Marian72 70 #1826 Napisano 18 Lutego 2020 Wysylka na Slowacije nie jest problém zaplace,gwit szpilke jest M3 medzi 0,5-0,75?,nakretke mam, srednica soczewky 120mm,dlugosc szpilke+kwadrat150mm,rozmiar kwadratu 4x7x30mm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1827 Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) Mariusz zrobi... gwint będzie calowy... Edytowane 18 Lutego 2020 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1828 Napisano 18 Lutego 2020 Mariusz nie ma czasu nad swoimi popracować, a co dopiero robić innym osobom 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1829 Napisano 18 Lutego 2020 No to po co pisze, że zrobić można? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1830 Napisano 18 Lutego 2020 No to po co pisze, że zrobić można? Krzychu Do you Remember 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1831 Napisano 18 Lutego 2020 ja naturlich, Ich habe vergessen... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #1832 Napisano 18 Lutego 2020 Moze mi ktos odpowiedziec i najlepiej nie wysylac do czytania regulaminu,dlaczego moge pisac na tym forum,a np na roczniakach nie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #1833 Napisano 18 Lutego 2020 Wroce jeszcze do mojego dwuwagowego Rescha.Odleglosc tarczy od szybki to jakies 8-9 mm.Poszedlem popatrzec na ta odleglosci w moich innych linkowcach.W zadnym z nich nie mam tarczy przy samej szybie,zazwyczaj jest okolo 8 mm.Jedynie w kwadransowym Reschu jest bardzo blisko.Mam w zwiazku tym pytanie.Czy w kwadransiakach przez szerszy mechanizm ze wzgledu na podwojne bicie,byly szersze skrzynki? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1834 Napisano 18 Lutego 2020 No to po co pisze, że zrobić można? Słowo "można" oznacza możliwość teoretyczną, a " nie mam czasu" możliwość praktyczną odnoszącą się do osoby konkretnej .Poza tym gdybym chciał to robić osobiście napisałbym "mogę" i nie używałbym formy bezosobowej "można" 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1835 Napisano 18 Lutego 2020 Moze mi ktos odpowiedziec i najlepiej nie wysylac do czytania regulaminu,dlaczego moge pisac na tym forum,a np na roczniakach nie?Odpisałem na pw... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1836 Napisano 18 Lutego 2020 Mariusz nie ma czasu nad swoimi popracować, a co dopiero robić innym osobom Jest ktos czo umie i ma na to czas? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #1837 Napisano 24 Lutego 2020 Gdzie znajde sygnatury zegarow linkowych? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1838 Napisano 24 Lutego 2020 Cześć!Poczytaj takie dwa wątki - tu znajdziesz większość odpowiedzi na pytania ...http://zegarkiclub.pl/forum/topic/20056-zanim-zadasz-pytanie-sprawd%C5%BA-te-linki/http://zegarkiclub.pl/forum/topic/104647-firmy-producenci-zegar%C3%B3w/ 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1839 Napisano 24 Lutego 2020 Gdzie znajde sygnatury zegarow linkowych?Tu znajdziesz prawie wszystkie sygnatury z całego świata : http://www.mikrolisk.de/show.php?site=280#sucheMarker Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #1840 Napisano 25 Lutego 2020 Bardzo dziekuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1841 Napisano 17 Września 2020 (edytowane) Chciałbym Wam dzisiaj przedstawic zegar firmy Gebruder Resch napęd spręzynowy NS 149 942 -powtórzony na mechaniżmie i wieszaku ,jak trzeba wiecej zdjec to zrobie wieczorem ,mogę pomierzyc troche dopóki mam dostęp do zegara ,skrzynkę znajdę w garażu u siebie ,Mariusz już odnotował zegar z tej serii wiec chyba robiono partiami -seriami i ten byłby z pierwszej serii patrzac po numerach seryjnych i wygląda na to że numery ida w ciągu. Zegar mógł mieć specjalne przeznaczenie ,widać ślad po mocowaniu czegoś do płyty z tyłu. Wymiary wys płyt 10,2 ,szer u Góry 9,4 na dole 9,8 mm,,rozstaw między płytami po zewnętrznej 33mm,blacha grubość płyt 2 mm. Kotwica kuta , rozstaw otworów - wieszaka 55mm gora na 63 mm dół , rozstaw między bębnami 48 mmm Tarcza średnica 14 cm ,z ramką 14,5 cm,soczewka wahadła średnica 12 cm , dł wahadła od zaczepu do otworu w soczewce 32 cm Piszę z błedami bo mam stary laptop,czasem mi nie wbija B lub innej litery,polskie znaki diaktryczne to jeszcze inny nawyk ,ja po prostu prowadzę codzienną korespondencje w języku niemieckim lub francuskim czasem angielskim i nie chce mi się przestawiać języka lub naciskać Alt Gr i jestem leniwy ..... Edytowane 17 Września 2020 przez janekp wymiary 4 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #1842 Napisano 17 Września 2020 @janekp: Fajnie, że pokazałeś ten zegar. Tylko dlaczego tak niestarannie i z błędami piszesz? Jest jakiś powód? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #1843 Napisano 17 Września 2020 (edytowane) Ciekawe jak wyglądały skrzynki do których w tym czasie montowano takie mechanizmy? Ma ktoś może skany lub zdjęcia obudów z tego okresu produkcji. PS. Kol. Janek mieszka i pracuje za zachodnią granicą i w oprogramowaniu swojego komputera nie ma polskich znaków diakrytycznych. Kol. Janek nie jest jedyny na naszym forum którego oprogramowanie komputera nie ma jakiegoś tam "fonta" (chyba tak to się nazywa) z polskimi znakami. Edytowane 17 Września 2020 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1844 Napisano 17 Września 2020 (edytowane) 6 godzin temu, Kerims napisał: @janekp: Fajnie, że pokazałeś ten zegar. Tylko dlaczego tak niestarannie i z błędami piszesz? Jest jakiś powód? Pośpiech ,lenistwo i problemy techniczne,początki dysortografii Edytowane 17 Września 2020 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1845 Napisano 17 Września 2020 12 godzin temu, janekp napisał: Zegar mógł mieć specjalne przeznaczenie ,widać ślad po mocowaniu czegoś do płyty z tyłu. Brakuje w tym miejscu , o którym piszesz zasuwki blokującej płytę mechanizmu na wieszaku. To sprężyna - przy nakręcaniu mechanizm może podskoczyć - wagi nie ściągają go w dół Dwie śrubki i kawałek blaszki mosiężnej - łatwe do dorobienia. Mam nadzieję, że mechanizm należy do Ciebie . Marian - skrzynki w tym okresie wyglądały jak ta w wątku podsumowującym pokazana jako "klasyczny Resch" 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1846 Napisano 17 Września 2020 (edytowane) 55 minut temu, Mariusz napisał: Brakuje w tym miejscu , o którym piszesz zasuwki blokującej płytę mechanizmu na wieszaku. To sprężyna - przy nakręcaniu mechanizm może podskoczyć - wagi nie ściągają go w dół Dwie śrubki i kawałek blaszki mosiężnej - łatwe do dorobienia. Mam nadzieję, że mechanizm należy do Ciebie . Marian - skrzynki w tym okresie wyglądały jak ta w wątku podsumowującym pokazana jako "klasyczny Resch" Aż tak głęboko nie siedzę w Reshcach i nie wiedziałem tego.Dzięki. Tak zegar należy do mnie. Edytowane 17 Września 2020 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1847 Napisano 18 Września 2020 Masz do wymiany minutową wskazówkę, ale to też nie jest wielki problem. Gratuluję trafienia - w tej chwili to wielka rzadkość - kilka lat już nie widziałem sprężyn Rescha na rynku. Nawet trudno oszacować jaka by mogła być wartość. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1848 Napisano 18 Września 2020 (edytowane) resche ogólnie są rzadko widywane gdziekolwiek Edytowane 18 Września 2020 przez arek1a2b 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1849 Napisano 19 Września 2020 W dniu 18.09.2020 o 07:36, Mariusz napisał: Masz do wymiany minutową wskazówkę, ale to też nie jest wielki problem. Gratuluję trafienia - w tej chwili to wielka rzadkość - kilka lat już nie widziałem sprężyn Rescha na rynku. Nawet trudno oszacować jaka by mogła być wartość. Zupełny przypadek,cena była śmieszna więc łyknąłem .😀😀😀Myślę ze większość z zarejestrowanych sprężyn jest w Polsce. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1850 Napisano 20 Września 2020 https://zegarkiclub.pl/forum/uploads/monthly_07_2011/post-35992-0-43993500-1309974509.jpg W tym wątku masz pokazaną i zasuwkę i wskazówki. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach