Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Widzę, że próbujesz manipulować, ale to nie są moje słowa. 

Wyciągam wnioski. Faktem jest, że skład obu karm diametralnie się różni. Skoro twierdzisz, że 99% składników jest takie samo to ktoś zmyśla. Albo producent albo ty. 

19 minut temu, facecik napisał(-a):

No proszę, wystarczyło tylko pokazać kubek i jak pięknie temat się rozwinął🙂

A Dolina Noteci to dobra karma?

Moje koty to jedzą .

O ile pamiętam to tak. Parę razy kupowałem mokrą, skład był dobry. Ale to było par lat temu, nie wiem jak dzisiaj.

9 minut temu, mroova napisał(-a):

Naprawdę łudziłeś się, że są Made in USA ????

Tak, kupiłem pare sztuk bo takie tanie, myślałem ze okazja. Niestety, nie działały jak prawdziwe iphony ! Na szczęście teraz do mnie napisał nigeryjski książę. Nie będę zdradzał nic, ale niedługo może pokażę tluste zegarki. 

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, nicon napisał(-a):

Przeczytałeś to w ogóle? Internet porównuje skład z pudełka i nie pisze że jedno jest eko to dobre a drugie nie eko to złe. Tylko że royal canin zawiera składniki niewskazane lub szkodliwe dla psów.

Przeanalizuj - wygooglaj dokładnie skład surowcowy Orijen. Jesteś pewien, że nie zawiera żadnych składników szkodliwych i niewskazanych dla psów czy kotów? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, logann napisał(-a):

Tak samo jak kupujesz sweter albo marynarkę, która na metce ma 100% wełna a potem przychodzi UOKiK cały na biało i po badaniach stwierdza, że tam jest 20% poliester i 30% akryl :) Jeśli jakiś producent kłamie na metce odnośnie składu, to my jako konsumenci nie mamy możliwości tego sprawdzić, dlatego ufamy że to co jest na opakowaniu/metce to prawda.

Tylko żeby częściej chodziły te kontrole a nie tylko jak konkurencja zapłaci za kontrolę konkurencji. Pal licho te kary, wystarczyłoby upublicznienie danych oszustów. To kto kłamał w sprawie zawartości wełny …moim zdaniem może dobrze pasować do wątku Rolexa w Polsce 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, desmo napisał(-a):

Tylko żeby częściej chodziły te kontrole a nie tylko jak konkurencja zapłaci za kontrolę konkurencji. Pal licho te kary, wystarczyłoby upublicznienie danych oszustów. To kto kłamał w sprawie zawartości wełny …moim zdaniem może dobrze pasować do wątku Rolexa w Polsce 😉 

No właśnie, mnie tez to irytuje. Instytucje pracują za publiczne pieniądze, ale nie możesz poznać wyników. Jeszcze rozumiem pierwsze przewinienie, może nie podawać do publicznej wiadomości. Ale z raportów co czytałem wynika, że sporo firm nagminnie fałszuje składy, płacą niewielkie kary i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Jedna z lepszych. Robi ją znana firma ze Śmiłowa p. Henryka Stokłosy. 

19 minut temu, tbn napisał(-a):

O ile pamiętam to tak. Parę razy kupowałem mokrą, skład był dobry. Ale to było par lat temu, nie wiem jak dzisiaj.

Panowie, wielkie dzięki. Czyli żona wie co dobre😉😎

21 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Jak patrzę na 2 ostatnie zdjęcia profilowe, to już wiem dlaczego tu się zrobił wątek o karmie dla zwierząt ;)

Może to lepsze niż konwersacja o dentystach😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien czy nie zawiera w ogóle takich składników, ale jak wezmę do porównania dwie dowolne karmy, tutaj powiedzmy normalne dla dorosłych psów, to się dowiem że Orijen ma dużo lepsze składniki i proporcje poszczególnych makrosów, do tego ma więcej mięsa i zbóż.

https://cowkarmiechrupie.pl/recenzja-karmy/dla-psow/orijen-original/

https://cowkarmiechrupie.pl/recenzja-karmy/dla-psow/royal-canin-maxi-adult/

Chyba że to jakiś portal opłacany przez Orijen i podaje nieprawdziwe dane, sorry ale nie wybiorę się do sklepu zoologicznego żeby sprawdzić czy nie sfabrykowali etykiety. Ale pisanie na podstawie tych danych że różnica to jedynie logo i hehe frajerzy przepłacają to nieprawda.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Jedna z lepszych. Robi ją znana firma ze Śmiłowa p. Henryka Stokłosy. 

To może być prawda , mówił kiedyś że "zwierzęta trzeba dobrze karmić bo ludzie to zjedzą wszystko" 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Jak patrzę na 2 ostatnie zdjęcia profilowe, to już wiem dlaczego tu się zrobił wątek o karmie dla zwierząt ;)

Analogia do psa (wilka) i kota mocno trafiona. 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

A wiesz o tym, że Orijen należy do tego samego koncernu Mars, który produkuje Royal Canin czy Pedigree? 😃

Mariusz, przecież to jeszcze nie przesądza wszystkiego :)

To tak jakby z "naszej" branży zestawić obok siebie ALS i Panerai lub Baume et Mercier- niby Richemont, a jednak jedną markę z drugą nawet ciężko porównać.

Jak dla mnie, na przykładzie wymienionych karm jest to podobny "rozjazd".

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, nicon napisał(-a):

Chyba że to jakiś portal opłacany przez Orijen i podaje nieprawdziwe dane, sorry ale nie wybiorę się do sklepu zoologicznego żeby sprawdzić czy nie sfabrykowali etykiety. Ale pisanie na podstawie tych danych że różnica to jedynie logo i hehe frajerzy przepłacają to nieprawda.

Masz prawo do własnej refleksji i oceny. Ja bym to podsumował inaczej.  

4 minuty temu, MasterFan napisał(-a):

Mariusz, przecież to jeszcze nie przesądza wszystkiego :)

To tak jakby z "naszej" branży zestawić obok siebie ALS i Panerai lub Baume et Mercier- niby Richemont, a jednak jedną markę z drugą nawet ciężko porównać.

Jak dla mnie, na przykładzie wymienionych karm jest to podobny "rozjazd".

Obie fabryki korzystają do produkcji w 99% z tych samych surowców, reszta to sprawa dobrego marketingu.      

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche wkrecalem ten temat z karma dla psow ale widze ze efekt przerosl wszelkie oczekiwania :P.

Zamiast dyskutowac o skladach karm w watku o Rolexie, proponuje przelaczyc sie na dyskusje o skladzie Tudor vs Rolexa, na ile mechanizmy sa zbiezne, czy Tudek ma mniej klejnotow w takim samym mechanizmie, mniej zdobien ktorych rolex i tak ma malo itd itp, nigdy nie widzialem takiego porownania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Augustynski napisał(-a):

Troche wkrecalem ten temat z karma dla psow ale widze ze efekt przerosl wszelkie oczekiwania :P.

Zamiast dyskutowac o skladach karm w watku o Rolexie, proponuje przelaczyc sie na dyskusje o skladzie Tudor vs Rolexa, na ile mechanizmy sa zbiezne, czy Tudek ma mniej klejnotow w takim samym mechanizmie, mniej zdobien ktorych rolex i tak ma malo itd itp, nigdy nie widzialem takiego porownania.

https://www.gearpatrol.com/watches/a40512339/tudor-vs-rolex/
https://www.bobswatches.com/rolex-blog/resources/rolex-vs-tudor.html

Słyszałeś o czymś takim jak wyszukiwarka internetowa? Się wpisuje frazę i się szuka. I się dostaje wyniki po mniej więcej 2 sekundach. To tak na początek, potem można zadawać bardziej konkretne pytania na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Augustynski napisał(-a):

A ić stym. Ja kce o karmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To nie ten wątek, tu rozmawiamy o żarciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, beniowski napisał(-a):

https://www.gearpatrol.com/watches/a40512339/tudor-vs-rolex/
https://www.bobswatches.com/rolex-blog/resources/rolex-vs-tudor.html

Słyszałeś o czymś takim jak wyszukiwarka internetowa? Się wpisuje frazę i się szuka. I się dostaje wyniki po mniej więcej 2 sekundach. To tak na początek, potem można zadawać bardziej konkretne pytania na forum.

Nie no faktycznie, slyszalem o wyszukiwarkach, jak moglem zapomniec, to ja ide sobie porozmawiac z wyszukiwarka a teraz wrocmy do meritum podobno sucha karma lepsza od mokrej?

Z tym Turdem to jest gorzej niz myslalem. Wyczytalem w tych artykulach, ze do dzis czesc Turdow uzywa mechanizmow firm 3-cich 🙄, slabo. Nawet koperty zamawiaja z innych miejsc. Taki skladak jak drop-shipping z chin.

Z trudem mi znalezc jakakolwiek zalete oprocz wiekszej dostepnosci i nizszej ceny. Tylko ze to takie zalety jak kupienie na bazarze Gurci zamiast Gucci i palowanie sie ze zaplacilem 30 razy taniej.

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście, każdy składak z chin ma zgodnie z prawem szwajcarskim prawo do "swiss made" na tarczy

fabryka tudora, kenissi, kiedyś używana eta to spisek cyklistów, wegan i masonów!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, facecik napisał(-a):

A ić stym. Ja kce o karmie.

W końcu wątek żyje! Dawać dalej o karmach!

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Obie fabryki korzystają do produkcji w 99% z tych samych surowców, reszta to sprawa dobrego marketingu.      

Czyli kłamią na etykietach opakowań skoro skład jest różny. Chyba że masz na myśli że korzystają z tych samych surowców, ale różne surowce pakują do różnych paczek produktów. Tylko co to wtedy zmienia w tym czy jedna karma jest lepsza od drugiej? W składzie Royal Canin widzę np. pszenicę, a w Orijen nie.

SKŁAD ORIJEN ORIGINAL - NOWE OPAKOWANIE

85% MIĘSA | 15% OWOCÓW I WARZYW

Świeże mięso kurczaka (25%), surowe mięso indyka (8%), świeże organy kurczaka (wątroba, serce) (7%), surowy cały śledź (6%), surowy cały morszczuk północnopacyficzny (5%), świeże jaja (5%), surowa wątroba indyka (5%), dehydratyzowany kurczak (4%), dehydratyzowany indyk (4%), dehydratyzowana makrela (4%), dehydratyzowana sardynka (4%), dehydratyzowany śledź (4%), cała czerwona soczewica, cała ciecierzyca, cały groch, tłuszcz z kurczaka (3%), cała zielona soczewica, cała fasola pinto, cała fasola biała, włókno soczewicy, olej z rdzawca (1%), skrobia grochowa, suszony kelp, świeża cała dynia, świeża cała dynia piżmowa, świeża cała cukinia, świeża cała marchew, świeże całe jabłka, świeże całe gruszki, suszony korzeń cykorii, świeży jarmuż, świeży szpinak, świeże liście buraków, świeże liście rzepy, cała żurawina, całe borówki, całe jagody saskatoon, kurkuma, ostropest plamisty, korzeń łopianu, lawenda, korzeń prawoślazu lekarskiego, owoce dzikiej róży. Dodatki (na kg): dodatki technologiczne: ekstrakt tokoferolu z olejów roślinnych: 121 mg, kwas cytrynowy: 40 mg. Dodatki sensoryczne: ekstrakt z rozmarynu: 80 mg. Dodatki żywieniowe: 3b606 (cynk): 105 mg, 3b406 (miedź): 11 mg, 3a821 witamina B1: 10 mg, 3a672a witamina A: 3750 IU, 3a671 witamina D3: 500 IU, 3a700 witamina E: 80 IU. Dodatki zootechniczne: 4b1707 Enterococcus faecium NCIMB 10415 2.2x10^6 CFU.

vs

Royal Canin Maxi Adult

Składniki analityczne

Skład:
Kukurydza, białko drobiowe (suszone), śruta kukurydziana, tłuszcz zwierzęcy, białko wołowe i wieprzowe (suszone)*, białko zwierzęce (hydrolizowane), gluten paszowy kukurydziany, pszenica, wysłodki buraczane, ryż, olej rybi, olej sojowy, składniki mineralne, drożdże i ich części, hydrolizat ze skorupiaków (źródło glukozaminy), hydrolizat z chrząstki (źródło chondroityny).
*L.I.P.: wyselekcjonowane, lekkostrawne białka o wysokiej wartości biologicznej.

Dodatki:
Dodatki dietetyczne:
Witamina A (16 000 j.m./kg), witamina D3 (1 000 j.m./kg), E1 [żelazo] (43 mg/kg), E2 [jod] (4,3 mg/kg), E4 [miedź] (13 mg/kg), E5 [mangan] (56 mg/kg), E6 [cynk] (137 mg/kg), E8 [selen] (0,08 mg/kg).
Dodatki technologiczne:
Klinoptilolit pochodzenia osadowego (5 g/kg).

Konserwanty, przeciwutleniacze.

Edytowane przez nicon

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Jan napisał(-a):

oczywiście, każdy składak z chin ma zgodnie z prawem szwajcarskim prawo do "swiss made" na tarczy

fabryka tudora, kenissi, kiedyś używana eta to spisek cyklistów, wegan i masonów!

nie kazdy, Tudor tak bo spelnia kilka warunkow, nic co napisalem tutaj sie nie zmienia, moga miec mechanizmy i koperty z chin

Cytat

a Swiss made watch must follow these requirements: 60% of manufacturing costs must be Swiss-based. That movement must be encased in Switzerland. The final quality control inspection must happen in Switzerland

60% kosztow wytworzenia musi byc w swiss, zamkniecie mechanizmu w kopercie musi sie odbyc w swiss i finalna inspekcja :D

To bardzo luzne warunki zeby dodac napis "Swiss made", takze  tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, nicon napisał(-a):

Czyli kłamią na etykietach opakowań skoro skład jest różny. Chyba że masz na myśli że korzystają z tych samych surowców, ale różne surowce pakują do różnych paczek produktów. Tylko co to wtedy zmienia w tym czy jedna karma jest lepsza od drugiej? W składzie Royal Canin widzę np. pszenicę, a w Orijen nie.

SKŁAD ORIJEN ORIGINAL - NOWE OPAKOWANIE

85% MIĘSA | 15% OWOCÓW I WARZYW

Świeże mięso kurczaka (25%), surowe mięso indyka (8%), świeże organy kurczaka (wątroba, serce) (7%), surowy cały śledź (6%), surowy cały morszczuk północnopacyficzny (5%), świeże jaja (5%), surowa wątroba indyka (5%), dehydratyzowany kurczak (4%), dehydratyzowany indyk (4%), dehydratyzowana makrela (4%), dehydratyzowana sardynka (4%), dehydratyzowany śledź (4%), cała czerwona soczewica, cała ciecierzyca, cały groch, tłuszcz z kurczaka (3%), cała zielona soczewica, cała fasola pinto, cała fasola biała, włókno soczewicy, olej z rdzawca (1%), skrobia grochowa, suszony kelp, świeża cała dynia, świeża cała dynia piżmowa, świeża cała cukinia, świeża cała marchew, świeże całe jabłka, świeże całe gruszki, suszony korzeń cykorii, świeży jarmuż, świeży szpinak, świeże liście buraków, świeże liście rzepy, cała żurawina, całe borówki, całe jagody saskatoon, kurkuma, ostropest plamisty, korzeń łopianu, lawenda, korzeń prawoślazu lekarskiego, owoce dzikiej róży. Dodatki (na kg): dodatki technologiczne: ekstrakt tokoferolu z olejów roślinnych: 121 mg, kwas cytrynowy: 40 mg. Dodatki sensoryczne: ekstrakt z rozmarynu: 80 mg. Dodatki żywieniowe: 3b606 (cynk): 105 mg, 3b406 (miedź): 11 mg, 3a821 witamina B1: 10 mg, 3a672a witamina A: 3750 IU, 3a671 witamina D3: 500 IU, 3a700 witamina E: 80 IU. Dodatki zootechniczne: 4b1707 Enterococcus faecium NCIMB 10415 2.2x10^6 CFU.

vs

Royal Canin Maxi Adult

Składniki analityczne

Skład:
Kukurydza, białko drobiowe (suszone), śruta kukurydziana, tłuszcz zwierzęcy, białko wołowe i wieprzowe (suszone)*, białko zwierzęce (hydrolizowane), gluten paszowy kukurydziany, pszenica, wysłodki buraczane, ryż, olej rybi, olej sojowy, składniki mineralne, drożdże i ich części, hydrolizat ze skorupiaków (źródło glukozaminy), hydrolizat z chrząstki (źródło chondroityny).
*L.I.P.: wyselekcjonowane, lekkostrawne białka o wysokiej wartości biologicznej.

Dodatki:
Dodatki dietetyczne:
Witamina A (16 000 j.m./kg), witamina D3 (1 000 j.m./kg), E1 [żelazo] (43 mg/kg), E2 [jod] (4,3 mg/kg), E4 [miedź] (13 mg/kg), E5 [mangan] (56 mg/kg), E6 [cynk] (137 mg/kg), E8 [selen] (0,08 mg/kg).
Dodatki technologiczne:
Klinoptilolit pochodzenia osadowego (5 g/kg).

Konserwanty, przeciwutleniacze.

A policzyłeś te składowe świeżego mięsa i wyszło Ci 85%? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minutes ago, mario1971 said:

A policzyłeś te składowe świeżego mięsa i wyszło Ci 85%? 

Jeśli przyjmiemy "świeże jaja 5%" za mięso to wychodzi 84%, ale mogłem gdzieś się pomylić. Zakładam, że "mięso" w tym przypadku to skrót myślowy i oznacza "nie-warzywo", a produkt odzwierzęcy (dlatego policzyłem też tłuszcz z kurczaka).

4 minutes ago, Mirosuaw said:

Po przeczytaniu składu, wszamałbym.

Skład na pewno lepszy niż w budzie z kebabem na dworcu :D 

Edit: jednak 85% wychodzi bo myślałem, że rdzawiec to jakaś roślina, a to jednak ryba xD forgive my ignorance :D 

Edytowane przez logann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Mirosuaw napisał(-a):

Po przeczytaniu składu, wszamałbym.

Po obejrzeniu cyklu produkcyjnego szybko zmieniłbyś zdanie. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie nie powinni wiedzieć, jak się robi kiełbasę i politykę - Otto von Bismarck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi