Yahagi 2284 #251 Napisano 3 Kwietnia 2020 Wyrazy szacunku dla takich 'grzebaczy'. Można przy tej okazji odkryć niezły kawałek historii. Ja na chwilę obecną jestem jeszcze bez-Endlerowy, niemniej przeczytałem całość z ogromnym zainteresowaniem. Czy ta 8ka pojawia się też na innych Endlerach ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #252 Napisano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Dzięki.Mam jeszcze pytanie, jeżeli chodzi o datowanie mojego mechanizmu - z którego może być roku?Firma powstała w 1865 roku, znak firmowy zarejestrowany 8.10.1877. Według Rafała Wietrzyńskiego do 1881 roku wyprodukowano 61000 sztuk. Tatyana w poście powyżej podaje ok. 75000 w 1880 roku. Średnia produkcja była ok. 3800 rocznie, a w 1871 - 6200 sztuk.Czy mogę przypuszczać, że mój numer 13216 - bez sygnatury - został wyprodukowany przed 1870 rokiem?Jeszcze jedno, z którego roku może być skrzynka, jeżeli ma wytłoczony znak firmowy, to znaczy, że jest po 1877 roku? Pozdrawiam Jacek Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez JASI 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #253 Napisano 3 Kwietnia 2020 Na forum mamy sygnowany 609XX z dedykacją z 1881 roku. Stąd zapewne biorą sie dane podane przez Rafała Wietrzyńskiego. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #254 Napisano 3 Kwietnia 2020 Ja bazowałem na artykule :http://www.mojemiasto.swidnica.pl/?p=14787To samo jest też w Jego książce. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #255 Napisano 3 Kwietnia 2020 W jakiej książce? Serio pytam, coś przegapiłem?A informacja o produkcji podana w materiałach informacyjnych do Wystawy Światowej w Paryżu. Cóź. Może to prawda, może propaganda... Powyższy obrazek pokazywał już w tym temacie Janek. Ten poniżej Tatyana, ale nie wiem, czy w tym temacie. Warto zauważyć, że Heinrich Endler był zegarmistrzem z ZIrlau - Cierni. Włączono je do Świebodzic dopiero w 1973 roku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #256 Napisano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Dziękuję Piotrze. Pisałem o książcehttp://zegarkiclub.pl/forum/topic/29423-książki-o-zegarach/page-7#entry2729332Sprawdziłem, jest to samo co w artykule. Ale H. Endler firmę miał w Pełcznicy i w Świebodzicach na Granicznej-wg książki... PSPrzepraszam, właśnie znalazłem przypis - Pełcznica to były przypuszczenia, a Graniczna należała do Cierni, ale wcielona w 1956... Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez JASI 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #257 Napisano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Dzięki.Mam jeszcze pytanie, jeżeli chodzi o datowanie mojego mechanizmu - z którego może być roku?Firma powstała w 1865 roku, znak firmowy zarejestrowany 8.10.1877.Sygnatura ta pojawiła się na mechanizmach Endlera w 1877 roku. Numery seryjne 60_000 + Oznacza to, że średnia wydajność w ciągu 12 lat (1865-1877) wynosi 5000 mechanizmów rocznie. Jacek, na tej podstawie przypuszczam, że nie później niż 1868/1869 r. PozdrawiamTatyana Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez Tatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #258 Napisano 3 Kwietnia 2020 Dziękuję Tatyana.Tak mniej więcej przypuszczałem, a skrzynka, czy można przypuszczać, że jest po 1877,czy jeszcze młodsza?Kłaniam się nisko i pozdrawiam Jacek. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #259 Napisano 4 Maja 2020 (edytowane) W ramach kwarantanny doprowadziłem do zadowalającego stanu chodzik Endlera nr 27 xxx. Skrzynia filipka ale brakuje środkowej sterczyny w koronie (albo czegoś co tam miało być). Skrzynia wygląda na oryginalną, ten sam wieszak od początku. Skrzynia byłą w niezłym stanie, bez drewnojadów , wymagała tylko podklejenia w kilku miejscach. Zegar był kiedyś naprawiany, na tylnej płycie jest widoczny napis E120531 lub E12053L. Może to data a może coś innego. Części mechanizmu mają wybitą cyfrę 0 . To nie ma nic wspólnego z nr zegara. Wahadło na pokrętle ma wybite cyfry 1,2,3,4 . Edytowane 4 Maja 2020 przez Taraj 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #260 Napisano 4 Maja 2020 (edytowane) Zdecydowanie, stan jest więcej niż zadowalający. ? Zegar wygląda świetnie ? Edytowane 4 Maja 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #261 Napisano 4 Maja 2020 Miło słyszeć, ale praca z drewnianą skrzynią to nie moja bajka, robię bo muszę?, a czeka mnie jeszcze drugi wcześniejszy chodzik Endlera , werk nr 12 xxx. Skrzynia do naprawy. Zrobić mechanizm, uzupełnić braki to OK, ale drewnojady , bejce, szpachle itd.itp.... dziękuję postoję. Podziwiam tych co mają zacięcie w tym kierunku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #262 Napisano 4 Maja 2020 bardzo ładnie wygląda taki zadbany brakuje mi tylko tej blaszki pod numerem i zastanawia mnie wybita cyfra na każdym elemencie 0, plecy masz na wkręty czy klejone 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #263 Napisano 4 Maja 2020 Na górze , to z pewnością masz otworek , a więc sterczyna. Powinna być podobna do bocznych , ale nieco większa , grubsza. Mam podobna skrzynię, ale GB ... więc sterczyny są inne , ale dla porównania , zorientowania się , to wrzucam poglądową fotkę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #264 Napisano 4 Maja 2020 Godzinę temu, luks napisał: bardzo ładnie wygląda taki zadbany brakuje mi tylko tej blaszki pod numerem i zastanawia mnie wybita cyfra na każdym elemencie 0, plecy masz na wkręty czy klejone O jakiej blaszce mówisz? Plecy są klejone. Cyfra zero jest na kołach zębatych , przekładni wskazań,mostkach.... Godzinę temu, PM1122 napisał: Na górze , to z pewnością masz otworek , a więc sterczyna. Powinna być podobna do bocznych , ale nieco większa , grubsza. Mam podobna skrzynię, ale GB ... więc sterczyny są inne , ale dla porównania , zorientowania się , to wrzucam poglądową fotkę Na górze rzeczywiście jest otwór, ale jest też ślad jak po jakiejś listwie. Może jakaś podpora rozety? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #265 Napisano 4 Maja 2020 (edytowane) Proszę .... , to było wzmocnienie Edytowane 4 Maja 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ondra1955 18 #266 Napisano 4 Maja 2020 Witam, sledzac watek Endlera przypomnial mi sie werk ktory kupilem pare lat temu a o ktorym kompletnie nic nie wiem, i tu mam pytanie do Kolegow, czy mozecie potwierdzic ze to Endler jeszcze bez sygnatury albo moje przypuszczenie jest bledne, mam tylko werk z sankami, czesci sa numerowane cyfra1 a wieszak i sanki maja 27, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #267 Napisano 4 Maja 2020 48 minut temu, Taraj napisał: O jakiej blaszce mówisz? miałem na myśli tą ograniczającą w której jest wychwyt u ciebie są tylko śrubki, powyższy mechanizm jak przypuszcza jego właściciel wskazuje dla mnie też na endlera ale moja teoria o numeracji poszczególnych części pokrywająca się z ostatnią cyfrą wzięła w łeb a to już numer po 50tys 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #268 Napisano 4 Maja 2020 1 godzinę temu, ondra1955 napisał: Witam, sledzac watek Endlera przypomnial mi sie werk ktory kupilem pare lat temu a o ktorym kompletnie nic nie wiem, i tu mam pytanie do Kolegow, czy mozecie potwierdzic ze to Endler jeszcze bez sygnatury albo moje przypuszczenie jest Tylko Endler miał takie „2”: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #269 Napisano 4 Maja 2020 dzięki Tatyana jedna cyfra a tyle wyjaśnia bo późniejsze 2 były już inne bardziej proste jeśli chodzi o sygnaturę to nabita była o ile pamiętam już przy około 56,5tys 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ondra1955 18 #270 Napisano 7 Maja 2020 Dziekuje, Tatyana.? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #271 Napisano 26 Czerwca 2020 Pokaze jeszcze jednego Endlera z tego okresu.Kosztowal mnie duzo pracy bo byl...bialy.Caly oryginalny ,chyba z wyjatkiem korony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #272 Napisano 29 Lipca 2020 Taka czeczotowa sytuacja z numerem coś ponad 110K 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #273 Napisano 31 Sierpnia 2020 Takiego Endlera 'stojącego' dziś zobaczyłem. Chyba skrzynia - po przeróbkach, prawda ? Zdjęcia słabe, ale wskazówki też nie-Endlerowe... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #274 Napisano 31 Sierpnia 2020 Wygląda tak, jakby ktoś od wiszącego zegara odjął brodę i zamocował całą skrzynię na szafeczce 😋 Gdzieś go widziałam 🤔 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #275 Napisano 6 Września 2020 Taki Endler... taka skrzynia... takie wskazówki. Te widzę pierwszy raz. Jego / nie jego ? Ktoś spotkał ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach