Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

QuadrifoglioVerde

ZAPISY i WYBÓR NUMERÓW ZEGARKÓW KLUBOWYCH 2012

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż- wg mnie to ktoś w Squale powinien polecieć za ten bezel .

W linku , który podałeś jest trochę fotek tego "diabełka" . Nie da się to się nie da. Będziemy mieli zegarek "z rogami" :).

Sami go sobie obrzydzacie...normalnie jak kobiety :-) , ja też wolę stary....no ale taki są prawidła tak małej limitacji, trzeba przyjąć to na klatę. Podano do stołu nie wypada wstać! :-)

Ta kropa ma swoje zalety...jest chroniona pierścieniem i pokryta szafirkiem !! . Stara kropka nie była niczym chroniona i przy uderzeniu mogła się ukruszyć albo wypaść.

Producent chciał nam zrobić niespodziankę...myślał że zrobi nam lepiej...ale nie zawsze lepiej znaczy faktycznie lepiej ( tzn tak jak klient chce) ...pewnie sobie nawet nie pomyśleli że ktoś będzie wybrzydzał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedzie dobrze. Mozna sie przyzwyczaic i na pewno z biegiem czasu takie rozwiazanie nawet polubic. :)

Ciekawe czy producentowi udalo sie dopasowac odcien koloru tarczy + AR z odcieniem koloru bezela.. :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak z płatnością tej drugiej raty? Wyślesz jakieś przypomnienia czy sami mamy wpłacać? Bo z tego co pamiętam przy zaliczce była cała kwota na fakturze i na jej podstawie wpłacać plus pasek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Limitowana seria – ściśle określona seria zegarków danego modelu, produkowanych zwykle dla upamiętnienia jakiegoś wydarzenia, potwierdzona certyfikatem limitacji, w ilości przeważnie od 20 do 1000 egzemplarzy; zegarki w limitowanych seriach z najlepszych manufaktur stanowią bardzo cenne ozdoby kolekcji."

Na necie natknąłem się na powyższe.

Czy my dostaniemy do naszych zegarków oryginalny certyfikat limitacji wystawiony przez producenta? Byłby fajnym dodatkiem.

...akurat kadra Squale jest teraz na targach w Londynie....nie będę im truł na razie. W przyszłym tygodniu sie przypomnę i podpytam. Co do certyfikatu także....przyznam, że "pominęliśmy" ten szczegół w rozmowach :) .

Przepraszam, że się znowu narzucam z tym tematem...ale może już go ruszyłeś i wiadomo coś więcej? Certyfikat zegarka rocznicowego ma być na ten przykład podpisany przez samego Dirka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tak, temat dawno temu poruszyłem. Będzie :-)

Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sami go sobie obrzydzacie...normalnie jak kobiety :-) , ja też wolę stary....no ale taki są prawidła tak małej limitacji, trzeba przyjąć to na klatę. Podano do stołu nie wypada wstać! :-)

Ta kropa ma swoje zalety...jest chroniona pierścieniem i pokryta szafirkiem !! . Stara kropka nie była niczym chroniona i przy uderzeniu mogła się ukruszyć albo wypaść.

Producent chciał nam zrobić niespodziankę...myślał że zrobi nam lepiej...ale nie zawsze lepiej znaczy faktycznie lepiej ( tzn tak jak klient chce) ...pewnie sobie nawet nie pomyśleli że ktoś będzie wybrzydzał.

Wypraszam sobie :) ( te kobiety oczywiście!!! :)). Nie obrzydzam - tylko pisałem , że będzie zegarek z diabełkiem a to różnica :). Pewnie , że się przyzwyczaimy a może za czas jakiś będziemy z niego dumni??!! :) Poza tym może się okazać , że w Realu wygląda to świetnie!

Czego sobie i Wam życzę.

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że pierwszy fajny zegarek klubowy sie pojawi... :)

Myślę że dokonaliście mimo wszytsko najlepszych wyborów kolorów i zestawienia, mimo wszystko, bo jak czytałem o analizowaniu kolorów na monitorach lcd i pisaniu który bardziej pasuje... to włos mi sie jeżył :)

Tak jak ktoś pisał, takich doborów dokonuje sie na specjalnych monitorach które mają czujniki i kalibracje, poprawiającą barwy w zależności od typu i natężenia światła w miejscu w którym jest monitor. Do tego kilogramy profi próbników, i próbne produkcje + korekty w mieszalni. Zwykły lcd zupełnie się do tego nie nadaje.

Ale myślę że będzie to naprawdę fajny zegareczek.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a teraz mam coś dla Was specjalnego :-) ( zdjęcia kiepskiej jakości ale wiadomo emocje :-) ...

Tu składane oraz produkowane ( wiadomo nie mechanizmy ;) ) są nasze zegarki:

http://forums.watchu...sit-808490.html

Miłego oglądania ! ;)

W wytwórni czas się zatrzymał ... na poziomie 70ych lat ;)

Dowcip jest bronią, ale nie należy karać za nielegalne posiadanie dowcipu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polacy nie mają się czego wstydzić. Niektórym się wydaje, że zegarki produkuje się w sterylnych laboratoriach a pracownicy chodzą w maskach.

Białe pomieszczenia to tylko na pozowanych i obrabianych w photoshopie materiałach marketingowych. Faktycznie produkcja kopert wygląda w niezależnych firmach właśnie tak jak to widzicie u góry.

Niemal identycznie ( w baraku ) wygląda park maszynowy w np. niemieckim Damasko, taki Dornbluth robi zegarki w piwnicy w domu :-) co nie przeszkadza im produkować dobre i bardzo dobre zegarki przewyższające jakością często te z dużych kombinatów.

W zasadzie to właśnie takie małe firmy obecnie ceni się najbardziej za ręczną robotę płaci się bardzo słono.

A że Squale to reaktywacja firmy z lat 70tych to zdjęcia tylko to potwierdzają...obecny prezes jest synem Włocha który sprowadził Squale ze Szwajcarii na ziemię włoską aby wypełnić duże kontrakty wojskowe. Na zdjęciach w linku macie 2 zegarki które właśnie były produkowane dla włoskiej armii :-)

Tylko mali niezależni producenci pokażą wam gdzie faktycznie produkowane są zegarki....będziecie mogli pogadać na luzie z gościem który robi koperty itd. Ci duzi jak wykupicie wycieczkę to was oprowadzą starannie dobraną i przygotowaną przez marketingowców "ścieżką zdrowia" ale nie pokażą Wam wszystkiego bo cały misternie budowany marketing legł by w gruzach :D.

Okazało by się że zegarki sprzedawane za 100tys złotych mają koperty które w stanie surowych przylatują z Chin a na miejscu są tylko obrabiane polerką.

Są także bardzo znane firmy które w ogóle nie mają własnej wytwórni ( chodź marketing jest tam tak silny, że wszyscy myślą, że mają! ) a każdy model w zależności od kolekcji produkuje im ktoś inny :-) . W Szwajcarii są malutkie firmy które specjalizują się np. tylko w produkcji kopert, inne robią tylko tarcze itd i często te firmy nie mają nawet stron internetowych...mają stałe podpisane kontrakty od wielu lat z "większymi" i produkują jako podwykonawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smutną konsekwencją nowoczesnego rynku to konfekcjonowanie i rebrending.

Rękodzieło zawsze było i będzie w cenie.

Dziadek był zegarmistrzem, robił koperty i inne części do zegarków w warunkach warsztatowych lepszej jakości niż "łorginały".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki Dornbluth robi zegarki w piwnicy w domu :-)

Sorry, ale to nie prawda. Dornbluth już od kilku lat ma wybudowany oddzielny dom/budynek w którym odbywa się produkcja.

Budynek nie jest podpiwniczony. :-)

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, Bardzo dużo problemów narobiliśmy producentowi z tym trójkątem. Producent się ugiął i zgodził się wrocic do starej wersji ale to dla nich spore koszty.

Na serio aż tak bardzo wam na tym starym bezelu zależy ?? Proszę o zdecydowane opinie.

Poniżej wklejam ostateczne grafiki jak będzie wyglądał klubowiec. Muszę je potwierdzić w ciągu paru dni !!

klubowiecschemat.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo na gorąco! Możecie mnie studzić.

Zostawiłbym już tą kropkę a popracował nad samym trójkątem. Skoro Squale tak się przejał ( chylę czoło przed Panami i wierzę, że to dla dobra wszystkich) zmieniłbym wielkość trójkąta i poszedł w stronę Rolexa

rolex+submariner+16610LV+FAT+FOUR+o.jpg

Trójkąt na trzy rogi. Kropka wielka -dobrze będzie świeciła w ciemnościach ( a nie wykluczam ,że będzie towarzyszem nurkowań). No i lifting starego bezela się dokona. Moim zdaniem genialne :).

Oczywiście jest to moje subiektywne zdanie , które poddaję ocenie i krytyce kolegów

P.S.

Projekt im bliżej mety tym ładniejszy. Cieszę się , że tu jestem

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur...sęk w tym że albo zostawiamy "diabełka" albo ten stary zwykły trójkąt. Nie ma opcji pośrednich. Typu zostawiamy kropę a zmieniamy trójkąt ponieważ ta duża kropa jest w Squale bliżej wew strony bezela a nie idealnie na środku i nie ma miejsca na poprowadzenie pełnego trójkąta.

Więc albo rybka albo pipka :-) . Mam na serio wyrzuty sumienia bo żeby walczyć o ten stary trójkąt posunąłem się do niemal szantażu producenta....

I producent mi powiedział że nie mam do nich zaufania a to nie fajnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tematem wskazówek? Pomarańcz ma zostać na godzinowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tematem wskazówek? Pomarańcz ma zostać na godzinowej?

Squale tak nam zmieniło. Moim zdaniem nie wygląda to źle a nawet podoba mi się bardziej bo lepiej jak kolorowa wskazówka jest tą grubszą :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież to idiotyczne :blink:

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Squale tak nam zmieniło. Moim zdaniem nie wygląda to źle a nawet podoba mi się bardziej bo lepiej jak kolorowa wskazówka jest tą grubszą :-)

Zapytaj czy przypadkiem się nie pomylili ( to jednak Włosi - znam ich trochę :)!) Pomarańczowa wskazówka powinna być minutową bo ma wyraźnie wskazywać czas przebywania pod wodą i w tym celu na bezelu jest podziałka.

Co do kropki skoro są tylko dwie opcje to niech będą tak dobrzy - skoro chciało im się przysłać render ze "starą kropką" i podeślą jak wygląda render z nową. Jak ocenić co chcemy inaczej. Mając do porównania słabe zdjęcie i projekt z komputera ?

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już boję się do nich pisać :lol:

:D

Delikatnie i z humorem - nie z horrorem :)

Wg. mnie zrobili to przez pomyłkę :) - naprawdę tak myślę!

A z bezelem sprawa otwarta

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) jestem za "stara kropka", ale faktycznie render z nowa by sie przydal. jesli jednak go nie zrobia, to jestem za stara. trojkat jest czytelny, nie wprowadza "szumu", a kropka w jego srodku ladnie koresponduje z kropkami minutowymi.

2) zmiana pomaranczowej wskazowki jest niedobra. pomaranczowa dluzsza wyglada ladniej i ma zdecydowanie wiecej sensu. niezaleznie od "podwodnych" argumentow @rtura, w codziennym zyciu, w biegu, do oceny czasu czesciej uzywamy minutowej wskazowki. o godzinie mamy pojecie, a biegnac na pociag, czy autobus, sprawdzamy minuty. Mysle, ze dla Squale to bedzie jasne i nie moga robic trudnosci. No a przede wszystkim umowa i plany maja przeciez jakies znaczenie. Mysle, ze to sa oczywiste sprawy. Aha, jeszcze jedno, czesto tutaj pojawial sie watek vintage. ten zegarek ma nawiazywac do modeli sprzed lat i tam, z tego co pamietam, pomaranczowa byla zawsze wskazowka minutowa.

A w ogole, to jest super :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2) zmiana pomaranczowej wskazowki jest niedobra. pomaranczowa dluzsza wyglada ladniej i ma zdecydowanie wiecej sensu. niezaleznie od "pdwodnych" argumentow @rtura, w codziennym zyciu, w biegu, do oceny czasu czesciej uzywamy minutowej wskazowki. o godzinie mamy pojecie, a biegnac na pociag, czy autobus, sprawdzamy minuty. Mysle, ze dla Squale to bedzie jasne i nie moga robic trudnosci. No a przede wszystkim umowa i plany maja przeciez jakies znaczenie. Mysle, ze to sa oczywiste sprawy.

Ale właśnie potwierdzasz moje podwodne argumenty. W życiu , na co dzień pod, jak i nad wodą liczą się minuty ( dzięki Bogu nie jesteśmy na etapie sekund jeszcze)- czy ładniej nie ma znaczenia!. Piszę o podwodnym życiu bo trochę znam, lubię i ten zegarek ma przecież taką historię i przyszłość!

P.S.

Zegarek zaczyna być więcej niż super!

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.