Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
trzydziesci9

Formaly garniturowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję automatu na bardziej formalne okazje do 5k.

Bardzo prosiłbym o podawanie w propozycjach tylko nowych zegarków dostępnych na polskim rynku. Nie ufam używkom i ich nie lubię.

Zależy mi na jasnej tarczy, może być wbudowany datownik.

Rozmiar maksymalnie do 39 mm ze względu na mój szczupły nadgarstek.

Zegarek będzie noszony na brązowym albo czarnym pasku, także jeśli polecacie coś z bransoletą, to warto zastanowić się czy w takiej konfiguracji będzie dobrze wyglądał. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fatalny budżet jak na nówkę z krajowej dystrybucji, ale akurat jest promocja w jednym ze sklepów. 
Co prawda jest bransa, ale kupić ten zegar bez niej to grzech, a na pasku też wygląda dobrze. Dodatkowo ma 40mm, ale ta koperta leży absolutnie idealnie. Wątpię, czy znajdziesz coś lepszego w tej kasie. 

IMG_0610.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugeruję rozważenie longinesa w automacie na pasku. Biorąc pod uwagę założony budżet w przypadku longinesa należałoby się koncentrować na promocjach i/lub wyprzedażach lecz i w takim przypadku być może potrzebne  byłoby lekkie zwiększenie założonego budżetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Apart 2600

apart-t006-407-16-033-00--0_b (1).jpg

W Zegarowni 1550,ETA 2824 napokładzie.adriatica-a81425253aaa.thumb.jpg.eebb5e327707fa790fde98b855410c9c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Adriatica to koło 1000zl jak już, drożej nienawidzę sensu płacić ;) polecam allegro, są tam często oferty fajnych modeli.

Jak 39mm to i 40, większe znaczenie ma konstrukcja koperty i uszu (uchów?). Sam preferuje 38-39mm ale 40 też pięknie siedzi.

Ode mnie

i-aerowatch-renaissance-60985aa01.jpg

i-aerowatch-67975aa01.jpg

aerowatch-1942-automatic-60900-AA19.jpg

Screenshot_20260104-150924.Brave.png

Screenshot_20260104-150901.Brave.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A ja w sumie sobie chyba sam doradziłem coś takiego:

Screenshot From 2026-01-04 21-37-53.png

Skombinuje się elegancki pasek i będzie dobrze wyglądać. Oczywiście jestem wciąż otwarty na propozycje. :)

Edytowane przez trzydziesci9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, trzydziesci9 napisał(-a):

A ja w sumie sobie chyba sam doradziłem coś takiego:

Screenshot From 2026-01-04 21-37-53.png

Skombinuje się elegancki pasek i będzie dobrze wyglądać. Oczywiście jestem wciąż otwarty na propozycje. :)

Jak tylko przeczytałem założenia taktyczno-techniczne w pierwszym wpisie, to od razu pomyślałem, że podsunę myśl Tissocie Chemin des Tourelles nowej generacji - ale widzę, że Autor mnie ubiegł i sam na to wpadł  :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina DS1? Uniwersalny bardzo zegar. Tissot też. Gdyby w grę wchodziły używki- to od razu poleciłbym linię Master Collection od Longinesa- baardzo "noszalne" zegarki.

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot to fajny wybór. Ja jeszcze podrzucę super cienki Epos na mechaniźmie z ręcznym naciągiem (Passeux 7001). Na pewno będzie sporo cieńszy od Tissota na Powermaticu. Pewnie z oficjalnej ceny da się trochę zjechać.

obraz.thumb.png.25607e4f6f83cc304adb6f3bbfeb6eb7.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tissot Le Locle, Tissot Chemin des Tourelles (ten nowy) albo Hamilton Intra Matic 38 mm.

PS. Dla mnie jest roznica miedzy "formalnym garniturowcem" (tytul watku) a "automatem na bardziej formalne okazje" (pierwszy post) - ta druga okazje to i Rolex Explorer obskoczy, tej pierwszej - juz nie bardzo :D

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Tissot Chemin des Tourelles (ten nowy)

Nowy to jest ten 42 mm (T139.407) czy 39 mm (T139.807)?

Na stronie Tissota tego 39 mm (T139.807) nawet nie ma, nie wiem czy już nie ma, czy jeszcze nie ma?

Edytowane przez Altus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden i drugi to Swatch Group wiec ma sie tak samo. Bralbym co ci sie bardziej podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hamilton imo bardziej prestiżowy i nie taki pospolity wręcz jak Tissot. Przynajmniej w moim mniemaniu. Ham chyba jest wyżej pozycjonowany w grupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo są pozycjonowane. Certina też. Tissot jest spośród nich zdecydowanie najpopularniejszy i najbardziej rozpoznawalny na całym świecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.01.2026 o 14:08, Altus napisał(-a):

Nowy to jest ten 42 mm (T139.407) czy 39 mm (T139.807)?

Na stronie Tissota tego 39 mm (T139.807) nawet nie ma, nie wiem czy już nie ma, czy jeszcze nie ma?

Nowy w sensie drugiej generacji Tissota Chemin des Tourelles, oferowanej mniej więcej od wiosny 2023 roku: z nowymi indeksami, nowymi wskazówkami i wypukłym szafirem. To jest nowy:

zegarek-tissot-chemin-des-tourelles-powermatic-80-t1394071626100.jpg

T139.407.16.041.00_1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot T139.807 i Tissot T139.407 wyglądają według mnie tak samo... 

To chyba obydwa są "nowe"?

tissot-t1398071604100-chemin-des-tourelles-103351-1.jpg

tissot-t1394071604100-chemin-des-tourelles-103361-1.jpg

Edytowane przez Altus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Tak samo są pozycjonowane. Certina też. Tissot jest spośród nich zdecydowanie najpopularniejszy i najbardziej rozpoznawalny na całym świecie.

"Pozycjonowanie" przez grupę Swatch często niewiele ma wspólnego z rzeczywistością.

Prawdziwe pozycjonowanie to opinie kupujących/ użytkowników, a z tym wcale nie jest tak, jak podaje producent i o takie opinie użytkowników/fachowców/znawców pytałem.

Np  powszechne, często powielane, niekoniecznie prawdziwe, opinie o Tissocie bardzo często do dziś  wynikają tego, ze był on dostępny bez problemu do kupienia w sklepach Jubiler w PRL - jak wszystko co wtedy było dostępne w polskich sklepach przecież nie mógł być dobry. Nawet obecnie wielu ludzi uważa, że  takie same produkty oferowane na polskim rynku jest gorszych od oferowanych na rynkach "zachodnich". Certiny polskich sklepach w PRL nie było, więc musiała być dobra, a Hamilton czy Mido to już prawie "egzotyka". 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Altus napisał(-a):

"Pozycjonowanie" przez grupę Swatch często niewiele ma wspólnego z rzeczywistością.

Te trzy marki są podobnie pozycjonowane nie bez powodu. W podobnych cenach oferują zegarki wykonane na bardzo podobnym poziomie. W środku siedzą praktycznie te same mechanizmy, tylko w Hamiltonie mają inne nazwy handlowe.

20 godzin temu, Altus napisał(-a):

Prawdziwe pozycjonowanie to opinie kupujących/ użytkowników,

Moim zdaniem nie do końca. Jeżeli tak by było, to pewnie Danie Wellington, Diesel i Tommy Hillfieger byłby najlepszym wyborem. Mają najlepsze opinie na świecie 😉.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tych 3 marek można dorzucić, chyba, jeszcze niektóre modele od Mido.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Te trzy marki są podobnie pozycjonowane nie bez powodu. W podobnych cenach oferują zegarki wykonane na bardzo podobnym poziomie. W środku siedzą praktycznie te same mechanizmy, tylko w Hamiltonie mają inne nazwy handlowe.

Calvin Klein automatic też miał te same mechanizmy i przez Swatch Group pozycjonowany był na równi w Tissotem czy Certiną... 🙂

Edytowane przez Altus
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.01.2026 o 22:30, trzydziesci9 napisał(-a):

Poszukuję automatu na bardziej formalne okazje do 5k.

Bardzo prosiłbym o podawanie w propozycjach tylko nowych zegarków dostępnych na polskim rynku. Nie ufam używkom i ich nie lubię.

Zależy mi na jasnej tarczy, może być wbudowany datownik.

Rozmiar maksymalnie do 39 mm ze względu na mój szczupły nadgarstek.

Zegarek będzie noszony na brązowym albo czarnym pasku, także jeśli polecacie coś z bransoletą, to warto zastanowić się czy w takiej konfiguracji będzie dobrze wyglądał. :)

Jak przejdzie (40) - to poniżej masz fajnego ML:

https://www.mauricelacroix.com/en-intl/watches/watches-1975/watches-1975-automatic/1975-automatic-40mm/756008-SS001-130-2.html

I Vulcain Grand Prix (39):

https://plucinski.pl/produkt/zegarek-grand-prix-light-grey-vulcain/

Pamiętaj, że automaty są zazwyczaj "wyższe" (grubsze) od manualnych - np napędzanych Pesseux 7001. 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Pamiętaj, że automaty są zazwyczaj "wyższe" (grubsze) od manualnych - np napędzanych Pesseux 7001. 

Zaproponowany przez Ciebie ML jest niezbyt cienki nawet jak na automat - 10 mm, do tego ciężki.

Vulcain jest  gruby - 13  mm, to na garniturowca stanowczo za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi