Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Dywizjon 303 - Koperta, koronka, wskazówki

Wybierzmy kopertę zegarka „Dywizjon 303”  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

boszz, czy wy wbijacie gwoździe tymi zegarkami :D Miałem różne zegarki z różnymi szkłami mineralnymi, hardlexy Seiko, nawet podejrzane Chińskie wyroby i to naprawdę się trzeba postarać żeby szkiełku krzywdę zrobić - tym bardziej w zegarku który w założeniu ma być zegarkiem eleganckim a nie tool watchem ;)

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem za 3. Czyli szafir i koronka 6 mm.

rezygnacja z szafira podniesie nam koronkę może o pół milimetra, czyli da to samo, co zmniejszenie koronki o 1 mm

Ja bym się komfortem tak bardzo nie przejmował. Nosiłem ostatnio przez parę dni Stowę Antea KS, która ma koronkę nawet minimalnie wystającą poza zarys koperty, a nie czułem, żeby mi przeszkadzała.

stowaksb20.jpg

Pozdrawiam

Tomek

Ja także noszę zegarek(Aviator) z dużą koronką (gruba na 4mm) umieszczoną "nisko" i nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu. To tak dla uspokojenia Wszystkich zainteresowanych :D

post-34219-0-06969200-1332787745_thumb.jpg

post-34219-0-63377500-1332787766_thumb.jpg

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boszz, czy wy wbijacie gwoździe tymi zegarkami :D Miałem różne zegarki z różnymi szkłami mineralnymi, hardlexy Seiko, nawet podejrzane Chińskie wyroby i to naprawdę się trzeba postarać żeby szkiełku krzywdę zrobić - tym bardziej w zegarku który w założeniu ma być zegarkiem eleganckim a nie tool watchem :D

Oj tam, oj tam... :D od razu gwoździe... a jak ześlizgnie się kapsel przy otwieraniu browara, to co ? ;) Będzie rysa że hoho :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boszz, czy wy wbijacie gwoździe tymi zegarkami :D Miałem różne zegarki z różnymi szkłami mineralnymi, hardlexy Seiko, nawet podejrzane Chińskie wyroby i to naprawdę się trzeba postarać żeby szkiełku krzywdę zrobić - tym bardziej w zegarku który w założeniu ma być zegarkiem eleganckim a nie tool watchem ;)

Nie wbijam gwożdzi ale zawsze o cos zawadzę. Wszystkie mineralne mam porysowane, a szafir jak nowy (odpukac) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja także noszę zegarek(Aviator) z dużą koronką (gruba na 4mm) umieszczoną "nisko" i nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu. To tak dla uspokojenia Wszystkich zainteresowanych :D

Kolego, zegarek na bransolecie inaczej układa sie na ręce niż zegarek na pasku. Na codzień "do roboty" też noszę zegarek na bransolecie z koronką o grubości 4 mm i średnicy 6 mm (Tissot PRC 200 automatic)i nawet przy ciasno zapiętych rekawach kombinezonu nic mnie nie gniecie w łapkę, fakt że w Tissot'cie koronka jest umieszczona prawie centralnie w kopercie i krawędź koronki jest łagodnie zaokrąglona ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boszz, czy wy wbijacie gwoździe tymi zegarkami ;)

U mnie na przyklad problem jest w tym, ze nadgarstek mam dokldnie na wysokosci klamek :D i to doslownie na rowni! Praktycznie kazdy mineral ma u mnie jakiegos "dinga" od walenia reka po klamkach :) Jeszcze mi sie nie udalo dostosowac, ale pracuje nad tym, heh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego, zegarek na bransolecie inaczej układa sie na ręce niż zegarek na pasku. Na codzień "do roboty" też noszę zegarek na bransolecie z koronką o grubości 4 mm i średnicy 6 mm (Tissot PRC 200 automatic)i nawet przy ciasno zapiętych rekawach kombinezonu nic mnie nie gniecie w łapkę, fakt że w Tissot'cie koronka jest umieszczona prawie centralnie w kopercie i krawędź koronki jest łagodnie zaokrąglona :)

Nie chce misie zakładać paska,by sprawdzić Twoją teorię ;)

Jak się układa zegarek na ręce zależy według mnie od wielkości koperty,obwodu nadgarstka,profilu uszu. A kiedy zapnie się pasek czy bransoletę ciasno jak kajdanki , to nic nie pomoże :D

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce misie zakładać paska,by sprawdzić Twoją teorię ;)

Jak się układa zegarek na ręce zależy według mnie od wielkości koperty,obwodu nadgarstka,profilu uszu. A kiedy zapnie się pasek czy bransoletę ciasno jak kajdanki , to nic nie pomoże :D

I tutaj się z Tobą zgodzę :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może z innej strony: jeśli ten szafir nikomu ewidentnie nie wadzi - wolałbym żeby pozostał :D Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na przyklad problem jest w tym, ze nadgarstek mam dokldnie na wysokosci klamek ;) i to doslownie na rowni! Praktycznie kazdy mineral ma u mnie jakiegos "dinga" od walenia reka po klamkach :D Jeszcze mi sie nie udalo dostosowac, ale pracuje nad tym, heh.

:) To Ty Kolego musisz mieć jakieś 208 cm wzrostu !!! :D no bo chyba nie mówisz o klamkach od samochodów osobowych ???, ciekawi mnie Twoja "praca nad tym"... Chodzisz na kolanach !? :D . ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego lks: Ty nie rysujesz swoich zegarków, moze masz akurat taki charakter pracy. Ja cały dzień spedzam na sali gimnasrtycznej z młodzieżą. Średnio co 5 minut w coś "wytnę" ręką - w drabinki, w bramkę, w ścianę w kolesia co za blisko biega, we mnie wytną itd. Zajechałem już ofnaście zegarków. A Certinę z szafirem mam już hoho i raczej jeszcze długo. Koperta już ze śladami ale szkło błysk. Nie gadajmy więc głupot że minerał czy plastik też wytrzyma. A bez szafiru to 590 powinien kosztować tak "a propos konia".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego lks: Ty nie rysujesz swoich zegarków, moze masz akurat taki charakter pracy. Ja cały dzień spedzam na sali gimnasrtycznej z młodzieżą. Średnio co 5 minut w coś "wytnę" ręką - w drabinki, w bramkę, w ścianę w kolesia co za blisko biega, we mnie wytną itd. Zajechałem już ofnaście zegarków. A Certinę z szafirem mam już hoho i raczej jeszcze długo. Koperta już ze śladami ale szkło błysk. Nie gadajmy więc głupot że minerał czy plastik też wytrzyma. A bez szafiru to 590 powinien kosztować tak "a propos konia".

Rysować rysuję, koperty noszą ślady zawsze już po kilku dniach, ale szkiełka jakby mniej - a wiadomo, że jak się tłucze i napieprza to nic nie wytrzyma, ale na salę gimnastyczną to chyba wygodniejszy i praktyczniejszy będzie g-shock, a nie delikatny garniturowiec (czy tam elegancki casual)? Abstrahując już od wytrzymałości szkiełka, mechanizmom poważne wstrząsy również nie służą.

PS.

szafir się co prawda mniej rysuje, ale od uderzenia pęka w drobny mak - szkiełko mineralne odwrotnie, rysuje się łatwiej, ale trudniej jest je definitywnie potłuc. Oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy, nie jest tak, że szafir jest definitywnie lepszy :D

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie casio, gszoki itp to nie zegarki. I kwarce generalnie. Nie stać mnie na kilka zegarków. Po to np Certina wymyśliła DS żeby wstrząsy itp nie przeszkadzały. Znany krakowski zegarmistrz zawsze mi mówi że mam dobrze nakręconą Etę ;) po tych harcach na sali. A na sali mam "obcierki" właśnie, dlatego szafir od lat 6 mnie nie zawiódł. Do garnituru to ja noszę kieszonkę z epoki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem zdecydowanie za podniesieniem koronki;

jeżeli można to zrobić tylko przez zmniejszenie średnicy - trudno niech będzie;

wybaczcie, ale nie przemawiają do mnie opinie, że koronka na równi, a nawet poniżej dekla,

nie będzie "drapać" nadgarstka;

chcę mieć zegarek, który będzie ze mną, a nie leżakować w pudełku;

może okazać się, że mylę się i nisko osadzona koronka nie będzie mi przeszkadzać,

ale mam czekać w niepewności aż założę go na rękę?;

w końcu udział w projekcie ma chyba być przyjemnością :D

jestem optymistą i wierzę, że da się z koronką i z szafirem i z pozostałymi niuansami

i zegarek w naturze wszystkim sprawi dużo radości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, widzę, że zdecydowana większość jest za szafirem, więc go zostawiamy.

Co do koronki to osobiście jestem za zmniejszeniem jej fo 6 mm, wtedy się trochę schowa ponad dolną krawedź dekla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale magia szafiru działa :) Ja tam też lubię plastiki i inne „badziewia” :D Jakoś nie mam problemu z uszkodzeniami szkiełka.

Ale skoro cena ta sama... no rozumiem.. Tylko wtedy jest jak jest z tą koronką.

1. Rezygnujemy z szafiru i liczymy na to, że wtedy fabryka podniesie nam cały werk.

2. Szafir zostaje, koronka 7 mm i drapie rękę

3. szafir zostaje, zmniejszamy o 1 mm

Dziś pytanie - dziś odpowiedź ;) nr 3 - szafir zostaje koronka -1mm

Jakoś nie widzę tego podnoszenia werka przy zmianie szkłą na minerał :D

A prawo Murphy'ego mówi: " Jeśli Twój hardlex może się porysować - porysuje się na pewno "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-45237-0-62240300-1332798635_thumb.png

Ale zgadzam się tylko na 6 :)

MacAron...Proszę...Niech Hendrix89 robi tą listę chętnych :D . Koronka 6 mm jest OK, całkiem inaczej będzie wyglądać w 3D :D

Tak sie trochę zapytam z innej beczki... To w końcu w jakim języku ma być napis "303 Dywizjon Myśliwski" ? Taki jakiś dzisiaj niecierpliwy jestem... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie trochę zapytam z innej beczki... To w końcu w jakim języku ma być napis "303 Dywizjon Myśliwski" ? Taki jakiś dzisiaj niecierpliwy jestem... :D

Kompromisowo zrobimy w Polglish ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron świetnie! tak należy działać. Mówię tu o ostatniej wizualizacji.

Dobrze jest najpierw coś przedstawić a potem dyskutować i podejmować konkretne decyzje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron świetnie! tak należy działać. Mówię tu o ostatniej wizualizacji.

Dobrze jest najpierw coś przedstawić a potem dyskutować i podejmować konkretne decyzje

wiesz, ja zawsze polegalem na Waszej doskonałej wyobraźni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompromisowo zrobimy w Polglish :)

Czyli jak ? "303 Dywizjon Fitcher" ??? :D .

...żartowałem... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) To Ty Kolego musisz mieć jakieś 208 cm wzrostu !!! ;) no bo chyba nie mówisz o klamkach od samochodów osobowych ???, ciekawi mnie Twoja "praca nad tym"... Chodzisz na kolanach !? :D . :D

Hmm ... 208 to nie :P , ale ...

post-45049-0-94672800-1332800561_thumb.jpgpost-45049-0-94486000-1332800571_thumb.jpg

(sorry za jakosc, tak na szybciora telefonem robione)

A jak pracuje nad tym? Probuje na to po prostu uwazac jak przechodze blisko klamek. :D No ale taki juz los ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ... 208 to nie :) , ale ...

post-45049-0-94672800-1332800561_thumb.jpgpost-45049-0-94486000-1332800571_thumb.jpg

A jak pracuje nad tym? Probuje na to po prostu uwazac jak przechodze blisko klamek. :D No ale taki juz los ;)

:D dla porównania obudziłem syna (ma 187 cm. wzrostu) założyłem mu zegarek, kazałem stanąć przy klamce a ja z linijką zmierzyłem odległość klamki do zegarka... było 21 cm róznicy !!!. Syn popatrzył na mnie jak na wariata, pokrecił głową i poszedł dalej spać... jutro oberwę od żony jak się jej wygada że staremu odbija palma przed Wielkanocą :D ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ... 208 to nie :) , ale ...

Noś taki z kopertą obracaną na lewą stronę, jakie robiono zdaje się dla golfistów czy innych sportowców:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.