karol1302 187 #4376 Napisano 25 Września 2016 właśnie wróciłem z kina z filmu "ostatnia rodzina". Nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem wybierając si e na ten film do kina... i nie chce przez to powiedzieć, że film jest zły. Ludzie wychowani na trójce, na tłumaczeniach Tomka mogą mieć bałagan w głowie po jego obejrzeniu. Warto się przygotować i odpowiednio nastawić do obejrzenia tego filmu. 0 kupię doxę sub...zawsze i każdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #4377 Napisano 26 Września 2016 To już weszło? Wybieram się w tym tygodniu zatem. Tapaltak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6285 #4378 Napisano 26 Września 2016 Byłem dzisiaj z panna na mechaniku. Film zaczyna scena z Moonwatchem, potem juz równia pochyla jeśli chodzi o fabule Jak w każdym w filmie z Jasonem Chociaż ten był średni. ro***erducha jak zawsze, a ze po to sie takie filmy ogląda to nie było tragedii. No i Alba główna rola kobieca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6854 #4379 Napisano 5 Października 2016 Temat uspokoił się i przycichł, ok. Ostatnio trzy filmy:- "Nerve" - fajne młodzieżowe kino, pomysłowo zrealizowane, w świetnym tempie. A zakończenie, no cóż... To dawniej filmy kończyły się tak, jak powinny.- "Carte Blanche" - Chyra bardzo dobry, sam film jednak ma kilka poważnych scenariuszowych i reżyserskich potknięć. Ale można, tak bez zobowiązań.- "Ostatnia rodzina" - no no, to naprawdę mocne uderzenie. Oglądałem to jako ktoś, kto nie zna się na malarstwie i nie słuchał audycji Tomasza, ale ceni kulturowe "smaczki" i odwołania. Nie będę tu się rozpisywać, by nikogo nie nastawiać, ale bardzo mi się spodobał ten film. Aktorstwo wyborne, a kompozycja kadrów i wybór planów - mistrzostwo świata. Do tego Budgie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość bart8 #4380 Napisano 5 Października 2016 Oglądałem ostatnio mini serial Długa noc. Mogę polecić, tylko 8 odcinków. http://www.filmweb.pl/serial/D%C5%82uga+noc-2016-673541 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #4381 Napisano 5 Października 2016 Do tego Budgie Idę ! 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość awi #4382 Napisano 5 Października 2016 "Jagten" - duński film. Emocjonalnie mocny i swietnie zagrany. Polecam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mcfly 5 #4383 Napisano 5 Października 2016 Wróciłem z Ostatniej Rodziny- mocne, poruszające + Yazoo, Ultravox, The Moody Blues, Camel, Marillion 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #4384 Napisano 5 Października 2016 23;30, "Hubal" TVP Historia 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 76048 #4385 Napisano 6 Października 2016 Ridley Scott. Denis Villeneuve. Harrison Ford. Ryan Gosling. #BladeRunner 2049 - premiera: 6 października 2017. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6854 #4386 Napisano 6 Października 2016 A Leona Kowalskiego wygenerują komputerowo? (Brion James już nie żyje) Wracając do "Ostatniej rodziny" - rozgorzała dyskusja o sposobie ukazania Tomasza Beksińskiego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 76048 #4387 Napisano 6 Października 2016 Skoro tak... Myślę, że wiele osób pójdzie na ten film właśnie z sentymentu do audycji Tomasza. A także do Niego jako osoby. Nie ukrywam, że i ja zainteresowałem się filmem przede wszystkim z tego powodu. Chociaż malarstwem Beksińskiego seniora również się fascynowałem - kiedyś. Teraz już staram się, świadomie, unikać takiej sztuki. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6854 #4388 Napisano 6 Października 2016 Ja akurat nie znam się, jak już mówiłem, na malarstwie, choć spójność wizji seniora przykuwa uwagę. Ale mieć coś takiego nad łóżkiem, czy w ogóle w domu... Z kolei muzyką zacząłem się interesować w 1999 roku, więc nie miałem już styczności z Beksińskim-radiowcem. Później pożyczałem "Tylko Rocka" i czytałem jego felietony, ale jakoś mnie nie zachwycały. Za to bardzo podobało mi się jego tłumaczenie "Życia Carlita" dla TVP - lepsze niż polsatowskie i to, które jest na dvd, które mam. A to film, który uwielbiam. Pythony cenię, choć nie znam wszystkiego (mam swoje ulubione filmy i skecze), za to Bondów nigdy nie oglądałem więcej niż 5 minut, Hammery znam trzy czy cztery. Ale na pewno Tomasz był zjawiskiem w polskiej kulturze i mediach lat 80. i 90., co film sygnalizuje, choć nie koncentruje się na tym. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #4389 Napisano 7 Października 2016 Wczoraj w Lublinie https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.dziennikwschodni.pl/lublin/smarzowski-i-aktorzy-wolynia-w-lublinie-przedpremierowy-pokaz-w-csk-zdjecia,n,1000187820.html&ved=0ahUKEwj27vmzv8jPAhUFDSwKHRcAA5EQFggoMAQ&usg=AFQjCNGoCVM87jrgLKMFSKpEdqdyj425gQ 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel2499 148 #4390 Napisano 7 Października 2016 no właśnie był ktoś na Wołyniu ? bo ja trochę się boje tego filmu znając historię oraz bezkompromisowość Smażowskiego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek1974r 15 #4391 Napisano 7 Października 2016 Byłem dziś. Smarzowski .. no dobra, postaram się bez spojlerów:)Świetnie pokazane realia tamtych czasów i tamtego miejsca przed wojną: (tradycje weselne, zabawy, "gry", kilka smaczków że miałem wrażenie że ja i reżyser czytaliśmy te same wspomnienia)"Miłość w czasach wojny" jeden z niewielu filmów okołowojennych w których watek miłosny mi nie przeszkadza. Dobrze pokazane jak zmieniały się sytuacja i nastroje podczas samej wojny. Na tyle na ile się znam rewelacyjne detale scenografii.Język - dla mnie bardzo o.k. , zarówno ukraiński jak i polski. Sceny które musiały się pojawić w filmie o Wołyniu - aż nadto realistyczne. Czytałem wspomnienia, widziałem zdjęcia.. teraz to zobaczyłem w filmie.Czy bardzo antyukraiński ? Nastawiałem się przed filmem że nie da się tego inaczej pokazać, moim zdaniem film jest antybanderowski. I antybandycki.Film trwa 150 minut.. i przypominasz sobie o tym dopiero na jakąś minutę/dwie przed końcem. Zakończenie jest dziwne i moim zdaniem gdyby film się kończył te dwie minuty wcześniej nic by nie stracił.Z minusów - sporo zdjęć jest rwanych, szybkich ujęć po sekundzie/ ułamku sekundy - tak, typowy Smarzowski - ale raczej powtórzę sobie te ujęcia na DVD kiedyś.Męcząca kamera "z ręki" - ale tylko przy niektórych ujęciach.Mało dialogów - ale może w takich czasach się raczej milczy.Czy zobaczyć ? Zdecydowanie tak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #4392 Napisano 8 Października 2016 Rob De Niro o wyborach https://www.youtube.com/watch?v=8DunRnvGgKU 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel2499 148 #4393 Napisano 8 Października 2016 Darek1974r, dzięki za fajna recenzję, przekonałeś mnie choć nadal trochę się boje tego filmu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Passero #4394 Napisano 8 Października 2016 Widziałem "Wołyń" wczoraj, naprawdę dobre, polskie kino…zostawia ślad. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5268 #4395 Napisano 8 Października 2016 Byłem dzisiaj na Wołyniu, naprawdę bardzo dobry film, wart obejrzenia imho. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #4396 Napisano 13 Października 2016 (edytowane) Rob De Niro o wyborach Trump czy Clinton..... nie wiadomo, które gorsze. .... W każdym razie nie zazdroszczę Amerykanom "wyboru", który ogranicza sie do tego, które mniej zaszkodzi...Zresztą, demokracja - zwłaszcza w USA, które jest supermocarstwem - to oligarchia. Każdy kandydat siedzi w kieszeni różnych grup interesów. Prezydent USA nie działa w interesie Narodu, tylko darczyńców (sponsorów). Clinton wydaje mi się bardziej niebezpieczna, wykazano jej niejasne powiązania majątkowe, jest w polityce od lat i na pewno siedzi po uszy w różnych szemranych interesach. W każdym razie, gdy obserwuję kampanię i media amerykańskie, to widzę tendencyjność z obu stron. A obie kandydatury - fatalne. Edytowane 13 Października 2016 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #4397 Napisano 13 Października 2016 U nas już było, tyle tylko, że nie jesteśmy supermocarstwem. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dar 33 #4398 Napisano 13 Października 2016 Zmieniając odrobinę temat: http://www.se.pl/wiadomosci/polska/andrzej-kopiczynski-nie-zyje-aktor-mial-82-lata_904671.html - trzeba będzie sobie przypomnieć perypetie inż. Karwowskiego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Istvan 3011 #4399 Napisano 13 Października 2016 Szykuje się kolejna uczta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #4400 Napisano 13 Października 2016 Byle nie poprzednie....'Zaśnięcie Mocy" 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach