Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dariusz chlastawa

Nowy wygląd forum

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, dajcie sobie już na luz z tą czcionkę. Pierwsza była najlepsza, zmieniono na gorszą, a Verdana to już w ogóle masakra będzie. Szeroka, rozlazła. Bez jaj.

Ta na starym forum faktycznie była najlepsza.

Nie chodzi mi to czy krój pisma sam w sobie się podoba czy nie, ale jak jest renderowany. Gdyby aktualna czcionka nie sprawiała mi kłopotów przy czytaniu, nie upierałbym się przy tym. O ile do obrazków, kolorów, kropek i innych można się przyzwyczaić, to jednak czcionka determinuje czy tekst da się czytać (Verdana, Arial, ta stara), czy niebardzo (Open Sans i inne Googlowe), w wersji z/bez antyaliasingiem ClearType.

U góry słowo w Open Sans, u dołu w zwykłym Arialu. Być może antyaliasing wygląda lepiej na monitorze o dużo wyższej rozdzielczości. Tak jak pisałem - jeśli jestem jedyną osobą z takim problemem to trudno.

post-25494-0-27907100-1478291872_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krój pisma jest 3-cim najbardziej popularnym krojem na świecie. Używa jej wiele dużych graczy np onet.pl - gdyby istniały znaczące problemy z jej renderowanie nie byłaby tak chętnie wybierany. Obojętnie jaki font zostanie użyty zawsze znajdą się osoby którzy preferują inny - inną kwestią jest jakość i rozdzielczość monitora - oczywiście ma to duży wpływ na czytanie i odbiór typografi na stronie. Co do fontów systemowych (np. Arial) - nie każdy system je posiada stąd lepiej stosować fonty które są dodawane do zasobów strony - daje to gwarancję że użyty font na każdym systemie wygląda tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

argument, że Open Sans jest 3-cim najpopularniejszym krojem na świecie i dlatego został użyty na forum jest IMO dość słaby :), a dlaczego nie użyć tego, który jest nr 1 ? BTW, czy można prosić o źródło ?

Oczywiście, że każdemu może podobać się co innego, ale istotą jest to, żeby czcionka była najlepiej czytelna, zarówno dla młodszych jak i starszych czytelników :)

Przykład pokazany przez Kolegę Nim Odues wykazuje przewagę Ariala ...

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daje to gwarancję że użyty font na każdym systemie wygląda tak samo.

Niestety nie daje, nie wierzę że na każdym systemie Open Sans wygląda tak paskudnie jak na moich ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywanie do onetu to akurat jest nie najlepsze.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcemy kolory jakie były. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli przychodzi PW to różnica w czcionce jest bardzo nikła , a przedtem było tak dobrze , 
Nie zawsze dobra zmiana może być dobra , :wacko::(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie obecna czcionka jest jak najbardziej okey, zdecydowanie lepsza od poprzedniej która była zastosowana zaraz po zmianie wyglądu forum, tamta była fatalna.

Natomiast zgodzę się co do kolorystyki forum i jak WIĘKSZOŚĆ tutaj również jestem za przywróceniem poprzedniej w beżach i brązach. 

Zacytuje jeszcze #195 post z tego tematu kolegi Walter_87

Czcionka jest ok.

Co do reszty:

- brakuje mi szybkiej nawigacji forum (szybki podgląd wszystkich działów, bez konieczności otwierania zawartości całego forum w nowej karcie, oknie),

- teraz tło jest dużo lepsze, niż wczoraj, ale i tak dużo gorsze, niż przed zmianami,

- nieprzeczytane tematy mogłyby być zaznaczone innym, ciemniejszym kolorem (cały wiersz wraz z tłem) oprócz pogrubienia i kropki.

Nadal uważam, że całe to zawirowanie było (i jest) zupełnie niepotrzebne - szkoda czasu i pieniędzy. Przykro mi. My jako Forum Miłośników Zegarów i Zegarków nie musimy być cały czas na topie pod względem nowoczesności. Nie opracowujemy nowoczesnych technologii wyprzedzających nasze czasy o kilkadziesiąt lat i nie musimy tak na prawdę udawać, że jesteśmy tacy nowocześni. Chyba w większości tak nie jest. Nikt nas nie goni, ani tego od nas nie wymaga - jesteśmy (raczej) jedynym w Polsce tak dużym i wszechstronnym klubem związanym z zegarkami i nie rozumiem tej presji...

post-35535-0-29817000-1477951428.png

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moi drodzy - to jaką w końcu chcecie czcionkę ? bo już się zaczynam gubić :(

Witam,

może pokazać na przykładach jaka może być zastosowana i zrobić małą ankietę.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popieram kolege @GitBit i oczywiscie kolege @Walter_87

co do czcionki to mam propozycje dla decydentow, aby napisali post z takim samym tekstem oczywiscie w obu kolorystykach, ale z roznymi omawianymi tutaj czcionkami, aby mozna bylo szybko ocenic co komu sie bardziej podoba i ewentualnie zrobic glosowanie.

pisalem post w tym samym czasie co kolega @Jacek K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram kolegów wyżej - ankieta z rożnymi opcjami i głosowanie rozwiąże sprawę :)

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie się podział krzyżyk nad reklamami po prawej stronie :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi osobiście odświeżenie się podoba ale wiadomo jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził.poz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moi drodzy - to jaką w końcu chcecie czcionkę ? bo już się zaczynam gubić :(

Taką, jak byla przed audytem.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi osobiście odświeżenie się podoba ale wiadomo jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził.poz.

Ja bym dogodził - przywrócił stare  ;)

Pisałem już trzy razy co bym chciał zmienić ktoś tam zalajkował więc był to pewnie głos poparcia który został bez echa niestety 

Kolory zlewają się - trudno na PW odróżnić czytane wiadomości od nieczytanych to samo w ........ ale to już pisałem  :mellow:

Daj Boże zdrowie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę jeszcze raz,  po co były te zmiany?

A teraz konsultacje, zapytania co zmienić , co poprawić,a wystarczyło nie ruszać , było ok.

Jeszcze raz sprawdza się stare powiedzenie, lepsze jest  wrogiem dobrego.

No, cóż...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiszę jeszcze raz, że gdyby nie było różnych zmian od 2004 to już dziś forum by nie istniało ..

to na tyle w temacie po co nie ruszać

jakbyśmy byli takiego nastawienia to do dziś jeździlibyśmy konno , mieli zegarki kieszonkowe i nie byłoby internetu 

co do czcionki - może faktycznie ankieta z trzema do wyboru 

resztę uwag zbieramy ( chcielismy poczekać aby mieli okazje wypowiedzieć się również ci,którzy nie są codziennie na forum ) i myslę że po kolejnym długim weekendzie pojawi się taki zbiorczy zestaw ( lista życzeń ) 

kolorystyka - ma być jak najbardziej spójna z www , ale nie męcząca oczu

nie wiem o co Wam chodzi z tymi rozróżnianiem nieczytanych postów - przecież są widoczne jak przysłowiowy byk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wyróżnieniem nie przeczytanych postów chodzi o to że wcześniej prócz pogrubionej czcionki podświetlało się jeszcze całe tło tematu teraz tego nie ma a było to bardzo intuicyjne i czytelne rozwiązanie. Wystarczyło spojrzeć i po kolorze tła od razu  było wiadomo w których tematach są nowe posty a w których nikt nic nie napisał od ostatniej wizyty na forum. 

Samo pogrubienie tekstu moim zdaniem jest mniej czytelne, dużo dają te gwiazdki i kropki obok jednak podświetlenie tła na inny odcień szarego lub brązu było by idealne.

Forum.jpg

Takie rozwiązanie było na poprzedniej wersji forum.

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli zaczynam się przyzwyczajać do nowego wyglądu forum ;). Nie wiem czy ktoś już to postulował, wiem że odkrywcze to nie jest, ale uważam że dając plusiki (punkty reputacji) powinna pojawiać się informacja kto dał tego kciuka w górę - bardzo często użycie tego przycisku oznacza "zgadzam się / popieram" i wtedy nie było by już potrzeby wpisywania krótkich zdań zmniejszających czytelność wątków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowej wersji Forum brakuje opcji wyszukiwarki, np. "Wyszukaj - ten temat", czy "Wyszukaj - to forum".

Niby pierdoła, ale bardzo ułatwiała życie.

Chyba, że jest to wtedy poproszę o namiar do dobrego okulisty na Śląsku, bo widocznie obecny mnie oszukuje ;)

Edyta: Nie było tematu - opcja "Wyszukaj - ten temat" jest domyślna dla danego/wyświetlanego tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiszę jeszcze raz, że gdyby nie było różnych zmian od 2004 to już dziś forum by nie istniało ..

to na tyle w temacie po co nie ruszać

jakbyśmy byli takiego nastawienia to do dziś jeździlibyśmy konno , mieli zegarki kieszonkowe i nie byłoby internetu 

Witam,

jak to się kiedyś mówiło :):

1.Szef ma zawsze rację.

2. Jeśli masz wątpliwości - patrz pkt.1

Zgodzę się, że zmiany są potrzebne, ale raczej techniczne > wydajniejsze oprogramowanie, nowe serwery itp. Ale zmiana barw, wyglądu to już niekoniecznie. Wiele osób przywiązuje się do "tradycji" i ceni sobie właśnie to, że coś jest niezmienne od lat. Nowe nie zawsze jest lepsze.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.