Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

Jesteś jakimś samozwańczym obrońcom ortografji? Któryś raz z żendu widzę jak zwarasz komuś uwagę. 

PS autokorekta mi zmjenia sory

Jak kostka - nie pasuje / to spodek lub... ortografia. Malkontent! ;) 

*a kto by miał czas (pisząc na szybko), sprawdzać za każdym razem pisownie (no chyba, że - zaczynamy się czepiać / bo odkrycie roku jest takie, że zegarek nie ma uszu - tylko ucha! / tylko potem posty - odnośnie pisowni...a nie zegarków lub "edycja" i poprawki!)

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

Jak kostka - nie pasuje / to spodek lub... ortografia. Malkontent! ;) 

*a kto by miał czas (pisząc na szybko), sprawdzać za każdym razem pisownie (no chyba, że - zaczynamy się czepiać / bo odkrycie roku jest takie, że zegarek nie ma uszu - tylko ucha! / tylko potem posty - odnośnie pisowni...a nie zegarków lub "edycja" i poprawki!)

Ucha to rosyjska zupa rybna. Bardzo smaczna. Dobra nie robię już offtopu. Miłego wieczoru wszystkim :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

tylko potem posty - odnośnie pisowni...a nie zegarków lub "edycja" i poprawki!

Ale za to, jeśli akurat nikt nie napisze nic ciekawego o zegarkach, zawsze można napisać o ortografii. 

Z każdej sytuacji jest wyjście, bo jeśli ktoś się czuje dyskryminowany z powodu uwag nt. ortografii, które mogą prowadzić do nieuzasadnionych nierówności, dyskomfortu i innych negatywnych skutków społecznych, zawsze może się odwołać do rzecznika praw dziecka.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, ireo napisał(-a):

Ale za to, jeśli akurat nikt nie napisze nic ciekawego o zegarkach, zawsze można napisać o ortografii. 

Z każdej sytuacji jest wyjście, bo jeśli ktoś się czuje dyskryminowany z powodu uwag nt. ortografii, które mogą prowadzić do nieuzasadnionych nierówności, dyskomfortu i innych negatywnych skutków społecznych, zawsze może się odwołać do rzecznika praw dziecka.

Albo nie wykazać błędu - tylko rzucać słowa na wiatr, tylko czemu to służy? Chyba jedynie - zwiększeniu ilości (zbędnych) zdań i postów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Dnlaie napisał(-a):

Albo nie wykazać błędu - tylko rzucać słowa na wiatr, tylko czemu to służy? Chyba jedynie - zwiększeniu ilości (zbędnych) zdań i postów.

Można usunąć te wszystkie zbędne wpisy. Wtedy zostaną same obrazki i wszyscy będą zadowoleni. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, ireo napisał(-a):

Można usunąć te wszystkie zbędne wpisy. Wtedy zostaną same obrazki i wszyscy będą zadowoleni. 

Wystarczy nie zwracać innym uwagi na każdym kroku. Jedni będą czytać, inni oglądać (choćby w kółko to samo). I każdy znajdzie coś dla siebie. Grunt to nie narzucać własnego zdania (lub punktu widzenia) innym (uznając to jako jedyny słuszny wyznacznik).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

Wystarczy nie zwracać innym uwagi na każdym kroku. Jedni będą czytać, inni oglądać (choćby w kółko to samo). I każdy znajdzie coś dla siebie. Grunt to nie narzucać własnego zdania (lub punktu widzenia) innym (uznając to jako jedyny słuszny wyznacznik).

Właśnie wyprodukowałeś parę dodatkowych wpisów usiłując udowodnić, że oczekiwanie od ludzi czegoś tak banalnego, jak poprawne pisanie, to "narzucanie własnego zdania". Dziękuję, doceniam. Dobranoc.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ireo napisał(-a):

Prędzej usunąłbym Ciebie z tego forum  niż te wpisy i obrazki 🤣 każdy miałby wtedy upragniony święty spokój 🙏

Mam nadzieję, że chłopaki się nie obrażą ale aż głupio byłoby nie dołączyć 🤭 widzę, że ładnie z tobą jadą, miód na me serce się wylewa 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ireo napisał(-a):

Właśnie wyprodukowałeś parę dodatkowych wpisów usiłując udowodnić, że oczekiwanie od ludzi czegoś tak banalnego, jak poprawne pisanie, to "narzucanie własnego zdania". Dziękuję, doceniam. Dobranoc.

Ależ użyta przeze mnie wcześniej nazwa 'Malkontent', nie wzięła się jedynie z powodu dyktatorskiej akcji pod kryptonimem "dzienniczek ortograficzny" (który na zegarkowym forum, część ludzi ludzi może mieć w nosie).

*Powodów może być więcej...

W dniu 22.12.2024 o 22:04, ireo napisał(-a):

Dodatkowe punkty za brak: 1) kostki brukowej, 2) butów na drugim planie, 3) "małpiego chwytu" na kierownicy, 3) koszuli w śliczniusi wzorek.

W dniu 1.03.2026 o 10:46, ireo napisał(-a):

kawy w filiżance bez spodka, albo w jakimś barowym kubku, to ja bym nie pił. 

4 godziny temu, ireo napisał(-a):

Staraj się pisać bez błędów ortograficznych, jeśli mogę prosić. 

Może tylko ja, odbieram tego typu posty - za ironicznie?

Jeśli jednak masz "czepialski' charakter - to może warto nad nim popracować, zamiast walczyć jedynie z literkami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

@Funky_Koval@Dnlaie@Heavyweight2712

Panowie...

Nie chodzi o to, kto jest "czepialski", "malkontentem” czy "samozwańczym obrońcą ortografii". Chodzi o to, że w regulaminie forum (Rozdział VI) znajduje się zapis dotyczący poprawności językowej publikowanych treści. To nie jest niczyja prywatna opinia ani punkt widzenia. Z pewnym rozbawieniem obserwuję, że więcej emocji wywołuje zwrócenie uwagi na błąd niż sam błąd. Jeszcze ciekawsze jest to, że zamiast odnieść się do obowiązujących zasad, część osób skupia się na ocenianiu charakterów użytkowników. Ortografia nie jest kwestią gustu, światopoglądu ani indywidualnej interpretacji. 

Ja nie mam problemów z "ortografią", ale jeśli co któryś post - "ortograficzna policja" skomentuję zamiast np. 'to piszemy razem / tamto oddzielnie / a to z "ó"' a zamiast tego skomentuję jedynie - "pisz poprawnie" to ja robię "pa pa" z forum (bo każdy pisze jak 'potrafi' i osobiście nie mam z tym problemu)

*Tym bardziej, że nie o sam "słownik" mi chodziło a także 'koste, buty, kierownicę, koszulę, spodki do filiżanki, czy powtarzające się w kółko zdjęcia tych samych zegarków' i ch wie co jeszcze przez Pana "ą & ę"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

Ja nie mam problemów z "ortografią", ale jeśli co któryś post - "ortograficzna policja" skomentuję zamiast np. 'to piszemy razem / tamto oddzielnie / a to z "ó"' a zamiast tego skomentuję jedynie - "pisz poprawnie" to ja robię "pa pa" z forum (bo każdy pisze jak 'potrafi' i osobiście nie mam z tym problemu)

*Tym bardziej, że nie o sam "słownik" mi chodziło a także 'koste, buty, kierownicę, koszulę, spodki do filiżanki, czy powtarzające się w kółko zdjęcia tych samych zegarków' i ch wie co jeszcze przez Pana "ą & ę"

Danielu, starajmy się pisać poprawnie - nie tylko dla siebie, ale też dlatego, że forum jest publiczne i czytają je również osoby niezalogowane. Regulamin jednoznacznie wskazuje na konieczność zachowania poprawności językowej, więc trudno uznawać to za kwestię opinii czy "czepialstwa".

Tę część o "butach" i "kostce brukowej" pozostawiam bez komentarza.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Mirosuaw napisał(-a):

Nawiązując do ostatniej dyskusji na temat ortografii, to są tylko dwie opcje. Można pisać zgodnie z zasadami ortografii albo niezgodnie. I tylko jedna opcja jest właściwa 😉

Tak więc, @ireo jesteś w tej sprawie po dobrej stronie mocy 👍

Ale można wykazać błąd na przykładzie danego posta a wtedy od razu - doedukować np. takiego nieuka jak ja.

Natomiast 'dyskusja' typu; "popełniłeś błąd, popraw się, pisz poprawnie" imo pozbawiona jest sensu.

*Robił tak np. Mario - cytując, zaznaczał 'byka' pogrubioną kursywą (i takie rozwiązanie jest ok)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Dnlaie napisał(-a):

Ale można wykazać błąd na przykładzie danego posta a wtedy od razu - doedukować np. takiego nieuka jak ja.

Natomiast 'dyskusja' typu; "popełniłeś błąd, popraw się, pisz poprawnie" imo pozbawiona jest sensu.

*Robił tak np. Mario - cytując, zaznaczał 'byka' pogrubioną kursywą (i takie rozwiązanie jest ok)

Z tym się zgadzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi