Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.07.2024 o 18:17, mario1971 napisał(-a):

Protokół pokontrolny po ustawieniu zbieżności. 3 godziny spędzone w ASO. imageproxy.php?img=&key=60f6b451b09b5df1

20240715_171655.jpg

nawet o komforcie za bardzo nie można mówić , bo z wydruku wynika że zawieszenie masz sportowe , a nie standardowe które jest dobrze oceniane pod względem komfortu.

wracając do nowej A5 , zauważyłem że deska jest taka sama jak w Q6 , a do tej pory modele od 6 miały inne wnętrze -bardziej premium- , co czasami wkurzało bogatych posiadacze A8 czy Q8 ,że wsiadają do auta za 600tyś które ma identyczne niemal wnętrze jak A6/A7 za 400tyś 😅

Godzinę temu, pawel007 napisał(-a):

a ze bardzo kocham moją dziewczyne

budzet nie wiekszy( bo jestem sknera) niz 150k.

to kochasz , czy nie kochasz ?😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Myslisz sie :)  Nowe S5 ma 3 litrowa benzynowa V6 🥳

Gdzie znalazłeś taka informację? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, SzefSzefow napisał(-a):

Jest wszedzie, od filmikow na youtubie, poprzez informacje prasowe, po wikipedie 🫡

Tak, nawet w artykule który podlinkowalem. 

Jak skanowalem wzrokiem za pierwszym razem to wytłuszczone byly silniki 2.0 , w tym hybryda plug in, o tej samej mocy co wspomniany skromnie w tekście 3.0 V6 mildhybrid z S5 ;).

Za to uzupełnienie, że wracają prawdziwe końcówki wydechu 

https://autogaleria.pl/audi-koncowki-wydechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, StaryWilk napisał(-a):

Tak, nawet w artykule który podlinkowalem. 

Jak skanowalem wzrokiem za pierwszym razem to wytłuszczone byly silniki 2.0 , w tym hybryda plug in, o tej samej mocy co wspomniany skromnie w tekście 3.0 V6 mildhybrid z S5 ;).

Za to uzupełnienie, że wracają prawdziwe końcówki wydechu 

https://autogaleria.pl/audi-koncowki-wydechu

Ja sie teraz dopatrzylem wagi S5 avant - ponad 2000kg 🤪 S4 bylo prawie 300kg lzejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

nawet o komforcie za bardzo nie można mówić , bo z wydruku wynika że zawieszenie masz sportowe , a nie standardowe które jest dobrze oceniane pod względem komfortu.

A dlaczego nie ma co mówić o komforcie w sportowym zawieszeniu? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, pawel007 napisał(-a):

Panie i Panowie- musze zmienic dzieciowoz dla zony. Teraz jezdzi Subaru Legacy GT i chce zmienic…. no i pytanie ( nie patrzymy na rozstrzal cenowy czy segmentowy).Podobają sie małzowinie:

audi Q3 

bmwx1

hujdaj tuscon

toyota corolla cross

skoda karoq

i ostatnio cupra formentor( taki seat😂)

a ze bardzo kocham moją dziewczyne to chcialbym spelnic jej zyczenie

Wersja benzyna lub jakas hybryda.

Macie opinie nt tych samochodow? Ale nie z internetu( ta tajemna wiedze tez posiadam) tylko z doswiadczenia ?

budzet nie wiekszy( bo jestem sknera) niz 150k.( maks 2letni albo ze salonu😉)

😁

A Mazdę CX30 jej pokazałeś? W odróżnieniu od BMW i Audi byłaby nowa a nie min. 2 letnia. Wyrzuciłbym z listy Hultaja, Toyotę, Skodę i Seata i niech się przejedzie używanymi Q3, X1 i nową CX30. 🙂

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mazda-cx-30-wykorzystaj-voucher-5000-zl-na-dodatkowe-wyposazenie-uslugi-ID6GyER4.html

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

A dlaczego nie ma co mówić o komforcie w sportowym zawieszeniu? 

Bo jest sztywniejsze ,  skok amortyzatora jest krótszy i mniej elastyczny ,a do tego dochodzą czasami sztywniejsze sprężyny , co powoduje lepsze trzymanie na zakrętach , ale za to gorsze wybieranie nierówności . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, memento mori napisał(-a):

A Mazdę CX30 jej pokazałeś? W odróżnieniu od BMW i Audi byłaby nowa a nie min. 2 letnia. Wyrzuciłbym z listy Hultaja, Toyotę, Skodę i Seata i niech się przejedzie używanymi Q3, X1 i nową CX30. 🙂

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mazda-cx-30-wykorzystaj-voucher-5000-zl-na-dodatkowe-wyposazenie-uslugi-ID6GyER4.html

Tam podobno z blachami jest problem…. łapią rdze juz podczas transportu z japonii….ale sprawdze

Edytowane przez pawel007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

Bo jest sztywniejsze ,  skok amortyzatora jest krótszy i mniej elastyczny ,a do tego dochodzą czasami sztywniejsze sprężyny , co powoduje lepsze trzymanie na zakrętach , ale za to gorsze wybieranie nierówności . 

Jak dla mnie wystarczająco komfortowe. Porównuję do GLC z pneumatyką, w którym zawsze miałem włączony tryb sport, bo na comfort za bardzo mi samochód pływał. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Myslisz sie :)  Nowe S5 ma 3 litrowa benzynowa V6 🥳

Nie mylę się, bo nie o silnik mi chodziło. :)

Choć nie ukrywam, żę to miłe zaskoczenie i ponownie z właściwym paliwem w modelach "S"

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

. Porównuję do GLC z pneumatyką,  na comfort za bardzo mi samochód pływał. 

czyżby Renault robi zawieszenie dla MB teraz 🤔😅

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie mylę się, bo nie o silnik mi chodziło. :)

Choć nie ukrywam, żę to miłe zaskoczenie i ponownie z właściwym paliwem w modelach "S"

widocznie Diesel jest eko be w obecnych czasach 😉 , z tego co widzę Audi wcale nie ogranicza swoją ofertę V6 czy V8 , w odróżnieniu od BMW i MB , brawo Audi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

widocznie Diesel jest eko be w obecnych czasach 😉 , z tego co widzę Audi wcale nie ogranicza swoją ofertę V6 czy V8 , w odróżnieniu od BMW i MB , brawo Audi 

Gama jest ograniczona, bo V6 to już tylo wersje sportowe i tak dobrze, że jest :)

Kiedyś A4 B5 miało 2.4, 2.6, 2.8, 2.8 oraz dwie wersje 2.7 - S4 i RS4.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Jak dla mnie wystarczająco komfortowe. Porównuję do GLC z pneumatyką, w którym zawsze miałem włączony tryb sport, bo na comfort za bardzo mi samochód pływał. 

Mialem C W205 na Airmaticu. Do 120-130 na autostradzie bylo ok na "comfort", powyzej - tylko "sport".

W "comfort" przy wejsciu w zakret byla chwila zawahania, jakby komputer myslal gdzie dobic cisnienia.

Efekt byl taki, ze przez chwile sie nic nie dzialo a pozniej przod wgryzal sie w zakret, przedziwne uczucie.

Po ustawieniu zawieszenia w tryb "sport" problem nie wystepowal, auto wjezdzalo przodem normalnie w zakret.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, pawel007 napisał(-a):

Tam podobno z blachami jest problem…. łapią rdze juz podczas transportu z japonii….ale sprawdze

To inny model z Japonii ale bez rdzy - Lexus UX a gdyby był za mały to NX.

Ewentualnie jak bardzo ją... to używany Porsche Macan 😉 

To zgodnie z hasłem "Pomożemy ci przekroczyć budżet" 344807103_Buka7.gif.517267f4be3f2fb8ba9986e4a0cb243e.gif

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UX jest fatalny jesli maja tym jezdzic czasem wiecej niz 2 osoby. Malenki bagaznik z nieregularnym ksztaltem przez akumulator, ciasny z tylu na ta wielkosc auta, twarde plastiki w srodku. Gdzie to premium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ux jezdzilem- toyota….. tylko mniejsza i drozsza. Dzis kolega mi pokazywal honde zrv…. przyjemny w odbiorze i fajnie jezdzi.

Ogolnie malzowina caly czas japonczykami tylko jezdzila( pierwsze bylo subaru, drugie inne subaru i obecne tez subaru) ale juz by chciala zmienic. Mowilem ze nie warto bo teraz gdzie sie nie przesiadzie to w zimie sie zdziwi 😉

Jeszcze zobacze tegoQ3 i Tiguana… a tam co szkodzi

Dzieki za podpowiedzi panowie.

jak macie jeszcxe pomysly- chetnie wyslucham

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pawel007 napisał(-a):

Ux jezdzilem- toyota….. tylko mniejsza i drozsza. Dzis kolega mi pokazywal honde zrv…. przyjemny w odbiorze i fajnie jezdzi.

Ogolnie malzowina caly czas japonczykami tylko jezdzila( pierwsze bylo subaru, drugie inne subaru i obecne tez subaru) ale juz by chciala zmienic. Mowilem ze nie warto bo teraz gdzie sie nie przesiadzie to w zimie sie zdziwi 😉

Jeszcze zobacze tegoQ3 i Tiguana… a tam co szkodzi

Dzieki za podpowiedzi panowie.

jak macie jeszcxe pomysly- chetnie wyslucham

...tak zdziwi się, chyba na torze Silesia. To nie zegarki, żeby dorabiać teorię do powodu zakupu. 😜  W teorii wszyscy powinni jeździć jakimś ogromnym Volvo (bezpieczny), z napędem na cztery koła (bezpieczny), w kolorze zakreślaczy biurowych (dobrze widoczny), z włączonymi wszystkimi możliwymi asystentami i "pikaczami" na pokładzie, na oponach klasy premium, po 8h snu i co roku bywać na kursach doszkalających z bezpiecznej jazdy na torze oraz badaniach psychomotorycznych. W praktyce 15 letni Focus czy Golf ze sprawnym zawieszeniem i hamulcami na oponach średniej klasy ma taki zapas przyczepności na drogach, że 99.99% kierowców nawet się nie zbliży do jej granicy na codzień. Już tu widzieliśmy na forum stały, prawdziwy, bezpieczny napęd Quattro rozbity przez żonę na osiedlowym parkingu. 😜 Pewnie nie ma takich statystyk, ale mogę się założyć, że brak stałego napędu na cztery koła jest jednym z ostatnich powodów (o pomijalnym udziale) kolizji i wypadków na liście, w odróżnieniu od zmęczenia, rozproszenia rozmową, grzebaniem w telefonie, prędkością czy złym stanem technicznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od zawsze wiadomo, że porządne, bezpieczne samochody i dobre silniki skończyły się X lat temu, gdzie X to data dzisiejsza - 15 lat.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak swoją drogą wczoraj słuchałem wywiadu z właścicielem firmy sprzedającej nowe auta różnych marek (jedna z największych w Polsce) i podobno średnia cena kupowanego nowego auta osobowego to 180k zł (niestety nie padła mediana) a w Polsce na rynku pierwotnym auta premium stanowią 25% i jest to najwyższy udział w Europie. Jednocześnie mamy najmłodsze ciężarówki w Europie i jedne z najstarszych osobówek. Wygląda na to, że statystycznie albo kupujemy nowe Audi A4, albo sprowadzamy 20 letnie Audi A4. 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, pawel007 napisał(-a):

Panie i Panowie- musze zmienic dzieciowoz dla zony. Teraz jezdzi Subaru Legacy GT i chce zmienic…. no i pytanie ( nie patrzymy na rozstrzal cenowy czy segmentowy).Podobają sie małzowinie:

audi Q3 

bmwx1

hujdaj tuscon

toyota corolla cross

skoda karoq

i ostatnio cupra formentor( taki seat😂)

a ze bardzo kocham moją dziewczyne to chcialbym spelnic jej zyczenie

Wersja benzyna lub jakas hybryda.

Macie opinie nt tych samochodow? Ale nie z internetu( ta tajemna wiedze tez posiadam) tylko z doswiadczenia ?

budzet nie wiekszy( bo jestem sknera) niz 150k.( maks 2letni albo ze salonu😉)

😁

Ja polecam (jak jeszcze są) nową Konę 4x4 198 koni w automacie. Powinieneś się zmieścic na luzie w budżecie. U mnie w firmie te auta robia po 50-80k km rocznie - niektóre maja już 3 lata i zero problemów. 

20 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Ja sie teraz dopatrzylem wagi S5 avant - ponad 2000kg 🤪 S4 bylo prawie 300kg lzejsze

Wszystko teraz musi ważyć. Nowy AMG GT 2200 kg prawie (to nie hybryda)... miał konkurować z 911 a waży więcej niż moje G30 LCI.... dlatego zrezygnowałem z zakupu i znowu kupiłem starocia xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, zielony.m napisał(-a):

Ja polecam (jak jeszcze są) nową Konę 4x4 198 koni w automacie. Powinieneś się zmieścic na luzie w budżecie. U mnie w firmie te auta robia po 50-80k km rocznie - niektóre maja już 3 lata i zero problemów. 

Wszystko teraz musi ważyć. Nowy AMG GT 2200 kg prawie (to nie hybryda)... miał konkurować z 911 a waży więcej niż moje G30 LCI.... dlatego zrezygnowałem z zakupu i znowu kupiłem starocia xD

Panie, ale bez zdjęcia nikt nie da wiary.

Poka co masz, bo już mnie skręca z ciekawości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary ale jary, świetnie pomykał po ringu. Będzie pan zadowolony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, zielony.m napisał(-a):

Sprawdze….👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Tommaso napisał(-a):

Stary ale jary, świetnie pomykał po ringu. Będzie pan zadowolony. 

Ja to tylko kupuje po to, żebyś mnie odwiedzał xD

3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Panie, ale bez zdjęcia nikt nie da wiary.

Poka co masz, bo już mnie skręca z ciekawości ;)

Podpowiem: nie jest to Gallardo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi