Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Recommended Posts

https://www.olx.pl/oferta/zegarek-molnia-CID87-IDA88Kl.html

Co to takiego? Pierwszy raz widzę. Do tego w stali i podejrzanie nowy stan, jak na CCCP. Ale ja mało jeszcze wiem i się uczę. :)

To współczesny składak z jakąś ciekawą komplikacją z przesunięciem wskazówki godzinowej.

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Tarcza Poljot, ktoś z Was spotkał się z podobną? W jakiej kopercie powinna byc? To nie jest współczesna twórczość na 100%

post-76233-0-55820200-1570879721_thumb.jpg

pytanie do znawców czy warto w to isc? oryginał czy nie?

Pytań o Szturmańskie jest już do znudzenia i obrzydzenia. W tym zegarku  (jeśli wersja na 15 kamieniach) był tylko jeden bardzo charakterystyczny typ wskazówek i innych nie było. A tarczy nie skomentuje bo widać że świeci się jak psu j...

Jeszcze raz link do oryginalnej wersji: 

https://www.netgrafik.ch/airforce-watches13.htm

https://www.netgrafik.ch/airforce-watches15.htm

dzieki za odpowiedz, odpuszczam sobie ale za to ta raketa mysle ze jest ok. wiec powalczę

post-46659-0-01687300-1570884400_thumb.jpg

Edited by jarek08s

@jarek08s -  zegarek, który pokazałeś wali po oczach z każdej strony:

raz  - współczesną repliką tarczy (za @kchrapek)

dwa - wskazówkami pobiedki   (jw.)  oraz koronką nie wiadomo skąd?

trzy  - pospolitym werkiem pobiedy (oryginalny szturmaniec miał werk podobny do sportiwnyje)

Edited by cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

teraz juz wiem, poprostu zegarek był z niemiec wiec myslałem ze tam takich ulepów nie robią,myliłem sie

Edited by jarek08s

To nie tam robią takie ulepy tylko na Ukrainie, a na różnych eBayach i innych portalach aukcyjnych sprzedawcy podają przedziwną lokalizację przedmiotu. Już nie raz widziałem zegarki teoretycznie ze Stanów albo Niemiec, a koszt wysyłki w granicach 10-15 $ czyli ewidentnie wysyłka z Ukrainy lub Rosji. Z resztą jak się przegląda zakończone aukcje takiego delikwenta, to się nagle okazuje, że kilka przedmiotów miało lokalizację w Kijowie, Lwowie czy innej Moskwie.

Dzień dobry,
Mam pytanie do Poljota, którego zdjęcia załączyłem w tym temacie. Nie znam się na zegarkach radzieckich, ale wygląda jak Poljot  De Luxe, tylko... nie ma żółtego mechanizmu oraz "gniazda" do otwierania dekielka. Poprzednie, z którymi miałem styczność posiadały cechy, które wymieniłem. Mógłby ktoś mi pomóc rozwiać moje wątpliwości i napisać kilka słów o tym zegarku? Może mechanizm został włożony inny lub takie również występowały? Prosiłbym także (jeśli to możliwe) o określenie jakiegoś przedziału czasowego, kiedy mógł powstać. Dodam, że numer na mechanizmie składa się z dwóch linijek, na górze: 3302016, a na dole 2408. Proszę o opinię.

Pozdrawiam!

post-107250-0-11415400-1571423440_thumb.jpg

post-107250-0-33258600-1571423447_thumb.jpg

post-107250-0-35604300-1571423464_thumb.jpg

post-107250-0-90660000-1571423475_thumb.jpg

post-107250-0-71784200-1571423486_thumb.jpg

post-107250-0-50762600-1571423500_thumb.jpg

post-107250-0-15433400-1571423510_thumb.jpg

post-107250-0-08670000-1571423518_thumb.jpg

to nie jest "de luxe" tylko poljot 16 kamieni i wyglada na oryginalny, to też bardzo fajny okaz szczególnie w dobrym stanie zachowania

Koperta nie ma tego wycięcia, bo jest od Kirowskiego. Kiedyś znalazłem takie zdjęcia w internecie, szukałem informacji właśnie o takim zegarku. 5eed850805a50010308118383d075dd8.jpgff6d1e0c1dda4a5996bfbb38514ffae0.jpg

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Koperta nie ma tego wycięcia, bo jest od Kirowskiego. Kiedyś znalazłem takie zdjęcia w internecie, szukałem informacji właśnie o takim zegarku.

To jest teoria jednego z kolegów który jest już nieobecny na forum. Ja się z nią nie zgadzam, uważam że obydwie koperty występowały w obydwu zegarkach. Ale to tylko mój pogląd.

Bardzo długo szukałem koperty do Kirowskiego ze zdjęcia. Kiedy trafiłem nową, to właśnie natknąłem się na te fotki i opinię. Później sugerowałem się taką zależnoscią. I od kilkunastu miesiecy mam niezłożonego Kirowskiego:) Bardzo mnie to ucieszyło co napisałeś, bo w najblizszym czasie będę mógł się pochwalić idealnym Kirowskim :)69bdc22b3903c67de3a0ec410a74b565.jpg

Dodam tylko informację, o którą prosił Kolega Marcin - zegarek wyprodukowany po 1964 roku.

Aha, 2408 na werku to po prostu jego symbol.

Edited by Walter_87

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Jest na radzieckim zegarku, a przynajmniej na takim, który ma radziecki mechanizm i tarczę.

Byłoby łatwiej gdybyś pokazał też cały zegarek a nie tylko próbę.