erzlot 298 #326 Napisano 10 Lipca 2022 (edytowane) Średnica maluśka, jutro zmierzę, bo werk się moczy. Napisałem do niego, ale nie odpowiedział na razie ----- Zmierzyłem, oś (końcówka) ma 0,6 - 0,7mm - i chyba jest stożkowa Edytowane 11 Lipca 2022 przez erzlot 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #327 Napisano 11 Lipca 2022 Kiedyś dwa całe dni urabialam sprzedawcę żeby umożliwił opcję wysyłki, potem "kup teraz", i nim doszłam do domu zegar znikł w cudzych objeciach..ehh 😑 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6252 #328 Napisano 11 Lipca 2022 19 godzin temu, erzlot napisał(-a): Zmierzyłem, oś (końcówka) ma 0,6 - 0,7mm - i chyba jest stożkowa Poszukam, ale nie obiecuję... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #329 Napisano 11 Lipca 2022 Rysiek , mam coś takiego jak jesteś zainteresowany ... mogę Ci podesłać jak odpowiada. 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #330 Napisano 11 Lipca 2022 Dzięki Leszku, ale Twoje są ponad 2 razy za duże 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #331 Napisano 12 Lipca 2022 Kratka w zeszycie ma 0,5 cm czyli wskazówka minutowa ma 21 mm ... Ciekawe skąd Ci się wzięło te dwa razy za duże skoro ma góra 21mm 🤭 (a poszukiwałeś 20mm). No ale jak stryjenka woli... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6252 #332 Napisano 12 Lipca 2022 Przeszukałem swoje "złomowe" niestety nie mam takiej= tego kształtu.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #333 Napisano 12 Lipca 2022 1 godzinę temu, LESKOS napisał(-a): Kratka w zeszycie ma 0,5 cm czyli wskazówka minutowa ma 21 mm ... Ciekawe skąd Ci się wzięło te dwa razy za duże skoro ma góra 21mm 🤭 (a poszukiwałeś 20mm). No ale jak stryjenka woli... Sorry Leszku, sądziłem, ze to jakaś centymetrowa kratka, już zapomniałem o zeszytowych jednostkach. Ale i tak otwór zbyt duży, nie dałbym rady go zmniejszyć na 0,6 mm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #334 Napisano 12 Lipca 2022 Jasne , powodzenia w poszukiwaniach ...✋ 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 742 #335 Napisano 12 Lipca 2022 Drodzy Koledzy To nie trzeba poszukać , szukać po "złomkach" - to trzeba mieć A jak nie pasuje otwór to można zawsze zalutować na srebro lub ew. cynę (zdaje się że kiedyś już to pokazywałem na forum przy okazji wskazówek Ludwikowskich) lub tak jak to powinno być poprawnie zrobione zatulejować tu są akurat tuleje 0,35 i 1,05 mm. Pozdrawiam Roman 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #336 Napisano 12 Lipca 2022 Roman, przechodzę na priv 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #337 Napisano 16 Lipca 2022 Kajś zgubiłam drążek wahadła, sprężynowego Świta!! 😭😭 Może komuś zalega niepotrzebny, może ma zdezelowany cały mechanizm z takm drążkiem? Kupię!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #338 Napisano 16 Lipca 2022 No, ale jak to ? 🤔....... przecież w styropian wtykamy, lub plastikowe pojemniki wkładamy. Zatrudnić wszystkich domowników, bo pewnie gdzieś leży ( odłożony gdzieś na bok, na chwilę - tylko gdzie to było ? ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #339 Napisano 16 Lipca 2022 Tak robimy. Zazwyczaj.. A tym razem diabeł ogonem zakrył i kicha 😔.. Po rozpakowywaniu zegara, zbierałam folie i gazety z wypełnienia paczki. Może gdzieś niechcący zebrałam wraz z zawieruszonym drążkiem i wyniosłam do śmietnika 😢 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6252 #340 Napisano 9 Września 2022 (edytowane) Poszukuje mechanizmu, lub przynajmniej balansu (przynajmniej osi ) do takiego mechanizmu... Jeżeli ktoś ma taki mechanizm/budzik... to poproszę przynajmniej o wymiary osi( szkic) to sobię wytoczę... mam ten budziol Edytowane 9 Września 2022 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1820 #341 Napisano 10 Września 2022 (edytowane) Może zalegają komuś taki śrubełki ze skrzyń zegarowych.. Wykorzystywane są do mocowania półki mechanizmu (z mechanizmem) w sankach skrzynki zegarowej. Potrzebowałbym 4szt. Komplet, to śruba z łbem oraz gniazdo wkręcane w drewno z gwintem wewnętrznym pod tę śrubę. Przykładowe zdjęcie metronowego zestawu... Może być z metrona, może być z zupełnie innego producenta/wypustu - byleby wszystkie 4 kpl takie same. Ewentualna podpowiedź jak się takie śrubki fachowo nazywają - łatwiej mi będzie znaleźć na stronach www.. Edytowane 10 Września 2022 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #342 Napisano 18 Października 2022 (edytowane) Poszukuję porcelanowej tarczy do linkowego Lenzkircha, może być sam zewnętrzny pierścień. Wymiar jak to u Lenza 18,5 cm. Pomoże ktoś ? Edytowane 18 Października 2022 przez Magican 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #343 Napisano 21 Października 2022 Mam taka tarcze jak cos 669570797 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #344 Napisano 9 Listopada 2022 Szanowne Koleżanki, Koledzy! Może posiadacie w Waszych zasobach podobne elementy , mogą być niezależne. Kółko o średnicy 5cm i grubości 3 mm oraz kulka o średnicy 2cm, mosiężne, mogą być stalowe do pomalowania. Niezbędne do amerykańskiej pamiątki. Z góry dziękuję za pomoc. Piotr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michaelson 0 #345 Napisano 13 Listopada 2022 (edytowane) Szanowni forumowicze, poszukuję szkiełka (nie wiem z czego jest zrobione, jakiś plastik) do budzika Cyma Amic Sonomatic 8 o wymiarach jak na rysunku: Przy okazji, może ktoś wie, czy jest możliwość przejrzenia archiwalnych numerów Journal Suisse d'Horlogerie, zależy mi na numerze 5/6 z 1956 roku, gdzie rzeczony budzik został opisany. Co więcej, w jednym z kolejnych numerów zaprezentowano opis konserwacji tego mechanizmu, czym też jestem zainteresowany - niestety, znaleźć nigdzie tego dokumentu nie potrafię. Dysponuje jedynie pierwszą stroną tego artykułu. Edytowane 13 Listopada 2022 przez michaelson 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3580 #346 Napisano 13 Listopada 2022 to jeszcze dwie strony. Jednak drogo sobie życzą za ten artykuł. https://www.ecrater.com/p/15202401/cyma-watch-company-amic-sonomatic 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michaelson 0 #347 Napisano 14 Listopada 2022 (edytowane) Wielkie dzięki Hecke, to już znalazłem. A nie kojarzy ktoś np. jakiejś biblioteki cyfrowej, czy repozytorium cyfrowego gdzie te stare magazyny są archiwizowane i udostępniane? Przeszukałem szwajcarski odpowiednik naszej Biblioteki Narodowej, niestety tam nie nie ma. Edytowane 14 Listopada 2022 przez michaelson 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3580 #348 Napisano 17 Listopada 2022 Zobacz biblioteki publiczne w mieście gdzie był wydawany. magazyn. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6252 #349 Napisano 2 Stycznia 2023 Poszukuję - Przystawki balansowej Błonie H8 lub kompletnego Balansu, lub przynajmniej osi balansowej... LUB przystawki "cz8" do majaka (w krysztale) 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #350 Napisano 9 Stycznia 2023 POSZUKUJĘ TYLNEGO DEKLA do starego Poltika B80. Stan obojętny (kolor też, może być zardzewiała). Dekiel na wcisk, z tłoczonym logo fabryki z Łodzi. Przykładowe zdjęcie na końcu 😄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach