Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Hm, jednak charakter tamtego wątku był wg mnie inny - bardziej expirence. Można było amatorsko, na czuja pisać o wrażeniach z użytkowania, a tu cofnąłem się kilka stron i same techniczne dywagacje...

Gdzie ja mam teraz wrzucać swoje "literackie" spojrzenie na samochody..?  :ph34r:  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj dawaj :)

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj moje literackie spojrzenie na motoryzację aka planowany nowy nabytek

fc79240d82872d04e07ad4360a3384e4.jpg

Tapaltak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem pikassowskie spojrzenie , na wesele kuzyna obmalowałem plakatówką przód pontiaca , (  tuning do pierwszego deszczu )

jako ciekawostke podam iż w lewej ręce trzymałem pokrowiec z komórką !!! :blink: :blink: :blink:

ta fotka to fajny przykład historii... w 1994 roku na rynku pierwsze komórki były wielkości cegły a jak sie troche podzwoniło to rachunki 1500zł . Tankowanie pełnego baku bezyny w pontiacu firebirdzie  za 190 zł to były drobne ....

2zrewjk.jpg

Edytowane przez artiplast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetne zdjęcie.

Mam identyczne zdanie na ten temat.

Jednocześnie śmieszy mnie to, że najczęściej o obciachu z gazem piszą/mówią ludzie jeżdżący starymi klekotami :lol:

Też zauważyłem taką prawidłowość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fragment artykułu z onet  link poniżej  w mojej opinii nie bedzie jednak tak szybko bo producenci pośrednich technologii sie nie nachapali siankiem

http://www.forbes.pl/krowy-wspieraja-bmw-koncerny-w-walce-z-ekosciema,artykuly,210609,1,1.html 

Pod ostrzałem konsumentów znalazły się niemal wszystkie marki samochodowe. Kilka lat temu także BMW i jego hybryda emitująca w trybie wodorowym parę wodną. W latach 2005-2007 koncern wyprodukował 100 takich aut, a testowały je znane globalnie osobistości reprezentujące politykę, kulturę i biznes. Model reklamowany hasłem „BMW Hydrogen 7 gotowy na świat, gdy świat będzie gotowy” dostał w Greenwashing Index notę 4,2, z komentarzem, że takie auta to mrzonka i że producent wybiega z nimi zbyt daleko w przyszłość podczas gdy bardziej praktyczna byłaby elektryczno-spalinowa hybryda plug-in a paliwem byłby biodiesel.

Ten komentarz był w gruncie rzeczy uznaniem dla BMW, bowiem wskazywał, że koncern myśli perspektywicznie stawiając na wodór jako paliwo przyszłości. Zresztą napęd wodorowy tez nie jest już mrzonką, bo - jak twierdzi amerykański portal Digital Trends - w 2020 roku BMW rozpocznie seryjną produkcję modelu z nową, dużo bardziej zaawansowaną technologią wodorową. Merten Jung, odpowiedzialny w BMW za rozwój ogniw paliwowych, powiedział portalowi, że „technologia wodorowa doszła do punktu, w którym wodór nie musi być już spalany w silniku”. A tak było w pierwszym BMW Hydrogen 7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ricardo216, dnia 31 Sty 2017 - 11:03, napisał: snapback.png

Mam identyczne zdanie na ten temat.
Jednocześnie śmieszy mnie to, że najczęściej o obciachu z gazem piszą/mówią ludzie jeżdżący starymi klekotami :lol:

ja myśle że to tylko szukanie dziury w d...  by sie lepiej poczuć   :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile wiem, to problemem wodoru jako paliwa nie jest to, że trzeba konstruować bukwie jakie jednostki napędowe.

Ogromnym problemem jest jego masowa dystrybucja, przechowywanie i przewożenie. Również w aucie i to w takiej ilości, żeby auto miało jakiś sensowny zasięg, a jednocześnie w razie wypadku (czy awarii) nie zmieniało się w bombę o promieniu rażenia kilkuset metrów.

Poza tym produkcja wodoru też nie jest taka proekologiczna i wątpię aby zyski "ekologiczne" z jego spalania rekompensowały syf generowany przy produkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile wiem, to problemem wodoru jako paliwa nie jest to, że trzeba konstruować bukwie jakie jednostki napędowe.

A co to są te "bukwie" i jak się je konstruuje? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To taki mój neologizm, próba stworzenia równoważnego, acz mniej patetycznego zamiennika dla frazy "Bóg wie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W drugim półroczu nabyłem dwa auta różnych klas za identyczną niemal cenę. Ciekawe porównanie dałoby się napisać tylko nie mam na tyle energii, z obu jestem zadowolony choć dosyć diametralnie się różnią. Golf i Fabia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz, jak się podładujesz, bo sam jestem ciekaw :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek, no ale chyba raczej inna charakterystyka obu aut? No i inny seryjny wypas? Da się to sensownie porównać, abstrahując od podobnej ceny?

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Charakterystyka dość podobna, oba to pięciodrzwiowe hatchbacki, Golf nieco większy. Podobne silniki, Fabia nieco mocniejsza. Potem napiszę jakie wyposażenie, generalnie Fabia trochę bogatsze. Oba auta za ok. 70k.

Edytowane przez gustaw6666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy już było, ale mnie to zainteresowało

e4b0f7301dd1533aae9a8e90d8d0c0f6.jpg

Sent from my E6653 using Tapatalk

a68d3ccabe3bfda674615b7f5723c563.jpg

af302d877c8ecce91bf0efa4e17c1719.jpg

f06b1603c3dd15f46e2a771c01a95d44.jpg

Edytowane przez irekm

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do wiary, że Pepiki googlają najczęściej Hyundai.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, faktycznie ciężko w to uwierzyć,również zaskakująca jest przewaga BMW nad Mercedesem

Edytowane przez irekm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BMW jest od jakiegoś czasu na fali co widać po wskaźnikach i rankingach, natomiast zaskakuje że mało na tych mapach widać np. Audi.

Ale i tak największym hitem jest Bugatti w Nigrze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale i tak największym hitem jest Bugatti w Nigrze :D

:D

Tu chyba zaszła jakaś pomyłka,albo internet ma tylko król, prezydent lub ktokolwiek tam rządzi i on sobie wybiera samochód. Akurat w takim kraju by mnie to nie zdziwiło :)

Edytowane przez irekm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Charakterystyka dość podobna, oba to pięciodrzwiowe hatchbacki, Golf nieco większy. Podobne silniki, Fabia nieco mocniejsza. Potem napiszę jakie wyposażenie, generalnie Fabia trochę bogatsze. Oba auta za ok. 70k.

Te same roczniki?

Tapaltak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

Tu chyba zaszła jakaś pomyłka,albo internet ma tylko król, prezydent lub ktokolwiek tam rządzi i on sobie wybiera samochód. Akurat w takim kraju by mnie to nie zdziwiło :)

Ale, mam nadzieję wiecie, że wskaźnik tego co jest najczęściej googlowane nie jest wyznacznikiem tego co jest najczęściej kupowane?

Ludzie oglądają w internecie samochody które najbardziej im się podobają lub najbardziej ich interesują bez względu na to czy będą je kupować czy nie. Ja jeśli już googlam cokolwiek o samochodach, to albo są to stare klasyki zacnych marek albo samochody z półki która jest dla mnie nieosiągalna ale na przykład ostatnio wprowadzona została tam nowa ciekawa technologia. 

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi