Gość Jurek55 #401 Napisano 4 Czerwca 2013 Pienkny. Każdy cm2 dokładnie zaornamentowany. Ten ptaszek to papużka? Tak ,to jest papuga i z tego powodu nazwa zegara to "Kakadu" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #402 Napisano 4 Czerwca 2013 Dla mnie majsterszyk! Ale jak powstaje pomysl?Typujesz zegar z katalogu, lub masz oryginal i dorabiasz wszystkie elementy, lacznie z mechanizmem?Czy wtedy szukasz odpowiedniego mechanizmu i zabudowywujesz.Te odlewy sa naprawde dobre, bardzo glebokie, swietne proporcje, dokladnosc i rysunku, no wszystko!W sumie najlatwiejsza sprawa to wykonanie obudowy, ale reszta to ... nawet sobie nie wyobrazam.Czy robisz jakies uslugi na zewnatrz - chetnie sie dowiem jakie - moze byc na PW. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #403 Napisano 4 Czerwca 2013 Ładne jaja. Toż to "orginalna" kopia! 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #404 Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Ostatni taki zegar .który widziałem oryginalny kilka lat temu został sprzedany na ebay.de za 14000 euro W USA cena wywoławcza oryginału wynosiła 12500 dolarów.Ja do swoich zbiorów napewno nigdy nie kupię takiego zegara.Choćby dla tego,że nie ma w sprzedaży oryginałów.Wyprodukowano tego typu zegarów bardzo mało.A cena no cóż zawsze można sprzedać samochód. Edytowane 4 Czerwca 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #405 Napisano 4 Czerwca 2013 Tylko po co? Zegarem trudno się jeździ, słabo składa się w zakrętach... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #406 Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) A na wybojach wszystko dzwoni PS. Na All był(a) kakadu w styczniu ub. roku za 15000 złotych... Ale kto ja tam wie. Edytowane 4 Czerwca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #407 Napisano 4 Czerwca 2013 Najbardziej kłopotliwe jest wysiadanie i naciąganie sprężyn 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #408 Napisano 4 Czerwca 2013 O papudze już nie wspominając A swoją drogą dużo pracy musiał kosztować ten zegar. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #409 Napisano 5 Czerwca 2013 Ja bym się bał takiego zegara na ścianie......ta papużka wygląda drapieżnie. Nie ufałbym jej tak do końca.Z całym szacunkiem dla ogromu wykonanej pracy mnie ta stylistyka przytłacza.Ilość zdobień wygibasów dekoracji przekracza granice dobrego smaku i jest zwyczajnie kiczowata (to oczywiście subiektywna krytyka ówczesnego wzornictwa i zamiłowania do przesady w dekoracji a nie kopii samej w sobie). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #410 Napisano 5 Czerwca 2013 Tylko po co? Zegarem trudno się jeździ, słabo składa się w zakrętach...I dlatego go nie posiadam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #411 Napisano 5 Czerwca 2013 Ja bym się bał takiego zegara na ścianie......ta papużka wygląda drapieżnie. Nie ufałbym jej tak do końca.Z całym szacunkiem dla ogromu wykonanej pracy mnie ta stylistyka przytłacza.Ilość zdobień wygibasów dekoracji przekracza granice dobrego smaku i jest zwyczajnie kiczowata (to oczywiście subiektywna krytyka ówczesnego wzornictwa i zamiłowania do przesady w dekoracji a nie kopii samej w sobie). Ja wolę też te delikatne wysmukłe stare skrzynie z wiszącym ciężarkiem.Tylko,że te wygibasy i zdobienia podobają się dla conajmniej 95% oglądających. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #412 Napisano 5 Czerwca 2013 Faktycznie Jurka zegary nie są stareńkie, jednak jest to koronkowa robota. temu koledze "zatrzymał się czas" działa jak przed wiekiem. Kakadu jest specyficznym zegarem i nie on tą stylistykę wymyślił. nie są to sztuki kolekcjonerskie, jednak jest to artystyczna i misterna robota. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #413 Napisano 5 Czerwca 2013 A na wybojach wszystko dzwoni PS. Na All był(a) kakadu w styczniu ub. roku za 15000 złotych... Ale kto ja tam wie. Za te pieniądze to pewnie była kopia.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #414 Napisano 5 Czerwca 2013 Czesi (i pewnie nie tylko oni) już od dawna majstrują takie "wierne kopie" wiedeńskich latarni, ale że naród skromny to żaden nie chce się przyznać do takich umiejętności. Obecnie kupienie oryginalnej latarni graniczy z cudem, ja w każdym bądź razie ostatni widziałem na własne oczy oryginalną latarnie jakieś 20 lat temu, a był to Brandl w bardzo kiepskim stanie. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jurek55 #415 Napisano 5 Czerwca 2013 Dla mnie majsterszyk! Ale jak powstaje pomysl?Typujesz zegar z katalogu, lub masz oryginal i dorabiasz wszystkie elementy, lacznie z mechanizmem?Czy wtedy szukasz odpowiedniego mechanizmu i zabudowywujesz.Te odlewy sa naprawde dobre, bardzo glebokie, swietne proporcje, dokladnosc i rysunku, no wszystko!W sumie najlatwiejsza sprawa to wykonanie obudowy, ale reszta to ... nawet sobie nie wyobrazam.Czy robisz jakies uslugi na zewnatrz - chetnie sie dowiem jakie - moze byc na PW. Jeśli chodzi o ten konkretny zegar, to zobaczyłem go około siedem lat temu w internecie.Bardzo mi się spodobał i postanowiłem go wykonać,jednak droga do zdobycia go była bardzo długa.Pięć lat trwały poszukiwania,aż wreszcie pojawił się na aukcji w USA a po kilku miesiącach dotarł do mnie i tak się zaczęła żmudna praca,która trwała ponad rok.Po roku pracy wykluła się pierwsza papuga idealna z oryginałem.Kolekcjonerzy z Niemiec nie wierzyli ,że uda mi się ją wykonać.Jednak gdy zobaczyli byli bardzo zaskoczeni jak dokładnie udało mi się odtworzyć oryginał! Ulan, proszę napisz na mojego maila ,jeśli potrzebujesz więcej informacji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jurek55 #416 Napisano 5 Czerwca 2013 Faktycznie Jurka zegary nie są stareńkie, jednak jest to koronkowa robota. temu koledze "zatrzymał się czas" działa jak przed wiekiem. Kakadu jest specyficznym zegarem i nie on tą stylistykę wymyślił. nie są to sztuki kolekcjonerskie, jednak jest to artystyczna i misterna robota. Dokładnie , zatrzymał mi się czas ,wszystko wykonuję technologią sprzed 100 lat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #417 Napisano 5 Czerwca 2013 Za te pieniądze to pewnie była kopia..z pewnością była to kopia znanego nam mistrza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #418 Napisano 5 Czerwca 2013 Dokładnie , zatrzymał mi się czas ,wszystko wykonuję technologią sprzed 100 lat.a dziurki jak wiercisz? furkadłem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #419 Napisano 5 Czerwca 2013 Czesi (i pewnie nie tylko oni) już od dawna majstrują takie "wierne kopie" wiedeńskich latarni, ale że naród skromny to żaden nie chce się przyznać do takich umiejętności. Obecnie kupienie oryginalnej latarni graniczy z cudem, ja w każdym bądź razie ostatni widziałem na własne oczy oryginalną latarnie jakieś 20 lat temu, a był to Brandl w bardzo kiepskim stanie.I teraz ma dorobiony cały dół? O tym mówimy? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #420 Napisano 5 Czerwca 2013 No, w stolarstwie to korbą chyba... . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jurek55 #421 Napisano 5 Czerwca 2013 a dziurki jak wiercisz? furkadłem? Dziurek nie wiercę ,ponieważ jest to wykonane z deski orzechowej,ale jakby ktoś chciał na zamówienie z dziurkami to z odległości 20 m strzelam z wiatrówki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #422 Napisano 5 Czerwca 2013 I teraz ma dorobiony cały dół? O tym mówimy?Pewnie tak. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #423 Napisano 5 Czerwca 2013 Dziurek nie wiercę ,ponieważ jest to wykonane z deski orzechowej,ale jakby ktoś chciał na zamówienie z dziurkami to z odległości 20 m strzelam z wiatrówki i Ty stary pacyfista posiadasz broń!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karmill 0 #424 Napisano 13 Czerwca 2013 Witam, czy otym była mowa powyżej? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #425 Napisano 13 Czerwca 2013 A ten Japy jaką tutaj gra rolę ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach