Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Nie straszmy Kolegi! Mechanizm wcale nie jest w fatalnym stanie - zdaje się, że jedynym jego mankamentem (poza brudem) jest wyszczerbione koło naciągu, a i przeglądy nie są potrzebne aż co dwa lata, zwłaszcza w zegarku, który zapewne będzie więcej leżał :)

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, KubaWlkp napisał(-a):

Poszukuję informacji o zegarku po dziadku. Za wszelkie sugestie z góry dziękuję!

79DD9FD3-030B-4ABB-ACCC-2B39B7E500A1.jpeg

Poljot chronograf produkowany w latach 80 przez Pierwszą Moskiewską Fabrykę Zegarków, wersja cywilna. Mechanizm 3133, naciąg ręczny. Dosyć popularny i przez wielu pożądany.

Edytowane przez Progfan_87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.08.2021 o 21:03, art_69 napisał(-a):

chciałem zbudować zegarek precyzyjny od podstaw. Gdy pojawiła się okazja zakupu tarczy to długo

się nie zastanawiałem. Ale to przypadek gdybym nie trafił tej tarczy to zrobiłbym Wostoka czy Wołnę

W moim zegarku wszystkie części, jak dobrze pamiętam,  są od innych zegarków: tarcza, wskazówki, sekundnik, mechanizm, koperta i koronka czyli wychodzi, że z sześciu.

Wszystko trwało  ponad dwa lata, najtrudniej było kupić tak jak pisałem wcześniej, tarczę, pozłacaną kopertę i sekundnik.

Muszę tutaj dodać, że wszystko pochodzi od złomowych zegarków - żadnego ładnego zegarka nie zdemontowałem, nawet mechanizm był naprawiany.

Mogłem złożyć ten zegarek dużo wcześniej, bo  miałem kopertę w takim stanie jak Twoja ale nie potrafiłem jej zaakceptować.

Tylko pogratulować wytrwałości z dążeniem do celu :)

Mnie tylko intryguje, czy precyzyjny to tylko nazwa czy rzeczywiście charakteryzuje się jakimiś ponadprzeciętnymi osiągami ?

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielu mówi, że był to najlepszy i najdokładniejszy radziecki werk w historii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Jędrula.wawa napisał(-a):

Tylko pogratulować wytrwałości z dążeniem do celu :)

Mnie tylko intryguje, czy precyzyjny to tylko nazwa czy rzeczywiście charakteryzuje się jakimiś ponadprzeciętnymi osiągami ?

Może i nie musi. W dobrym stanie i idealnie ustawiony tak. Przede wszystkim to jedyny mechanizm radziecki naręczny który osiągnął oficjalny certyfikat chronometru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.09.2021 o 05:42, Progfan_87 napisał(-a):

Poljot chronograf produkowany w latach 80 przez Pierwszą Moskiewską Fabrykę Zegarków, wersja cywilna. Mechanizm 3133, naciąg ręczny. Dosyć popularny i przez wielu pożądany.

Bardziej po 1987 :) ale nie dalej, tylko 1987!  na jednym resecie jak to się mówi :).

O ile dobrze wiedzę to dziadek miał tendencję do luźnego noszenia zegarka i rzadko był noszony :), lub ktoś coś pozamieniał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko to jakoś jest tak, że najpierw ta dokładność chodu robi człowiekowi różnicę, a potem to już zupełnie nie...Krzysztof, rzeczywiście ktoś go certyfikował? Jak to było? O tym nie czytałem.

Edytowane przez Po Bieda

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maciejc2005
W dniu 29.08.2021 o 20:35, jarek08s napisał(-a):

Noworus z mechanizmem poljota 3133 na 23 kamykach, tu akurat wystepuje jako buran oczwiscie jak prawie wszystkie noworusy edycja limitowana,ogólnie ładny aczkolwiek produkują tego od groma że człowiek nie nadazy wszystkich poznac

Dzięki.

Jak by ktoś był zainteresowany - jest na sprzedaż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.09.2021 o 07:26, Po Bieda napisał(-a):

Tylko to jakoś jest tak, że najpierw ta dokładność chodu robi człowiekowi różnicę, a potem to już zupełnie nie...Krzysztof, rzeczywiście ktoś go certyfikował? Jak to było? O tym nie czytałem.

Tak. Pojedyncze egzemplarze z serii były testowane. Dlatego pojedyncze że taki test trwa kupę czasu i nie ma możliwości żeby zbadać wszystkie. współczesnych zegarków zresztą też.

Tu masz fotki takiego egzemplarza. Tabela pomiarowa z numerami seryjnymi tego konkretnego zegarka.

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

128659344.jpg

3.jpg

1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radziecki

19 minut temu, Piother napisał(-a):

Jak w temacie ;)

IMG_5824.thumb.jpg.ab2388d235b01e4f32b9562a3ae3242f.jpgIMG_5825.thumb.jpg.bdbc366d9ca260ab064a5d7d075ab343.jpgIMG_5826.jpg.29a7a40069823fa66be17f26d43fc598.jpg

Sława z lat 80. Mechanizm 2428, naciąg manualny. Produkowana w 2MFZ. Ta tarcza występowała w kilku kolorach i kopertach.

Edytowane przez Progfan_87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś byłby w stanie rozpoznać ten zegarek? To kadr z pewnego starego polskiego serialu i nosi go żołnierz więc podejrzewam że to rusek jakby z tarczą malowanką.

20210912_105825.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Przedstawiony na zdjęciach zegarek Wostok to pamiątka rodzinna. Szukałem w katalogach i nie znalazłem tego konkretnie modelu. Czy ktoś mógłby określić mniej więcej z którego jest roku  i jaka jest ewentualnie nazwa tego modelu.

184590662_Wostok1.thumb.jpeg.b16b67017f773f997743dd7b7403cdfb.jpeg

412417008_Wostok2.thumb.jpeg.6f6a760b533616949f0a84fc7f868695.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Szostikrk napisał(-a):

Dzień dobry, czy można prosić o więcej informacji na temat tego zegarka? Dziękuję 

241708818-3028413854105077-8649648440963

Jest to bardzo ciekawy, złoty Poljot (próba 583) z lat 70. na nieoryginalnej, pozłacanej bransoletce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta tarcza powinna być niebieska? Jest odbarwiona? Czy jest w porządku?

o.jpg

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Szostikrk napisał(-a):

Dzień dobry, czy można prosić o więcej informacji na temat tego zegarka? Dziękuję 

241708818-3028413854105077-8649648440963

Jest to bardzo ciekawy, złoty Poljot (próba 583) z lat 70. na nieoryginalnej, pozłacanej bransoletce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, art_69 napisał(-a):

Ta tarcza powinna być niebieska? Jest odbarwiona? Czy jest w porządku?

o.jpg

Raczej odbarwiona. Moim zdaniem powinna być niebieska. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem tekst o tej granatowej Rakiecie 24, że farba na niej bardzo się łuszczy i blaknie, a że zegarek pochodzi z lat 80 to można zobaczyć ten zegarek w różnych stanach tego procesu.... Nie wiedziałem tylko czy jedyny kolor tarczy to ciemny granat czy może był jeszcze jakiś inny?

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie ale ktoś też tarczę wrzucił do jakiegoś roztworu - nigdy nie widziałem tak 'ładnie' doczyszczonej.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi