janekp 531 #2176 Napisano 24 Października 2018 Pewnie po wyczyszczeniu super będzie wyglądał Załącz zdjęcia mechanizmu:)No to troche zejdzie,pierwszy Becker z centralna sekunda lezy u mnie juz z 5 lat nieruszony ....Ten jest trzeci ... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dymar3 277 #2177 Napisano 24 Października 2018 Dzieki za zdjęcie. Chętnie odkupie, skoro maja leżeć Serio. Lubie budziki nad , którymi sam musze popracować a może jakaś wymiana? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 531 #2178 Napisano 24 Października 2018 Chyba kolege kojarze,miniaturka ??? 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dymar3 277 #2179 Napisano 24 Października 2018 A tymczasem... HAU Phonosy....opisywane na aukcjach jako unikaty, tak naprawdę nimi nie są Nie mniej jest to podstawowa pozycja w każdej kolekcji budzików:)Chyba kolege kojarze,miniaturka ???Hmm...tzn? Mam kilka miniaturek, ale rozwiń swoją myśl:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 531 #2180 Napisano 24 Października 2018 Ten pamietasz? 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dymar3 277 #2181 Napisano 24 Października 2018 Tak:) Pamiętam, mam go nadal:) A w zasadzie mam juz dwie takie sztuki:) Choć przypuszczałem, że kupiłem je na allegro:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 993 #2182 Napisano 16 Listopada 2018 Do kolekcji budzików Westclox doszedł kolejny Big Ben model 7.Zaprojektowany w 1956 r przez Ellwortha Danza wyróżniał się lekko świecącą tarczą (to właśnie te kropeczki na tarczy)jako pierwszy z Westcloxów miał koncentryczny wskażnik alarmu i plastykowe "szkło"Ciekawie rozwiązano głośność alarmu przez przesłanianie młoteczka uderzającego w dzwonek kawałkiem skórki.Cały mechanizm zamocowany w puszce na silentblokach i jest świetnie wyciszony.Ciekawostką jest że w tej samej obudowie montowane były również mechanizmy elektryczne Ten model tarczy stosowany był do 1958r a później ustawiono indeksy pionowo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 12 #2183 Napisano 17 Listopada 2018 Taki JungHans jeden duży dzwon pod nim mały. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1815 #2184 Napisano 17 Listopada 2018 Taki JungHans jeden duży dzwon pod nim mały.OOOooo .... taki muszę upolować 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dymar3 277 #2185 Napisano 18 Listopada 2018 Fajny:-) mozesz dodac zdjecia mechanizmu i tylnego dekla? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 12 #2186 Napisano 18 Listopada 2018 Mechanizm typowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dymar3 277 #2187 Napisano 18 Listopada 2018 Pisalem do Ciebie na priv. Zajrzyj tam :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Many70 49 #2188 Napisano 18 Listopada 2018 Witam!! Nabyłem niedawno budzik Call Boy, mam pytanie do forumowiczów z jakich lat może pochodzić ten zegar i jaka firma go produkowała.Pozdrawiam!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 531 #2189 Napisano 18 Listopada 2018 New Haven 1920 rok 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Many70 49 #2190 Napisano 18 Listopada 2018 New Haven 1920 rok Super, dzięki wielkie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #2191 Napisano 2 Grudnia 2018 Taki oto secesyjny Junghans wpadł mi ostatnio w łapki do odświeżenia. Nie żebym była fanką budzików w drewnianych obudowach, jakoś zdecydowanie wole blaszaki. Budzik nabył mój przyjaciel, a ja go nieco odświeżyłam. Podoba mi się jego prosta a za razem elegancka forma Zdjęłam resztki starego wosku, wyszlifowałam, zawoskowałam i wypolerowałam. Metalowe części dekiel i dzwonek oczyściłam i fajnie wyglądają nadgryzione zębem czasu.Mechanizm do czyszczenia ale budzik chodzi i o dziwo nawet punktlich;) Na deklu napisy sugerujące ze produkowany na rynek francuski. Tarcza celuloidowa z lekkim przypałem Obudowa z litego drewna nieznanego mi gatunku, na pewno nie dąb, bo gładki po wyszlifowaniu i wypolerowaniu jak jedwab, (zero kołatka i śladu po nim). Skrzynka jest dość ciężka, bo przy wymiarach 22 x 22( na dole) waży 0,75 kg, Może mahoń? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1815 #2192 Napisano 2 Grudnia 2018 Ładny A drewno , to na pewno coś dobrego !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #2193 Napisano 2 Grudnia 2018 Jakiś egzot... może teak? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 993 #2194 Napisano 2 Grudnia 2018 Na teka za ciężki ;)pewno z kolonii , mieli ich trochę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #2195 Napisano 2 Grudnia 2018 no to jakiś mahoń, teak nie jest taki ciężki ... nosiłem niedawno 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #2196 Napisano 3 Grudnia 2018 Jednak mahoń, fachowiec potwierdził. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirsan 247 #2197 Napisano 13 Grudnia 2018 Piekna robota Kasiu masz talent w renowacji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #2198 Napisano 4 Stycznia 2019 Prawie jak budzik… Takie oto miniaturstwo (średnica 6 cm, wys. z uchwytem 8 cm) ostatnio nabyłamWyglądem zupełnie przypomina budzik, a jednak chodzik. Kienzle, jak podejrzewam z ok. 1900 rok.,tarcza porcelanowa, fajne maleństwo, sygnatura nie często spotykana u tego producenta na małych mechanizmach.Małe jest piękne heh;) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1815 #2199 Napisano 4 Stycznia 2019 Piękny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #2200 Napisano 4 Stycznia 2019 No ja zdecydowanie gustuję w "wielkoludach" ale ten mikrusek jest przeuroczy, gratuluję :-D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach