70' 374 #2876 Napisano 20 Listopada 2021 10 godzin temu, Szyszkops napisał(-a): Ja czytam. Albo może czytałem, bo od kiedy urodziło mi się dziecko, to może przeczytałem ogółem z pięć książek… Czytaj dziecku na głos „Bajki robotów” 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marrone 34 #2877 Napisano 21 Listopada 2021 W dniu 20.11.2021 o 09:06, Jędrula.wawa napisał(-a): Klasyka. A Lema ktoś jeszcze czyta ? Jako chłopiec znalazłem w biblioteczce dziadka Astronautów i się zaczytywałem 🚀 Dzienniki Gwiazdowe polecam. Jedna z wielu świetnych książek Lema i momentami chyba najzabawniejsza 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7157 #2878 Napisano 21 Listopada 2021 3 tom i nadal jest 5/5 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek2701 45 #2879 Napisano 21 Listopada 2021 Warto poznać wroga 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20263 #2880 Napisano 21 Listopada 2021 18 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a): I jak się to czyta? Fajnie napisane? Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Jeśli to pytanie było do mnie to odpowiadam - zacząłem więc trudno ocenić😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_M 2712 #2881 Napisano 21 Listopada 2021 U mnie weekendowa literatura 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #2882 Napisano 21 Listopada 2021 Adam Przechrzta "Sługa krwi". 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bonusdg 47 #2883 Napisano 23 Listopada 2021 W dniu 21.11.2021 o 18:23, Łukasz_M napisał(-a): U mnie weekendowa literatura 😉 Ooo nawet nie wiedziałem, że wyszedł 7 tom serii o komisarzu Forście. Jakie wrażenia ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_M 2712 #2884 Napisano 23 Listopada 2021 19 minut temu, Bonusdg napisał(-a): Ooo nawet nie wiedziałem, że wyszedł 7 tom serii o komisarzu Forście. Jakie wrażenia ? Moim zdaniem dużo lepiej niż w 6, natomiast jak to u Forsta - wszystkie nieszczęścia świata go spotykają, ale on jest jak cyborg Duuużoooo gór, czyta się się szybko i przyjemnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7157 #2885 Napisano 23 Listopada 2021 W oczekiwaniu na kolejny tom Fundacji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-mrovka- 295 #2886 Napisano 25 Listopada 2021 (edytowane) Są tutaj wielbiciele myśli filozoficznej ze starożytnej Grecji ? Własnie skończyłem czytać ''EKONOMIK'' autorstwa Ksenofont'a, w tłumaczniu Doroty Tymura z Państwowego Instytutu Wydawniczego-Teologia Polityczna Dzięki tłumaczeniu pani Doroty, bardzo łatwo się czytało. Co ciekawe, powiedzenie '' PAŃSKIE OKO,KONIA TUCZY'' było juz znane prawie 2500 lat temu - i co mnie również zaskoczyło, było powiedziane, że to powiedzenie było usłyszane po raz pierwszy od jakiegoś 'barbarzyńcy' Dlaczego o tym wspominam ? Bo barbarzyńcami w tamtych czasach nazywali mieszkańców Scytii/Sarmacji/Lechii (no ale to już mój domysł, bo w książce to nie jest powiedziane) Pisząc żartobliwie, polecam tą lekture wszystkim panom, którzy są w narzeczeństwie ze swoimi wybrankami. Otóż, w księdze VII, jest dialog między Sokratesem, a obywatelem o imieniu Ischomachos, który opowiada Sokratesowi jak wychować żone, by pomnażać bogactwo i rozwijać własne gospodarstwo Oczywiście, nie mozemy zapomnieć, iż dialog miał miejsce w starożytnej Grecji, gdzie panował zupełnie inny porządek rzeczy. Bardzo zaintrygowało mnie to, że straszną uwage przykładano do rolnictwa. Jako ciekawostke napisze, że bardzo podobne przekonania co do rolnictwa, wyczytałem w ''Mein Kampf'' autorstwa A.Hitlera. Małe sprostowanie dla pań: Droge Panie, które bedziecie czytać mój wpis. Zapewniam was, że owy mój post, nie ma nic złego w zamyśle - niestety, by się o tym osobiście przekonać, musicie same to przeczytać PS. @Perpetuum Mobile Dziękuje..Ty wiesz za co Edytowane 25 Listopada 2021 przez -mrovka- słowa o Sarmacji 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żaki-Czan 113 #2887 Napisano 25 Listopada 2021 Choć na początku lektura lekko mnie odrzuciła, to potem wciągnąłem się już na dobre. Przekroczyłem półmetek "Blackout-u" Marca Elsberga i polecam 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7869 #2888 Napisano 25 Listopada 2021 26 minut temu, Żaki-Czan napisał(-a): Choć na początku lektura lekko mnie odrzuciła, to potem wciągnąłem się już na dobre. Przekroczyłem półmetek "Blackout-u" Marca Elsberga i polecam Dobrze się czyta, też polecam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XoneX 299 #2889 Napisano 26 Listopada 2021 Przeczytałem wszystkie książki Elsbera, poza tą najnowszą, która ostatnio wyszła. Te kolejne są dużo lepsze literacko i poruszają bardzo ciekawe wątki. Polecam wszystkie jego książki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OperatorkaKosiarki 19649 #2890 Napisano 26 Listopada 2021 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nocny duch 5304 #2891 Napisano 26 Listopada 2021 2 dni temu skończyłem tego Tochmana. Mocna i trudna jest. To chyba najlepsze podsumowanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neclocus 300 #2892 Napisano 26 Listopada 2021 7 godzin temu, OperatorkaKosiarki napisał(-a): Tochmana przeczytalem jeszcze 'Bog zaplac' ale wiecej nie daje rady, jak dla mnie zbyt depresyjne, @OperatorkaKosiarki mozesz sprobowac Szczeklika, jest szansa ze Ci sie spodoba 1 Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_M 2712 #2893 Napisano 26 Listopada 2021 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7157 #2894 Napisano 27 Listopada 2021 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maariusz 403 #2895 Napisano 30 Listopada 2021 Czy ktoś czytał ksiazke: "Niezłomny" Laury Hillebraun. Warto kupić? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-mrovka- 295 #2896 Napisano 30 Listopada 2021 (edytowane) Po przeczytaniu ''EKONOMIK'' Ksenofont'a poszedłem za ciosem. I następną jego książką była ''WYPRAWA CYRUSA'' . Czytało się jak książke przygodową. Dodatkowo ta swiadomość, że to faktyczna relacja z wyprawy, była jak wisienka na torcie. Ale mam pewien niesmak, bo gdy doszedłem do końca to.....chciałem więcej, bo brakowało mi w niej chociaż kilku zdań o tym, jak Ksenofont dotarł do Grecji. Trafiłem na fajne wydanie, bo po drugiej stronie okładki była mapa z przedstawioną trasą żołnierzy - także momentalnie wyobraźnią można było się odnaleźć w odpowiedniej szerokości geograficznej. ----------------------- Skończyłem czytać także ''DZIEJE'' Herodota. Pełna ciekawostek ze starożytnego świata...latające węże, bogowie, przepowiednie itp rzeczy. Pozwole sobie zacytować fragment księgi IX: ''...Kiedy już zwłoki zostały całkiem ogołocone z mięsa i Platejczycy znosili kości razem na jedno miejsce, znaleziono czaszkę, która nie miała żadnego szwu, lecz składała się z jednej kości; pokazała się także szczęka, i to górna szczęka, mająca zęby z jednego kawałka, z jednej kości wszystkie, tak inne , jak i trzonowe. Nadto znaleziono kości pięciołokciowego męża...'' No ja jestem pod wrażeniem 🙂bo dla kogoś kto lubi świat artefaktów, jest to cenna informacja. W dniu 26.11.2021 o 20:43, Łukasz_M napisał(-a): W necie znalazłem drugą część TOPR 2. Nie każdy wróci - Beata Sabała-Zielińska - Polska Ksiegarnia w UK (ksiegarniainternetowa.co.uk) To tak jakbyś nie wiedział :)))) choć pewnie wiesz Edytowane 30 Listopada 2021 przez -mrovka- 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_M 2712 #2897 Napisano 30 Listopada 2021 (edytowane) @-mrovka- wiem, właśnie leży i czeka na czytanie 😁 Edytowane 30 Listopada 2021 przez Łukasz_M 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koorchuck 1495 #2898 Napisano 2 Grudnia 2021 Było A teraz to 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petruss 55778 #2899 Napisano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Skończona. Jak dla mnie za mało opisanych górskich przygód (może nie było na podstawie czego...), ale realia opisane nawet spoko (autor z Francji, więc mocno krytyczny w stosunku do czerwonych nie był). Edytowane 4 Grudnia 2021 przez petruss 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_M 2712 #2900 Napisano 8 Grudnia 2021 Takie tam, Mikołaj mi przyniósł 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach