Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

PODFORUM MIŁOŚNIKÓW ZEGARKÓW CASIO G-SHOCK !

Rekomendowane odpowiedzi

Z tą moja wiedzą to bym nie szalał bo wcale taka duża nie jest i zdarza mi się jakąś głupotę palnąć - więc do autorytetu @GitBit'a i nie tylko zresztą, mi jeszcze baaardzo daleko :)

Paski od 6900 moim zdaniem, nie są dłuższe - poniżej zdjęcie paska od GW-5000, który jest tej samej długości co pasek do GW-M5610 i jednej z wersji GLS-6900 który zastępował u mnie pasek do GW-M5630D, oraz pasek od DW-5025E - wszystkie są tej samej długości.

DSC01244.jpg

Nie wiem jak wygląda sprawa paska od GW-S5600 bo nie miałem tego modelu, ale z doświadczenia wiem że czasem wydaje się że jeden z modeli ma inną długość paska (pasek ten ma 11 dziurek - czyli tyle samo co pasek od GLS-6900 którego zdjęcie wrzuciłem, wydaje się jednak że ma nieco dłuższy ten "dzyndzel" bez dziurek)  - tak miałem w przypadku GW-5000 oraz GW-M5610, byłem pewien że 5000 ma dłuższy pasek, bo zakładając na rękę zapinałem go o jedną dziurkę dalej, ale porównując je na żywo okazało się że te paski są takiej samej długości tylko 5000 ma bardziej plastyczny pasek i inaczej układa się na ręce.

@MichałWi  - jaki masz obwód nadgarstka? Może warto byłoby rozważyć zakup bransolety i dodatkowych ogniw - to na 100% rozwiązało by problem tyle że byłoby kosztowne - ale chyba mniej niż zakup paska do GW-S5600 bo chyba w Zibi nie da się go zamówić a ceny na ebay'u rozwalają   

Pasek od GW-S5600

s-l400.jpg

Edytowane przez Daito

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz gdzieś dwa dajom taniej to się podzielimy :D

też bym się pisał, trzy to już prawie hurt!

Taplaltakl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kostka na bransolecie wygląda super, ja bym szedł tą drogą, nie dość, że problem rozwiązany to jeszcze upgrade zegarka :)

Ogniwa można dokładać w nieskończoność.

Jakby Ci zabrakło ogniw to mogę parę odstąpić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paski od serii 69XX czy 5XXX owszem bywają różnych dlugości ale te różnice idą w milimetry  a nie centymetry także zbyt dużego pola manewru tutaj nie ma by nie powiedzieć że nie ma go wcale. Tak jak koledzy wspomnieli wcześniej, jedynym rozwiązaniem jest zakup bransolety i dołożenia kilku dodatkowych ogniw które rozwiążą Twój problem. GW-5610 bardzo do rze się nosi i prezentuje na tej bransolecie.

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

Adapter i nylon 24mm :) - one sa dlugie,ale trzeba dbac o czystosc

Edytowane przez mrovka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trza odkurzyć G przed nocną zmianą czasu :D

DSC-1173p.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adapter i nylon 24mm :) - one sa dlugie,ale trzeba dbac o czystość

szczota i kubel z woda?, :D ...odpada,autor na wstępie wykluczyl takie rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łał! Panowie, bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie i wszystkie odpowiedzi! Nie spodziewałem się aż takiego odzewu, bardzo mi miło.

@TomG80, łapę mam dużą, ale nie aż tak. :) GW-M5610-1ER dopinam na nadgarstku, ale ledwo. Muszę mieć dużo większy zapas. Na przykład taki, jaki mam w moim 10-letnim GW-9010 (fantastyczny G, jeden z najlepszych, jakie powstały).

Kinga miałem w zeszłym roku. Brat przywiózł mi prosto z Japonii wersję z "kiblem" i solarem. Nie siadł mi. Jednak to jest bestia, a ja chcę coś, co spokojnie mieści się pod koszulą. Z GW-9010 czasem mam problem, stąd uczucie swoje skierowałem w stronę GW-M5610-1ER. Nie jestem kolekcjonerem, zależy mi na tym, żeby mieć jednego G-Shocka (wiem, to może być trudne ;)).

@starzec, mogłem mieć GW-S5600-1JF. Ten sam brat chciał mi go kupić w Japonii. Ale stwierdziłem, że za bardzo się błyszczy, drogi, no i na pewno pasek będzie za krótki (dopiero teraz od Ciebie dowiedziałem się, że w tym modelu jednak jest on trochę dłuższy). U nas cena jest nie do przyjęcia.

@Daito, mam 19,5 - 20 cm w nadgarstku (zmierzone papierową miarką z Ikea). Nie chciałem bransolety. Byłem przekonany, że jednak znajdę jakiś pasujący oryginalny gumowy zamiennik, ale chyba nic poza bransoletą mi nie pozostaje...

@Kot20, super! Bardzo dziękuję za propozycję, zapamiętam.

@GitBit, czy Casio wg katalogu kiedykolwiek wypuściło "kostkę" na tej bransolecie, czy też zawsze był to mod i własna inwencja użytkowników?

@Burns, wygląda dobrze, fakt. Zresztą od dawna wertuję ten wątek i już nie raz widziałem "kostkę" na tej bransolecie na Waszych zdjęciach. :)

@mrovka, adaptery i Zulu czarne od Vario nawet już mam (kupiłem przed zegarkiem :)), ale nie chcę jednak tego rozwiązania (więc zestaw mam na sprzedaż).

Panowie, czy Casio naprawdę nie produkuje po prostu paska w wersji XL do "kostki"? Domyślam się odpowiedzi, ale to pytanie frustrata. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Daito, mam 19,5 - 20 cm w nadgarstku (zmierzone papierową miarką z Ikea). Nie chciałem bransolety. Byłem przekonany, że jednak znajdę jakiś pasujący oryginalny gumowy zamiennik, ale chyba nic poza bransoletą mi nie pozostaje...

Kurde, ciekawe, też mam taki nadgarstek i z tego co pamiętam jak byłem w posiadaniu kostki, to zapinałem ją normalnie  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale żadnych pasków xl nie ma :D też mnie to wkurza bo zostają mi raptem 2 dziurki w takim dw6900 :/ A znam takich co dziurek brakuje.

Edytowane przez murcins

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawostka związana ze zmianą czasu. Dzisiaj rano mój gpw 2000 pokazał, że nie synchronizował się w nocy. Nic w tym dziwnego, ponieważ leżał w miejscu gdzie nie dociera sygnał waveceptor, a zegarek nie jest sparowany z telefonem. Jednak godzinę wskazywał prawidłową. Widocznie w tym modelu jest inaczej niż w rangemanie, który w przypadku braku synchronizacji nie zmieni czasu.

Pozdrawiam

Radek

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny nadgarstek, w sumie miedzy 20 a 21cm i nie mam problemu z paskiem w kostkach - GW-M5610 zapinam na trzecia dziurkę od końca a po zmianie paska ten od GW-5000 czyli bardziej miękki, na czwartą od końca - lubię nosić zegarek raczej luźno wiec od biedy mógłbym każdy zapiąć dziurkę dalej... albo Twoja miarka przekłamuje o 2-3cm albo masz jakiś "wybrakowany" krótszy pasek  albo trochę panikujesz ;)

Edit: W zasadzie wszystkie "G" na paskach zapinam podobnie - 9400 na czwartą dziurkę od końca, podobnie 9300 i 9200, z Kingiem jest podobnie, jedynie Frogman'y maja dłuższe paski z tego co pamiętam i zapinałem o jedną dziurkę dalej...

Edytowane przez Daito

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Szukam G ze wskazówkami, koniecznie solar,  wszelakich sensorów nie potrzebuję (wiem na przykładzie posiadanego Mudmana), budżet do 1000 zł.  Obecnie nr 1 to GSG-100-1A8.

Czy coś jeszcze można by tu wybrać z oferty CASIO?

Chciałbym się upewnić czy jakiś model mi nie umknął.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Szukam G ze wskazówkami, koniecznie solar,  wszelakich sensorów nie potrzebuję (wiem na przykładzie posiadanego Mudmana), budżet do 1000 zł.  Obecnie nr 1 to GSG-100-1A8.

Pozdrawiam

Jest jeszcze GAW-100 (w kilku wersjach) i seria GST (można dostać czasami nówkę do 1k PLN).

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pozdrawiam

Polecam GST W110 :)

Drodzy! Błagam Was o pomoc!

Wszystkie moje zegarkowe oczekiwania spełnia GW-M5610-1ER. Po prostu zakochany jestem w tym zegarku.

Ale! Jest problem; pasek jest za krótki... Co mogę zrobić? Gdzie znaleźć taki sam pasek, jaki jest w fabrycznym zestawie, ale dłuższy? Nie chcę żadnych customów ani Zulu/Nato.

Po prostu nie mogę uwierzyć, że najpopularniejszy G-Shock na świecie jest niedostępny dla ludzi z trochę większym obwodem nadgarstka.

Czy jest dla mnie jakiś ratunek, jakaś nadzieja? :)

Jest dla Ciebie ratunek! Kompozytowa bransa! ;) Mega wygoda! Mam ją przy GW5000 i polecam każdemu;) a zaznaczę, że o lepszy pasek niż w GW5000 trudno, wręcz jest to niemożliwe.

Z tą moja wiedzą to bym nie szalał bo wcale taka duża nie jest i zdarza mi się jakąś głupotę palnąć - więc do autorytetu @GitBit'a i nie tylko zresztą, mi jeszcze baaardzo daleko :)

Paski od 6900 moim zdaniem, nie są dłuższe - poniżej zdjęcie paska od GW-5000, który jest tej samej długości co pasek do GW-M5610 i jednej z wersji GLS-6900 który zastępował u mnie pasek do GW-M5630D, oraz pasek od DW-5025E - wszystkie są tej samej długości.

DSC01244.jpg

Nie wiem jak wygląda sprawa paska od GW-S5600 bo nie miałem tego modelu, ale z doświadczenia wiem że czasem wydaje się że jeden z modeli ma inną długość paska (pasek ten ma 11 dziurek - czyli tyle samo co pasek od GLS-6900 którego zdjęcie wrzuciłem, wydaje się jednak że ma nieco dłuższy ten "dzyndzel" bez dziurek)  - tak miałem w przypadku GW-5000 oraz GW-M5610, byłem pewien że 5000 ma dłuższy pasek, bo zakładając na rękę zapinałem go o jedną dziurkę dalej, ale porównując je na żywo okazało się że te paski są takiej samej długości tylko 5000 ma bardziej plastyczny pasek i inaczej układa się na ręce.

@MichałWi  - jaki masz obwód nadgarstka? Może warto byłoby rozważyć zakup bransolety i dodatkowych ogniw - to na 100% rozwiązało by problem tyle że byłoby kosztowne - ale chyba mniej niż zakup paska do GW-S5600 bo chyba w Zibi nie da się go zamówić a ceny na ebay'u rozwalają   

Pasek od GW-S5600

s-l400.jpg

To jest pasek od wersji z negatywem. Z pozytywa ma napisy mniej rzucające się w oczy. Miałem GW-S5600-1JF, polecam zegareczke, najlżejszy G ale pasek jest cholernie sztywny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za propozycje, ale GAW trochę mały i za spokojny, a GST zbyt "eleganckie" jak na moje oczekiwania.

Niestety na prawdziwego MUDMASTERA mnie nie stać a więc spoglądam na jego mniejszych braci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki xavras_s, obejrzałem ofertę sklepu.
Na razie Mudmastera nic nie pobiło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla tych co nie widzieli, kwadrat jego historia i przyszlosc, zwłaszcza czesc druga przykuwa uwagę,niektore nowe propozycje jak dla mnie mocno odbiegają od tego co jest w sprzedaży obecnie.. 

i czec druga..

Edytowane przez starzec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym... ja tu żadnych nowych propozycji nie zauważyłem.  :huh:

Edytowane przez GitBit

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gw 056 , g056 , dw 56RT, gw-b5600  w każdym razie, ja panowie o tych modelach do dzisiaj nie wiedziałem. :blink: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka fajny G się pozbyłem, bo tylko leżały i się kurzyły. Dziś kurier przyniósł żabę, zobaczymy czy będzie między nami chemia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Kilka fajny G się pozbyłem, bo tylko leżały i się kurzyły. Dziś kurier przyniósł żabę, zobaczymy czy będzie między nami chemia

Powinno być ok, żaby są dobre ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi