Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Solve

Ulubione sceny filmowe

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem specjalnie książkę "Interstellar i nauka" i z niej jednej dowiedziałem się o fizyce więcej niż przez kilka lat nauki w szkole.

Przymierzam się do niej w niedalekiej przyszłości  :) Póki co na półce czeka jeszcze na przeczytanie "Wszechświat w twojej dłoni" Galfarda Christophe.

"So next time someone complains that you have made a mistake, tell him that may be a good thing. Because without imperfection, neither you nor I would exist."  Stephen Hawking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co na półce czeka jeszcze na przeczytanie "Wszechświat w twojej dłoni" Galfarda Christophe.

Ciekawe, ciekawe. Może też to przeczytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nauka od najlepszych

Edytowane przez Pawelkaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Klasyka :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

William Holden - dziś setna rocznica urodzin tego giganta amerykańskiego kina. Jest wiele niezapomnianych scen z jego udziałem, moim zdaniem rolą jego życia był Max Schumacher z "Sieci":

A najbardziej pamiętna kwestia to ta z samego początku "Dzikiej bandy" - "If they move... Kill 'em!":

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z rodzynków wysublimowanego inteligentnego humoru w The Grand Budapest Hotel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Ronin" scena ataku i pościg.

"Ostatni Samuraj" walka z Ninja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja ulubiona scena oglądałem ten film dawno temu, i ciągle pamiętam ostatnią rozmowę byłego księdza z szatanem. Od około 1.25.30.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Słynna scena z ciastkiem w ,, Dawno temu w Ameryce ''

Kontekst jest taki , że dziewczyna z sąsiedztwa pokazuje małolatom swoje wdzięki za ciastka z kremem . Mały chłopiec jest ciekawski więc kupuje ciacho i idzie do dziewczyny , ta każe mu czekać na schodach , czas mija a chłopak ma z minuty na minutę coraz większą rozterkę ;) Co wybrać ? I to kusi i to nęci :D

Edytowane przez Drake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Bardzo lubię  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S Widziałem ogrom filmów sci-fi (również tych klasycznych z poprzednich lat), ale ten po prostu wywala z kapci! Jest o wiele głębszy, niż niektórym się wydaje. A z każdym kolejnym razem, gdy go oglądam, tylko utwierdzam się w tym przekonaniu.  

Film kiedyś zarzuciłem, bo nic innego nie znalazłem. Nie wiem czy to wstyd, czy też nie ale popłakałem na tym filmie. Może dlatego, że nikt mnie nie widział. I że mam córkę. Kurcze nie przypominam sobie innego filmu, na którym bym to zrobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słynna scena z ciastkiem w ,, Dawno temu w Ameryce ''

Kontekst jest taki , że dziewczyna z sąsiedztwa pokazuje małolatom swoje wdzięki za ciastka z kremem . Mały chłopiec jest ciekawski więc kupuje ciacho i idzie do dziewczyny , ta każe mu czekać na schodach , czas mija a chłopak ma z minuty na minutę coraz większą rozterkę ;) Co wybrać ? I to kusi i to nęci :D

Uwielbiam ten film i tę scenę również bardzo lubię. Choć moja ulubiona scena z "Dawno temu w Ameryce" to chyba ta na dworcu, wręcz archetypiczna dla nostalgicznego kina o osamotnionych straceńcach:

A od niedawna, bo dopiero w tym roku obejrzałem "Manhuntera", bardzo lubię też tę scenę:

https://www.dailymotion.com/video/xrbodw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmarł Nicolas Roeg. Nie jestem wprawdzie jakimś wielkim fanem i znawcą jego twórczości, ale kostiumowe "Z dala od zgiełku" bardzo mi się podobało, a "Nie oglądaj się teraz" to niezwykły film. Chyba każdy, kto go widział, zapamiętuje jego zakończenie (załączam jedynie kadr, by nie zdradzać zbyt wiele tym, którzy nie widzieli):

dont%20look%20now-3_1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Po prostu uwielbiam  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Słodki smak sukcesu" i Burt Lancaster jako J.J. Hunsecker spoglądający na swoje ukochane brudne miasto:

screen-shot-2014-07-05-at-3-28-48-pm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi