Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Audemars Piguet

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, mylof napisał(-a):

No tak, tylko AP nie jest (na szczęście) w grupie Richemont.

Dopytuję, ponieważ AP twierdzi, że tarcze do swoich zegarków produkuje samodzielnie.  

Poważnie gdzieś z widziałeś takie informacje? 

Omega czy Rolex którzy robią setki tysięcy zegarków mogą sobie pozwolić robić wszystko masowo, inni muszą się posiłkować poddostawcami w różnych obszarach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, artme napisał(-a):

Tak - szczegolnie "rewelacyjnie" prezentuje sie w sztucznym oswietleniu z niewielkimi rysami... 😏

IMG_7296.png

Szczerze, co jest nie tak z tym zdjęciem? Szczotkowany, pięknie surowy zegarek, z odrobiną finezji na tarczy. Rysy dają tylko charakteru. Dla mnie bomba. Przeciwieństwo tych błyszczących ceramicznych bezeli, lakierowanych tarcz, polerek na bransolecie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, artme napisał(-a):

Tak - szczegolnie "rewelacyjnie" prezentuje sie w sztucznym oswietleniu z niewielkimi rysami... 😏

IMG_7296.png

Oj tam. 

Ale radość noszenia AP RO na ręce jest bezcenna.  😉

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeszcze dla przypomnienia fotki z przymiarki RO. Jest w nim coś intrygującego, choć na łapce jest raczej średnio wygodny względem zegarków, które noszę  na co dzień. 

c273675ad9310a8e9a1b3d8e3c960aa5.jpg2807df1b1cfa69f67bb371d5cd98df4e.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, tbn napisał(-a):

Szczerze, co jest nie tak z tym zdjęciem? Szczotkowany, pięknie surowy zegarek, z odrobiną finezji na tarczy. Rysy dają tylko charakteru. Dla mnie bomba. Przeciwieństwo tych błyszczących ceramicznych bezeli, lakierowanych tarcz, polerek na bransolecie. 

Zegarek jest piękny na renderach, fajnych zdjęciach i w 90% noszenia. Jednak sa takie momenty, ze siedzisz np. sobie w kawiarni na dobrej kawce, zerkasz na nadgarstek i zamiast surowo-szczotkowanego zegarka z charakterem i piękną tarczą widzisz porysowany bezel jak gwoździem i plasitową jak w chińskich podróbkach tarczą 😳 Podobnie w jakimś salonie, windzie itp. Wszystko zależy od oświetlenia/światła i niestety nie ma to nic wspólnego z zegarkiem "z charakterem". Z drugiej zaś strony idziesz sobie na basen, żeby popływać w zegarku, którego projekt opiera się o elementy nurkowe a on świeci się jak właśnie taka błyskotka o której wspomniałeś 😉

Ten typ tak ma i tyle 😊

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Wostok111 napisał(-a):

Na filmach promocyjnych AP (youtube i instagram), gdzie opisują jak tworzą tarcze do Royal Oaków czy Code 11.59. 

Jak chcesz to sobie poszukaj.

4 godziny temu, Wostok111 napisał(-a):

Ten model ma wyjątkową tarczę wykonaną z onyksu, więc w tym przypadku mogą ją tworzyć we współpracy z firmą zewnętrzną. Nie znaczy to jednak, że AP nie robi tarcz do swoich zegarków in-house. 

FB_IMG_1751813271245.jpg

Ten model ma wyjątkową tarczę wykonaną z onyksu, więc w tym przypadku mogą ją tworzyć we współpracy z firmą zewnętrzną. Nie znaczy to jednak, że AP nie robi tarcz do swoich zegarków in-house. 

Edytowane przez mylof

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, artme napisał(-a):

zamiast surowo-szczotkowanego zegarka z charakterem i piękną tarczą widzisz porysowany bezel jak gwoździem i plasitową jak w chińskich podróbkach tarczą 😳

No z tą tarczą jak w podróbkach to pojechałeś ;-). Wspaniałe są tarcze w RO. Na żywo widziałem czarną, białą i szarą i ta ostatnia najbardziej mi przypadła do gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtrącę swoje skromne 3 grosze, imo nie warto robić takiej zmiany, szczególnie kosztem daytony.
Mierzylem niedawno takiego ro, zero emocji643ca66e375c533e4a5157f59beed5fa.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Wtrącę swoje skromne 3 grosze, imo nie warto robić takiej zmiany, szczególnie kosztem daytony.

Też tak uważam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra już dobra, porzuciłem ten pomysł na dobre. 😃

Poczekam na kolejne R, trochę mam ich w zapisach. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Wostok111 napisał(-a):

Omega czy Rolex którzy robią setki tysięcy zegarków mogą sobie pozwolić robić wszystko masowo, inni muszą się posiłkować poddostawcami w różnych obszarach.

To wychodzi że taka Arrinea Hussarya to powinien być super projekt: wnętrze weźmiemy z Audi, silnik skądś tam, podobnie podwozie itd. Złożymy sobie u siebie w firmie i dumnie nazwiemy się producentem luksusowych produktów.

Oczywiście spłaszczam i upraszczam mocno całą sytuację, ale jeśli producent luksusowych zegarków zamawia tarcze i mechanizmy na zewnątrz i żąda za coś takiego dziesiątek tysięcy euro to coś jednak jest nie tak jeśli chodzi o prestiż, unikatowość itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobra już dobra, porzuciłem ten pomysł na dobre.

Ja bym się tak łatwo nie „poddawał”, Mariusz.
Jumbo albo chrono w 38 mm - i zupełnie inny odbiór tych zegarków.

72a2e1ec585623c606865a86b31c3567.png

42844170010a8d9681a5f9ba1a9d0b0a.png

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, mylof napisał(-a):

No z tą tarczą jak w podróbkach to pojechałeś ;-). Wspaniałe są tarcze w RO. Na żywo widziałem czarną, białą i szarą i ta ostatnia najbardziej mi przypadła do gustu.

Nie pojechałem - normalnie sa piękne, ale jak już pisałem w pewnych sytuacjach i oświetleniu wyglądają jak tani chińczyk... niestety - tak jak na zdjęciu które zamieściłem 😔

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, beniowski napisał(-a):

To wychodzi że taka Arrinea Hussarya to powinien być super projekt: wnętrze weźmiemy z Audi, silnik skądś tam, podobnie podwozie itd. Złożymy sobie u siebie w firmie i dumnie nazwiemy się producentem luksusowych produktów.

Oczywiście spłaszczam i upraszczam mocno całą sytuację, ale jeśli producent luksusowych zegarków zamawia tarcze i mechanizmy na zewnątrz i żąda za coś takiego dziesiątek tysięcy euro to coś jednak jest nie tak jeśli chodzi o prestiż, unikatowość itd.

Poza pewnymi wyjątkami AP twierdzi, że samodzielnie wykonuje tarcze do swoich zegarków i jakoś nie chce mi się wierzyć, aby w tym zakresie podawali nieprawdę.

Są oczywiście wyjątkowe tarcze, do których wykonania zaangażowani są specjaliści z zewnątrz, np. artystka Anita Porchet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym się o tę chińską tarczę nie oburzał. Mało jest zegarków, jeśli w ogóle jakiś jest, które w każdych warunkach wyglądają świetnie. W RO tarcza jest na tyle finezyjnie wykonana, że nie dziwię się, że w konkretnym oświetleniu może wyglądać tak sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, PKS napisał(-a):

A ja bym się o tę chińską tarczę nie oburzał. Mało jest zegarków, jeśli w ogóle jakiś jest, które w każdych warunkach wyglądają świetnie. W RO tarcza jest na tyle finezyjnie wykonana, że nie dziwię się, że w konkretnym oświetleniu może wyglądać tak sobie.

Dokładnie - szkoda tylko, że ten surowy szczotkowany bezel też 😔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, bober5264 napisał(-a):

Mierzylem niedawno takiego ro, zero emocji643ca66e375c533e4a5157f59beed5fa.jpg

Tutaj na tym zdjęciu wyszło super - co jest z nim nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tutaj na tym zdjęciu wyszło super - co jest z nim nie tak?
Ja nie mówię ze cos z nim nie tak, po prostu imo zero emocji
Szczerze mówiąc zawsze ro mi sie mega podobał, bylem pewien ze jak go kiedys wezme w łapska to przepadnę a tu niespodzianka, ot zwykly poprawny zegar, bez jakiegoś wow jak on jest wykonany, po prostu normalny zegar
A daytone wzialem w lape i mi sie oczy od razu zaświeciły, stąd skromne 3 grosze ze kosztem daytony takiej zmiany na pewno bym nie zrobil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO RO jest fajny - sporo płaskich powierzchni które migoczą, ciekawa tarcza, no i przede wszystkim bardzo charakterystyczny i unikalny dizajn, ale nie jest wart ponad 100k PLNów wg mnie, a co dopiero kwot z drugiej ręki. No i standardowy problem bransolety bez półogniw - ruletka z dopasowaniem. Ten sam problem jest w Santosie - ja miałem szczęście, ale przed zakupem sprawdziłem dopasowanie w Aparcie czy będzie ok. Tyle że santos jest kilka razy tańszy a i tak ten mankament jest trudny do przełknięcia, a co dopiero w AP. Nie ma się czym podniecać, ale jak komuś pasuje, nie żal piniądza i dobrze leży, to spoko sikor.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Royal Oak to prawdziwa ikona świata zegarmistrzostwa, zaprojektowana w 1972 roku przez legendarnego Geralda Gentę. To pierwszy luksusowy zegarek sportowy wykonany ze stali, który zrewolucjonizował rynek.

Najważniejsze cechy:

Design: Charakterystyczna ośmiokątna luneta z widocznymi śrubami i zintegrowana bransoleta to znaki rozpoznawcze modelu. Inspiracją był hełm nurka 

Wykonanie: Perfekcyjna jakość wykończenia – od szczotkowanej koperty po giloszowaną tarczę „Tapisserie”.

Mechanizm: W zależności od wersji – od klasycznych automatów po skomplikowane chronografy i modele skeleton.

Styl: Łączy sportowy charakter z elegancją – pasuje zarówno do garnituru, jak i casualowego stroju.

👍 Zalety:
- Ikoniczny wygląd i prestiż marki Audemars Piguet
- Wysoka jakość wykonania i niezawodność
- Wartość kolekcjonerska – niektóre modele zyskują na wartości

👎 Wady:
- Bardzo wysoka cena (często powyżej 100 000 zł)
- Trudna dostępność

Jedno jest pewne - to jeden z najbardziej wpływowych projektów zegarmistrzowskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.07.2025 o 22:21, mario1971 napisał(-a):

Dobra już dobra, porzuciłem ten pomysł na dobre. 😃

To akurat chyba najgorsze z mozliwych rozwiązań Mariusz...wincyj Rollo wincyj Rollo :) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 hours ago, bober5264 said:

Ja nie mówię ze cos z nim nie tak, po prostu imo zero emocji
Szczerze mówiąc zawsze ro mi sie mega podobał, bylem pewien ze jak go kiedys wezme w łapska to przepadnę a tu niespodzianka, ot zwykly poprawny zegar, bez jakiegoś wow jak on jest wykonany, po prostu normalny zegar
A daytone wzialem w lape i mi sie oczy od razu zaświeciły, stąd skromne 3 grosze ze kosztem daytony takiej zmiany na pewno bym nie zrobil

Mialem bardzo podobne wrazenia z przymiarki RO. Underwhelming and overhyped - taka byla moja konkluzja. Wyleczylem sie z zegarka zanim jeszcze na niego zachorowalem. 
Co zrobilo natomiast na mnie wrazenie to Code 11.59 chrono (za wyjatkiem paska). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, I_love_britney napisał(-a):

- Wysoka jakość wykonania i niezawodność

Szczególnie niezawodna zmiana daty 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, PKS napisał(-a):

Szczególnie niezawodna zmiana daty 🤣

Jestem we Frankfurcie - a nawet nie chce mi sie jechac do butiku AP. Czy to znak, ze jestem ignorantem czy ze nie czuje bluesa do tych overpriced zegarkow, albo znak, zem bidok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, I_love_britney napisał(-a):

Jestem we Frankfurcie - a nawet nie chce mi sie jechac do butiku AP. Czy to znak, ze jestem ignorantem czy ze nie czuje bluesa do tych overpriced zegarkow, albo znak, zem bidok?

Wszystkie z powyższych ;)

I do tego późna godzina, butik pewnie już zamknęli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi