Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Bo z tego co pamiętam, chyba ciągle jesteś przed zakupem pierwszego Rolexa. 

Zgadza się, od początku podobały mi się Explorery, najpierw 214270, teraz 124270 i gdybym miał kupować to pewnie stanęłoby na tym 36 / nie kupiłem bo pojawiły się ważniejsze wydatki / 

Co bym chętnie nosił :

Submariner w 40 mm

Explorer ll w 40 mm 

Ex36 114270 lub ten nowy ref

poprzedni  Dj36 

Ogólnie mówiąc wolę starsze referencje , w aktualnej ofercie jest tylko 1 zegarek który mógłbym kupić 🤷‍♂️ i chociaż chwilowo mi przeszło, nie mówię że nie kupię za jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Datejust na Datejust - przerabiałem temat. To samo przechodziłem z Submarinerem (wielokrotnie) i GMT. Trzeba próbować aż do skutku - tak długo, dopóty nie stwierdzisz, że masz już dość, że spróbowałeś wszystkiego. Ja zaczynałem z Subem od no date 40mm, Cermitem, czarnym z datą 41 (trzykrotnie), Hulkiem i Kermitem. I wiesz co, sam już nie wiem, który jest ten najlepszy. Chyba sprzedam pozostałe Suby i zostawię sobie Pepsi na Jubilee. To będzie chyba najlepsze rozwiązanie tego sporu o tytuł best of Submariner. 🤣

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, gszydlowsky napisał(-a):

Zgadza się, od początku podobały mi się Explorery, najpierw 214270, teraz 124270 i gdybym miał kupować to pewnie stanęłoby na tym 36 / nie kupiłem bo pojawiły się ważniejsze wydatki / 

Co bym chętnie nosił :

Submariner w 40 mm

Explorer ll w 40 mm 

Ex36 114270 lub ten nowy ref

poprzedni  Dj36 

Ogólnie mówiąc wolę starsze referencje , w aktualnej ofercie jest tylko 1 zegarek który mógłbym kupić 🤷‍♂️ i chociaż chwilowo mi przeszło, nie mówię że nie kupię za jakiś czas.

214270 miałem najdłużej i ze współczesnych Exow chyba najfajniejszy dla mnie. Rozmiar jest świetny, jedyne co można się przyczepić to proporcje koperty do tarczy. Natomiast ta matowa tarcza jak w 1016 jest rewelacyjna, pełna luma w MKII, super wygodny. 124270 ma bardzo dobre proporcje, ale na mój nadgarstek bransoleta go dyskwalifikuje. Dla mnie jest za mały. Muszę kiedyś przymierzyć 114270. Zapisałem się na 224270, zobaczymy jak przyjdzie, bo w ręku nie miałem. 

Co do Suba to faktycznie ciężko wybrać najlepszego. Na szczęście w historii Rolexa jest wariant dla każdego. Dla mnie 5512 z matową tarczą jest genialny, ale raczej sięgnąłbym po 14060M z uwagi na trochę nowszą konstrukcję. Ewentualnie z datą 16600, bo nie za bardzo lubię cyklopa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, tbn napisał(-a):

214270 miałem najdłużej i ze współczesnych Exow chyba najfajniejszy dla mnie. Rozmiar jest świetny, jedyne co można się przyczepić to proporcje koperty do tarczy. Natomiast ta matowa tarcza jak w 1016 jest rewelacyjna, pełna luma w MKII, super wygodny. 124270 ma bardzo dobre proporcje, ale na mój nadgarstek bransoleta go dyskwalifikuje. Dla mnie jest za mały. Muszę kiedyś przymierzyć 114270. Zapisałem się na 224270, zobaczymy jak przyjdzie, bo w ręku nie miałem. 

Co do Suba to faktycznie ciężko wybrać najlepszego. Na szczęście w historii Rolexa jest wariant dla każdego. Dla mnie 5512 z matową tarczą jest genialny, ale raczej sięgnąłbym po 14060M z uwagi na trochę nowszą konstrukcję. Ewentualnie z datą 16600, bo nie za bardzo lubię cyklopa. 

224270 masz do przymierzenia na pl Konstytucji u AD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracam do tematu precyzji chodu w moim Pepsi. Dotychczas na starcie dokręcałem koronką parę obrotów, aby rozruszać mechanizm. Tym razem pomachałem ręką i po paru minutach ustawiłem prawidłową godzinę. O dziwo, po dwóch dniach zaczął chodzić na plusie - średnia na dzień na poziomie +0,5s. Jest dobrze. 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Wracam do tematu precyzji chodu w moim Pepsi. Dotychczas na starcie dokręcałem koronką parę obrotów, aby rozruszać mechanizm. Tym razem pomachałem ręką i po paru minutach ustawiłem prawidłową godzinę. O dziwo, po dwóch dniach zaczął chodzić na plusie - średnia na dzień na poziomie +0,5s. Jest dobrze. 😄

Były rozważania na forum, czy na start dokręcać, czy tylko  machać.

Ja zawsze tylko macham (ps. Rolexa nie, jeszcze go nie mam 🙂).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Marak napisał(-a):

Były rozważania na forum, czy na start dokręcać, czy tylko  machać.

Ja zawsze tylko macham (ps. Rolexa nie, jeszcze go nie mam 🙂).

Lepiej pomachać, ale nie zawsze mam czas, jak wyciągam zegarek ze skrytki depozytowej, a lubię mieć zawsze aktualną godzinę w zegarku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skubaniec Pepsi zmienił datę o godzinie 00:07 i 14s. 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skubaniec Pepsi zmienił datę o godzinie 00:07 i 14s.

Panie, to już serwis. Psuje się, umiera, jedź o świcie do Kruka a najlepiej wyrzuć przez okno, tylko daj adres to stanę pod oknem i będę łapał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój DJ 41 126300 po roku od odbioru chodzi -1s/dobę. Ta odchyłka mniej więcej utrzymuje się . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.08.2025 o 16:57, Boogie napisał(-a):

Sorry, ale nie jesteś targetem wartościowych rozwiązań, zjesz McD i bedziesz szczęśliwy, hodowca dobrej wołowiny umrze z głodu przy takim targecie - to apropo's GS i jego funkcji EDC. Tak złej, gównianej i po prostu tragicznej bransolety jak w GS nie widziałem nigdzie, były na forum analizy, dlaczego ona jest tak zła. To tyle odnośnie percepcji jakości.

Uwielbiam takie mentorskie posty i przekonanie o tym, że jest się normą i punktem odniesienia. Bransoleta Rolexa jest bardzo wygodna i bardzo ładna, ale ja nie widzę żadnej przewagi w stosunku do GS. Mam dwa modele i w obu bransolety są bardzo wygodne i wizualnie również nie ma do nich żadnych zastrzeżeń. Natomiast opis typu "gówniana" poza tym, że nie merytoryczny i nic nie wnoszący, jest też zwyczajnie infantylny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, rmak napisał(-a):

Uwielbiam takie mentorskie posty i przekonanie o tym, że jest się normą i punktem odniesienia. Bransoleta Rolexa jest bardzo wygodna i bardzo ładna, ale ja nie widzę żadnej przewagi w stosunku do GS. Mam dwa modele i w obu bransolety są bardzo wygodne i wizualnie również nie ma do nich żadnych zastrzeżeń. Natomiast opis typu "gówniana" poza tym, że nie merytoryczny i nic nie wnoszący, jest też zwyczajnie infantylny.

Z tego co pamiętam, posiadasz SBGA211 w tytanie. Świetny model z wyjątkowo udaną jak na GS-a bransoletą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Z tego co pamiętam, posiadasz SBGA211 w tytanie. Świetny model z wyjątkowo udaną jak na GS-a bransoletą. 

Zgadza się. Mam też SLGA021. Tutaj bransoleta jest zupełnie inna, ale moim zdaniem bardzo dobrze wykonana i na moim nadgarstku układa się w pełni komfortowo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

@mario1971, Snowflake ma bransoletę typu 5-link starszej generacji ( jeszcze z czasów gdy miał oznaczenie SBGA011 ) o której ja od zawsze twierdzę że jest super wygodna, jakby wygląd oystera z pewnymi cechami jubilee bo nie jest tak sztywna jak 3-link i wspaniale klei się do ręki a przy tym, jak wszystko w GS, jest fantastycznie wykończona na każdej powierzchni i nie ma mowy o jakimkolwiek drapaniu, wyrywaniu włosków etc. Minusem w tym akurat modelu jest to że system mocowań jest typu pin/collar ( tak robią z jakiegoś powodu w wersjach tytanowych ) a nie na śrubki co trochę utrudnia grzebanie przy niej.

Ty miałeś zegarek z nowszej serii Evolution gdzie konstrukcja bransolety jest całkiem inna, dla wielu mniej wygodna, mnie ogólnie ta linia niezbyt się podoba ze względu właśnie na tą bransę i wielkie indeksy i wskazówki.   

Jest szansa że wpadnie z tej stajni coś nowego, nawet z mikroregulacją,  i jak dobrze siądzie to może jakaś koronka trafi na bazarek.

A żeby nie było że nie na temat i bez zdjęcia...mimo to bardzo go lubię.

_MG_0489.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Bugs napisał(-a):

@mario1971, Snowflake ma bransoletę typu 5-link starszej generacji ( jeszcze z czasów gdy miał oznaczenie SBGA011 ) o której ja od zawsze twierdzę że jest super wygodna, jakby wygląd oystera z pewnymi cechami jubilee bo nie jest tak sztywna jak 3-link i wspaniale klei się do ręki a przy tym, jak wszystko w GS, jest fantastycznie wykończona na każdej powierzchni i nie ma mowy o jakimkolwiek drapaniu, wyrywaniu włosków etc. Minusem w tym akurat modelu jest to że system mocowań jest typu pin/collar ( tak robią z jakiegoś powodu w wersjach tytanowych ) a nie na śrubki co trochę utrudnia grzebanie przy niej.

Ty miałeś zegarek z nowszej serii Evolution gdzie konstrukcja bransolety jest całkiem inna, dla wielu mniej wygodna, mnie ogólnie ta linia niezbyt się podoba ze względu właśnie na tą bransę i wielkie indeksy i wskazówki.   

Jest szansa że wpadnie z tej stajni coś nowego, nawet z mikroregulacją,  i jak dobrze siądzie to może jakaś koronka trafi na bazarek.

A żeby nie było że nie na temat i bez zdjęcia...mimo to bardzo go lubię.

_MG_0489.JPG

Bransolety Rolexa są elastyczne, i przez to mocno wygodne. Ta z mojego byłego GS-a była strasznie pancerna i przez to okrutnie sztywna.  

20211220_142802-01.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Skubaniec Pepsi zmienił datę o godzinie 00:07 i 14s. 😄

A mój ex nigdy się nie spóźnia że zmianą daty... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, szuwi napisał(-a):

Tomku, nie wiem co bierzesz, ale mógłbyś się podzielić. 🤏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś wyjątkiem, bo u mnie wszystkie opóźniają zmianę daty na wolnym chodzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.08.2025 o 23:31, bober5264 napisał(-a):

Taki zawodnikd6c6c54b53fe4e58ef556e6a254695d0.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Niezły. Tylko po co Ci dwa DJ-e? Zielony pójdzie weg? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niezły. Tylko po co Ci dwa DJ-e? Zielony pójdzie weg? 
Najprawdopodobniej zielony pójdzie dalej, ten konfig na zywo zobaczyłem pierwszy raz rok temu i dalej o nim mysle, wiec musze go miec

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi