Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, gyc78 napisał(-a):

Chodzi mnie toto po głowie ostatnio jako trzecie…
Na wypady z dużym psem (Owczarek), rowery itp. 

sprawdza się to koledze?

Fajny klasyka gatunku 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Sprawdza się, kupiłem go w sumie w tym samym celu, nawet założyłem hak, żeby zakładać bagażnik rowerowy. Na razie na wypady w teren i włóczenie się po okolicach sprawdza się idealnie, do jazdy po mieście przyzwoicie, ale w żadną trasę powyżej 20 km jeszcze się nim nie wybrałem i obawiam się, że się nie sprawdzi. Chociaż jak przyjdzie wiosna, to na 100% zapakuje 2 rowery i pojedziemy w dwójkę gdzieś w góry, zobaczymy czy da się znieść podróż 250 km w jedną stronę.

Bardzo boli przejście ze współczesnego auta (G21) odnośnie zawieszenia, prowadzenia itp czy fun factor jest większy od powyższych? 😉

Jak chodzi, dziala MT w tym jeździku bo od lat tylko AT już użytkuje. Jest współcześnie czy jak w żuku zakwasy na lewej nodze? 😄 

Dzieki z góry. Ciężko to znaleźć na jakieś jazdy próbne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, tego nie ma co porównywać do aut z niezależnym zawieszeniem, buja na nierównościach w każdą stronę, ale o dziwo nie powoduje to, że auto robi się niebezpieczne na zakrętach. Układ kierowniczy też zachowuje się bardziej jak w dostawczakach, bo potrzebuje ponad 4 obrotów od oporu do oporu Po mieście masz ten komfort, że nie interesują Cię dziury, zapadnięte studzienki itp, zawieszenie i opona o profilu 80 łyka wszystko.

Co do manuala, to chodzi wyjątkowo lekko, zresztą jak wszystko w tym aucie, do obsługi sprzęgła praktycznie nie używasz żadnej siły, ale skrzynia nie jest jakaś wyjątkowo precyzyjna.

Nie wiem ile masz wzrostu, ale moim zdaniem to auto dla osób max 180-182 cm. I to nie z uwagi na ilość miejsca nad głową, tylko na możliwość odsunięcia fotela przez tą nieszczęsną kratę.

P.S. Jak będziesz w południowej wielkopolsce to zapraszam na przejażdżkę

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wpis. Dużo mi mówi. 👍

Mam 183 wzrostu więc tak na styk. 

Jestem z Wro to do południa wlkp raczej niedaleko 😉. W ogóle czekam na dostawę Jimny w Poznaniu - mają być na przełomie luty/marzec. 

Może udałoby się w jakiś weekend jakbyś miał luźny podjechać i zobaczyć..  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, zielony.m napisał(-a):

Moja też miałaby 500, ale automat w tym aucie to pomyłka a na manual ma uczulenie. Stanęło na Hujdaju ostatecznie, tylko niech w końcu to prawko zrobi 

W europejskich jest zdaje się zautomatyzowany manual, co działa jak działa czyli nie działa. Klasyczny automaty był tylko w 1.4 ze USA. I faktycznie, jest to porażka, brak takiego rozwiązania w aucie typowo miejskim, myślę, że najlepsze było by tu bezstopniowe CVT do jazdy w korkach ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, muszę się szybko doszkolić z ładowania elektryków pod firmą.

- Jakich solidnych marek szukać wallboxów 22kW ?

- Czy jak są to jednostki do ładowania 2 aut naraz to przy równoległym ładowaniu obu moc spada do 11kW ?

- Czy takie urządzenia można montować we własnym zakresie ("rencyma" elektryka) czy potrzebny jest ktoś "specjalnie przeszkolony?

- Czy faktycznie potrzebny jest pod to UDT przy montażu na terenie (ścianie zewnętrznej lub słupku) fabryki?

Przerabialiście taki temat? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Kierownik napisał(-a):

Hej, muszę się szybko doszkolić z ładowania elektryków pod firmą.

- Jakich solidnych marek szukać wallboxów 22kW ?

- Czy jak są to jednostki do ładowania 2 aut naraz to przy równoległym ładowaniu obu moc spada do 11kW ?

- Czy takie urządzenia można montować we własnym zakresie ("rencyma" elektryka) czy potrzebny jest ktoś "specjalnie przeszkolony?

- Czy faktycznie potrzebny jest pod to UDT przy montażu na terenie (ścianie zewnętrznej lub słupku) fabryki?

Przerabialiście taki temat? :)

Temat nie jest łatwy, polecam zapoznać się z:

https://www.udt.gov.pl/images/ELEKTROMOBILNOSSC-2023-WCAG.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.02.2024 o 09:09, zielony.m napisał(-a):

Moja też miałaby 500, ale automat w tym aucie to pomyłka a na manual ma uczulenie. Stanęło na Hujdaju ostatecznie, tylko niech w końcu to prawko zrobi 

Od mojego pracownika żona, uwaga pisze poważnie, zdała test na prawo jazdy za 19-stym podejściem 😂

Kilka lat jej zajęło zrobienie prawka lol

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podziwiam wytrwałość w dążeniu do celu

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sąsiadka w byłym miejscu zamieszkania dała radę za 12 razem. Rzeczywiście trzeba mieć wytrwałość. Z drugiej strony, trochę strach jeździć z takimi ludźmi na drogach, bo jak ktoś zdaje tyle razy, to jak się w końcu uda to chyba bardziej fart albo litość egzaminatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Ceteth napisał(-a):

Sąsiadka w byłym miejscu zamieszkania dała radę za 12 razem. Rzeczywiście trzeba mieć wytrwałość. Z drugiej strony, trochę strach jeździć z takimi ludźmi na drogach, bo jak ktoś zdaje tyle razy, to jak się w końcu uda to chyba bardziej fart albo litość egzaminatora.

Ale jak ja widzę dzisiejszych instruktorów jazdy to też ręce opadają 😕😕😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ale jak ja widzę dzisiejszych instruktorów jazdy to też ręce opadają 😕😕😕

A co z nimi konkretnie jest nie tak? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

A co z nimi konkretnie jest nie tak? 

Jedziesz poza miastem toczy się 40 jak pojazd rolniczy, czy to jest normalne, w mieście też widzę tyle numerów że szkoda gadać, dużo by pisać, nigdy nie jeździłem osobówka L na prawie jazdy, star 200, pamiętam jak z instruktorem wyjeżdżaliśmy poza miasto i zawszę kazał cisnąć, mówił że gdzie mam się nauczyć szybszej jazdy , długo by pisać 🤗🤗🤗 plac manewrowy , cofanie po łuku i wjazd pod wiatę na lusterkach i to wszystko 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej wyrozumiałości dla innych. Młody siada pierwszy raz za kółkiem i ma od razu popylać 70km/h? Druga sprawa, że instruktorzy są dzisiaj wyczuleni i nie pozwalają na zbyt wiele. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Więcej wyrozumiałości dla innych. Młody siada pierwszy raz za kółkiem i ma od razu popylać 70km/h? Druga sprawa, że instruktorzy są dzisiaj wyczuleni i nie pozwalają na zbyt wiele. 

Pamiętam jak 266 jechałem wąską ulicą u nas auta po parkowane i wisiały gałęzie, po prostu się trochę nie mieściłem a on jedź , strzeliło lustro boczne, żadnych wymówek nie było w stosunku do mnie . A odnośnie młodych ja nie każe im na pierwszej jeździe cisnąć poza miastem 90 , ale jak widzę później pełnoprawnych kierowców którzy na rozbiegówce na autostradzie zatrzymują się z nadzieją że ktoś ich wpuści to ręce opadają 😕😕😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze lepsze są te asy, które wyskakują przed maskę na lewy, bo przecież jak ktoś chce się włączyć do ruchu to musi na samym początku rozbiegówki, nie daj boże wykorzysta na rozpęd z połowę chociaż, więc trzeba szybciutko wpuścić :P a to, że blokują ruch na lewym pasie to taki drobny efekt uboczny :P 

Hitem z ograniczeniem prędkości jest teraz odcinkowy pomiar prędkości na A2. Postawili bramki przy Krzesinach i Komornikach. Po drodze jest jeszcze zjazd na Luboń, więc jak nie jedziesz całego odcinka (wjeżdżasz lub zjeżdżasz w Luboniu), to pomiar i tak Cię nie złapie. Na pytania, czy mają zamiar postawić bramki też przy Luboniu, rzecznika autostrady wielkopolskiej odpowiedziała "nie mamy takich planów, ale apelujemy do kierowców o rozsądną jazdę". To ja się kurczę pytam po co w ogóle system stawiać, jak można by apelować o rozsądną jazdę do wszystkich kierowców, nie tylko tych wjeżdżających w Luboniu :P  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie nikt z ręcznego nie uczył ruszać pod górę, ja nie parkowałem po mieście, pamiętam miałem garbatego instruktora z którym po prostu dużo jeździłem, były nocne jazdy i bardzo dużo poza miastem, jakoś nie mam problemów z parowaniem a parkuję na lusterkach 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Ceteth napisał(-a):

Jeszcze lepsze są te asy, które wyskakują przed maskę na lewy, bo przecież jak ktoś chce się włączyć do ruchu to musi na samym początku rozbiegówki, nie daj boże wykorzysta na rozpęd z połowę chociaż, więc trzeba szybciutko wpuścić :P a to, że blokują ruch na lewym pasie to taki drobny efekt uboczny :P 

To jest coś co irytuje mnie najbardziej nie tylko w Polsce i kierunkowskaz pierwszeństwa bez patrzenia w lusterko.

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, vvv napisał(-a):

To jest coś co irytuje mnie najbardziej nie tylko w Polsce i kierunkowskaz pierwszeństwa bez patrzenia w lusterko.

A o kierunkach i ich braku to poeamaty można by pisać 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, irekm napisał(-a):

Od mojego pracownika żona, uwaga pisze poważnie, zdała test na prawo jazdy za 19-stym podejściem 😂

Moja skończyła kurs we wrześniu, ale nie wybrała się jeszcze na egzamin. W garażu już stoi motywator więc musi się sprężyć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.01.2024 o 16:15, Łukasz_M napisał(-a):

Sportage to chyba najładniejszy z małych suvów.

Ale w to, ze w trasie przy prędkościach autostradowych Sportage jest cichszy od sedana w postaci mazdy 6 to nie za bardzo jestem w stanie uwierzyć. Szczególnie, że KIA nie jest mistrzem w wyciszaniu aut.  O ile pierwsze wydanie aktualnego modelu szóstki było wyciszone słabo to w trakcie liftów poprawili to znacznie. 

Mazde 6 mieliśmy z 2017r czyli po pierwszym lifcie. Moje odczucia są oczywiście subiektywne ale mój młody jakiś miesiąc temu prosił mnie żebym domknął okna bo mu świszczy. Okna oczywiście były zamknięte.

Kia wróciliśmy w weekend z ferii, przejechane jakieś 1800km, jesteśmy zadowoleni zarówno z komfortu jak i poziomu hałasu, w 3 osoby spakowani na narty bez użycia trumny.

Poniżej zdjęcie z balkonu w pensjonacie, które można zatytułować "Gdy chciałeś błysnąć nowym samochodem ale Ci nie wyszło" :D

1707211152979_copy_768x1024.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, irekm napisał(-a):

Uważam, że powinna mieć dożywotni zakaz poruszania się pojazdami mechanicznymi.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Jedziesz poza miastem toczy się 40 jak pojazd rolniczy, czy to jest normalne, w mieście też widzę tyle numerów że szkoda gadać, dużo by pisać, nigdy nie jeździłem osobówka L na prawie jazdy, star 200, pamiętam jak z instruktorem wyjeżdżaliśmy poza miasto i zawszę kazał cisnąć, mówił że gdzie mam się nauczyć szybszej jazdy , długo by pisać 🤗🤗🤗 plac manewrowy , cofanie po łuku i wjazd pod wiatę na lusterkach i to wszystko 😁😁😁

pewnie jak instrutor widzial, ze ogarniasz to i wiedzial na co moze Ci pozwolic. Sa jednak ludzie, ktorym ogarnianie zajmuje o wiele wiecej czasu, wiec nalezy sie cieszyc, ze w takich przypadkach instruktor limituje predkosci 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi