Szymon. 8674 #251 Napisano 5 Kwietnia 2024 16 godzin temu, Valygaar napisał(-a): Na logike osob dostajacych istotnie wiecej niz reszta jest malo. Inaczej nie byloby takiego halo. Zatem ku uciesze szymonexów oraz dla realnych oszczędności januszexy będą poświęcać te pojedyncze sztuki. Ci albo sie dopasują, albo sobie znajdą nową pracę, w której nie byli świadkami równania w dół. I będą szczęsliwi, że ograli januszexa. Tak z grubsza to widzę. A generalnie to jak już wprowadzać takie przepisy, to powinny byc instytucje typu PIP ktore to sprawdzają losowo/ad hoc, bez siania fermentu miedzy pracownikami. 5% różnicy w płacy to wystarczający powód do zadymy. To skoro to jest takie proste i bezproblemowe dla pracodawców to o co raban? Wszyscy powinni być zadowoleni. 🙄 2 Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 4608 #252 Napisano 5 Kwietnia 2024 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 7617 #253 Napisano 5 Kwietnia 2024 5 godzin temu, Valygaar napisał(-a): A jak to się ma do tematu panie przepracowany prezesie? 2 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eustechy 419 #254 Napisano 6 Kwietnia 2024 Coraz większymi regulacjami nie uda się pogodzić interesów pracodawców i pracowników. Na tym samym stanowisku każdy będzie inaczej pracował. Próba zrównania płac uderzy przedwszystkim w tych lepszych pracowników, z moich obserwacji wynika że pracownicy co „jadą na garbie innych” mają lepiej. Mało co zrobi, coś zepsuje a ten lepszy nie dość że musi zrobić swoją robotę to jeszcze po drugim poprawia. Pracodawcy w dużej mierze nie reagują o ile to się jakoś kręci. Problemem którym powinniśmy się zająć to problem unikania pracowania. Nie mówię tu o ludzich chorych, niepełnosprawnych tylko ludzi młodych, w sile wieku którym nie chce się i co gorsze nie opłaca się pracować. Jak to się potocznie mówi „dojąc” socjal można żyć lepiej niż ten co pracuje. Odchodzą koszty dojazdu do pracy, jedzenia itp więc po przeliczeniu ludzie dochodzą do wniosku że lepiej siedzieć w domu i jak ktoś ambitniejszy to na czarno dorobi, resztę mu wypłacą z kieszeni ludzi pracujących. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nicon 3845 #255 Napisano 6 Kwietnia 2024 A jaki to masz socjal w Polsce który umożliwia ci przeżycie bez pracowania jak jesteś młody? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2240 #256 Napisano 6 Kwietnia 2024 Godzinę temu, eustechy napisał(-a): Coraz większymi regulacjami nie uda się pogodzić interesów pracodawców i pracowników. Na tym samym stanowisku każdy będzie inaczej pracował. Próba zrównania płac uderzy przedwszystkim w tych lepszych pracowników, z moich obserwacji wynika że pracownicy co „jadą na garbie innych” mają lepiej. Mało co zrobi, coś zepsuje a ten lepszy nie dość że musi zrobić swoją robotę to jeszcze po drugim poprawia. Pracodawcy w dużej mierze nie reagują o ile to się jakoś kręci. Problemem którym powinniśmy się zająć to problem unikania pracowania. Nie mówię tu o ludzich chorych, niepełnosprawnych tylko ludzi młodych, w sile wieku którym nie chce się i co gorsze nie opłaca się pracować. Jak to się potocznie mówi „dojąc” socjal można żyć lepiej niż ten co pracuje. Odchodzą koszty dojazdu do pracy, jedzenia itp więc po przeliczeniu ludzie dochodzą do wniosku że lepiej siedzieć w domu i jak ktoś ambitniejszy to na czarno dorobi, resztę mu wypłacą z kieszeni ludzi pracujących. Ale czasem różnice płacowe na tym samym stanowisku są od czapy, bo np. ten lepiej włazi w d*pę od drugiego, a pracuje z kolei gorzej i mniej ;D 3 minuty temu, nicon napisał(-a): A jaki to masz socjal w Polsce który umożliwia ci przeżycie bez pracowania jak jesteś młody? Właśnie, dajcie jakieś info. Bo jak da się żyć z socjalu i opłacić rachunki to nie wiem jak, a może szkoda się męczyć w robocie 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eustechy 419 #257 Napisano 6 Kwietnia 2024 4 godziny temu, nicon napisał(-a): A jaki to masz socjal w Polsce który umożliwia ci przeżycie bez pracowania jak jesteś młody? Znam wielu osobiście z miejscowości skąd pochodzę. Do dnia dzisiejszego żyją a nie pracują. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan57 47898 #258 Napisano 6 Kwietnia 2024 (edytowane) też proszę o konkrety Edytowane 6 Kwietnia 2024 przez bogdan57 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slaweknh 241 #259 Napisano 6 Kwietnia 2024 10 godzin temu, eustechy napisał(-a): Coraz większymi regulacjami nie uda się pogodzić interesów pracodawców i pracowników. Na tym samym stanowisku każdy będzie inaczej pracował. Próba zrównania płac uderzy przedwszystkim w tych lepszych pracowników, z moich obserwacji wynika że pracownicy co „jadą na garbie innych” mają lepiej. Mało co zrobi, coś zepsuje a ten lepszy nie dość że musi zrobić swoją robotę to jeszcze po drugim poprawia. Pracodawcy w dużej mierze nie reagują o ile to się jakoś kręci. Wszystko się zgadza w 100%. Mają lepiej i mają zero ambicji i wstydu. To są cwane lenie. Zawsze robią uniki by nic nie musieć i za nic odpowiadać. Najlepsze jest to że szef udaje że ich nie widzi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebrov 186 #260 Napisano 6 Kwietnia 2024 Zasada Pareto. 20% pracowników wykonuje 80% pracy. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
burnett 7 #261 Napisano 14 Kwietnia 2024 W dniu 6.04.2024 o 16:38, eustechy napisał(-a): Znam wielu osobiście z miejscowości skąd pochodzę. Do dnia dzisiejszego żyją a nie pracują. Może ich ktoś utrzymuje lub po prostu posiadają dochód z nielegalne źródła. To są jedynie domniemania, że żyją z socjalu. W dniu 6.04.2024 o 10:55, eustechy napisał(-a): Problemem którym powinniśmy się zająć to problem unikania pracowania. Nie mówię tu o ludzich chorych, niepełnosprawnych tylko ludzi młodych, w sile wieku którym nie chce się i co gorsze nie opłaca się pracować. Jak to się potocznie mówi „dojąc” socjal można żyć lepiej niż ten co pracuje. Odchodzą koszty dojazdu do pracy, jedzenia itp więc po przeliczeniu ludzie dochodzą do wniosku że lepiej siedzieć w domu i jak ktoś ambitniejszy to na czarno dorobi, resztę mu wypłacą z kieszeni ludzi pracujących. Zapomniałeś o koszcie najmu. Jaka jest alternatywa dla kogoś, kto mieszka z rodzicami? Załóżmy już, że odpadają koszty dojazdu do pracy i zostaje tylko najem. Minimalna pensja to niewiele ponad 3 000 zł na rękę, czyli mniej więcej tyle, ile wynosi koszt najmu mieszkania. Dodaj do tego, że wynajmujący żądają również kaucji, a często też przeprowadzając się trzeba kupić swoje urządzenia np. AGD. To nie problem "unikania" pracy, ale tego, w jakiej rzeczywistości społeczno-gospodarczej żyjemy. To nie lata 70. w USA, kiedy przeciętny robotnik w fabryce gwoździ był w stanie utrzymać niepracującą żonę i gromadkę dzieci. Nawet Al Bundy - w czasach kiedy emitowali serial był uważany za odpowiednika współczesnego przegrywa - miał dom, samochód i z pracy sprzedawcy butów utrzymywał niepracującą żonę i dwójkę dzieci. No i psa. Dzisiaj sprzedawca butów może liczyć najwyżej na minimalną i różnić się od balkonu tym, że nie utrzyma kilku osób. O ile będzie w stanie i siebie utrzymać, jeśli nie ma np. domu czy mieszkania po rodzicach. Sytuacja, w której koszty najmu wynoszą prawie tyle, co minimalne wynagrodzenie, to patologia i to główny powód moim zdaniem. Ponadto jak niektórzy już zauważyli. Przeceniasz social. Z samego socialu raczej trudno się utrzymać. Zazwyczaj i tak z socjalu korzystają najlepsi kombinatorzy i to jest jakaś tam forma "dodatkowego" źródła np. do jakiegoś nielegalnego. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czolo 1411 #262 Napisano 14 Kwietnia 2024 Nie będę podawał przepisów, bo nie popieram tego typu rozdawnictwa. Samotna matka z dzieckiem w mieście >40k mieszkańców. Suma korzyści to ponad 5tys. Oczywiście niepracująca. Obok sąsiadka bez dzieci pracuje za minimalną. Tak masz rację że Ci na socjalu sobie dorabiają i to tylko zwiększa dodatkowo ich dochód. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 3738 #263 Napisano 14 Kwietnia 2024 Ciagle minimalna i minimalna, jak zaczynałem pracować minimalna była z 1200 a wynajem mieszkania kosztował więcej. Czym to się różni od tego co jest teraz? Niczym. Trzeba się rozwijać żeby zarabiać więcej niż minimalna, oczywiście nie każdy jest w stanie, ale życie nie jest sprawiedliwe. Przykład z mojego otoczenia. Jeden kumpel na 18 dostal mieszkanie, drugi drogie auto a trzeci kopa w dupe i nie zgadniecie który sobie teraz - ponad 10 lat później radzi najlepiej. Ten ostatniWysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11086 #264 Napisano 14 Kwietnia 2024 4 minuty temu, bober5264 napisał(-a): Ciagle minimalna i minimalna, jak zaczynałem pracować minimalna była z 1200 a wynajem mieszkania kosztował więcej. Czym to się różni od tego co jest teraz? Niczym. Trzeba się rozwijać żeby zarabiać więcej niż minimalna, oczywiście nie każdy jest w stanie, ale życie nie jest sprawiedliwe. Przykład z mojego otoczenia. Jeden kumpel na 18 dostal mieszkanie, drugi drogie auto a trzeci kopa w dupe i nie zgadniecie który sobie teraz - ponad 10 lat później radzi najlepiej. Ten ostatni Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka To oczywiste. Większość moich znajomych, których nie było stać na buty, teraz prowadzi potężne przedsiębiorstwa. Ci, którym dane było od początku ciągną, bo ciągną, albo są na dnie. Hartowanie od dzieciństwa prowadzi do wzbudzenia w człowieku woli stałej walki. Kiedy się naniesie kilka składowych w tym m.in. trochę szczęścia można zajść bardzo wysoko. Trzeba mieć również sporo odwagi, nie każdy rzuci "pewny" etat, by otworzyć swoją działalność, która przy odpowiednim doświadczeniu może konkurować z dużo większymi podmiotami. I nie każdemu się chce. A chęci to również jedna z istotnych składowych. Warto inwestować w siebie, a nie mając środków, warto inwestować w czas pracy; chociażby przynosząc ją do domu... Nie każdy to zrozumie i w tym jest problem. Warto również orientować się w wielu tematach, być oczytanym. W środowisku człowiek staje się bardziej interesujący i ludzie chętniej nawiązują relacje. I to zdanie nie jest nawet wyrażeniem moich myśli, ale zgadzam się z tym stwierdzeniem. Z mojego doświadczenia wiem, że młodzież jest na straconej pozycji. A to w głównej mierze wina rodziców, którzy wyręczają we wszystkim potomstwo, które staje się nieporadne życiowo. Natomiast ma ogrom oczekiwań, które były zaspokajane na etapie dzieciństwa/młodości i przenoszone są one na drogę zawodową. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eustechy 419 #265 Napisano 9 Maja 2024 W dniu 6.04.2024 o 17:40, bogdan57 napisał(-a): też proszę o konkrety Jakie konkrety? Ci ludzie pracą się nie skalali a z głodu nie umarli. Pracując w kilku krajach UE mam podobne obserwacje. Z ciekawostek podam tylko że w Norwegii w niektórych blokach dla inżynierów miasto musiało demontować balkony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20416 #266 Napisano 10 Maja 2024 Można tak jak mój kolega. Świetne wykształcenie i świetny zawód. Jeszcze lepsze i unikatowe umiejętności ale on pracę traktuje hobbystycznie bardzo. Dlaczego? Ma 5 dzieci i niepracującą żonę. Socjal full, różne plusy, rodzinne, łącznie z mopsem. Kiedyś powiedział mi,że on dzięki dzieciom nie płaci podatku. W kontrze ode mnie otrzymał strzał,że ja płacę podatki na jego dzieci. Zapadła cisza😁 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8358 #267 Napisano 10 Maja 2024 (edytowane) 7 minut temu, loco50 napisał(-a): Można tak jak mój kolega. Świetne wykształcenie i świetny zawód. Jeszcze lepsze i unikatowe umiejętności ale on pracę traktuje hobbystycznie bardzo. Dlaczego? Ma 5 dzieci i niepracującą żonę. Socjal full, różne plusy, rodzinne, łącznie z mopsem. Kiedyś powiedział mi,że on dzięki dzieciom nie płaci podatku. W kontrze ode mnie otrzymał strzał,że ja płacę podatki na jego dzieci. Zapadła cisza😁 Podchodząc tak do płacenia podatków mógłbym też napisać że kiedy zarabiałem dobrze w banku należało mi się więcej od państwa - większe miejsce parkingowe, krótszy czas oczekiwania (lub w kolejce) do państwowego lekarza, lepsza droga niż u sąsiadów w biedniejszej wsi. W sytuacjach niedoboru usług państwa, tak powinny być one kierowane do biedniejszych i gorzej funkcjonujących. Tylko w ten sposób z ich dzieci może zrobimy też zamożnych podatników. Inaczej nie mają szans. Np. płacisz wysokie podatki, bo dużo zarabiasz. A dużo zarabiasz, bo takie miałeś zainteresowania, szczęście w życiu itp.Gdybyś miał inne - był nauczycielem, pielęgniarką, muzealnikiem, muzykiem w filharmonii, historykiem, fizykiem jądrowym - zarabiałbyś mało i płacił mało. Być może (bo tego nie wiem) jeśli nie masz piątki dzieci, to dzieci tego kolegi kiedyś zdobędą pracę i z tej pracy będą płacić podatki gdy ty będzisz na emeryturze, czyli..... będą płacić na ciebie. I co wtedy? Edytowane 10 Maja 2024 przez beniowski 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meinard 4469 #268 Napisano 10 Maja 2024 10 minut temu, loco50 napisał(-a): Ma 5 dzieci i niepracującą żonę. Socjal full, różne plusy, rodzinne, łącznie z mopsem. Niech sobie ma, na zdrowie. Już pomijam to, że absolutnie nie wierzę, żeby mial jakieś kokosy z tego socjalu wystarczające na bajo na hawajo, to na dodatek piątka dzieci to jest imho harówa sama w sobie, więc ani trochę mu nie zazdroszczę. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujnik 582 #269 Napisano 10 Maja 2024 6 minut temu, loco50 napisał(-a): ja płacę podatki na jego dzieci Klasyka Z podatków moich i żony utrzymujemy dwoje cudzych dzieci i dwoje Afrykańczyków 8 minut temu, beniowski napisał(-a): dzieci tego kolegi kiedyś zdobędą pracę i z tej pracy będą płacić podatki gdy ty będzisz na emeryturze, czyli..... będą płacić na ciebie O ile w przypadku cudzych dzieci które utrzymuję jest jakaś niewielka szansa że kiedykolwiek pójdą do pracy, to z Afrykańczykami mam 100% pewności że w życiu się pracą nie skalają tapatalked 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meinard 4469 #270 Napisano 10 Maja 2024 4 minuty temu, Czujnik napisał(-a): Klasyka Z podatków moich i żony utrzymujemy dwoje cudzych dzieci i dwoje Afrykańczyków Z tego co wiem to rozmawiamy o sytuacji w Polsce, a tutaj nic takiego nie ma miejsca. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujnik 582 #271 Napisano 10 Maja 2024 1 minutę temu, meinard napisał(-a): rozmawiamy o sytuacji w Polsce, a tutaj nic takiego nie ma miejsca Nie ma cudzych dzieci i nie ma Afrykańczyków? Pozazdrościć 🤣 tapatalked 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20416 #272 Napisano 10 Maja 2024 (edytowane) 2 godziny temu, beniowski napisał(-a): Być może (bo tego nie wiem) jeśli nie masz piątki dzieci, to dzieci tego kolegi kiedyś zdobędą pracę i z tej pracy będą płacić podatki gdy ty będzisz na emeryturze, czyli..... będą płacić na ciebie. I co wtedy? Na swoją emeryturę odkładam ( a w zasadzie już mam odłożone) sam bo nie wierzę w piramidę finansową pod szyldem ZUS. Natomiast koledzy nie do końca zrozumieli sedno mojej wypowiedzi. Chodziło mi o to ,że facet z mega wiedzą i mega unikalnymi umiejętnościami praktycznymi może zarabiać całą czapkę pieniędzy lekkim ch...m, ale ma to w pompie bo mu państwo czyli my z podatków fundujemy socjal. 1 godzinę temu, meinard napisał(-a): Niech sobie ma, na zdrowie. Już pomijam to, że absolutnie nie wierzę, żeby mial jakieś kokosy z tego socjalu wystarczające na bajo na hawajo, to na dodatek piątka dzieci to jest imho harówa sama w sobie, więc ani trochę mu nie zazdroszczę. Facet ma niepracującą żonę, która zajmuje się dziećmi ( bo lubi) a on trochę pracuje, resztę robi socjal i nie płacenie podatków. A że jest minimalistą to mu starczą. Nie wydaje na zegarki, szmaty i samochody klasy premium😁 Edytowane 10 Maja 2024 przez loco50 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 3738 #273 Napisano 10 Maja 2024 Chodziło mi o to ,że facet z mega wiedzą i mega unikalnymi umiejętnościami praktycznymi może zarabiać całą czapkę pieniędzy lekkim ch...m, ale ma to w pompie bo mu państwo czyli my z podatków fundujemy socjal.I to jest patologia na miarę 21 wiekuWysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nicon 3845 #274 Napisano 10 Maja 2024 11 godzin temu, meinard napisał(-a): Niech sobie ma, na zdrowie. Już pomijam to, że absolutnie nie wierzę, żeby mial jakieś kokosy z tego socjalu wystarczające na bajo na hawajo, to na dodatek piątka dzieci to jest imho harówa sama w sobie, więc ani trochę mu nie zazdroszczę. Zgadza się. 7 osób w gospodarstwie, 800 plus x 5 czyli 4k, do tego grosze z mopsu. No haj lajf, jak się komuś ząb zepsuje to zostaje żarcie tynku. Gość z mega umiejętnościami i możliwościami zarobku decyduje się na wegetację. Ważne że historia pasuje do ciętej riposty xD. 11 godzin temu, loco50 napisał(-a): Można tak jak mój kolega. Świetne wykształcenie i świetny zawód. Jeszcze lepsze i unikatowe umiejętności ale on pracę traktuje hobbystycznie bardzo. Dlaczego? Ma 5 dzieci i niepracującą żonę. Socjal full, różne plusy, rodzinne, łącznie z mopsem. Kiedyś powiedział mi,że on dzięki dzieciom nie płaci podatku. W kontrze ode mnie otrzymał strzał,że ja płacę podatki na jego dzieci. Zapadła cisza😁 Możesz wyliczyć dokładnie ile miesięcznie dostanę tego socjalu że cię to tak boli? Swoją drogą jak ktoś jest minimalistą i jeździ np. jedynie rowerem to zgodnie z tą logiką płaci na drogi dla twoich samochodów i jest ci coś winien? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 3738 #275 Napisano 10 Maja 2024 To nie jest dobre porownanie, placi na drogi zeby jak mu sie chata zapali przyjechala nimi straz pozarna itpNie ma co na siłę uzasadniać rozdawnictwa nierobom, są ludzie potrzebujący w trudnej sytuacji - którym można pomoc i leserzy, ktorzy wbrew pozorom są w stanie poogarniac rozbych zasiłków dodatków itp i tu nie chodzi o to że ktoś im 'zazdrosci' tylko to po ludzku wk***ia że oddajesz 40% zarobionych przez siebie pieniędzy żeby trafiły m in w kieszenie takich osóbWysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach