SPS 83013 #323126 Napisano 15 Września 2025 28 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 81595 #323127 Napisano 15 Września 2025 W dniu 6.09.2025 o 12:22, TomcioMiki napisał(-a): https://a.aliexpress.com/_EuoxUbu No i śmieszna cena, najdroższą rzeczą w tym zegarku będzie wymiana szkiełka. 🤗🤗🤗 Myślę że do tej tarczy będzie pasować 🤔🤔🤔 Ogryzek dostał pasek, reszta w swoim czasie 🤗🤗🤗 21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 33049 #323128 Napisano 15 Września 2025 1 godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a): Istne cudo i najwyższy poziom zegarmistrzostwa, jaka to trzeba mieć rękę do stworzenia takiego arcydzieła Śmieszkujesz, ale przewaliłem słoczy dobre kilkadziesiąt i muszę powiedzieć, że te kwarce arcydziełem może i nie są, ale są baaaardzo żywotne. Poza tym to lekkie i wygodne zegarki, które można w całości przepolerować. A używki kosztują grosze. 24 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Socool 3795 #323129 Napisano 15 Września 2025 3 godziny temu, Buczo napisał(-a): Wieki nie widziałem tego modelu. 👍 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cologero 39214 #323130 Napisano 15 Września 2025 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 8811 #323131 Napisano 15 Września 2025 4 minuty temu, oszolom napisał(-a): Śmieszkujesz, ale przewaliłem słoczy dobre kilkadziesiąt i muszę powiedzieć, że te kwarce arcydziełem może i nie są, ale są baaaardzo żywotne. Poza tym to lekkie i wygodne zegarki, które można w całości przepolerować. A używki kosztują grosze. Nie mówię że są złe ale ten jest wyjątkiem jeżeli chodzi o wygląd nie piszę tego złośliwie, najważniejsze że Tomek widzi w nim coś co mu się podoba 💪 a ty od jutra będziesz takiego zakładał i dodatkowo jeździł fiatem multiplą do pracy to będzie cudowne połączenie 😀😀😀 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 162321 #323132 Napisano 15 Września 2025 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 33049 #323133 Napisano 15 Września 2025 5 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a): Nie mówię że są złe ale ten jest wyjątkiem jeżeli chodzi o wygląd nie piszę tego złośliwie, najważniejsze że Tomek widzi w nim coś co mu się podoba 💪 a ty od jutra będziesz takiego zakładał i dodatkowo jeździł fiatem multiplą do pracy to będzie cudowne połączenie 😀😀😀 Mam podobnego do tego tomkowego, tylko nie mam ostatnio weny na słocze. A multipli niestety nie posiadam, choć w zasadzie od zawsze poruszam się dość paskudnymi (ale mniej kontrowersyjnymi) samochodami. Mulpitla chociaż fajna w środku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 8811 #323134 Napisano 15 Września 2025 26 minut temu, oszolom napisał(-a): Śmieszkujesz, ale przewaliłem słoczy dobre kilkadziesiąt i muszę powiedzieć, że te kwarce arcydziełem może i nie są, ale są baaaardzo żywotne. Poza tym to lekkie i wygodne zegarki, które można w całości przepolerować. A używki kosztują grosze. A swatch to ten sam poziom co Casio ? Czy level wyżej ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 11048 #323135 Napisano 15 Września 2025 16 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 33049 #323136 Napisano 15 Września 2025 31 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a): A swatch to ten sam poziom co Casio ? Czy level wyżej ? Coś zupełnie innego. Inny pomysł na zegarek. Ale od najtańszych Casio imo poziom wyżej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 81595 #323137 Napisano 15 Września 2025 31 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a): A swatch to ten sam poziom co Casio ? Czy level wyżej ? Nie można tak porównywać, to jest całkiem inna filozofia tworzenia zegarków, Swatche to taki kolorowy dodatek, no i masz taniego Szwajcara. I jak by co... 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 5461 #323138 Napisano 15 Września 2025 31 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a): A swatch to ten sam poziom co Casio ? Czy level wyżej ? To właściwie dobre pytanie. Swatch jest osobną kategorią, powstał jako produkt zautomatyzowanej produkcji. Z założenia był jednorazowy czyli z niewymienną baterią. Przede wszystkim był udaną próbą ratowania szwajcarskiego przemysłu zegarkowego przed zalewem tanich zegarków kwarcowych z Dalekiego Wschodu. Z powyższych powodów Swatche zyskały stałe miejsce w zegarkowej historii. Umiejętna promocja wykreowała te zegarki na popularny produkt lifestyle, zrobiły się modne i rzeczywiście pomogły wyciągnąć firmy z późniejszej grupy Swatch z głębokiego dołka. W polskich realiach historia Swatcha wyglądała nieco inaczej. W PRL nie były to tanie i łatwo dostępne zegarki, które po wyczerpaniu baterii wyrzucało się i kupowało następne. Zaliczały się raczej do "kultowych" produktów kojarzonych z "powiewem Zachodu", więc te "niewymienne" baterie często jednak wymieniano, zgodnie z hasłem "Polak potrafi". 7 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 8811 #323139 Napisano 15 Września 2025 4 minuty temu, ireo napisał(-a): To właściwie dobre pytanie. Swatch jest osobną kategorią, powstał jako produkt zautomatyzowanej produkcji. Z założenia był jednorazowy czyli z niewymienną baterią. Przede wszystkim był udaną próbą ratowania szwajcarskiego przemysłu zegarkowego przed zalewem tanich zegarków kwarcowych z Dalekiego Wschodu. Z powyższych powodów Swatche zyskały stałe miejsce w zegarkowej historii. Umiejętna promocja wykreowała te zegarki na popularny produkt lifestyle, zrobiły się modne i rzeczywiście pomogły wyciągnąć firmy z późniejszej grupy Swatch z głębokiego dołka. W polskich realiach historia Swatcha wyglądała nieco inaczej. W PRL nie były to tanie i łatwo dostępne zegarki, które po wyczerpaniu baterii wyrzucało się i kupowało następne. Zaliczały się raczej do "kultowych" produktów kojarzonych z "powiewem Zachodu", więc te "niewymienne" baterie często jednak wymieniano, zgodnie z hasłem "Polak potrafi". Tak z ciekawości wszedłem na Chrono24 niektóre egzemplarze tego Swatcha kosztują ponad 2.000£ 😳 Ale to są wersje jakieś limitowane mimo wszystko to cena jak za taki zegarek jest kosmicznie wysoka 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 91809 #323140 Napisano 15 Września 2025 23 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 33049 #323141 Napisano 15 Września 2025 53 minuty temu, ireo napisał(-a): To właściwie dobre pytanie. Swatch jest osobną kategorią, powstał jako produkt zautomatyzowanej produkcji. Z założenia był jednorazowy czyli z niewymienną baterią. Przede wszystkim był udaną próbą ratowania szwajcarskiego przemysłu zegarkowego przed zalewem tanich zegarków kwarcowych z Dalekiego Wschodu. Z powyższych powodów Swatche zyskały stałe miejsce w zegarkowej historii. Umiejętna promocja wykreowała te zegarki na popularny produkt lifestyle, zrobiły się modne i rzeczywiście pomogły wyciągnąć firmy z późniejszej grupy Swatch z głębokiego dołka. W polskich realiach historia Swatcha wyglądała nieco inaczej. W PRL nie były to tanie i łatwo dostępne zegarki, które po wyczerpaniu baterii wyrzucało się i kupowało następne. Zaliczały się raczej do "kultowych" produktów kojarzonych z "powiewem Zachodu", więc te "niewymienne" baterie często jednak wymieniano, zgodnie z hasłem "Polak potrafi". Ale jak to z niewymienną baterią? Ok, do mechanizmu się nie dostaniesz bez jakiejś orki, ale bateryjki normalnie się zmienia. Jest gniazdo, jest mały dekielek, który się odkręca (po mojemu monetą)... I tak był od początku. One są teoretycznie nienaprawialne/nieserwisowalne, ale baterie się zmienia łatwiej niż w innych zegarkach. 55 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a): Tak z ciekawości wszedłem na Chrono24 niektóre egzemplarze tego Swatcha kosztują ponad 2.000£ 😳 Ale to są wersje jakieś limitowane mimo wszystko to cena jak za taki zegarek jest kosmicznie wysoka Lecenie w kulki, jak przy wszystkim, co ludzie zbierają. Jest jeden model w kopercie z platyny, to ten może coś tam kosztować 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eM_ 47870 #323142 Napisano 15 Września 2025 27 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 24158 #323143 Napisano 15 Września 2025 24 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ganid 790 #323144 Napisano 15 Września 2025 (edytowane) Edytowane 15 Września 2025 przez Ganid 21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 5461 #323145 Napisano 15 Września 2025 2 godziny temu, oszolom napisał(-a): Ale jak to z niewymienną baterią? Ok, do mechanizmu się nie dostaniesz bez jakiejś orki, ale bateryjki normalnie się zmienia. Jest gniazdo, jest mały dekielek, który się odkręca (po mojemu monetą)... I tak był od początku. One są teoretycznie nienaprawialne/nieserwisowalne, ale baterie się zmienia łatwiej niż w innych zegarkach. Lecenie w kulki, jak przy wszystkim, co ludzie zbierają. Jest jeden model w kopercie z platyny, to ten może coś tam kosztować Musiałbym się zagłębić w temat i sprawdzić kiedy pojawiły się dziury w deklu i kapsle odkręcane monetą, umożliwiające wymianę baterii. Aż tak się Swatchami nie interesowałem. Pamiętam, że na etapie projektowania jednym z założeń była właśnie "jednorazowość". Wczesne Swatche (albo może prototypy?) nie miały dekielków. "Dno" plastikowej koperty było jednocześnie "płytą główną", z którą trwale zespolony był kwarcowy mechanizm, złożony z 51 części. 8 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
watchtaker 2365 #323146 Napisano 16 Września 2025 6 godzin temu, ireo napisał(-a): Musiałbym się zagłębić w temat i sprawdzić kiedy pojawiły się dziury w deklu i kapsle odkręcane monetą, umożliwiające wymianę baterii. Aż tak się Swatchami nie interesowałem. Pamiętam, że na etapie projektowania jednym z założeń była właśnie "jednorazowość". Wczesne Swatche (albo może prototypy?) nie miały dekielków. "Dno" plastikowej koperty było jednocześnie "płytą główną", z którą trwale zespolony był kwarcowy mechanizm, złożony z 51 części. Punkty za szczerość -- Vulgaris jak nic. 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 93543 #323147 Napisano 16 Września 2025 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 96863 #323148 Napisano 16 Września 2025 Dzień dobry, 28 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Hanhart, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur74 71828 #323149 Napisano 16 Września 2025 27 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pbozek75 15386 #323150 Napisano 16 Września 2025 Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka 23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach