wyluzowany... Czekam na zapisy :D.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO koronka za duża, zmniejszyłbym do 6mm. Co z tą przestrzenią/marginesem miedzy indeksami a kopertą, o której MacAron juz wspominałeś?

Z szafiru bym nie rezygnował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gerlachy lipy nie zrobią więc i ja czekam na zapisy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO koronka za duża, zmniejszyłbym do 6mm.

Prosze, wypowiadajcie się wszyscy

Co z tą przestrzenią/marginesem miedzy indeksami a kopertą, o której MacAron juz wspominałeś?

Wszystko ok, jest dodany niewielki margines i tak powinno być. Czarny wyrysowany na tarczy okrąg nie powinien być na samej krawędzi. Zaufam tu w doświadczenie producenta, zresztą to nie szpeci. Dodana jest jeszcze mikroskopijna przestrzeń potrzebna do osadzenia szkła.

Z szafiru bym nie rezygnował.

No ale wtedy musiałbyś się prawdopodobnie zgodzić na taką koronkę. Albo - albo... Jakkolwiek czy pod minerałem wypadnie wyżej, to jeszcze nie jest na 100% pewne, ale prawdopodobnie tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Trzecia ewentualność to rezygnacja z szafiru na rzecz szkła mineralnego. JESTEM ZA. Szafir jest od spodniej strony płaski, pod mineralnym szkłem byłoby więcej miejsca.

A zauważylibyśmy to, w postaci niższej wyceny? :D

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem szafir powinien zostać.

Koronkę zmniejszyć do 6 mm i reszta OK.

Również czekam na zapisy.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkiełko IMO powinno być szafirowe :D to nie obiekt muzealny tylko zegarek do codziennego użytku

Koronka w propozycji G za wielka

Jak pokazuje wskazówka minutowa dało się skrócić.... i dobrze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsza większa koronka. Poprzednia trochę była za mała.

Przy takiej grubości koperty do przeprojektowania uszy. Są za delikatne co widać w bocznym rzucie.

Jestem za mineralnym szkłem. Pewnie mozna zrobić bardziej wypukłe i może dodatkowo obniży koszty.

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.