Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, szuwi napisał(-a):

Tak myślałem.... dzięki

Kara z UFG jest za brak OC a nie za niezapłacenie składki, jeśli nie było kilku sytuacji w których polisa nie przedłuża się automatycznie to musi tylko wyjaśnić płatności z ubezpieczycielem - dotychczasowym.

@trollu, niestety kara prędzej spotka tych kradnących 200zł niż tych od 70mln. Co do przesiadki w Audi to pełna zgoda ( A6 kombi ),  obserwuję też zadziwiająco dużo drogowych buców w Volvo chociaż mogłoby się wydawać że to marka dla spokojnych.

Pipa drogowa w Skodzie wkurza ale nie zagraża chyba że wyjedzie na autostradę czy ekspresówkę pod prąd, pozbawieni wyobraźni miszczowie kierownicy w mocnych furach są za to śmiertelnie niebezpieczni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Tommaso napisał(-a):

To trochę tak jak z palącymi się elektrykami. Nikt nie pisze o palących się każdego dnia setkach aut spalinowych, ale jak zapali się Tesla to jest news tygodnia.

Po prostu pożar elektryka to widowisko trwające znacznie dłużej. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

A ja myślę że to stereotyp powielany przez tych którzy BMW nie mają i im szkoda, że inni mają :) Ja zawsze używam kierunkowskazów. Rzadko tez kiedy widze innych kierowcow BMW bez kierunkowskazów wtedy kiedy są potrzebne i wymagane, a rozglądam się za tymi samochodami i mam wielu znajomych którzy nim jeżdżą. Nie pakujmy wszystkich do jednego worka dlatego tylko że jeszcze samochodem określonej marki.

kultura kierowców BMW jest dosyć dobra, zwłaszcza w tych nowszych i droższych, 10+ letnie już gorzej bo im tańsze BMW tym często większy burak :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, szuwi napisał(-a):

Ma odniwione "systemowo", ale nie zaplacił. 

Jesli umowa jest ważna, tylko nieopłacona, to - o ile wiem - musi po prostu zapłacić z odsetkami. Jeśli umowa jest nieważna, to może dostać karę za brak ubezpieczenia OC. Pewności nie mam, najprościej chyba skontaktować się z ubezpieczycielem 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, trollu napisał(-a):

prawda co do stereotypów ale e36 już dawno przestały być flagowym modelem dresiarzy z prostego powodu - umarły śmiercią naturalną. Kiedyś takim autem była calibra, dzisiaj mało kto już o niej pamięta. Z moich obserwacji jakiś czas temu młodzi gniewni z wydechami z wiadra i głośnym umcy umcy z tuby basowej wozili się pierwszym Audi A3 co wskazywałoby, że stwierdzenie "buraki poprzesiadały się z BMW do Audi" jest prawdziwe;) dzisiaj z BMW dla dresa to chyba e46 a nawet bardziej e60

Nie śledzę statystyk ale kilka lat temu natknąłem się właśnie na dane odnośnie sprawców wypadków - wg statystyki najczęściej był to facet 40-50 lat w skodzie. Ale skoda w nagłówku artykułu nie brzmi tak dumnie jak BMW. 

Wiadomo, raczej mało jest Citroenów czy Skod które są w stanie polecieć 280km/h na krajówce ale codziennie jest pełno wypadów i to nie przy prędkościach 200+ tylko sporo mniejszych 

Jak ze złodziejami - ktoś kto ukradł 200zł ginie w gąszczu informacji, ktoś kto poszedł grubo i pyknął np 70 mln będzie zawsze na pierwszej stronie i w pamięci ludzi ;)

Też odnoszę wrażenie, że jest to coraz częściej E60 :)

Co do 70 mln to mi się dowcip przypomniał.

Z tymi 70 bańkami to ludzie zapomną, jak zapomnieli o ofe i zusie, to zapomną o takich drobnych tym bardziej.

11 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Bardzo niebezpieczny gadżet. Jadąc z atrakcyjną osobą po prawej łatwo wylądować na poboczu. ;) 

Wówczas jest podstawa do skarżenia producenta! ;)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Admof napisał(-a):

kultura kierowców BMW jest dosyć dobra, zwłaszcza w tych nowszych i droższych, 10+ letnie już gorzej bo im tańsze BMW tym często większy burak :D

Nie każdy burak klepie biedę. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, trollu napisał(-a):

prawda co do stereotypów ale e36 już dawno przestały być flagowym modelem dresiarzy z prostego powodu - umarły śmiercią naturalną. Kiedyś takim autem była calibra, dzisiaj mało kto już o niej pamięta. Z moich obserwacji jakiś czas temu młodzi gniewni z wydechami z wiadra i głośnym umcy umcy z tuby basowej wozili się pierwszym Audi A3 co wskazywałoby, że stwierdzenie "buraki poprzesiadały się z BMW do Audi" jest prawdziwe;) dzisiaj z BMW dla dresa to chyba e46 a nawet bardziej e60

Nie śledzę statystyk ale kilka lat temu natknąłem się właśnie na dane odnośnie sprawców wypadków - wg statystyki najczęściej był to facet 40-50 lat w skodzie. Ale skoda w nagłówku artykułu nie brzmi tak dumnie jak BMW. 

Wiadomo, raczej mało jest Citroenów czy Skod które są w stanie polecieć 280km/h na krajówce ale codziennie jest pełno wypadów i to nie przy prędkościach 200+ tylko sporo mniejszych 

Jak ze złodziejami - ktoś kto ukradł 200zł ginie w gąszczu informacji, ktoś kto poszedł grubo i pyknął np 70 mln będzie zawsze na pierwszej stronie i w pamięci ludzi ;)

Wg. mnie wazne jest aby uscislic kilka rzeczy. Po 5 minutach szukania w necie...
Wg Punkta na 1000 kierowcow danej marki, najwiecej szkod maja wlasciciele Citroenow, a na drugim miejscu sa Skodziarze. Sa to zgloszone szkody, nie wypadki.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/najwiecej-wypadkow-powoduja-kierowcy-volvo-skody-toyot-i-mazd-a-najmniej-citroena/bhx2ygw

(przy okazji mozna zauwazyc mylny, klikbajtowy tytul artykulu a AutoSwiat)

Wg TU Compensa uzytkownicy marki BMW powoduja " najwieksze szkody", domyslam sie, ze chodzi o szkody o najwyzszej wartosci:
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/kierowcy-tych-aut-powoduja-najwieksze-szkody-ranking-marek/gdtwypw

Ok, dobrze sie domyslilem:
https://moto.rp.pl/ubezpieczenia/art37398021-wiemy-kierowcy-ktorych-marek-aut-sa-sprawcami-najdrozszych-kolizji-i-wypadkow

Mozna wyciagnac z tego wniosek, ze kierowcy BMW powoduja rzadziej szkody u innych, ale jak juz spowoduja, to nie ma ch... we wsi 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, trollu napisał(-a):

a wolno i niebezpiecznie? 

Tak, ja tak jeżdżę, robię 45.000 km rocznie i np. gdy wyprzedzam na np.A2 sznur tirów i podjeżdża mi pod d*pę cwaniak świecąc długimi, wtedy grzecznie zwalniam do 130 i tak trzymam...wiesz?

3 godziny temu, trollu napisał(-a):

U mnie w garażu stoi e36 318is i dopiero teraz mogę ze spokojem i nie narażając się na drwinę, od czasu do czasu sobie tym pojeździć...😉 Reszta została już dawno zgruzowana, lub zawinięta na drzewie, czy też wyjechała na szufelce na złom... To prawda... 

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, kiniol napisał(-a):

Tak, ja tak jeżdżę, robię 45.000 km rocznie i np. gdy wyprzedzam na np.A2 sznur tirów i podjeżdża mi pod d*pę cwaniak świecąc długimi, wtedy grzecznie zwalniam do 130 i tak trzymam...wiesz?

U mnie w garażu stoi e36 318is i dopiero teraz mogę ze spokojem i nie narażając się na drwinę, od czasu do czasu sobie tym pojeździć...😉 Reszta została już dawno zgruzowana, lub zawinięta na drzewie, czy też wyjechała na szufelce na złom... To prawda... 

Szanowny Krzysztofie 130km/h na prawym pasie A2? Chyba o 2:00 w nocy ;)

Obraz katowanej E36 u mnie się wykreował po kilku głośnych akcjach w TV oraz na widok osiedlowych przygłupów.

Cóż stereotypy nie biorą się z powietrza, taki obraz powielał mi się wielokrotnie, a wyglądał mniej więcej tak: podjeżdża delikwent na stację z nereczką, japonkach, czapeczce z daszkiem z napisem BUCCI, oczywiście okularkach z gumą w ustach, naturalnie ma krótkie spodenki ukazujące niedokończony tatuaż na łydce, wchodzi i kupuje 4 energetyki.  Po zakupach wsiada i oznajmia całemu Światu, że jego wydech powinien być wymieniony 2 dekady temu. Naturalnie wyjazd bez upalenia się nie liczy.

Później Sebix trafia pod remizę w dobrym chmielu, w akompaniamencie bassu łupiącego tak, że człowiek z podziwem patrzy na niemiecką myśl techniczną i wchodzi w zadumę jak ta bunia się jeszcze nie rozleciała. Sebix już jest nażarty dropsikami, więc za chwilę zacznie się pokaz driftu, aby wszystkie osiedlowe pannice doceniły jego umiejętności, a później akcja taka jak ta...

https://tvn24.pl/raporty/kamien-pomorski-pijany-zabil-6-osob-rr794-2595600

EDIT: Z całym Szacunkiem do wszystkich Sebastianów.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Bugs napisał(-a):

Kara z UFG jest za brak OC a nie za niezapłacenie składki, jeśli nie było kilku sytuacji w których polisa nie przedłuża się automatycznie to musi tylko wyjaśnić płatności z ubezpieczycielem - dotychczasowym.

Dziękuję!

4 godziny temu, pmwas napisał(-a):

Jesli umowa jest ważna, tylko nieopłacona, to - o ile wiem - musi po prostu zapłacić z odsetkami. Jeśli umowa jest nieważna, to może dostać karę za brak ubezpieczenia OC. Pewności nie mam, najprościej chyba skontaktować się z ubezpieczycielem 

Dziękuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Szanowny Krzysztofie 130km/h na prawym pasie A2? Chyba o 2:00 w nocy ;)

Obraz katowanej E36 u mnie się wykreował po kilku głośnych akcjach w TV oraz na widok osiedlowych przygłupów.

Cóż stereotypy nie biorą się z powietrza, taki obraz powielał mi się wielokrotnie, a wyglądał mniej więcej tak: podjeżdża delikwent na stację z nereczką, japonkach, czapeczce z daszkiem z napisem BUCCI, oczywiście okularkach z gumą w ustach, naturalnie ma krótkie spodenki ukazujące niedokończony tatuaż na łydce, wchodzi i kupuje 4 energetyki.  Po zakupach wsiada i oznajmia całemu Światu, że jego wydech powinien być wymieniony 2 dekady temu. Naturalnie wyjazd bez upalenia się nie liczy.

Później Sebix trafia pod remizę w dobrym chmielu, w akompaniamencie bassu łupiącego tak, że człowiek z podziwem patrzy na niemiecką myśl techniczną i wchodzi w zadumę jak ta bunia się jeszcze nie rozleciała. Sebix już jest nażarty dropsikami, więc za chwilę zacznie się pokaz driftu, aby wszystkie osiedlowe pannice doceniły jego umiejętności, a później akcja taka jak ta...

https://tvn24.pl/raporty/kamien-pomorski-pijany-zabil-6-osob-rr794-2595600

EDIT: Z całym Szacunkiem do wszystkich Sebastianów.

Szanowny...nie znam imienia...wyprzedza się, tak jak napisałem w moim poście, pasem lewym ...😉 Jeśli jadę sobie, wyprzedzając sznur ciężarówek, moją padaką 140im/h i kolo podjeżdża mi pod zad świecąc długimi, to ma na budziku ze 160-170, czy się mylę... Taki ktoś, mnie, jadącego z dozwoloną prędkością, stresuje, a stres szkodzi...

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kiniol napisał(-a):

jeśli celowo zwalniasz podczas manewru wyprzedzania to jest to niezgodne z przepisami. Sam mam czasami ochotę jechać środkiem drogi w zabudowanym jak ktoś z tyłu gniecie się bo 55km/h to za mało ale nie bawię się w szeryfa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kiniol napisał(-a):

Szanowny...nie znam imienia...wyprzedza się, tak jak napisałem w moim poście, pasem lewym ...😉 Jeśli jadę sobie, wyprzedzając sznur ciężarówek, moją padaką 140im/h i kolo podjeżdża mi pod zad świecąc długimi, to ma na budziku ze 160-170, czy się mylę... Taki ktoś, mnie, jadącego z dozwoloną prędkością, stresuje, a stres szkodzi...

Kolego wystarczy ;)

Widzisz chodziło mi o lewy pas; na którym utrzymać choćby 120km/h jest abstrakcją.

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko dodam, że nie można przekraczać dozwolonej prędkości podczas wyprzedzania. Kilka lat temu  6 punktów i 200 zł - prędkość zmierzona została podczas wyprzedzania 😁.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwalniasz podczas wyprzedzania bo Cie bolą 4 litery ze ktos chce jechac szybciej? I jeszcze sie tym publicznie chwalisz..
Ze na da

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że koledze chodziło raczej o taki przypadek, jaki zdarzył mi się dzisiaj. Jadę S7. Dozwolona prędkość 120 km/h. Ja jadę 130 km/h na tempomacie i wyprzedzam kilka samochodów w rzędzie. Z tyłu dopada mnie (a jakże) BMW i (a jakże) mruga światłami, tak jakby był ślepy i nie widział po naszej prawej stronie wyprzedzanych samochodów. Czego oczekuje? Że zepchnę kogoś z drogi, żeby zrobić mu miejsce? Dokańczam wyprzedzanie i przepuszczam. Po co było to całe mruganie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może sprawdzał czy mu w ogóle działają?

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Kolego wystarczy ;)

Widzisz chodziło mi o lewy pas; na którym utrzymać choćby 120km/h jest abstrakcją.

Pozdrawiam

Łukasz

Chyba się nie rozumiemy, ale nie wiem czy mi na tym zależy... Pozdrowionka... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Myślę, że koledze chodziło raczej o taki przypadek, jaki zdarzył mi się dzisiaj. Jadę S7. Dozwolona prędkość 120 km/h. Ja jadę 130 km/h na tempomacie i wyprzedz

51 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Myślę, że koledze chodziło raczej o taki przypadek, jaki zdarzył mi się dzisiaj. Jadę S7. Dozwolona prędkość 120 km/h. Ja jadę 130 km/h na tempomacie i wyprzedzam kilka samochodów w rzędzie. Z tyłu dopada mnie (a jakże) BMW i (a jakże) mruga światłami, tak jakby był ślepy i nie widział po naszej prawej stronie wyprzedzanych samochodów. Czego oczekuje? Że zepchnę kogoś z drogi, żeby zrobić mu miejsce? Dokańczam wyprzedzanie i przepuszczam. Po co było to całe mruganie?

. Po co było to całe mruganie?

Może to nerwica natręctw? 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

to były laserowe światła i akurat nie zadziałały poprawnie :D sorry, nie mogłem się powstrzymać :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, bober5264 napisał(-a):

Zwalniasz podczas wyprzedzania bo Cie bolą 4 litery ze ktos chce jechac szybciej? I jeszcze sie tym publicznie chwalisz..
Ze na da

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

:) Mam przyspieszyć powyżej 140 km/h bo ktoś widząc, że jedziemy wzdłuż kolumny ciężarówek świeci mi długimi? 

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to były laserowe światła i akurat nie zadziałały poprawnie  sorry, nie mogłem się powstrzymać  

W piętnastoletniej „piątce” takich na pewno jeszcze nie było .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, kiniol napisał(-a):

Chyba się nie rozumiemy, ale nie wiem czy mi na tym zależy... Pozdrowionka... 

Chyba się rozumiemy, jedziesz prawym, zaczynasz wyprzedzać, a nagle pojawia się narwaniec na tyłku. To ja źle napisałem w pierwszym poście.

Natomiast ja nawiązuję do ogólnej sytuacji na A2 - tam prędkości oscylują zazwyczaj w granicach 90 - 120 km/h. Zdarza mi się i tak, że lewy jedzie wolniej od prawego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, szuwi napisał(-a):

Koledzy, znajomy nie zauważył, że skończyło mu się ubezpieczenie - powinien opłacić od daty zakończenia poprzedniego (2 miesiące temu), czy od dzisiaj? Dostanie karę z automatu, czy może mieć szczęście?

To „mój kawałek chleba” więc podpowiem co warto sprawdzić. 
Jeśli poprzednią polisę zawierał sam (nie dostał jej wraz z nabyciem auta), to o ile za tą poprzednią składki opłacił w całości, to umowa mu się odnowi „ z mocy ustawy”. A kara jest za brak umowy a nie za brak opłaconej umowy. 

Żeby sprawdzić czy tak się rzeczywiście stało warto wejść na stronę UFG, wpisać numer rejestracyjny auta i sprawdzić, czy jest polisa zaraportowana przez ubezpieczyciela (sprawdź oc na dzień x. Jak zostawi datę bieżącą - to dostanie informację o polisie ważnej dziś). Jak jest - umowa jest ważna. Tylko nie jest jeszcze opłacona. Jedyny ewentualny dodatkowy koszt to odsetki od zaległej płatności, jakie może naliczyć ubezpieczyciel - ale to raczej grosze w porównaniu do kwot kar za „niemanie” ważnej umowy OC. 
Jeśli nie ma takiej umowy w UFG to warto zrobić dwie rzeczy - asekuracyjnie na czas wyjaśniania sprawy - zawrzeć jakieś OC na odległość - przez internet (od takiej umowy można potem ewentualnie w terminie maks 30 dni odstąpić i zapłacić tylko za okres działania polisy) i pilnie wyjaśnić z dotychczasowym ubezpieczycielem co z odnowieniem polisy - dlaczego nie ma informacji o umowie w UFG. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, gość ma pusty lewy pas, tnie 200 i nagle dojeżdża do kogoś kto jedzie 140, musi hamować - burak jeśli mruga. Ale zupełnie nie pojmuję ludzi, którzy prawie szorują lewymi drzwiami o barierki bo chcą pokazać "ja tu jestem i chce wyprzedzać" w sytuacji gdy obydwa (lub trzy) pasy są zakorkowane i sznur samochodów ciągnie się po horyzont :lol: centymetrów w spodniach chyba nikomu od takich wyczynów nie przybyło

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi