Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Żona ci kupiła czy jest to zegarek żony? Bo obecnie Polacy używają przyimka 'od' w znaczeniu 'kogoś/czyjegoś', np zegarek od Roleksa, zamiast 'zegarek firmy Roleks'.

Zegarek żony, a zdjęcie od żony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.02.2025 o 11:41, beniowski napisał(-a):

Jest 2025 rok - co niektórzy z was tu mają odnośnie obaw o wchodzenie do salonów z zegarkami? To jakieś świątynie są, gdzie trzeba jakiś trybut płacić żeby wejść? To zwykły sklep z produktami które się przymierza, ogląda, robi im zdjęcia i niekoniecznie trzeba je kupić. A na pewno nie trzeba podjechać pod salon super furą i mieć na ręku jakiś drogi zegarek.

Uwaga: powyższe nie dotyczy niektórych salonów W. Kruk w Polsce 😆.

Ja czytałem jakoś niedawno na GoWork.pl gdzie ktoś się żalił, że ma 4700 zł podstawy brutto w 2025 jako sprzedawca w salonie. Plus jakieś premie. Do tego trzeba się odstawić, a jak wejdziesz jako klient w koszulce i jeansach prawie jak żul, ale z dobrym zegarkiem to musi ich tam strzelać żyłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Admof gdyby sprzedawcom miała pękać żyłka od myślenia o tym, że ktoś wygląda gorzej niż oni a kupuje zegarek na który ich nie stać to by zwariowali.

Z tego co sam obserwowałem i co słyszałem z opowieści to poziom żenady jaki serwują niektórzy klienci zapewnia wystarczającą rozrywkę.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DIomborno

IMG_7434.jpeg

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Admof napisał(-a):

Ja czytałem jakoś niedawno na GoWork.pl gdzie ktoś się żalił, że ma 4700 zł podstawy brutto w 2025 jako sprzedawca w salonie. Plus jakieś premie. Do tego trzeba się odstawić, a jak wejdziesz jako klient w koszulce i jeansach prawie jak żul, ale z dobrym zegarkiem to musi ich tam strzelać żyłka.

To akurat nie powinno mieć żadnego znaczenia. Pracownik powinien wykazywać się profesjonalizmem niezależnie od tego czy sprzedaje szczotki za 10 zł czy zegarki za dziesiątki tysięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz absolutnie rację. Profesjonalizm w obsłudze klienta powinien być standardem niezależnie od branży czy wartości sprzedawanego produktu. Klient w jeansach i koszulce może być równie wartościowym nabywcą jak ktoś w garniturze.

Dobre firmy szkolą swoich pracowników, aby nie oceniali klientów po wyglądzie, bo to często prowadzi do błędnych wniosków i straconych okazji sprzedażowych.

Niestety, w niektórych miejscach nadal można spotkać się z podejściem opartym na stereotypach. Ale w renomowanych salonach, zwłaszcza tych z segmentu premium, profesjonalna obsługa powinna być standardem – niezależnie od tego, kto przekracza próg sklepu Rolex.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy waszym zdaniem Rolex wypuści w tym roku nowy "GMT Master Coke"?.........czy starsza wersja przejdzie do historii?

Picture for reference.

9baa333a4834d522f3370c16562cd5e3.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię swoje GMT, ale dopiero po kupnie tegoż, i mając wcześniej suba, widzę jak te zegarki są podobne, i jak proste, żeby nie rzec prostackie. Podniecanie się kolejnym zegarkiem profi, gdzie różnica to tylko kolor połowy bezela i ewentualnie wskazówki HT, jest dla mnie irracjonalne. Rozumiem, mieć GMT dla lewaków i jakąś wersję dla praworęcznych tego samego modelu (pepsi, batman, bruce). Ale mieć dwie wersje tego samego w zasadzie, np. pepsi i batman? Dla mnie bez sensu. Chyba że ktoś kolekcjonuje. No i wkracza Coke... Może w końcu wyprodukują tyle tych GMT w różnych kolorach, żeby każdy miał co lubi. I co najważniejsze - od ręki.

Moim zdaniem każdy GMT, gdzie jest czarny i kolor, wygląda bardzo dobrze. Podobnie jest z Coke. Zielony bezel z stabuksie wygląda dość słabo, przełamany czernią w spricie GMT jest rewelacyjny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wypuści 

2 powody:

- Rolex nie robi tego co by ludzie chcieli, to nie Tudor 🤣

- poważniej:  od lat krążą plotki o trudnościach produkcji insertu bezela do Pepsi, co jest poniekąd potwierdzone przez różnych AD którzy otrzymują zdecydowanie więcej modeli z wkładkami BLNR, VTNR i ostatnio GRNR. 

O ile dobrze pamiętam głównym problemem jest czerwony który jest podstawowym kolorem insertu pepsi (wszystkie inserty bazowo powstają jako 1 kolor, 2 jest dodawany w dalszym etapie produkcji) więc wypuszczenie coke to był by produkcyjny strzał w stopę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Jan napisał(-a):

nie wypuści 

2 powody:

- Rolex nie robi tego co by ludzie chcieli, to nie Tudor 🤣

- poważniej:  od lat krążą plotki o trudnościach produkcji insertu bezela do Pepsi, co jest poniekąd potwierdzone przez różnych AD którzy otrzymują zdecydowanie więcej modeli z wkładkami BLNR, VTNR i ostatnio GRNR. 

O ile dobrze pamiętam głównym problemem jest czerwony który jest podstawowym kolorem insertu pepsi (wszystkie inserty bazowo powstają jako 1 kolor, 2 jest dodawany w dalszym etapie produkcji) więc wypuszczenie coke to był by produkcyjny strzał w stopę

Najwyraźniej producenci "replik" mają lepiej opracowaną technologię ceramiki czerwono-niebieskiej. 😂 Trochę powagi - to są bajki dopisywane, żeby podkręcić wspaniałość pepsi.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

image.thumb.png.c6dffc68eda4d9ea0d01825cba76bac3.png

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
27 minut temu, machlo napisał(-a):

ceramiki czerwono-niebieskiej. 😂 Trochę powagi - to są bajki dopisywane, żeby podkręcić wspaniałość pepsi.

nie mówię że nie ma w tym trochę legendy bo mi też ciężko uwierzyć w jakiekolwiek problemy produkcyjne takiego molocha jak rolex. Przykładowo niby mają trudności z tytanem ( YM) a inni jakoś dają radę. Mogą też być kwestie nie tak oczywiste jak np. przy celebration dial której sposób produkcji powodował że duża ilośc tarcz leciała do kosza. 

Nie mniej jesteś pewny co do produkcji "replik"?  Dawno się tym nie interesowałem ale kto jeszcze robi inserty tą samą technologią co rolex?  Mówimy o jednym kawałku ceramiki a nie o sklejaniu 2 elementów bo z tego co pamiętam tak do tej pory robili inni.  Może @SzefSzefow coś dopowie w temacie.

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Jan napisał(-a):

nie mówię że nie ma w tym trochę legendy bo mi też ciężko uwierzyć w jakiekolwiek problemy produkcyjne takiego molocha jak rolex. Przykładowo niby mają trudności z tytanem ( YM) a inni jakoś dają radę. Mogą też być kwestie nie tak oczywiste jak np. przy celebration dial której sposób produkcji powodował że duża ilośc tarcz leciała do kosza. 

Nie mniej jesteś pewny co do produkcji "replik"?  Dawno się tym nie interesowałem ale kto jeszcze robi inserty tą samą technologią co rolex?  Mówimy o jednym kawałku ceramiki a nie o sklejaniu 2 elementów bo z tego co pamiętam tak do tej pory robili inni.  Może @SzefSzefow coś dopowie w temacie.

Ekspertem od "replik" nie jestem i nie śledzę tematu - pytania należy kierować pod innym adresem i pewnie parę osób tu się znajdzie, co dobrze ogarnia temat najnowszych osiągnięć fabryk w Chinach. ;) Wiem jedynie, że nikt nie jojczy, że replik brakuje, bo naprodukować bezelów nie potrafią.  ;) 
Nie jest to też nie wiadomo jaki high-tech, żeby zrobić kawałek ceramiki w dwóch kolorach. Rozumiem, że trzeba pilnować jakości i zadbać o niski koszt, ale na tym kończy się magia produkcji. Magię kreuje marketing Rolexa i sprzedajne pismaki od opowiadania bajek. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę , że odżywają spekulacje przed W&W :)

Może Sub 37mm się pojawi ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Widzę , że odżywają spekulacje przed W&W :)

Może Sub 37mm się pojawi ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mogą zapytać squale jak to robią, mają fajnego coke w ofercie

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zawsze mogą zapytać squale jak to robią, mają fajnego coke w ofercie

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

W Squale zapewne taka pseudoceramika, a nie to co w Rolku, wręcz z przemysłu kosmicznego. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dwóch lat Rolex niczym ciekawym nie zaskoczył. Na zbyt wiele i w tym roku bym nie liczył. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy w dniu 01/04/25 będzie można się zapisać na jakiś wygazowany trunek od Rolexa ? :)

pytam poważnie ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem o 1908...

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 hours ago, facecik said:

Lubię swoje GMT, ale dopiero po kupnie tegoż, i mając wcześniej suba, widzę jak te zegarki są podobne, i jak proste, żeby nie rzec prostackie. Podniecanie się kolejnym zegarkiem profi, gdzie różnica to tylko kolor połowy bezela i ewentualnie wskazówki HT, jest dla mnie irracjonalne. Rozumiem, mieć GMT dla lewaków i jakąś wersję dla praworęcznych tego samego modelu (pepsi, batman, bruce). Ale mieć dwie wersje tego samego w zasadzie, np. pepsi i batman? Dla mnie bez sensu. Chyba że ktoś kolekcjonuje. No i wkracza Coke... Może w końcu wyprodukują tyle tych GMT w różnych kolorach, żeby każdy miał co lubi. I co najważniejsze - od ręki.

Moim zdaniem każdy GMT, gdzie jest czarny i kolor, wygląda bardzo dobrze. Podobnie jest z Coke. Zielony bezel z stabuksie wygląda dość słabo, przełamany czernią w spricie GMT jest rewelacyjny. 

W kolorze czerwonym jest coś takiego, że na dłuższą metę może kłuć w oko. Za duzo czerwonego i może zacząć przeszkadzać. Niektóre modele rolexa zdecydowanie zyskałyby przez większe zróżnicowanie kolorystyczne tarcz i akcentów. Mozna by wtedy przymknąć oko na fakt, że Rolex zasadniczo oferuje tylko dwa projekty kopert. Rozumiem, że linia modeli profesjonalnych musi cechować się dobrą czytelnością, ale czarna tarcza i białe akcenty to nie jedyna kontrastowa kombinacja spełniająca to założenie. Jestem pewny, że R&D Rolexa dałoby radę wymyślić coś jeszcze. 

Edytowane przez Walezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie Milgauss w kopercie AK. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym chętnie zobaczył Explorera II w tytanie RLX.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, mylof napisał(-a):

Ja bym chętnie zobaczył Explorera II w tytanie RLX.

Nie umie robić tytanowych zegarków. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi