Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Nos sobie zegarki do czego tylko chcesz i jak chcesz, nic mi do tego, Twoje prawo. Tak jak i moje, zeby podzielic sie moimi malymi dziwnosciami 😊

absolutnie! Dobrego wieczorku :)

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, wojtek91 napisał(-a):

Nuda przeokropna, w dodatku w najprostszej konfiguracji. Zegarek jednak pasuje totalnie do wszystkiego i ostatnio najczęściej sięgam właśnie po niego. Faktem jest też, że po prostu lubię nudne zegarki.

IMG_20250315_145531.jpg

Nudziarze ostaja sie najdluzej: DJ w prostym konfigu/EXP/Sub :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.hodinkee.com/articles/inside-rolexs-spectacular-new-flagship-store-on-old-bond-street-in-london

Dobra reklama marki, sporo historycznych modeli do obejrzenia. Chętnie zajrzę przy okazji. Jedyny minus to logo na budynku . Jak dla mnie ten żółty z zielonym to trochę kiczowato wygląda. Mogli użyć tego jednolitego logo jak na którymś zdjęciu w środku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
27 minut temu, I_love_britney napisał(-a):

Nudziarze ostaja sie najdluzej: DJ w prostym konfigu/EXP/Sub :)

Właśnie debatuje wewnętrznie: Exp 39 vs 40. Póki co na prowadzeniu jest 40, ale chyba głównie ze względu na wewnętrzny AR. Rozmiarowo na pewno oba dobrze siądą. No i zestawiam te dwa zegarki w głowie z moim innym zegarkiem na co dzień czyli Mark XVIII. Ale to już temat do innego wątku 😉

Edytowane przez wojtek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, wojtek91 napisał(-a):

Właśnie debatuje wewnętrznie: Exp 39 vs 40. Póki co na prowadzeniu jest 40, ale chyba głównie ze względu na wewnętrzny AR. Rozmiarowo na pewno oba dobrze siądą. No i zestawiam te dwa zegarki w głowie z moim innym zegarkiem na co dzień czyli Mark XVIII. Ale to już temat do innego wątku 😉

Możesz tu spokojnie debatować nad swoimi pomysłami, porównując i wytykając różnice, plusy i minusy poszczególnych zegarków. Ja chętnie posłucham tym bardziej, że od pewnego czasu myślę o Marku XX. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Ależ on dzisiaj świetnie się prezentuje! default_smile.png

d02652a729f20ba74514a613bf5de8ad.jpg

On zawsze się świetnie prezentuje. ZAWSZE. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Możesz tu spokojnie debatować nad swoimi pomysłami, porównując i wytykając różnice, plusy i minusy poszczególnych zegarków. Ja chętnie posłucham tym bardziej, że od pewnego czasu myślę o Marku XX. 

Odnośnie zmiany wątku chodziło mi bardziej o założenie wątku w "jaki zegarek". Często dyskusje idą w różnych kierunkach i robi się off-topic.

Dla samej dyskusji w wątku R postaram się za bardzo nie odbiegać od głównego tematu i może rzeczywiście pojawia się jakieś nowe argumenty z Waszej strony. Coś na co do tej pory nie zwróciłem uwagi Odnośnie XVIII LPP to jest to jeden z moich ulubionych zegarków, który świetnie leży na moim nadgarstku. Długie L2L bardzo mi odpowiada, chociaż wiem, że dla wielu będzie to minus. U mnie zegarek leży płasko i w ogóle nie przesuwa się po nadgarstku. Bardzo podoba mi się dość głębokie szczotkowanie koperty zestawione z fazowaniem na krawędzi ich i polerowanym bezelem. Dobrze to koresponduje z dużymi polerowanymi wskazówkami i szlifem słonecznym na tarczy. Podwójny ar robi bardzo dobrą robotę, chociaż w modelu z czarną tarczą pewnie mógłbym mi trochę przeszkadzać jego niebieski odcień. Koronka ma pewny gwint i jest wystarczająco duża, a przy tym nie wbija się w nadgarstek (w XX została powiększona). Z minusów dolna część koperty ma ostre krawędzie, chociaż u mnie zegarek jest tak dopasowany, że nie sprawia to żadnego dyskomfortu. Podwójny AR to plus, jednak gdzieś z tyłu głowy zostaje to, że może pojawić się rysa. Po dwóch latach póki co nie widzę żadnej. 

XX to krótsze L2L, większą koronka (a może raczej bardziej odstająca), lepszy mechanizm (chociaż słyszałem o pojedynczych problemach) z dużo większą rezerwą chodu. Dodatkowo w każdej wersji kolorystycznej mamy białe koło daty. 

By porównać jakkolwiek Mark XVIII do Exp trzeba wziąć pod uwagę model IWC na bransolecie, która mimo tego, że podobno jest bardzo wygodna, ma mikroregulację z przyciskiem ukrytym od zewnątrz z zapięciu i bardzo łatwo demontowane ogniwa, to w ogóle się nie zwęża co jest dla mnie dużym minusem. Mechanizmów nie ma nawet co porównywać, chociaż mój w IWC chodzi na +1.

Ogólnie chyba ciężko porównać te dwa zegarki i to nie jest tak, że dla mnie jeden byłby ekwiwalentem drugiego. Zwyczajnie by zwolnić środki na zakup Expa musiałbym sprzedać IWC, stąd próbuje wyważyć, który z nich będzie dla mnie sensowniejszym wyborem. Dodatkowo mam przy okazji zagwozdkę pt. Exp 39 vs 40.

41 minut temu, I_love_britney napisał(-a):

Mialem EXP39 - bardzo dobrze wspominam.

Mialem na rece przez chwile EXP40 - mialem wrazenie, ze lezal gorzej/byl bardziej masywny od EXP39.

jakbym mial jeszcze raz kupowac - to bym szukal nosa exp39

W 40 nie do końca leżą mi dłuższe pierwsze ogniwa bransolety. Zastanawiam się tylko czy brak wewnętrznego ar w 39 nie będzie dla mnie "deal breakerem" i czy nie zacznie mnie męczyć mleko na tarczy. Z drugiej strony matowa tarcza może nieco niwelować ten efekt.

DSC05033.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, armageddon10 napisał(-a):

Wklejam zdjęcie wczorajszej kolizji zapięcia z doniczką ceramiczna

Doniczka przeżyła atak króla ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie ryski to nie ryski, tym bardziej na zapieciu ;)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapięcie mojego DJa wyglądało gorzej po tygodniu czy dwóch 😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O zapięciu i ewentualnych rysach na nim proponuje zapomnieć pierwszego dnia po zakupie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko kawałek metalu, nad bedelem to by można było się posmucic 3a6a003b6011f651bbff9483cec12ed9.jpg&key=9bfa0eaf743c681848229f20fe3f9250d3ab5e481f784effc74219de71c753c5

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40tka jest spoko. Jedynie bransoleta bez sensu zmieniona na 1 mm szerszą.

e5714d3827fe5f2b32df49faf5a8924f.png

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie małe porównanie dwóch najczęściej noszonych zegarków w tym miesiącu. Który jest fajniejszy/ciekawszy? 

20250316_191211-COLLAGE.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi