Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Najpiękniejsze radzieckie chrono, i jedno z piękniejszych w świecie. Pochwalmy się swoimi egzemplarzami; policzmy je i podyskutujemy o ich pieknie, zawiłościach technicznych i własnych spostrzeżeniach i opiniach :)

Ja posiadam jeden egzemplarz, zaczynam liczenie:

post-68064-0-55112400-1538902106_thumb.jpgpost-68064-0-12487300-1538902136_thumb.jpgpost-68064-0-41794900-1538902166_thumb.jpg

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemek - temat zacny i od dawno mi takiego brakowało ale...

Jakbyś usunął "policzmy" to byłoby doskonale.

Oczywiście to Ty jesteś założycielem tematu i Ty decydujesz, ja tylko proszę Cię o rozważenie takiej ewentualności.

Liczymy już amfibie i komandiry które 6 razy zmieniały właściciela więc tego ile ich jest nie wie nikt ale numery są.

Dobra już nie zrzędze, moje skromne dwie pary

13149828_IMG_20180427_133954.jpg

13149827_IMG_20171104_122916.jpg

13149829_IMG_20171104_123020.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roman, nie jestem moderatorem, ale gdybym był, to zarówno temat o liczeniu amfibii jak i komandirów bym zamknął bo już dawno są nieaktualne, a jeśli ktoś chce policzyć ile ich jest w tym roku na forum, niech założy nowy temat. Ja myślę, że liczenie 3017 zakończymy do końca roku, na pewno każdy użytkownik forum, który posiada 3017 i zechce się nim pochwalić zdąży to zrobić, nawet jeżeli nie ma jeszcze zdjęć :) np. liczę, że sergius zdąży wstawić zdjęcie swego bardzo ciekawego poljota po serwisie u majstra i w dobrej kondycji :)

A w styczniu usunę z tematu słowo liczymy :) Ok? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty tu ustalasz zasady :)

W takiej formie - bardzo ok :)

Co do amfibii i komandirów - to użytkownicy decydują czego chcą, jak chcą liczyć to liczą. Dla mnie to abstrakcja ale ja tu tylko sprzątam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczę, że zarówno aktywni obecnie użytkownicy, z bogatą kolekcją 3017, np. Kris (kchrapek I Roman już się pokazał - dzięki), jak i ci, ostatnio mniej się udzielający np. @Mayor czy @Voli także się podzielą fotografiami swoich egzemplarzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wielką przyjemnością oglądam wasze cacuszka. Absolutnie się na nich nie znam. Ale dają czystą, stricte estetyczną przyjemność oglądania pięknych przedmiotów "z duszą". Może i ja kiedyś będę miał ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczę, że zarówno aktywni obecnie użytkownicy, z bogatą kolekcją 3017, np. Kris (kchrapek I Roman już się pokazał - dzięki), jak i ci, ostatnio mniej się udzielający np. @Mayor czy @Voli także się podzielą fotografiami swoich egzemplarzy :)

Kris ma przecież wszystkie swoje w sieci ;)

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kris ma przecież wszystkie swoje w sieci ;)

Ale tutaj, jeżeli miał by taką wolę, mógłby dołączyć do wspólnego, forumowego liczenia z fotografiami :) zresztą także Ty mógłbyś dołączyć, bo masz się czym pochwalić. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja jedyna ( póki co ) na poczesnym miejscu by ją podziwiać codziennie...i mechaniz za szybką też, bo zbyt piękny by go ukrywać pod deklem... post-63389-1539107752,5981_thumb.jpgpost-63389-1539107763,1369_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cudo :wub: a ja głupi ostatnio takiego nie kupiłem :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ten od Krisa, zostawiłem u zegarmistrza na czyszczenie i smarowanie bo stoper startował z opóźnieniem i lubił się zatrzymać. No i zegarmistrz poprawi dźwignie w tirecie bo była złamana. Co ciekawe to chyba dość częsta przypadłość 3017 bo już w jednym mi to reperował.

Tak więc Panowie - ostrożnie przy odciąganiu koronki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to ten sam :)

Możliwe, ten co widziałem to był Bytomiu, i nie wiem dlaczego długo się zastanawiałem, a cena była idealna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mogę zapytać cena idealna to ile? Mam okazję kupić za 1k do małej poprawki i nie wiem czy warto ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mogę zapytać cena idealna to ile? Mam okazję kupić za 1k do małej poprawki i nie wiem czy warto ;)

Warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś nie lubiłem chrono. Jednak stwierdziłem że jakiś jeden muszę przecież mieć. I wystarczył ten jeden żeby się zakochać :)

Choć zaczęło się oczywiście od kieszonkowego :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez PistolPete
      REALIZACJA

LONGINES CONQUEST CHRONOGRAPH

Do sprzedania oferuję zegarek LONGINES CONQUEST CHRONOGRAPH  L3.835.4.32.6. DO zegarka dokupiona została oryginalna guma z zapiępciem oraz dodatkowymi endlinkami (koszt ponad 400EUR).

„Conquest, najlepszy zegarek na co dzień, był również pierwszą kolekcją LONGINES, której nazwa została chroniona przez Szwajcarski Federalny Instytut Własności Intelektualnej w 1954 roku. Od tego czasu kolekcja ewoluowała pod względem wzornictwa i technologii, ale pozostała wierna swojej pierwotnej tożsamości, emanując harmonijną mieszanką śmiałości, współczesnego designu i sportowej elegancji. Każdy zegarek Conquest Chronograph jest świadectwem nieustannego zaangażowania firmy LONGINES w osiąganie doskonałych wyników i dążenie do doskonałości w zegarmistrzostwie. W tych eleganckich zegarkach zastosowano kalibry LONGINES wyposażone w krzemową sprężynę balansową.”

Zauważyłem, że spośród licznych zegarków, które przez kilkanaście lat (będąc już zagarkowo „świadomym”) przewinęły sie przez mój nadgarstek, niektóre wiele droższe, to właśnie Conquest Chrono w wersji szampańskiej zwracał największą uwagę. Nigdy nie oytzrymałem tylu szczerych komplementów i zapytań na temat zegarka co w przypadku tego Conquesta i to zarazem od ludzi obytych w temacie zegarkowym jak i też tych nie interesujących sie na co dzień zegarkami. Zegarek na żywo naprawdę robi wrażenie stylistyką i kolorem tarczy. Dodam też moim zdaniem  o ile na bransolecie zegarek wgląda świetnie to gumie jest fenomenalny. Myślę, że dla fanów chrono i braku daty, szukających jakiegoś zegarka z żywą tarczą jest o świetna propozycja.

https://www.longines.com/de-at/p/watch-conquest-chronograph-l3-835-4-32-6

Dane techniczne:
      Referencja:                   L3.835.4.32.6
      Średnica:                      Ø 42mm
      Grubość:                      14,3mm
      Waga:                           172g (bransoleta) / 143g (kauczuk)
      Koperta:                       Stal
      Bezel:                           Ceramiczny
      Szkiełko:                       Szkło szafirowe, płaskie z powłoką AR 9obustronnie)
      Dekiel:                          Szkło szafirowe
      Napęd:                         Automatyczny, Chronograph, L898
      Rezerwa chodu:          59h
      Data:                             Nie
      Wodoszczelność:        10 ATM, zakręcana koronka

Stan techniczny:
      Sprawny i na należytym chodzie. Zegarek zakupiony 04/01/2024 u oficjalnego sprzedawcy Longines w Niemczech. Od tego czasu biegnie 5 letnia gwarancja producenta. Jestem pierwszym właścicielem.

Stan wizualny:
      9,0/10   Świetny. Osobiście nie zauważyłem żadnych znaczących śladów użytkowania poza płytkimi mikroryskami na polerowanych elementach bransolety (troche na zapieciu) wynikajacymi ze zwykłego użytkowania. Te delikatne ryski nie są widoczne podczas zwykłego noszenia a pod konrketnym kontrastowym światłem. Starałem się je ukazać na zdjęciach.

Koperta:           Bez skaz.
      Bransoleta:      Bardzo dobry
      Kauczuk:          Świetny (na zapięciu wciąż folia)
      Szkiełko:           Bez skaz.
      Dekiel:              Bez skaz.

Cena: 10.100 PLN z wysyłką z Austrii

Istnieje ograniczona możliwość odbioru zegarka z Polski, do ewentualnego ustalenia.

• Przez PistolPete
      LONGINES CONQUEST CHRONOGRAPH

Do sprzedania oferuję zegarek LONGINES CONQUEST CHRONOGRAPH  L3.835.4.32.6. DO zegarka dokupiona została oryginalna guma z zapiępciem oraz dodatkowymi endlinkami (koszt ponad 400EUR).

„Conquest, najlepszy zegarek na co dzień, był również pierwszą kolekcją LONGINES, której nazwa została chroniona przez Szwajcarski Federalny Instytut Własności Intelektualnej w 1954 roku. Od tego czasu kolekcja ewoluowała pod względem wzornictwa i technologii, ale pozostała wierna swojej pierwotnej tożsamości, emanując harmonijną mieszanką śmiałości, współczesnego designu i sportowej elegancji. Każdy zegarek Conquest Chronograph jest świadectwem nieustannego zaangażowania firmy LONGINES w osiąganie doskonałych wyników i dążenie do doskonałości w zegarmistrzostwie. W tych eleganckich zegarkach zastosowano kalibry LONGINES wyposażone w krzemową sprężynę balansową.”

Zauważyłem, że spośród licznych zegarków, które przez kilkanaście lat (będąc już zagarkowo „świadomym”) przewinęły sie przez mój nadgarstek, niektóre wiele droższe, to właśnie Conquest Chrono w wersji szampańskiej zwracał największą uwagę. Nigdy nie oytzrymałem tylu szczerych komplementów i zapytań na temat zegarka co w przypadku tego Conquesta i to zarazem od ludzi obytych w temacie zegarkowym jak i też tych nie interesujących sie na co dzień zegarkami. Zegarek na żywo naprawdę robi wrażenie stylistyką i kolorem tarczy. Dodam też moim zdaniem  o ile na bransolecie zegarek wgląda świetnie to gumie jest fenomenalny. Myślę, że dla fanów chrono i braku daty, szukających jakiegoś zegarka z żywą tarczą jest o świetna propozycja.

https://www.longines.com/de-at/p/watch-conquest-chronograph-l3-835-4-32-6

Dane techniczne:
      Referencja:                   L3.835.4.32.6
      Średnica:                      Ø 42mm
      Grubość:                      14,3mm
      Waga:                          172g (bransoleta) / 143g (kauczuk)
      Koperta:                       Stal
      Bezel:                           Ceramiczny
      Szkiełko:                       Szkło szafirowe, płaskie z powłoką AR 9obustronnie)
      Dekiel:                          Szkło szafirowe
      Napęd:                         Automatyczny, Chronograph, L898
      Rezerwa chodu:            59h
      Data:                            Nie
      Wodoszczelność:          10 ATM, zakręcana koronka

Stan techniczny:
      Sprawny i na należytym chodzie. Zegarek zakupiony 04/01/2024 u oficjalnego sprzedawcy Longines w Niemczech. Od tego czasu biegnie 5 letnia gwarancja producenta. Jestem pierwszym właścicielem.

Stan wizualny:
      9,0/10   Świetny. Osobiście nie zauważyłem żadnych znaczących śladów użytkowania poza płytkimi mikroryskami na polerowanych elementach bransolety (troche na zapieciu) wynikajacymi ze zwykłego użytkowania. Te delikatne ryski nie są widoczne podczas zwykłego noszenia a pod konrketnym kontrastowym światłem. Starałem się je ukazać na zdjęciach.

Koperta:           Bez skaz.
      Bransoleta:       Bardzo dobry
      Kauczuk:          Świetny (na zapięciu wciąż folia)
      Szkiełko:           Bez skaz.
      Dekiel:              Bez skaz.

Cena: 10.100 PLN z wysyłką z Austrii

Istnieje ograniczona możliwość odbioru zegarka z Polski, do ewentualnego ustalenia.
      *Z zachowaniem zdrowego rozsądku i wzajemnego poszanowania.

• Przez osjd
      Na sprzedaż:

1) Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer Mechanical Chronograph ref. H76409530

Zegarek zakupiony przeze mnie pod koniec czerwca w 2022 roku (miesiac po premierze modelu) u wloskiego AD w sklepie internetowym.

Stan 10/10 – zegarek założony kilka razy, potem był przechowywany w pudełku.

Średnica koperty 40mm, manualny cal. H-51-Si (baza to werk H-51 z krzemowym włosem balansu) ok. 60 godzin rezerwy chodu – pełna specyfikacja na stronie Hamilton tutaj: https://www.hamiltonwatch.com/en-int/h76409530-khaki-aviation-pioneer-mechanical-chrono.html

Full set (pudełko, karta gwarancyjna) + dorzucam gratis gruby pasek skorzany hand-made zakupiony w Atelier_KW (produkcja polska), pasek oryginalny z “H” klamra jest beznadziejny.  

Cena 5500zł  5300zł 

2) Christopher Ward Dartmouth 1 Series

Zegarek zakupiony przeze mnie w lutym 2023 roku na reddit w grupie zegarkowej (jestem 2-wlascicielem), data pierwszego zakupu to –12.01.2021 jako “almost new”.

Stan 8.0-8.5/10 – noszony sporadycznie na samym poczatku, potem był przechowywany w pudełku. Na zdjeciu pokazalem slad na bezelu, przez to oceniam stan na 8.5 – reszta wizualnie na poziomie bardzo dobrym.

Średnica koperty 41mm, cal. Sellita SW200 COSC grade, ok. 38 godzin rezerwy chodu – pełna specyfikacja na stronie Christopher Ward.   

W zestawie drewniane pudełko, karta gwarancyjna na 5 lat (do 2026 roku), sciereczka, jedynie brakuje karteczki certyfikatu COSC.

Cena SPRZEDANY

Odbiór osobisty w Warszawie.
      Dziękuję.

• Przez ledr
      Tudor BB chrono ref. M79360-0001 (reverse panda)
      Zegarek kupiony w Kruku w 2021r., komplet dokumentów i pudeł. Stan 9/10, trochę śladów użytkowania na bransolecie, na kopercie drobne nitki, do spolerowania.
      WR 200m
      Zegarek na idealnym chodzie – mechanizm B01 sprawuje się świetnie.
      Cena: 16.000 pln
      Odbiór osobisty w Katowicach lub okolicach; możliwa wysyłka kurierem.
      Bez zamian. Proszę o kontakt na PW.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.