Krathor 677 #3476 Napisano 29 Listopada 2023 "7Ew" to dobra książką, choć trochę męcząca m.in. z racji ciągłej zmiany punktu koncentracji problemu narracji. Raz autor boryka się z ratowaniem gatunku, innym razem z problemami technicznymi albo z konfliktami wewnątrz grup. Ciekawa i warta przeczytania, choćby z powodu skali problemu. Jedyną moją wątpliwością jest zakończenie pewnych pobocznych wątków na końcu. Wątpliwe... Ale nie "niemożliwe". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal.pirat 92 #3477 Napisano 2 Grudnia 2023 Wielka Ryba, Szustaka polecam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 12222 #3478 Napisano 4 Grudnia 2023 0 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-mrovka- 305 #3479 Napisano 10 Grudnia 2023 ''Dzieci Diuny'' autorstwa Frank Herbert zaliczone i odhaczone Pora teraz na czwartą cześć ''Bóg Imperator Diuny '' Wiem, wolno mi to idzie..ale trudno połączyć obowiązki i trudy życia codziennego z dość ciężką lekturą 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cologero 36419 #3480 Napisano 11 Grudnia 2023 John Williams “Stoner”“To powieść o facecie, który poszedł na uniwersytet i został nauczycielem. Ale to jedna z najbardziej fascynujących książkę, jakie możecie przeczytać” - Tom HanksWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kingcrimson 19956 #3481 Napisano 11 Grudnia 2023 Godzinę temu, Cologero napisał(-a): John Williams “Stoner” “To powieść o facecie, który poszedł na uniwersytet i został nauczycielem. Ale to jedna z najbardziej fascynujących książkę, jakie możecie przeczytać” - Tom Hanks Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Czytałem niedawno. Bardzo mi się podobała. Polecam. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 25042 #3482 Napisano 12 Grudnia 2023 W dniu 18.11.2023 o 18:50, koorchuck napisał(-a): Te "Szpony i Kły", to jak dla mnie straszna padaka, niegodna występować pod marką "Wiedźmin". Natomiast końcówka roku obfituje w ciekawe nowości, szczególnie dla fanów powieści historycznych. Nowe wydanie serii o świętym Graalu Cornwella, połączone z premierą czwartej części, "Czarne Góry" Dana Simmonsa, długo wyczekiwany drugi tom "Miecza i Korony" Sabine Ebert, "Zbroja Swiatła" Folleta, no i wreszcie polski akcent cenionego przeze mnie, acz znanego do tej pory tylko z fantastyki Michała Gołkowskiego, a mianowicie cykl "Świat we Krwi" w fascynujących klimatach konkwisty. Dla fanów mrocznych kryminałów jeszcze "Królowa Bedlam", czyli kontynuacja "Zewu Nocnego Ptaka". Oj, będzie co czytać... Zwłaszcza Gołkowski zaskoczył i na tę trylogię najbardziej ostrzę sobie zęby. Pierwsza część już zamówiona, premiera pozostałych niebawem. Właśnie skończyłem i jakoś bez zachwytu. Jak generalnie lubię książki Gołkowskiego, tak ta mnie nie zachwyciła. Nie twierdzę, że jest zła, ale do kolejnych tomów nie będę podchodził. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hard Rockin' Amigo 1785 #3483 Napisano 17 Grudnia 2023 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cologero 36419 #3484 Napisano 17 Grudnia 2023 Szybki strzał na weekend Charlie LeDuff: Detroit. Sekcja zwłok AmerykiKsiążka - reportaż o mieście, które kiedyś było światową stolicą przemysłu motoryzacyjnego. Dzisiaj amerykańską stolicą biedy, bezrobocia, przestępczości. To nie jest Ameryka, którą znamy z filmu, czy mediów głównego nurtu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6286 #3485 Napisano 18 Grudnia 2023 Skończyłem trylogię atlantycką A.G. Riddle no i muszę powiedzieć - od lat nie przeczytałem tak dobrego Sci-Fi. Osadzona w czasach obecnych, z tak dobrą i zakręconą fabułą, że wciąga jak bagno. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Justyna712 51 #3486 Napisano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Ostatnio katuję książki psychologiczne w wolnym czasie. W tej wiele jest zagadnień dotyczących transakcyjności relacji i ćwiczeń pozwalających lepiej zrozumieć drugą osobę. Edytowane 18 Grudnia 2023 przez Justyna712 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AspirantS 26934 #3487 Napisano 19 Grudnia 2023 "Opowieści o Bauchelainie i Korbalu Broachu" - Steven Erikson. Zbiór składający się z dwóch tomów. Osadzony w świecie Malazu, znanym z cyklu "Malazańska Księga Poległych". Zacznę od polecenia po raz kolejny cyklu "Malazańskiego". W swoim czasie J. Dukaj napisał, że w współcześnie ( no tak, to było 20 lat temu) są dwa wybitne cykle fantasy: "Pieśń lodu i ognia" G. R R. Martina ( czyli "Gra o tron") i właśnie "Malazańska". Z tym że Erikson skończył cykl "Malazańskiej" i nie wystawił fanów do wiatru, w przeciwieństwie do Martina. "Opowieści..." są wątkiem pobocznym, który można swobodnie przyswajać bez znajomości cyklu podstawowego. Jest to fantasy napisana w sposób szalenie zabawny. Ewidentnie autor bawi się konwencją, stawiając na poczucie humoru. Dwójka tytułowych bohaterów to odpychający, krwawi nekromanci bez sumienia i poczucia przyzwoitości. Wyzuci z elementarnej empatii socjopaci. Za to dla kontrastu, mają udręczonego, racjonalnego służącego, który próbuje zachować zdrowy rozsądek, w chaosie jaki go otacza. Trochę Diderota i Monteskiusza w tym widzę. Świetne dialogi, na pograniczu "Monty Pythona". Humorystyczne wykorzystanie akcentu boskiego. Akcje, gdzie częściej za powodzenie odpowiada przypadek niż "plan daltoński". Inteligentna kpina z obsesyjnego przywiązania do zdrowego trybu życia, albo nadmiernej i zakłamanej pobożności, albo skrajnego i bezwzględnego egocentryzmu, ukrytego pod płaszczykiem talentu artystycznego, albo klasyczne osądzanie po pozorach z tragicznymi ( ać śmiesznymi) konsekwencjami. Do tego twórcze wykorzystywanie standardowych schematów fantasy, wypaczając je według ludzkich przywar. No bo nie da się nie śmiać z questu, który prowadzi grupa składająca się z: przygłupiego ( i cierpiącego na amnezję) osiłka, zezowatej włamywaczki, niezgrabnego nożownika, i pozbawionych zdolności racjonalnego myślenia akrobatów. A grupa łowców potworów też nie wygląd najlepiej ze swoją skrajną bigoterią, rywalizującą ambicją, ideałami czystości składanymi na ołtarzu chwilowego pożądania i unikalnymi zdolnościami magicznymi, które posiadają wyłącznie postaci dotknięte tępotą i hołdujące prawu pięści. Jeśli do tego dołożyć specyficzny, bogaty w ornamentykę słowną i skłonny do pobocznych wycieczek styl narracji autora, to można się rozsmakować w literackim kilkudaniowym posiłku. Polecam. Ubawisz się czytelniku. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon G 330 #3488 Napisano 19 Grudnia 2023 Pięknie opisane, podpisuję się pod tym.Wysłane z mojego RMX1993 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cologero 36419 #3489 Napisano 24 Grudnia 2023 Ostatnio wieczorne oglądanie TV zastąpiłem czytaniem i idzie mi to jak na taśmie produkcyjnej . Tym razem lektura na wieczory w przerwie pomiędzy Świętami a Sylwestrem. David Grann: Czas krwawego księżyca. Zabójstwa Osagów i narodziny FBI. Reportaż. O najbogatszych ludziach świata w l. 20 XX w. plemieniuOsagów i ich tragicznej historii.Kolejność trochę pomyliłem, bo film Scorsese na podstawie tej książki już został przeze mnie obejrzanyWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OperatorkaKosiarki 19883 #3490 Napisano 24 Grudnia 2023 A u mnie... 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cologero 36419 #3491 Napisano 24 Grudnia 2023 A u mnie...Stainbeck jeden z moich TOP autorów i jego: Grona gniewuWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 42075 #3492 Napisano 26 Grudnia 2023 Dostałem po choinkę. Subskrybuję Astrofazę, ale żona zaskoczyła mnie tą książką☺️ 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 909 #3493 Napisano 27 Grudnia 2023 W dniu 26.12.2023 o 11:14, paul221 napisał(-a): Dostałem po choinkę. Subskrybuję Astrofazę, ale żona zaskoczyła mnie tą książką☺️ A moja mnie również w podobnym tonie: 1 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teston 7210 #3494 Napisano 27 Grudnia 2023 Dostałem pod choinkę 🙂 1 PozdrawiamTomeK (Teston) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 12222 #3495 Napisano 28 Grudnia 2023 0 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raszew 2805 #3496 Napisano 29 Grudnia 2023 Skończyłem właśnie Żulczyka: i na tapetę wchodzi bardziej specjalistyczny podręcznik do medytacji buddyjskiej: Zainteresowanym tematem buddyzmu polecam bardzo Jamesa Low. Pozdrawiam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nocny duch 5350 #3497 Napisano 29 Grudnia 2023 10 minut temu, raszew napisał(-a): Skończyłem właśnie Żulczyka: I jak wrażenia? Tak dobre jak poprzednia część? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raszew 2805 #3498 Napisano 29 Grudnia 2023 1 minute ago, Nocny duch said: I jak wrażenia? Tak dobre jak poprzednia część? Generalnie to tak: najpierw widziałem serial, spodobał mi się bardzo, w moim odczuciu chyba najlepszy polski serial. Potem chwila ciszy i inne książki Żulczyka i okazało się, że wyszło "Dawno temu...", więc wziąłem się za czytanie "Ślepnąc...". Moje odczucia bez spoilerów są takie, że książka się rozkręcała i rozkręcała i strasznie szybko się skończyła, mam lekki niedosyt. Książka ma chyba ponad 800 stron i łyka się to mega szybko. Dobra jak poprzednia, może nawet ciut lepsza, ale osobiście mam niedosyt. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kingcrimson 19956 #3499 Napisano 30 Grudnia 2023 Wciągająca historia, bardzo ciekawe postacie ( rozmodlony Henio rządzi 😀) no i najważniejsze świetnie napisana. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 4066 #3500 Napisano 30 Grudnia 2023 Oj tak, kult swietna ksiazkaWysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach