Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Recommended Posts

1 hour ago, bibbi said:

Kolorowego popołudnia. 

48FF31FF-0B70-4DF1-A25F-2B4B35C746AC.jpeg

Gratulacje! Powiedz czy on nie jest wspaniale wykonany!? Moim zdaniem Rolex się popisał na tej tarczy i jakby włożył tutaj "więcej serca". 

Edited by KrysH

Gratulacje! Powiedz czy on nie jest wspaniale wykonany!? Moim zdaniem Rolex się popisał na tej tarczy i jakby włożył tutaj "więcej serca". 

Jako na codzien swir cyferblatow Grand Seiko moge potwierdzic - swietnie wykonany. Nie mam sie do czego przyczepic.

bibbi

Jak już o kolorach mowa - tu mamy całą esensję wielu lat pracy i poprawek Rolexa nad udoskonaleniem ceramicznego bezela w Pepsi.

7ca382049e1e8e684dd0cd85df82f3c0.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

4 godziny temu, memento mori napisał(-a):

Ja do mechanizmów podchodzę bardzo sceptycznie. Z popularnych inhouse ufam cal. 303x/313x (323x się okaże za 20 lat, czy dorówna poprzednikom), trochę naciągane dla cal. 861/1861/1863 (ponieważ to konstrukcja Lemanii) i El Primero. Reszta to wielka niewiadoma. Oczywiście są też bardzo dobre inhousy, ale mniej popularne JLC, wielka trójka, ALS, Nomos itp. i tylko dlatego trudniej je ocenić pod kątem trwałości i niezawodności. Jak mam mieć za 20-50k zł wielką niewiadomą to wolę jednak cal. 2892 (i pochodne jak Omega cal. 1120), VJ7750 (i pochodne jak Omega cal. 1164), cal. 6497/6498 i pochodne OP X/XI. Inhouse z Marka XX, MTx Tudorów, Heuer 02, P3000/P6000 itp. to się okażę ile są warte jak pobędą 30 lat na rynku. Rozmawiam z najlepszymi zegarmistrzami w kraju (tzn. przerabiają masę nowożytnych inhousów) i tam słyszę: IWC cal. 80110 (z Inge) - niby inhouse, ale jednak bazuje na VJ7750, Pelleton fajny, ale ogólnie mechanizm wrażliwy na interwały serwisowe w przeciwieństwie do VJ, co-axiale 8xxx - zbyt często jak na markę i cenę pracują na sucho po 4 latach, P.3000 ogromny balans a za cienkie osie, wrażliwy na wstrząsy. I ten sam zegarmistrz oddaje mi 50 letnią Cymę wartą 700-900 zł na cal. 2873 i mówi, że trzyma fabryczne parametry, nie to co 2824 z XXI wieku po 15-20 latach użytkowania. Jak zegarek przestał był narzędziem a zaczął być biżuterią to większość marek cuduje marketingowo dla $ z mechanizmami i innowacjami, które fajnie wyglądają na papierze, traktując po macoszemu jakość materiałów i niezawodność konstrukcji.

Ja to wszystko rozumiem tylko...obawiam się, że ciężko mi znaleźć zegarek, co do którego zakładam, że będzie w kolekcji 5 lat chociaż 😉 Zatem interwały serwisowe nie robią wielkiej różnicy.

5 godzin temu, bibbi napisał(-a):

Jako na codzien swir cyferblatow Grand Seiko moge potwierdzic - swietnie wykonany. Nie mam sie do czego przyczepic.

bibbi

Tarcze robią na najwyższym poziomie. 

9 godzin temu, bibbi napisał(-a):

Kolorowego popołudnia. 

Świetny ten bober. 

Nosiłbym. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Świetny ten bober. 
Nosiłbym. 
Bo przez te bąbelki nie widać bobra . Też nosiłbym.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Guest Bronzo

Naprawdę polubiłem ten zegar. Lupka po lewej stronie w ogóle mi nie robi, a lewa koronka jest wygodniejsza w codziennym użytkowaniu. Jeszcze tylko dodatkowa jubilee i zestaw kompletny. 

IMG_2197.jpeg

Guest Bronzo
53 minuty temu, Nomateus napisał(-a):

@Lynx27 @Bartek79 @SPS @lort @KrysH @Londek Zbiorczo podziękuję Wam za komentarze żeby nie sklejać zbyt dużego posta! 🙏

No i klasycznie jak widzę Twojego YM @KrysH to przypominam sobie, że to jeden z najlepszych zegarków dostępnych na rynku (wg mnie), a dość mało popularny. Pewnie dlatego, że jest taki drogi.. 😅

P.S. Tyle poznałem tych zegarków, a i tak najwygodniejszy i mój najczęstszy wybór do DJ36mm - dla mnie absolutny numer jeden. Speedmastery, GMT i Suby są świetne, ale gdybym miał, na ten moment oczywiście, wybrać tylko jeden zegarek, to byłby to Datejust właśnie.

IMG_7404.thumb.JPG.4a1063352359f7798eed533a7b0889f2.JPG

DJ 36 mm jest najlepszy! Osobiście zmieniłbym jedynie tarczę na granatową, ale co się odwlecze…

W dniu 26.11.2023 o 13:58, bibbi napisał(-a):

Kolorowego popołudnia. 

Czy mogę się spytać kiedy odebrałeś? Zamówiony w Kruku czy gdzieś za granicę? 

Czy mogę się spytać kiedy odebrałeś? Zamówiony w Kruku czy gdzieś za granicę? 

Kruk. Pare tyg temu.

bibbi

7 hours ago, Bronzo said:

Naprawdę polubiłem ten zegar. Lupka po lewej stronie w ogóle mi nie robi, a lewa koronka jest wygodniejsza w codziennym użytkowaniu. Jeszcze tylko dodatkowa jubilee i zestaw kompletny. 

IMG_2197.jpeg

Myślę ze to właśnie może być jeden z tych zegarków z którym trzeba dłużej poobcować aby w pełni docenić jego zalety. 

Nareszcie Rolex na którego mnie stać 430260306b362575d662b1e55630e64b.jpg&key=567ca174ba6db2e5a5b335ac4f4b86dd336bb593f7cddf2a4a596b3a6efb6322

Szkoda, że tylko na obrazku
[mention=108499]Lynx27[/mention] [mention=38955]Bartek79[/mention] [mention=108603]SPS[/mention] [mention=27179]lort[/mention] [mention=115303]KrysH[/mention] [mention=112910]Londek[/mention] Zbiorczo podziękuję Wam za komentarze żeby nie sklejać zbyt dużego posta!
No i klasycznie jak widzę Twojego YM [mention=115303]KrysH[/mention] to przypominam sobie, że to jeden z najlepszych zegarków dostępnych na rynku (wg mnie), a dość mało popularny. Pewnie dlatego, że jest taki drogi.. 
P.S. Tyle poznałem tych zegarków, a i tak najwygodniejszy i mój najczęstszy wybór do DJ36mm - dla mnie absolutny numer jeden. Speedmastery, GMT i Suby są świetne, ale gdybym miał, na ten moment oczywiście, wybrać tylko jeden zegarek, to byłby to Datejust właśnie.

IMG_7404.thumb.JPG.4a1063352359f7798eed533a7b0889f2.JPG

Nie mam porównania jeszcze, ale na pewno się zgodzę, że jest mega wygodny. Ja akurat mam wersję 41mm

Daria Abramow - psycholog, członkini sztabu Igi Świątek.

A nawet wiecej, bo Abramowicz.

Co do Daytony - ona i trener nosza ten model chyba juz od ponad roku. Obstawialbym, ze dostali “do ponoszenia” jako czlonkowie zespolu. Niekoniecznie majac jakis specjalny wybor.

bibbi

2 godziny temu, bibbi napisał(-a):

A nawet wiecej, bo Abramowicz.
bibbi

Nawet nie zauważyłem, że autokorekta pisowni telefonu zadziałała 🙄

Porównanie organoleptyczne schodzącej ze sceny Daytony 116500LN vs nowy wypust 126500LN. Ta nowa taka fajna, sterylna, z dodatkowym stalowym wzmocnieniem bezela. Niby fajna jest, ale czy tak do końca...?  

pM4Tp5t.jpg

Edited by mario1971