Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Ten Tudor jest świetny i dużo dużo lepszy niż wszystkie nowości Rolexa razem wzięte chodź troszkę mnie razi zbytnie przyklejenie X do I w cyfrze XI

Dobrze usłyszeć opinie od kogoś kto patrzy na projekt z doświadczenia.  Ja nie do końca rozumiem dlaczego zdecydowali się na polaczenie mocnej inspiracji zegarkami lat 20 z california dial. Moze dlatego ze "born to dare" :)

Muszę go zobaczyć na żywo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Prostota się zawsze broni, raz że ta kompozycja jest użyteczna to niesamowicie uniwersalna. Lupka jest symbolem Rolexa takim samym jak ich korona. Hejterzy lupki nienawidzą Rolexa. To powiedziałem ja Jarząbek!

Racja. Sam odkrywam, że proste zegarki o 'czystych' tarczach itd. są dla mnie najlepsze.

*chociaż, odnośnie lupki - czytałem na forum różne komentarze (m.in że "wskazówka mercedesa ok, a lupa ble" / pewnie 'na odwrót' - też się znajdą)

IMG_20260419_113020.rolex2.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z drugiej strony lupka powstała dlatego, że kiedyś zegarki były małe 30-35mm, dysk datownika mial małą srednice i duze upakowanie malych cyferek. Przy dużych zegarkach ( a wlasciwie większej średnicy mechanizmach ) da się zrobić większe cyfry daty i lupka nie jest aż tak potrzebna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku zabim miałem Rolexa, to mi się lupka nie podobała. Uważałem, że szpeci zegarek. Jak kupiłem, to okazało się, że jest to bardzi praktyczne, bo ta data jeat większa i lepiej widoczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Na początku zabim miałem Rolexa, to mi się lupka nie podobała. Uważałem, że szpeci zegarek. Jak kupiłem, to okazało się, że jest to bardzi praktyczne, bo ta data jeat większa i lepiej widoczna emoji846.png

Piotr, to prawdopodobnie pesel, a nie magia lupki...

Przepraszam, taki żart, lupka jest fajna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Piotr, to prawdopodobnie pesel, a nie magia lupki...

Przepraszam, taki żart, lupka jest fajna.

Wzrok mam jeszcze dobry, ale dziwnie później patrzyło się na zegarek bez lupki i na ten malusieńki datownik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się lupka zawsze podobała (podobnie jak wskazówka 'mercedesa').

Widocznie w głębi duszy... zawsze byłem Rolexiarzem 😆

Ogólnie Rolex wpisuję się w mój zegarkowy gust w 100%, który określiłbym mianem 'sportowej elegancji'.

*Generalnie uważam, że większość modeli a także rozwiązań marki - jest genialna & ponadczasowa i już dawno pisałem, że trzeba być zegarkowym ignorantem...by tego nie docenić 😉

IMG_20260419_232238.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Widocznie w głębi duszy... zawsze byłem Rolexiarzem 
Ogólnie Rolex wpisuję się w mój zegarkowy gust w 100%, który określiłbym mianem 'sportowej elegancji'.
*Generalnie uważam, że większość modeli a także rozwiązań marki - jest genialna & ponadczasowa i już dawno pisałem, że trzeba być zegarkowym ignorantem...by tego nie docenić
IMG_20260419_232238.thumb.jpg.11d67f1baa3c4a19c22bca0bd621cdf6.jpg

Dokładnie. Trzeba dodać, że jakiego Rolka byś nie ubrał, to pasuje prawie do wszystkiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Dokładnie. Trzeba dodać, że jakiego Rolka byś nie ubrał, to pasuje prawie do wszystkiego emoji16.png

Nie do konca. Deepsea czy GMT/sub srednio pasuje do smart-casual nawet a co dopiero eleganckiej stylizacji. To ze divery byly akceptowane do garnituru od czasu bonda to nie jest pewnik na zawsze.

Ja zauwazam zmiane, jezeli nie szybka to powolna. Ludzie bardziej zerkaja kupuja i rozwazaja zegarki eleganckie. Czas diverow przemija nieuchronnie. 

Jezeli trend sie odwroci, Rolo dostanie po 4literach najbardziej. Dla mnie horologia to cos wiecej niz popularny i rozpoznawalny zegarek. Oprocz docenienia zegarka z przodu, zerkam sobie czesciej niz to zdrowe na umysle na mechanizm i doceniam perfekcje, roznorakie zdobienia, polerowanie w miejscach nieoczywistych. Rolex taki nigdy nie bedzie, to masowka, produkt z tasmy. Najlepsze zdobienie mechaniczne nigdy nie dorowna ostatecznemu wykonczeniu recznemu. Land dweller probuje wejsc o poziom wyzej, pokazuje nam mechanizm a my cieszymy sie nim, ukrywajac gleboko ciarki zazenowania. Cieszymy sie, pomimo ze rozsadek podpowiada inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zewnetrzna lupka szpeci zegarek. Wewnetrza nie, ale takie przyjemnosci to nie w Rolexie. ;) 

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

Widocznie w głębi duszy... zawsze byłem Rolexiarzem 😆

*Generalnie uważam, że większość modeli a także rozwiązań marki - jest genialna & ponadczasowa i już dawno pisałem, że trzeba być zegarkowym ignorantem...by tego nie docenić 😉

IMG_20260419_232238.jpg

To ja się nie wypowiem na temat lupki, żeby nie dostać po głowie 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie do konca. Deepsea czy GMT/sub srednio pasuje do smart-casual nawet a co dopiero eleganckiej stylizacji. To ze divery byly akceptowane do garnituru od czasu bonda to nie jest pewnik na zawsze.
Ja zauwazam zmiane, jezeli nie szybka to powolna. Ludzie bardziej zerkaja kupuja i rozwazaja zegarki eleganckie. Czas diverow przemija nieuchronnie. 

Jezeli trend sie odwroci, Rolo dostanie po 4literach najbardziej. Dla mnie horologia to cos wiecej niz popularny i rozpoznawalny zegarek. Oprocz docenienia zegarka z przodu, zerkam sobie czesciej niz to zdrowe na umysle na mechanizm i doceniam perfekcje, roznorakie zdobienia, polerowanie w miejscach nieoczywistych. Rolex taki nigdy nie bedzie, to masowka, produkt z tasmy. Najlepsze zdobienie mechaniczne nigdy nie dorowna ostatecznemu wykonczeniu recznemu. Land dweller probuje wejsc o poziom wyzej, pokazuje nam mechanizm a my cieszymy sie nim, ukrywajac gleboko ciarki zazenowania. Cieszymy sie, pomimo ze rozsadek podpowiada inaczej.

Ja używam Rokexa do garnituru i jest ok. Czy casual czy strój sportowy, nie ma problemu. Zawsze mnie to wkurzało, jak przychodziłem z pracy, to przebierając się z garnituru przebierałem zegarek, bo klasyczny zegarek na pasku nie bardzo pasował do sportowego ubioru Teraz ubieram rano Rolexa i noszę cały dzień Wszystko zależy od tego, czego potrzebujesz. Ja tę uniwersalność Rolexa doceniam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Pewnie niedługo zdobędę przydomek forumowej mendy, ale mimo tego przypomnę jeszcze raz 😉

Zegarka nie ubieramy/przebieramy, zegarek zakładamy/zmieniamy. Ubierać możemy kogoś lub choinkę 😉

Miarka.thumb.jpg.8af82abcfd24dea760c7b1119205fed8.jpg

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Mirosuaw napisał(-a):

Pewnie niedługo zdobędę przydomek forumowej mendy, ale mimo tego przypomnę jeszcze raz 😉

Zegarka nie ubieramy/przebieramy, zegarek zakładamy/zmieniamy. Ubierać możemy kogoś lub choinkę 😉

IMG_20260420_144656~2.jpg

Ja wolę zdejmować bądź rozbierać ... i nie chodzi o zegarek ani choinkę 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pewnie niedługo zdobędę przydomek forumowej mendy, ale mimo tego przypomnę jeszcze raz
Zegarka nie ubieramy/przebieramy, zegarek zakładamy/zmieniamy. Ubierać możemy kogoś lub choinkę

985043998_IMG_20260420_1446562.thumb.jpg.916b61a2e64b7af694124eb930bcf6e7.jpg

Trzeba sobie zapamiętać
Miarka.thumb.jpg.8af82abcfd24dea760c7b1119205fed8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.04.2026 o 22:11, Paweł Bohacz napisał(-a):

Sprobuj w Watches Spa u Damiana. Robi niesamowita robote, ale nie wiem czy zajmuje sie bransoletami Rolka.

Bardzo duze doswiadczenie z bransami Rolka ma Michael Young, ale to juz HK. Jego robota jest takze niesamowita.

Dzięki za podpowiedź 😉 Tego Michaela od razu odrzuciłem. Natomiast Watches Spa jest stosunkowo niedaleko, więc nawet podjadę tam popytać. Widziałem na Instagramie świetne realizacje, więc powinno być dobrze.
Zegarek należy do mojego przyjaciela. Mówi, że dostanę go w spadku 😄 Był noszony prawie 40 lat codziennie, ale mimo to uważam, że to fajny klasyk, warty odświeżenia.

20260420_184125.jpg

20260420_184105.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, LUKASZOWSKI napisał(-a):

Dzięki za podpowiedź 😉 Tego Michaela od razu odrzuciłem. Natomiast Watches Spa jest stosunkowo niedaleko, więc nawet podjadę tam popytać. Widziałem na Instagramie świetne realizacje, więc powinno być dobrze.
Zegarek należy do mojego przyjaciela. Mówi, że dostanę go w spadku 😄 Był noszony prawie 40 lat codziennie, ale mimo to uważam, że to fajny klasyk, warty odświeżenia.

20260420_184125.jpg

20260420_184105.jpg

mysle, ze renowacja tej bransy moze kosztowac wiecej niz bransa w swietnym stanie. to naprawde duzo roboty 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

mysle, ze renowacja tej bransy moze kosztowac wiecej niz bransa w swietnym stanie. to naprawde duzo roboty 

Kto pyta nie błądzi.Zdaje sobie sprawe ale jest kompletna. I druga w zapasie . Zegarek był serwisowany w Monachium w Wempe 1997 roku I do teraz chodzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, LUKASZOWSKI napisał(-a):

Kto pyta nie błądzi.Zdaje sobie sprawe ale jest kompletna. I druga w zapasie . Zegarek był serwisowany w Monachium w Wempe 1997 roku I do teraz chodzi. 

Rolex... ich mechanizmy dzialaja po 30 lat bez serwisu trzymajac amplitude

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Eee to jeszcze luzik:) Rok spokoju😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.04.2026 o 20:54, Paweł Bohacz napisał(-a):

No chyba że te najnowsze to już niekoniecznie

Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zestaw podróżny - pokrywa 100% ewentualnych zastosowań (do black tie w ogóle nie zakładam zegarka).*
20260422_074307.jpg.b0dc8316b6470f15286faae998087316.jpg

*komentarz żony bezcenny - w skrócie: "kto by pomyślał, że to g...o tyle kosztowało"

Nasze żony by się dogadały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi